Dodatki do ciast i wypieków
-
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal -
Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na …
15 + 10 min łatwy 1 1245 kcal -
Lukier cytrynowy
Domowy lukier cytrynowy to najpopularniejsza i najstarsza polewa jaka wykorzystywana jest do ciasta, babek, drożdżówek czy pierników. Wykonana jest jedynie …
10 min łatwy 1 435 kcal
Dodatki do ciast i wypieków - przepisy
-
Kruche ciasto
Kruche ciasto jest proste do przygotowania, ale żeby wyszło dobre, trzeba wiedzieć i pamiętać o kilku bardzo istotnych rzeczach. Idealne …
30 + 25 min łatwy 4 799 kcal -
Krem czekoladowy do tortu
Krem czekoladowy do tortu to świetna opcja na naprawdę pyszny dodatek, który odczaruje nawet najnudniejsze ciasto. Ma wspaniały, bardzo intensywny …
5 + 5 min łatwy 1 2233 kcal -
Słony karmel
Historia słonego karmelu sięga 1977 roku, został stworzony przez Henri’ego Le Roux’a, który był najbardziej utalentowanym, francuskim cukiernikiem. Szukając czegoś …
5 + 10 min łatwy 6 214 kcal -
Kruszonka do ciasta
Pyszna kruszonka do ciasta to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
5 + 15 min łatwy 1 -
Mus malinowy do tortu
Mus malinowy do tortu to wspaniały dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko do ciast, ale to właśnie wypieki wzbogacone …
15 + 15 min łatwy 1 -
Polewa lustrzana
Polewa lustrzana to masa, która stosowana jest do pokrycia wyrobów cukierniczych. Polewa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do tortu. Torty …
20 min łatwy 1 1646 kcal
-
Prażone jabłka
Prażone jabłka to wspaniała opcja na przepyszny deser i dodatek do ciasta. Smakują po prostu wyśmienicie. To doskonała opcja dla …
15 + 15 min łatwy 5 302 kcal -
Masa z mleka w proszku
Masa z mleka w proszku to doskonały dodatek do ciast i tortów. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo słodka. Całość …
15 + 5 min łatwy 1 -
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy jest znany na całym świecie ze względu na swój wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Choć robi się go …
20 + 25 min łatwy 4 535 kcal -
Krem oreo do tortu
Jeżeli jesteś fanem ciasteczek oreo, ten przepis na krem oreo do tortu z serkiem mascarpone będzie świetnym rozwiązaniem. Idealna masa …
10 min łatwy 1 3267 kcal -
Polewa z czekolady i śmietany
Pyszna polewa z czekolady i śmietany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
30 + 15 min łatwy 1 1654 kcal
-
Masa z serkiem mascarpone
Masa z serkiem mascarpone to wspaniały dodatek do wielu tortów. Jego konsystencja sprawdza się zarówno w ciastach, jak i innych …
15 min łatwy 1 4443 kcal -
Szybka masa do wafli
Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku. Poznaj mój dzisiejszy …
40 + 20 min łatwy 10 82 kcal -
Krem jagodowy do tortu
Pyszny krem jagodowy do tortu ze świeżych jagód to dobry sposób na prostą i najlepszą masę owocową. Świetny dla dzieci, …
10 min łatwy 1 2097 kcal -
Masa chałwowa
Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest …
5 min łatwy 1 3018 kcal -
Ganache z masłem
Ganache z masłem to bardzo dobrym pomysł na pyszną polewę dekoracyjną do tortu. Ganache to rodzaj gęstej polewy, którą w …
5 + 10 min łatwy 1 3750 kcal -
Syrop czekoladowy
Syrop czekoladowy ma wiele zastosowań, a z moim przepisem w prosty sposób możesz go od teraz przygotować w domu. Domowy …
10 + 20 min łatwy 2
-
Polewa z białej czekolady
Polewa z białej czekolady to wspaniały dodatek do deserów i wypieków. Odmieni nawet najnudniejsze ciasto. Ma pyszny, słodki smak i …
10 + 10 min łatwy 1 1411 kcal -
Krem do tynkowania tortu
Pyszny krem do tynkowania tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 1 2863 kcal -
Spód do sernika
Spód do sernika to przepis na dodatek, który, choć może nie jest konieczny, całkowicie odmienia cały wypiek. Jest proste w …
30 + 15 min łatwy 1 3811 kcal -
Puszysty krem do karpatki
Puszysty krem do karpatki to dodatek idealny, który sprawia, że ciasto smakuje wybornie i dobrze się prezentuje. Jest smaczny, a …
20 + 15 min łatwy 1 2449 kcal -
Krem maślany do tortu
Jeżeli chciałbyś zrobić sam w domu tort i nie wiesz, jaka masa jest najlepsza, koniecznie sprawdź ten przepis na krem …
10 min łatwy 1 2056 kcal
-
Rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem to pyszne domowe ciasto idealne do kawy. Najczęściej przygotowywane są w okresie przedświątecznym. Kruche rogaliki są delikatne …
60 + 25 min średni 15 297 kcal -
Gruszki w syropie
Zrób gruszki w syropie na zimę już dzisiaj. To bardzo proste i szybkie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gruszki w …
20 + 15 min łatwy 30 132 kcal -
Marmolada
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 345 kcal -
Konfitura z róży
Pyszna konfitura z róży to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 60 min łatwy 4 577 kcal -
Dżem pomarańczowy
Dżem pomarańczowy bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików, które można przechowywać w okresie zimowym. Najlepszy domowy dżem …
60 + 60 min łatwy 10 143 kcal
-
Konfitura z jagód
Jagody są jednym z najlepszych owoców do przygotowywania przetworów na zimę. Dżemy i konfitury z jagód leśnych uwielbiają zarówno dzieci, …
10 + 60 min łatwy 16 695 kcal -
Marmolada z pigwy
Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i …
30 + 240 min łatwy 30 156 kcal -
Powidła truskawkowe bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz …
30 + 80 min łatwy 30 24 kcal -
Masa do tortu
Masa do tortu jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają sposobu na odmienienie ich wypieków w łatwy i bardzo smaczny …
20 min łatwy 1 2857 kcal -
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo …
10 + 15 min łatwy 1 1976 kcal -
Tort cytrynowy
Pyszny tort cytrynowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 40 min łatwy 12 383 kcal -
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, …
30 + 25 min łatwy 12 356 kcal -
Beza z owocami
Beza z owocami to pyszny i naprawdę dekoracyjny deser, który ze względu na swój wyjątkowy wygląd stanowi idealną ozdobę imprezowego …
45 + 90 min średni 10 263 kcal -
Kruszonka na ciasto
Kruszonka na ciasto to obowiązkowy element wielu polskich ciast. Świetnie sprawdza się do ciast drożdżowych, kruchych, a także serników, czy …
10 min łatwy 1 -
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
Polewa to zastygająca masa, która służy przede wszystkim pokrywaniu i ulepszaniu wszelkich wyrobów cukierniczych tj. ciasta, babeczki, lody, ciasteczka. Taka …
5 + 5 min łatwy 1 1306 kcal -
Kruszonka Thermomix
Przepis na kruszonkę z Thermomixa wymaga tylko trzech składników. Do jego wykonania potrzebujesz masła, mąki i cukru. W zależności od …
20 min łatwy 1 860 kcal -
Jabłka do słoików
Jabłka do słoików to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Te jabłka można użyć do ciasta, naleśników, czy prostych …
45 + 30 min łatwy 4 409 kcal -
Kruszonka do ciasta drożdżowego
Kruszonka do ciasta drożdżowego to bardzo dobry pomysł na dodatek do ciasta. Kruszonkę można wykorzystać także jako dodatek do innego …
5 min łatwy 1 -
Tahina
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny …
20 min łatwy 1 1592 kcal -
Ciasto drożdżowe na paszteciki
Ciasto drożdżowe na paszteciki jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają najlepszego sposobu na stworzenie przepysznych, delikatnych i chrupiących pasztecików. …
20 min łatwy 1 1857 kcal -
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to uniwersalny przepis, który sprawdzi się w wielu przypadkach. Może stanowić bazę do pasztecików, pizzy, …
20 min łatwy 1 -
Powidła śliwkowe Thermomix
Powidła śliwkowe Thermomix to pyszny dodatek do ciast, kanapek czy pieczonych mięs dlatego koniecznie powinny się znaleźć wśród przygotowywanych na …
20 + 50 min łatwy 1 858 kcal -
Ganache z mlecznej czekolady
Ganache z mlecznej czekolady to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Wykonanie ganache jest szybkie i łatwe, wystarczy …
5 + 10 min łatwy 1 2723 kcal -
Masa grysikowa do miodownika
Masa grysikowa do miodownika jest wspaniałym dodatkiem, który można przygotować szybko. Choć najlepiej smakuje z miodownikiem, to sprawdzi się też …
20 + 20 min łatwy 1 1806 kcal -
Pâte feuilletée
Pâte feuilletée, to nic innego jak ciasto francuskie. To przygotowywane w domu jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Na pewno przypadnie …
50 min łatwy 1 2518 kcal -
Syrop z bzu
Syrop z bzu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do napoju. Domowy syrop jest zdrowszy niż te kupione w …
10 + 10 min łatwy 20 117 kcal -
Bulletproof coffee
Bulletproof coffee to kawa z masłem, która została wynaleziona przez amerykańskiego autora. Domowa kawa kuloodporna jest popularnym posiłkiem na diecie …
10 min łatwy 1 -
Lukier królewski
Lukier królewski to wspaniały pomysł na łatwy lukier do dekoracji ciast i pierników. Lukier przygotowuje się na bazie białka jaj …
10 min łatwy 2 632 kcal -
Frużelina
Frużelina to doskonały dodatek do deserów. Przygotowuje się ją podobnie jak konfiturę. W tej opcji jest jednak nieco zdrowsza, gdyż …
10 + 30 min łatwy 1 382 kcal
Dodatki do ciast i wypieków - co to jest?
Dodatki do ciast i wypieków stanowią ich swego rodzaju zwieńczenie. Zazwyczaj są to posypki cukiernicze, którymi ozdabia się wypieki, a także różnego rodzaju polewy i dekoracje. Zanim zdecydujesz się na jakikolwiek dodatek do ciasta albo tortu, warto wcześniej wczytać się w jego skład. Istnieje wiele różnych posypek cukierniczych, a także rodzajów dekoracji domowych wypieków. To właśnie od dekoracji zależy końcowy wygląd ciasta lub innego deseru.
Często zadawane pytania
Dodatki do ciast i wypieków – najciekawsze propozycje dodatków do ciast
Dodatki do ciast i wypieków stanowią ich nieodłączny element. Aby udekorować placek, należy dodać do niego wybraną posypkę cukierniczą, lukier lub inną dekorację do ciasta. W jaki sposób wykorzystać gotowe dodatki do wypieków? Jakie są najlepsze i najbardziej popularne rodzaje dekoracji na placki oraz domowe ciasta? Który dodatek pasuje do większości wypieków? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat i dowiedz się, jak ozdobić każdy swój własnoręczny wypiek.
Dodatki do ciast i wypieków – sprawdź, jak wykorzystać gotowe dodatki
Gotowe posypki na ciasta – czy warto je dodać?
Posypka cukiernicza to dodatek, którym często dekoruje się placki. Służy ona do obsypania zarówno okazjonalnych tortów, jak i zwykłych ciast lub innych deserów. W sklepach dostać można wiele różnych posypek, które dostępne są w zróżnicowanych barwach, smakach i kształtach. Przed podjęciem decyzji o kupnie jednej z nich warto porządnie zastanowić się nad tym, jakie ma być ciasto oraz wczytać się w skład gotowej posypki. Nie każda z nich jest bowiem dobra jakościowo. Wiadomo, ciężko będzie uniknąć w gotowych produktach barwników, jednak można zainwestować w lepszy jakościowo produkt bez wielu konserwantów. Posypki z marketów spożywczych dzielą się głównie na:
- Posypki cukrowe – robi się je na
bazie syropu i cukru glukozowego. W sklepie można znaleźć je pod postacią
maczków, konfetti i perełek. Najczęściej mają różne kolory, kształty i smaki,
dopasowane do danych okazji (np. na Wielkanoc, Walentynki czy Boże Narodzenie).
Posypki cukrowe mogą być zarówno miękkie, jak i twarde. Zanim w nie
zainwestujesz, upewnij się, czy barwniki w posypce są naturalne, czy też sztuczne.
-
Posypki waflowe – alternatywa dla
cukrowych posypek, która zawiera mniej cukru. Możesz stworzyć dzięki takiej dekoracji
wiele elementów scenograficznych na dowolnym wypieku.
-
Posypki czekoladowe – produkowane
są z czekolady, dlatego też są lepsze dla zdrowia niż posypki cukrowe.
Najbardziej popularne, którymi udekorowany jest prawie każdy placek w cukierni,
są wiórki czekoladowe. Posypki czekoladowe mogą mieć smaki różnego rodzaju
czekolady, również tych kolorowych. Wśród posypek tego rodzaju znaleźć można
również kamyczki, kwadraciki czy pałeczki czekoladowe.
-
Posypki owocowe – najczęściej są
chrupiące i w formie liofilizowanych owoców. Korzystają z nich głównie szefowi
kuchni i profesjonalni cukiernicy.
- Posypki strzelające – dodatki do ciast i wypieków dla dzieci, które są przez nich wprost uwielbiane. Strzelające posypki są zwykle lekko owocowe i wielokolorowe. Gdy się je uszczknie, zaczynają głośno musować, sprawiając wrażenie strzelania na języku.
Domowy lukier, polewy i kremy – najlepsze dodatki do ciast i wypieków?
Poza gotowymi posypkami warto ozdabiać ciasta również domowymi lukrami, polewami albo kremami. Te pyszne dodatki mogą nie tylko podkreślić kształt ciasta, ale też dodać mu niepowtarzalnego smaku. Lukier zwykle złożony jest z cukru pudru i wody. W połączeniu z sokiem cytrynowym można dodać mu nieco kwaskowatego smaku, natomiast z liofilizowanymi owocami uzyska się lukier o smaku mocno owocowym. Przepysznym dodatkiem do wypieków jest również lukier królewski, będący kwintesencją śnieżnobiałych wyrobów cukierniczych. Ten lukier składa się głównie z białek jaj.
Popularnym dodatkiem do ciast jest również krem maślany. Może być świetną bazą pod plastyczną masę, aby wygładzić nim tort lub maślane dekoracje (takie jak listki na torcie). Do kremu zawsze warto dodać wybrany aromat lub barwnik, aby podkreślić smak ciasta. Na wypiekach królują też polewy, głównie czekoladowa – robi się ją z dowolnej czekolady, masła, mleka lub śmietanki. Popularną odmiany polewy na torty lub ciasta jest kremowa ganache (ze śmietanką albo serkiem mascarpone), a także polewa z serka śmietankowego – ta druga jest słodko-słona w smaku.
Najciekawsze dodatki do ciast i wypieków – zobacz, jak ozdobić nimi tort!
Dodatki do ciast i wypieków, które warto wypróbować
Ciasto zaserwować można z różnymi dodatkami. Poza posypką, lukrem, kremem czy domowej roboty polewą warto połakomić się również o inne, nietypowe elementy dekoracji. Do chętnie używanych należą np. kawa, kawałki czekolady, mielone orzechy, alkohole, liofilizowane owoce, aromaty, laski wanilii oraz kakao. Każdą polewę czy też krem wzbogacić można m.in. o wiórki kokosowe albo kruszone ciasteczka. Składniki można też dowolnie ze sobą zestawiać, tworząc pyszne dodatki do wypieków. Gdy ciasto albo tort są zbyt mało kolorowe, warto wówczas skorzystać z gotowych barwników albo zrobić je samodzielnie ze szpinaku, herbaty matcha, spiruliny, kurkumy lub soku z buraka.
Do dekoracji wypieków warto używać również kwiatów i owoców, które pozwalają na całkowitą odmianę wizualną ciasta. Czasami wystarczy porządnie rozejrzeć się po swoim ogrodzie, aby znaleźć w nim ciekawe dekoracje do wypieków. Doskonałe są też wszelakie ozdoby z czekolady, które podkreślą wygląd ciasta. Jeśli nie potrafisz roztapiać czekolady, zawsze skorzystać możesz z gotowych dekoracji, dzięki którym w łatwy sposób nadasz wypiekowi niepowtarzalnego charakteru. Oprócz ozdób z czekolady warto postawić na czekoladowe miseczki, do których nałożyć można owoce lub krem, czyniąc je smacznym dodatkiem i szałową dekoracją.
Pamiętaj, że…
Doskonałym dodatkiem do ciasta jest również beza, która często jedzona jest jako samodzielny deser. Małe beziki można położyć na dowolnym wypieku, wspaniale podkreślając wygląd ciasta. Należy pamiętać jednak, że bezy szybko pobierają wilgoć, zatem lepiej dekorować nimi wypieki tuż przed podaniem gościom. Dodatki do ciast w postaci bez warto połączyć z owocami, np. z truskawkami albo malinami, które podkreślą wygląd i smak każdego deseru.Dół formularza