Domowe wyroby - polecane przepisy
-
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Chleb na zakwasie
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
300 + 40 min łatwy 12 275 kcal -
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest …
30 + 10 min łatwy 16 -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Syrop z cebuli
Zdrowy syrop z cebuli był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest …
10 min łatwy 10 14 kcal
Domowe wyroby - pozostałe przepisy
-
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal -
Syrop z kwiatu czarnego bzu
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, …
60 + 40 min łatwy 10 110 kcal -
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Wino z winogron
Wino z winogron to bardzo dobry pomysł na pyszny trunek dla dorosłych. Wino domowe jest bardzo smaczne i dość słodkie. …
20 min łatwy 20 -
Knysza
Knysza to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nazwa knysza kryje w sobie domowej roboty kebab w …
20 + 20 min łatwy 8 -
Śliwowica
Śliwowica to wysokoprocentowy napój alkoholowy o smaku wytrawnym. Zacier przygotowywany ze śliwek destylowany jest jednokrotnie lub dwukrotnie. Destylat w zależności …
60 min łatwy 40
-
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 302 kcal -
Ogórki na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
90 + 30 min łatwy 10 20 kcal -
Lody domowe
Lody domowe można przygotować na wiele sposobów. Tutaj przedstawię Ci jak zrobić własne lody, które są niezwykle proste, szybkie i …
5 min łatwy 2 186 kcal -
Sok z kiszonej kapusty
Zobacz jak zrobić sok z kiszonej kapusty – to bardzo proste! Ten pyszny, kwaśny, zdrowy napój jest bardzo odżywczy i …
20 min łatwy 5 62 kcal
-
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu ma lekki, orzeźwiający smak jednak przy tym jest słodka i aromatyczna. Nalewkę można pić schłodzoną, …
43200 min łatwy 36 192 kcal -
Szynka gotowana
Domowa szynka gotowana w domu to najlepszy sposób na własnoręcznie robioną wędlinę wolną od konserwantów i zbędnych dodatków do żywności. …
60 + 60 min łatwy 10 221 kcal -
Pańska skórka
Pańska skórka to jedne z najstarszych polskich cukierków. Sprzedawane głównie w Warszawie, jednak można je spotkać na targach, czy jarmarkach …
10 min łatwy 10 -
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni to bardzo dobry pomysł na pyszny napój do obiadu. Drylowane wiśnie idealnie nadają się do przygotowania z …
20 + 15 min łatwy 6 318 kcal -
Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków z majonezem to doskonały wybór na sałatkę kolacyjną lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z …
20 + 40 min łatwy 4 166 kcal -
Tortilla domowa
Łatwa tortilla domowa to doskonała propozycja na bazę pod wiele posiłków. Z tortilli możesz przygotować wrapy z kurczakiem, z mozzarellą, …
25 min łatwy 8 315 kcal
-
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 -
Pizza Thermomix
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w …
50 + 10 min łatwy 2 811 kcal -
Herbatka zimowa
Herbatka zimowa to doskonały pomysł na pyszną herbatę rozgrzewającą. Smaczna herbatka z dodatkiem aromatycznych przypraw świetnie sprawdzi się w towarzystwie …
20 + 5 min łatwy 4 -
Chleb tostowy
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
90 + 30 min średni 24
-
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe alkohole. Ma wspaniały smak, a jej przygotowanie …
25 min łatwy 20 233 kcal -
Nalewka z winogron
Nalewka z winogron to smaczny trunek przygotowany na wódce oraz na spirytusie. Jest łatwiejsza w przygotowaniu niż wino. Jeśli zastanawiasz …
120 min łatwy 29 81 kcal -
Marynata do karkówki na grilla
Szybka marynata do karkówki na grilla to doskonały pomysł na przygotowanie soczystego mięsa na grillu lub z piekarnika. Maryna zapewnia …
10 min łatwy 2 45 kcal -
Smalec gęsi
Smalec gęsi to tłuszcz, który kojarzy się zwykle z dbaniem o zdrowie. To dlatego, że ten specyfik używany był kiedyś …
45 + 30 min łatwy 10 185 kcal -
Frużelina wiśniowa
Frużelina wiśniowa to doskonały dodatek do ciast i wypieków. Jest niezwykle aromatyczna, ma też wspaniałą, gęstą konsystencję, która świetnie sprawdza …
10 + 15 min łatwy 2 -
Domowa nutella
Domowa nutella to pyszny krem z czekolady i z orzechów laskowych. Krem czekoladowo-orzechowy możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, …
20 min łatwy 15 285 kcal
-
Chleb pełnoziarnisty
Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
60 + 40 min łatwy 18 200 kcal -
Chleb na maślance
Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
60 + 45 min łatwy 18 -
Bułki śniadaniowe
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
75 + 20 min łatwy 14 167 kcal -
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10
Domowe wyroby - przepisy i sposoby przygotowania wyrobów wędliniarskich
Nic nie jest w stanie przebić smaku swojskich wędlin domowej roboty. Własnoręcznie zrobione wędliny i mięsa nie tylko wybornie smakują, lecz są również zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków. Wbrew pozorom przygotowanie własnych, domowych wędlin wcale nie jest trudne. Wędzone wyroby i kiełbasy wymagają posiadania przydomowej wędzarni. Jednak istnieją proste sposoby, dzięki którym możemy przygotowywać własne, domowe wędliny, nawet jeśli mieszkamy w bloku i nie mamy wędzarni. Przedstawiamy ciekawe przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny i doradzamy co można zrobić samodzielnie.
Domowe wyroby wędliniarskie
Jakie wędliny i wyroby masarskie można zrobić samodzielnie w domu
Wyrób domowych wędlin ma w Polsce długą tradycję. Niegdyś nie było lodówek, dlatego też przygotowywano mięso do długiego przechowywania metodą suszenia lub wędzenia. Obecnie wędliny i wszelkiego rodzaju wyroby masarskie są dostępne w każdym sklepie. Dlaczego w takim razie robimy swojskie wyroby wędliniarskie? Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne, domowe wyroby masarskie są smaczniejsze i zdrowsze. Wyrób swojskich wędlin gwarantuje, że znamy skład wyrobów i możemy przygotować je bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ponadto własnoręczny wyrób wędlin staje się dla wielu pasją i wcale nie jest trudny. W większości przypadków domowy wyrób wędlin nie wymaga kosztownego, specjalistycznego sprzętu. Potrzebna jest tylko wiedza, odpowiednie przepisy i trochę doświadczenia. Większą trudność sprawia własnoręczne wędzenie mięs i kiełbas, gdyż proces ten wymaga budowy mniejszej lub większej wędzarni w ogródku lub na działce.
Jakie domowe wyroby wędliniarskie można zrobić samodzielnie? Najprostszą wędliną do kanapek, jaką można zrobić w domu jest po prostu mięso pieczone w piekarniku lub szynka gotowana, które następnie kroimy na kanapki. Łatwym, choć bardziej pracochłonnym sposobem na swojskie wędliny jest szynka gotowana w szynkowarze lub pasztet. Wyrób własnych kiełbas czy wędzonek wymaga posiadania wędzarni.
Najlepsze przepisy na swojskie, tradycyjne wędliny
Proste przepisy na domowe wędliny - pasztety, szynki
Wbrew pozorom wyrób prostych domowych wędlin nie wymaga szczególnych kwalifikacji, ani sprzętu. Proste wędliny na chleb zrobimy po prostu piekąc mięso w piekarniku. Łatwą do wykonania wędliną jest pasztet, który niegdyś tradycyjnie pieczono na święta. Zadanie to jest jednak czasochłonne, gdyż wymaga gotowania różnych rodzajów mięs, mielenia i wyrabiania masy na pasztet. Włożony wysiłek opłaca się jednak wielokrotnie, gdyż swojskie pasztety prześcigają smakiem każdy wyrób gotowy.
Jednym z prostszych sposobów na domową wędlinę jest szynka gotowana. Ważnym etapem jest przygotowanie odpowiedniej zalewy do marynowania, w której będziemy moczyć mięso przez 24 godziny. Przygotowujemy taką ilość wody, aby przykryła mięso. Wodę solimy i dodajemy sporą ilość ulubionych przypraw. Po namoczeniu gotujemy mięso około 15 - 20 minut. Mięso zostawiamy do ostudzenia, a następnie powtarzamy gotowanie dwa razy do 12 godzin. W ten sposób robimy nie tylko szynkę, lecz także inne rodzaje mięs.
Urządzeniem, które ułatwia domowy wyrób wędlin jest szynkowar. Jest to prosty i niedrogi pojemnik, w który wkładamy szynkę dociskając ją sprężyną. Następnie szynkowar umieszczamy w większym garnku i podgrzewamy w jednakowej temperaturze nie doprowadzając do wrzenia.
Jak peklować wędliny
Wędliny wędzone, mięso na kiełbasy, mięso do pieczenia i czy przygotowania w szynkowarze wymagają peklowania. Proces ten polega na moczeniu mięsa w solance, której zadaniem jest wyciągnięcie z mięsa wody i zabicie bakterii. Niegdyś solanka składała się z soli i saletry. Obecnie saletra jest trudno dostępna, jednak można dostać odpowiednią sól peklującą.
Peklujemy mięso na dwa sposoby: na sucho lub na mokro. Przygotowujemy w tym celu odpowiednio duże naczynie szklane, kamionkowe lub emaliowane. Potrzebna będzie także sól peklująca i przyprawy. Peklowanie na sucho polega na natarciu mięsa solą peklującą z przyprawami, zaś peklowanie na mokro wymaga moczenia mięsa w zalewie z solą peklującą i przyprawami. Peklowanie trwa od kilku do kilkunastu dni, kiedy to mięso przechowujemy w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Do peklowania nadają się takie rodzaje mięsa jak: szynka, boczek, polędwica, schab, karkówka i inne. Warto pamiętać, że do wyrobu swojskich wędlin i peklowania bierzemy mięso świeże z dobrego źródła i jak najlepszej jakości. Do peklowania nie nadaje się mięso mrożone.
Jak zrobić swojskie, domowe kiełbasy i wyroby wędzone
Do wyrobu swojskich wędlin i wędzonek niezbędna jest własna wędzarnia, którą można zbudować w ogrodzie lub na działce. Nie wymaga to zbyt dużej inwestycji, gdyż do wędzenia wystarczy tylko miejsce do zadymiania wykopane w ziemi. Jednak jeśli zasmakujemy w wędzonkach domowej roboty warto zbudować murowaną wędzarnie. Zarówno proste jak i profesjonalne wędzarnie działają na zasadzie wędzenia przy pomocy dymu, zaś wędzarnię nagrzewamy drzewem liściastym.
Przed wędzeniem mięso wymaga peklowania. Do wędzenia nadaje się wieprzowina, wołowina oraz indyk. Najlepiej wybierać kawałki mięsa, które zawierają dużo kolagenu, czyli tkanki łącznej i tłuszczu. Mięso przeznaczone do wędzenia umieszczamy w siatkach wędzarniczych. Peklowane mięso możemy również użyć do wyrobu swojskich kiełbas.
Najlepsze kiełbasy zrobimy z takich rodzajów mięsa jak schab, wołowina, szynka, chuda wieprzowina lub mięso z indyka. Zapeklowane mięso mielimy w maszynce o cienkich i grubych oczkach. Następnie łączymy obie części, dodajemy sól, przyprawy i wyrabiamy. Do wyrobu kiełbas potrzebne będą jelita lub sztuczne osłonki oraz nabijarka do kiełbas. Tak wykonaną kiełbasę wieszamy do wyschnięcia.
Wędzenie kiełbas lub mięsa wymaga najpierw wysuszenia w wędzarni, a następnie zadymiania. Po zakończeniu wędzenia, kolejnym etapem jest upieczenie lub sparzenie wędlin.