Domowe wyroby - najlepsze przepisy
-
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że …
30 + 60 min łatwy 5 336 kcal -
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Ogórki na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
90 + 30 min łatwy 10 20 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal
Domowe wyroby - przepisy
-
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal -
Czosnek marynowany
Czosnek marynowany w zalewie i w przyprawach idealnie nadawać będzie się jako dodatek do wielu dań, sałatek i nie tylko. …
10 + 15 min łatwy 5 10 kcal -
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona …
30 min łatwy 5 16 kcal -
Rydze marynowane
Rydze marynowane to wspaniały pomysł na przedłużenie świeżości tych przepysznych grzybów. Rydze to zwyczajowa nazwa mleczajów, grzybów o wyjątkowym smaku …
20 + 10 min łatwy 10 61 kcal -
Tradycyjne grzyby marynowane
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
30 + 20 min łatwy 4 69 kcal -
Dżem z agrestu
Dżem to jeden z najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
15 + 60 min łatwy 10 78 kcal
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior to świetna propozycja na zdrowe i smaczne warzywa do obiadu na zimę. Kiszony kalafior jest pyszny i zdrowy. …
20 + 4 min łatwy 6 78 kcal -
Konfitura z pigwy
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
50 + 90 min łatwy 10 221 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal
-
Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i …
20 + 30 min łatwy 20 46 kcal -
Dynia marynowana
Dynia marynowana w zalewie octowej do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Jej przygotowanie pozwala przedłużenie sezonu …
40 min łatwy 10 58 kcal -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal -
Ogórki kwaszone
Ogórki kwaszone to jeden z tych dodatków, którego nie trzeba przedstawiać nikomu w Polsce. Ogórki w pysznej, słonej zalewie są …
20 + 15 min łatwy 5 43 kcal
-
Dżem z rabarbaru
Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może …
20 + 45 min łatwy 8 -
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, …
40 min łatwy 10 50 kcal -
Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. …
10 + 11 min łatwy 130 11 kcal -
Dżem truskawkowy z żelfixem
Dżem truskawkowy z żelfixem to doskonały pomysł na pyszny dżem na zimę do słoików. Dzięki użyciu żelfixu przygotować możemy bardzo …
20 + 10 min łatwy 10 437 kcal
-
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. …
20 min łatwy 10 -
Ogórki po kozacku
Ogórki po kozacku to pomysł na naprawdę smaczne przetwory. W takim wydaniu zachwycają nieco słodko - ostrym smakiem, który potęguje …
20 min łatwy 4 -
Dżem truskawkowy bez cukru
Dżem truskawkowy bez cukru to dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast i deserów w wersji fit. Dżem bez cukru …
20 + 70 min łatwy 7 94 kcal -
Pomidory suszone w oleju
Pomidory suszone w oleju to doskonała opcja dla wszystkich, kto szuka ciekawego sposobu na przetwory. Tak zakonserwowane pomidorki są doskonałym …
15 + 5 min łatwy 6 1932 kcal -
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal
-
Podgrzybki marynowane
Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
10 + 20 min łatwy 5 130 kcal -
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal -
Szczaw do słoików
Szczaw swój sezon ma na przełomie wiosny i lata. Wyglądem przypomina szpinak i często jest z nim mylony, ale smaku …
30 + 35 min średni 8 41 kcal -
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal
Domowe wyroby - przepisy i sposoby przygotowania wyrobów wędliniarskich
Nic nie jest w stanie przebić smaku swojskich wędlin domowej roboty. Własnoręcznie zrobione wędliny i mięsa nie tylko wybornie smakują, lecz są również zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków. Wbrew pozorom przygotowanie własnych, domowych wędlin wcale nie jest trudne. Wędzone wyroby i kiełbasy wymagają posiadania przydomowej wędzarni. Jednak istnieją proste sposoby, dzięki którym możemy przygotowywać własne, domowe wędliny, nawet jeśli mieszkamy w bloku i nie mamy wędzarni. Przedstawiamy ciekawe przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny i doradzamy co można zrobić samodzielnie.
Domowe wyroby wędliniarskie
Jakie wędliny i wyroby masarskie można zrobić samodzielnie w domu
Wyrób domowych wędlin ma w Polsce długą tradycję. Niegdyś nie było lodówek, dlatego też przygotowywano mięso do długiego przechowywania metodą suszenia lub wędzenia. Obecnie wędliny i wszelkiego rodzaju wyroby masarskie są dostępne w każdym sklepie. Dlaczego w takim razie robimy swojskie wyroby wędliniarskie? Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne, domowe wyroby masarskie są smaczniejsze i zdrowsze. Wyrób swojskich wędlin gwarantuje, że znamy skład wyrobów i możemy przygotować je bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto własnoręczny wyrób wędlin staje się dla wielu pasją i wcale nie jest trudny. W większości przypadków domowy wyrób wędlin nie wymaga kosztownego, specjalistycznego sprzętu. Potrzebna jest tylko wiedza, odpowiednie przepisy i trochę doświadczenia. Większą trudność sprawia własnoręczne wędzenie mięs i kiełbas, gdyż proces ten wymaga budowy mniejszej lub większej wędzarni w ogródku lub na działce.
Jakie domowe wyroby wędliniarskie można zrobić samodzielnie? Najprostszą wędliną do kanapek, jaką można zrobić w domu jest po prostu mięso pieczone w piekarniku lub szynka gotowana, które następnie kroimy na kanapki. Łatwym, choć bardziej pracochłonnym sposobem na swojskie wędliny jest szynka gotowana w szynkowarze lub pasztet. Wyrób własnych kiełbas czy wędzonek wymaga posiadania wędzarni.
Najlepsze przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny
Proste przepisy na domowe wędliny - pasztety, szynki
Wbrew pozorom wyrób prostych domowych wędlin nie wymaga szczególnych kwalifikacji, ani sprzętu. Proste wędliny na chleb zrobimy po prostu piekąc mięso w piekarniku. Łatwą do wykonania wędliną jest pasztet, który niegdyś tradycyjnie pieczono na święta. Zadanie to jest jednak czasochłonne, gdyż wymaga gotowania różnych rodzajów mięs, mielenia i wyrabiania masy na pasztet. Włożony wysiłek opłaca się jednak wielokrotnie, gdyż swojskie pasztety prześcigają smakiem każdy wyrób gotowy.
Jednym z prostszych sposobów na domową wędlinę jest szynka gotowana. Ważnym etapem jest przygotowanie odpowiedniej zalewy do marynowania, w której będziemy moczyć mięso przez 24 godziny. Przygotowujemy taką ilość wody, aby przykryła mięso. Wodę solimy i dodajemy sporą ilość ulubionych przypraw. Po namoczeniu gotujemy mięso około 15 - 20 minut. Mięso zostawiamy do ostudzenia, a następnie powtarzamy gotowanie dwa razy do 12 godzin. W ten sposób robimy nie tylko szynkę, lecz także inne rodzaje mięs.
Urządzeniem, które ułatwia domowy wyrób wędlin jest szynkowar. Jest to prosty i niedrogi pojemnik, w który wkładamy szynkę dociskając ją sprężyną. Następnie szynkowar umieszczamy w większym garnku i podgrzewamy w jednakowej temperaturze nie doprowadzając do wrzenia.
Jak peklować wędliny
Wędliny wędzone, mięso na kiełbasy, mięso do pieczenia i czy przygotowania w szynkowarze wymagają peklowania. Proces ten polega na moczeniu mięsa w solance, której zadaniem jest wyciągnięcie z mięsa wody i zabicie bakterii. Niegdyś solanka składała się z soli i saletry. Obecnie saletra jest trudno dostępna, jednak można dostać odpowiednią sól peklującą.
Peklujemy mięso na dwa sposoby: na sucho lub na mokro. Przygotowujemy w tym celu odpowiednio duże naczynie szklane, kamionkowe lub emaliowane. Potrzebna będzie także sól peklująca i przyprawy. Peklowanie na sucho polega na natarciu mięsa solą peklującą z przyprawami, zaś peklowanie na mokro wymaga moczenia mięsa w zalewie z solą peklującą i przyprawami. Peklowanie trwa od kilku do kilkunastu dni, kiedy to mięso przechowujemy w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Do peklowania nadają się takie rodzaje mięsa jak: szynka, boczek, polędwica, schab, karkówka i inne. Warto pamiętać, że do wyrobu swojskich wędlin i peklowania bierzemy mięso świeże z dobrego źródła i jak najlepszej jakości. Do peklowania nie nadaje się mięso mrożone.
Jak zrobić swojskie, domowe kiełbasy i wyroby wędzone
Do wyrobu swojskich wędlin i wędzonek niezbędna jest własna wędzarnia, którą można zbudować w ogrodzie lub na działce. Nie wymaga to zbyt dużej inwestycji, gdyż do wędzenia wystarczy tylko miejsce do zadymiania wykopane w ziemi. Jednak jeśli zasmakujemy w wędzonkach domowej roboty warto zbudować murowaną wędzarnie. Zarówno proste jak i profesjonalne wędzarnie działają na zasadzie wędzenia przy pomocy dymu, zaś wędzarnię nagrzewamy drzewem liściastym.
Przed wędzeniem mięso wymaga peklowania. Do wędzenia nadaje się wieprzowina, wołowina oraz indyk. Najlepiej wybierać kawałki mięsa, które zawierają dużo kolagenu, czyli tkanki łącznej i tłuszczu. Mięso przeznaczone do wędzenia umieszczamy w siatkach wędzarniczych. Peklowane mięso możemy również użyć do wyrobu swojskich kiełbas.
Najlepsze kiełbasy zrobimy z takich rodzajów mięsa jak schab, wołowina, szynka, chuda wieprzowina lub mięso z indyka. Zapeklowane mięso mielimy w maszynce o cienkich i grubych oczkach. Następnie łączymy obie części, dodajemy sól, przyprawy i wyrabiamy. Do wyrobu kiełbas potrzebne będą jelita lub sztuczne osłonki oraz nabijarka do kiełbas. Tak wykonaną kiełbasę wieszamy do wyschnięcia.
Wędzenie kiełbas lub mięsa wymaga najpierw wysuszenia w wędzarni, a następnie zadymiania. Po zakończeniu wędzenia, kolejnym etapem jest upieczenie lub sparzenie wędlin.