Domowe wyroby

domowe wyroby

Niegdyś tradycyjne wędliny robiono w domu przy pomocy suszenia lub wędzenia, tak aby można je było długo przechowywać. Obecnie mimo dostępności gotowych wędlin, coraz bardziej popularny jest własny wyrób mięs metodą domową. Domowe wędliny są nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze. Prostym sposobem możemy w domu zrobić mięsa pieczone lub pasztety do krojenia na chleb. Do łatwiejszych metod należy przygotowywanie szynek gotowanych lub gotowanie mięsa w szynkowarze. Posiadacze przydomowych wędzarni wyrabiają własne wędzonki i kiełbasy. Swojskie wędliny możemy robić z wieprzowiny, wołowiny lub z indyka. Mięso do pieczenia, gotowania, czy wędzenie przygotowujemy przy pomocy peklowania, które usuwa z niego wodę i bakterie.

Domowe wyroby - polecane przepisy

Domowe wyroby - pozostałe przepisy

Domowe wyroby - przepisy i sposoby przygotowania wyrobów wędliniarskich

Nic nie jest w stanie przebić smaku swojskich wędlin domowej roboty. Własnoręcznie zrobione wędliny i mięsa nie tylko wybornie smakują, lecz są również zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków. Wbrew pozorom przygotowanie własnych, domowych wędlin wcale nie jest trudne. Wędzone wyroby i kiełbasy wymagają posiadania przydomowej wędzarni. Jednak istnieją proste sposoby, dzięki którym możemy przygotowywać własne, domowe wędliny, nawet jeśli mieszkamy w bloku i nie mamy wędzarni. Przedstawiamy ciekawe przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny i doradzamy co można zrobić samodzielnie.

Domowe wyroby wędliniarskie

Jakie wędliny i wyroby masarskie można zrobić samodzielnie w domu

Wyrób domowych wędlin ma w Polsce długą tradycję. Niegdyś nie było lodówek, dlatego też przygotowywano mięso do długiego przechowywania metodą suszenia lub wędzenia. Obecnie wędliny i wszelkiego rodzaju wyroby masarskie są dostępne w każdym sklepie. Dlaczego w takim razie robimy swojskie wyroby wędliniarskie? Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne, domowe wyroby masarskie są smaczniejsze i zdrowsze. Wyrób swojskich wędlin gwarantuje, że znamy skład wyrobów i możemy przygotować je bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto własnoręczny wyrób wędlin staje się dla wielu pasją i wcale nie jest trudny. W większości przypadków domowy wyrób wędlin nie wymaga kosztownego, specjalistycznego sprzętu. Potrzebna jest tylko wiedza, odpowiednie przepisy i trochę doświadczenia. Większą trudność sprawia własnoręczne wędzenie mięs i kiełbas, gdyż proces ten wymaga budowy mniejszej lub większej wędzarni w ogródku lub na działce.

Jakie domowe wyroby wędliniarskie można zrobić samodzielnie? Najprostszą wędliną do kanapek, jaką można zrobić w domu jest po prostu mięso pieczone w piekarniku lub szynka gotowana, które następnie kroimy na kanapki. Łatwym, choć bardziej pracochłonnym sposobem na swojskie wędliny jest szynka gotowana w szynkowarze lub pasztet. Wyrób własnych kiełbas czy wędzonek wymaga posiadania wędzarni.

Najlepsze przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny

Proste przepisy na domowe wędliny - pasztety, szynki

Wbrew pozorom wyrób prostych domowych wędlin nie wymaga szczególnych kwalifikacji, ani sprzętu. Proste wędliny na chleb zrobimy po prostu piekąc mięso w piekarniku. Łatwą do wykonania wędliną jest pasztet, który niegdyś tradycyjnie pieczono na święta. Zadanie to jest jednak czasochłonne, gdyż wymaga gotowania różnych rodzajów mięs, mielenia i wyrabiania masy na pasztet. Włożony wysiłek opłaca się jednak wielokrotnie, gdyż swojskie pasztety prześcigają smakiem każdy wyrób gotowy.

Jednym z prostszych sposobów na domową wędlinę jest szynka gotowana. Ważnym etapem jest przygotowanie odpowiedniej zalewy do marynowania, w której będziemy moczyć mięso przez 24 godziny. Przygotowujemy taką ilość wody, aby przykryła mięso. Wodę solimy i dodajemy sporą ilość ulubionych przypraw. Po namoczeniu gotujemy mięso około 15 - 20 minut. Mięso zostawiamy do ostudzenia, a następnie powtarzamy gotowanie dwa razy do 12 godzin. W ten sposób robimy nie tylko szynkę, lecz także inne rodzaje mięs.

Urządzeniem, które ułatwia domowy wyrób wędlin jest szynkowar. Jest to prosty i niedrogi pojemnik, w który wkładamy szynkę dociskając ją sprężyną. Następnie szynkowar umieszczamy w większym garnku i podgrzewamy w jednakowej temperaturze nie doprowadzając do wrzenia.

Jak peklować wędliny

Wędliny wędzone, mięso na kiełbasy, mięso do pieczenia i czy przygotowania w szynkowarze wymagają peklowania. Proces ten polega na moczeniu mięsa w solance, której zadaniem jest wyciągnięcie z mięsa wody i zabicie bakterii. Niegdyś solanka składała się z soli i saletry. Obecnie saletra jest trudno dostępna, jednak można dostać odpowiednią sól peklującą.

Peklujemy mięso na dwa sposoby: na sucho lub na mokro. Przygotowujemy w tym celu odpowiednio duże naczynie szklane, kamionkowe lub emaliowane. Potrzebna będzie także sól peklująca i przyprawy. Peklowanie na sucho polega na natarciu mięsa solą peklującą z przyprawami, zaś peklowanie na mokro wymaga moczenia mięsa w zalewie z solą peklującą i przyprawami. Peklowanie trwa od kilku do kilkunastu dni, kiedy to mięso przechowujemy w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Do peklowania nadają się takie rodzaje mięsa jak: szynka, boczek, polędwica, schab, karkówka i inne. Warto pamiętać, że do wyrobu swojskich wędlin i peklowania bierzemy mięso świeże z dobrego źródła i jak najlepszej jakości. Do peklowania nie nadaje się mięso mrożone.

Jak zrobić swojskie, domowe kiełbasy i wyroby wędzone

Do wyrobu swojskich wędlin i wędzonek niezbędna jest własna wędzarnia, którą można zbudować w ogrodzie lub na działce. Nie wymaga to zbyt dużej inwestycji, gdyż do wędzenia wystarczy tylko miejsce do zadymiania wykopane w ziemi. Jednak jeśli zasmakujemy w wędzonkach domowej roboty warto zbudować murowaną wędzarnie. Zarówno proste jak i profesjonalne wędzarnie działają na zasadzie wędzenia przy pomocy dymu, zaś wędzarnię nagrzewamy drzewem liściastym.

Przed wędzeniem mięso wymaga peklowania. Do wędzenia nadaje się wieprzowina, wołowina oraz indyk. Najlepiej wybierać kawałki mięsa, które zawierają dużo kolagenu, czyli tkanki łącznej i tłuszczu. Mięso przeznaczone do wędzenia umieszczamy w siatkach wędzarniczych. Peklowane mięso możemy również użyć do wyrobu swojskich kiełbas.

Najlepsze kiełbasy zrobimy z takich rodzajów mięsa jak schab, wołowina, szynka, chuda wieprzowina lub mięso z indyka. Zapeklowane mięso mielimy w maszynce o cienkich i grubych oczkach. Następnie łączymy obie części, dodajemy sól, przyprawy i wyrabiamy. Do wyrobu kiełbas potrzebne będą jelita lub sztuczne osłonki oraz nabijarka do kiełbas. Tak wykonaną kiełbasę wieszamy do wyschnięcia.

Wędzenie kiełbas lub mięsa wymaga najpierw wysuszenia w wędzarni, a następnie zadymiania. Po zakończeniu wędzenia, kolejnym etapem jest upieczenie lub sparzenie wędlin.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto