Dżem z borówek amerykańskich
- Borówka amerykańska 6 szklanek (840 g)
- Miód pół szklanki (160 g)
- Cytryna pół szt (40 g)
Przepis na dżem z borówek amerykańskich krok po kroku
Do dużego garnka wsyp umyte borówki. Zalej całość połową szklanki wody. I duś przez 20 minut. Dodaj sok z cytryny i odrobinę skórki z tego owocu.
Po tym czasie dodaj do borówek miód i duś przez 10 minut. Gotowe powidła przenieś do słoika.
Gorący słoik postaw do góry dnem i odczekaj aż ostygnie.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżem ze śliwek
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z borówek amerykańskich
Dżem z borówek amerykańskich to świetny dodatek do potraw na słodko lub deserów. Smakuje wspaniale i ma cudowną konsystencję. Borówki w tym dżemie są niesamowicie słodkie i miękkie. W niektórych przepisach można spotkać się z blendowaniem owoców przed obróbką, jednak długotrwałe smażenie sprawia, że owoce rozpadają się, więc nie jest to konieczne. Większe kawałki owoców lepiej smakują, dlatego dobrze jest zostawić je w takiej formie. To naprawdę idealny dodatek do wszystkich naleśników i placuszków, który sprawia, że nawet najnudniejsze danie staje się przepyszne.
To świetny przepis dla wszystkich, którzy zastanawiają się jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej, który jest niesamowicie pyszny i łatwy w przygotowaniu. Wychodzi z niego gęsta i smaczna konfitura, pełna wspaniałych owoców.
To przepis na dżem bez cukru, w którym słodzik ten zastępuje się miodem. Dzięki temu całość zyskuje lepszego, bardziej wyrafinowanego smaku. Wykonanie go w warunkach domowych sprawia, że można dostosować ilość słodkości do swoich potrzeb. Dzięki temu można dodać znacznie mniej słodzika niż w gotowych produktach, dostępnych w sklepie. Dżem zrobiony w domu pozbawiony jest również konserwantów czy barwników, co jest znacznie zdrowsze. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy dbają o to, co ląduje na ich talerzach i starają się wybierać produkty jak najbardziej naturalne.
Z tego przepisu można też stworzyć przepyszne przetwory na zimę, które częściowo zastąpią świeże owoce, w czasie gdy są one słabo dostępne. Taką konfiturę najlepiej jest wykonać w lecie, kiedy owoce mają najlepszy smak i można je z łatwością kupić w każdym sklepie.
Te przetwory będą też świetnym pomysłem na prezent od serca. Kiedy zapakuje się je w piękne słoiczki z kolorowymi etykietami można obdarować nimi najbliższych, którzy na pewno ucieszą się z wspaniałych i smacznych dżemów. Dzięki temu, że są robione z miodem smakują naprawdę pysznie i są niezwykle słodkie. Jeżeli kupiło się naprawdę dojrzałe owoce można dodać mniejszą porcję słodzika, by całość nie była zbyt mdląca. To idealna inspiracja dla wszystkich, którzy zastanawiają się co można zrobić z borówek. Dzięki tej recepturze stworzysz z nich pyszną konfiturę, która swoim smakiem skradnie serce każdego kto jej spróbuje. Można ją stworzyć również z żelfixem, jednak nie ma takiej potrzeby.
Alergeny w dżemie z borówek amerykańskich
Lista alergenów dla dżemu z borówek amerykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z borówek amerykańskich
Wartości odżywcze dżemu z borówek amerykańskich
Powidła nie będą dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Energia i białka
(52g)
Węglowodany
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy
(52g)
Składniki mineralne
(52g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.