Dodatki do ciast i wypieków

dodatki do ciast i wypieków

Dodatki do ciast i wypieków stanowią ich swego rodzaju zwieńczenie. Zazwyczaj są to posypki cukiernicze, którymi ozdabia się wypieki, a także różnego rodzaju polewy i dekoracje. Zanim zdecydujesz się na jakikolwiek dodatek do ciasta albo tortu, warto wcześniej wczytać się w jego skład. Istnieje wiele różnych posypek cukierniczych, a także rodzajów dekoracji domowych wypieków. To właśnie od dekoracji zależy końcowy wygląd ciasta lub innego deseru.

Dodatki do ciast i wypieków - polecane przepisy

Dodatki do ciast i wypieków - pozostałe przepisy

Dodatki do ciast i wypieków – najciekawsze propozycje dodatków do ciast

Dodatki do ciast i wypieków stanowią ich nieodłączny element. Aby udekorować placek, należy dodać do niego wybraną posypkę cukierniczą, lukier lub inną dekorację do ciasta. W jaki sposób wykorzystać gotowe dodatki do wypieków? Jakie są najlepsze i najbardziej popularne rodzaje dekoracji na placki oraz domowe ciasta? Który dodatek pasuje do większości wypieków? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat i dowiedz się, jak ozdobić każdy swój własnoręczny wypiek.

Dodatki do ciast i wypieków – sprawdź, jak wykorzystać gotowe dodatki

Gotowe posypki na ciasta – czy warto je dodać?

Posypka cukiernicza to dodatek, którym często dekoruje się placki. Służy ona do obsypania zarówno okazjonalnych tortów, jak i zwykłych ciast lub innych deserów. W sklepach dostać można wiele różnych posypek, które dostępne są w zróżnicowanych barwach, smakach i kształtach. Przed podjęciem decyzji o kupnie jednej z nich warto porządnie zastanowić się nad tym, jakie ma być ciasto oraz wczytać się w skład gotowej posypki. Nie każda z nich jest bowiem dobra jakościowo. Wiadomo, ciężko będzie uniknąć w gotowych produktach barwników, jednak można zainwestować w lepszy jakościowo produkt bez wielu konserwantów. Posypki z marketów spożywczych dzielą się głównie na:

  • Posypki cukrowe – robi się je na bazie syropu i cukru glukozowego. W sklepie można znaleźć je pod postacią maczków, konfetti i perełek. Najczęściej mają różne kolory, kształty i smaki, dopasowane do danych okazji (np. na Wielkanoc, Walentynki czy Boże Narodzenie). Posypki cukrowe mogą być zarówno miękkie, jak i twarde. Zanim w nie zainwestujesz, upewnij się, czy barwniki w posypce są naturalne, czy też sztuczne.
  • Posypki waflowe – alternatywa dla cukrowych posypek, która zawiera mniej cukru. Możesz stworzyć dzięki takiej dekoracji wiele elementów scenograficznych na dowolnym wypieku.
  • Posypki czekoladowe – produkowane są z czekolady, dlatego też są lepsze dla zdrowia niż posypki cukrowe. Najbardziej popularne, którymi udekorowany jest prawie każdy placek w cukierni, są wiórki czekoladowe. Posypki czekoladowe mogą mieć smaki różnego rodzaju czekolady, również tych kolorowych. Wśród posypek tego rodzaju znaleźć można również kamyczki, kwadraciki czy pałeczki czekoladowe.
  • Posypki owocowe – najczęściej są chrupiące i w formie liofilizowanych owoców. Korzystają z nich głównie szefowi kuchni i profesjonalni cukiernicy.
  • Posypki strzelające – dodatki do ciast i wypieków dla dzieci, które są przez nich wprost uwielbiane. Strzelające posypki są zwykle lekko owocowe i wielokolorowe. Gdy się je uszczknie, zaczynają głośno musować, sprawiając wrażenie strzelania na języku.

Domowy lukier, polewy i kremy – najlepsze dodatki do ciast i wypieków?

Poza gotowymi posypkami warto ozdabiać ciasta również domowymi lukrami, polewami albo kremami. Te pyszne dodatki mogą nie tylko podkreślić kształt ciasta, ale też dodać mu niepowtarzalnego smaku. Lukier zwykle złożony jest z cukru pudru i wody. W połączeniu z sokiem cytrynowym można dodać mu nieco kwaskowatego smaku, natomiast z liofilizowanymi owocami uzyska się lukier o smaku mocno owocowym. Przepysznym dodatkiem do wypieków jest również lukier królewski, będący kwintesencją śnieżnobiałych wyrobów cukierniczych. Ten lukier składa się głównie z białek jaj.

Popularnym dodatkiem do ciast jest również krem maślany. Może być świetną bazą pod plastyczną masę, aby wygładzić nim tort lub maślane dekoracje (takie jak listki na torcie). Do kremu zawsze warto dodać wybrany aromat lub barwnik, aby podkreślić smak ciasta. Na wypiekach królują też polewy, głównie czekoladowa – robi się ją z dowolnej czekolady, masła, mleka lub śmietanki. Popularną odmiany polewy na torty lub ciasta jest kremowa ganache (ze śmietanką albo serkiem mascarpone), a także polewa z serka śmietankowego – ta druga jest słodko-słona w smaku.

Najciekawsze dodatki do ciast i wypieków – zobacz, jak ozdobić nimi tort!

Dodatki do ciast i wypieków, które warto wypróbować

Ciasto zaserwować można z różnymi dodatkami. Poza posypką, lukrem, kremem czy domowej roboty polewą warto połakomić się również o inne, nietypowe elementy dekoracji. Do chętnie używanych należą np. kawa, kawałki czekolady, mielone orzechy, alkohole, liofilizowane owoce, aromaty, laski wanilii oraz kakao. Każdą polewę czy też krem wzbogacić można m.in. o wiórki kokosowe albo kruszone ciasteczka. Składniki można też dowolnie ze sobą zestawiać, tworząc pyszne dodatki do wypieków. Gdy ciasto albo tort są zbyt mało kolorowe, warto wówczas skorzystać z gotowych barwników albo zrobić je samodzielnie ze szpinaku, herbaty matcha, spiruliny, kurkumy lub soku z buraka.

Do dekoracji wypieków warto używać również kwiatów i owoców, które pozwalają na całkowitą odmianę wizualną ciasta. Czasami wystarczy porządnie rozejrzeć się po swoim ogrodzie, aby znaleźć w nim ciekawe dekoracje do wypieków. Doskonałe są też wszelakie ozdoby z czekolady, które podkreślą wygląd ciasta. Jeśli nie potrafisz roztapiać czekolady, zawsze skorzystać możesz z gotowych dekoracji, dzięki którym w łatwy sposób nadasz wypiekowi niepowtarzalnego charakteru. Oprócz ozdób z czekolady warto postawić na czekoladowe miseczki, do których nałożyć można owoce lub krem, czyniąc je smacznym dodatkiem i szałową dekoracją.

Pamiętaj, że…

Doskonałym dodatkiem do ciasta jest również beza, która często jedzona jest jako samodzielny deser. Małe beziki można położyć na dowolnym wypieku, wspaniale podkreślając wygląd ciasta. Należy pamiętać jednak, że bezy szybko pobierają wilgoć, zatem lepiej dekorować nimi wypieki tuż przed podaniem gościom. Dodatki do ciast w postaci bez warto połączyć z owocami, np. z truskawkami albo malinami, które podkreślą wygląd i smak każdego deseru.Dół formularza

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto