Dżem - najlepsze przepisy
-
Dżem truskawkowy
Domowy dżem truskawkowy będzie pysznym dodatkiem do dań dla dzieci. Świetnie sprawdzi się do naleśników, pieczywa, czy przeróżnych deserów. To …
90 + 90 min średni 30 96 kcal -
Dżem z aronii
Dżemy to jedne z najpopularniejszych przetworów wykonywanych z owoców. Dżem jest dużo łatwiejszy w przygotowaniu niż sok a konfiturę możesz …
30 min łatwy 3 590 kcal -
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji dodatek do wielu dań na słodko. …
20 + 60 min łatwy 4 410 kcal -
Dżem z pigwy
Dżem z pigwy to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Jest smaczny, prosty, a przy okazji niezwykle aromatyczny. Jego przygotowanie …
20 + 45 min łatwy 10 414 kcal -
Dżem z czereśni
Dżem z czereśni bez cukru to doskonały pomysł na pyszną przekąskę na zimę. Najlepszy domowy dżem z czereśni możesz dodawać …
30 + 60 min łatwy 10 133 kcal
Dżem - przepisy
-
Konfitura z wiśni
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
20 + 90 min łatwy 10 217 kcal -
Dżem z wiśni
Najbardziej klasyczny, bo pasujący do niemalże wszystkiego, dżem z wiśni możesz zrobić w domu. To dobry, sprawdzony przepis na dżem …
30 + 325 min łatwy 20 96 kcal -
Dżem z cukinii
Dżem to jeden z bardziej popularnych przetworów w polskiej kuchni. Chociaż najczęściej przygotowywany jest z owoców sezonowych to dziś prezentujemy …
15 + 50 min łatwy 6 109 kcal -
Dżem z agrestu
Dżem to jeden z najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
15 + 60 min łatwy 10 78 kcal -
Dżem z czerwonych porzeczek
Dżem z czerwonych porzeczek to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji pyszny dodatek do wielu dań na …
20 + 30 min łatwy 10 115 kcal -
Dżem z gruszek
Dżem z gruszek to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na zimę. Dżem z gruszek możesz dodawać do ciast i deserów …
20 + 150 min łatwy 10 503 kcal
-
Dżem z brzoskwiń
Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może …
15 + 50 min łatwy 10 151 kcal -
Dżem z malin
Pyszny, domowy dżem z malin to świetny pomysł na pysze przetwory do słoików, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest …
50 min łatwy 40 -
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność …
30 + 15 min łatwy 30 50 kcal -
Dżem jabłkowy
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, …
40 + 15 min łatwy 30 566 kcal
-
Dżem z winogron
Dżem z winogron to wspaniały pomysł na słodki dodatek do deserów czy naleśników. Smakuje niesamowicie słodko i przepysznie. Jest gęsty …
60 + 50 min łatwy 15 73 kcal -
Dżem ze śliwek
Dżem ze śliwek to wspaniały i pyszny owocowy dodatek, który świetnie wzbogaci każde słodkie danie. Idealnie pasuje do wypieków, naleśników …
30 + 40 min łatwy 20 83 kcal -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 -
Dżem z rabarbaru
Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może …
20 + 45 min łatwy 8 -
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal -
Dżem z dyni i pomarańczy
Domowy dżem z dyni i pomarańczy nie jest trudny do przygotowania. Idealnie nadaje się dla dzieci, ale lubią go także …
60 + 25 min łatwy 9 155 kcal
-
Konfitura z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki to świetny pomysł na konfiturę domową do słoików. Kwaśna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do …
15 + 180 min łatwy 10 553 kcal -
Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. …
10 + 11 min łatwy 130 11 kcal -
Dżem truskawkowy z żelfixem
Dżem truskawkowy z żelfixem to doskonały pomysł na pyszny dżem na zimę do słoików. Dzięki użyciu żelfixu przygotować możemy bardzo …
20 + 10 min łatwy 10 437 kcal -
Dżem z moreli
Morele to jedne z najzdrowszych owoców. Są doskonałym źródłem witamin, błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Dlatego, …
40 + 60 min łatwy 20 39 kcal
-
Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, który …
30 + 90 min łatwy 15 109 kcal -
Dżem z mirabelek
Dżem z mirabelek jest niezwykle smacznym dodatkiem, który można przygotować niezwykle łatwo we własnym domu. To idealny przepis dla osób, …
20 + 70 min łatwy 10 39 kcal -
Dżem pomarańczowy
Dżem pomarańczowy bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików, które można przechowywać w okresie zimowym. Najlepszy domowy dżem …
60 + 60 min łatwy 10 -
Dżem truskawkowy bez cukru
Dżem truskawkowy bez cukru to dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast i deserów w wersji fit. Dżem bez cukru …
20 + 70 min łatwy 7 94 kcal -
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów jest naprawdę fantastycznym dodatkiem o przepysznym, głębokim smaku. Wspaniale komponuje się na kanapkach, ale również jedzony …
15 + 20 min łatwy 10 201 kcal -
Dżem z brzoskwini
Dżem z brzoskwini bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszny dżem świetnie sprawdzi się jako …
30 + 90 min łatwy 10 63 kcal
-
Dżem z żurawiny
Dżem z żurawiny jest niezwykle ciekawym sposobem na pyszny dodatek do potraw. Choć z łatwością można kupić go w sklepie, …
20 + 50 min łatwy 10 -
Dżem z dzikiej róży
Domowy dżem z dzikiej róży płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory na zimę. Można wykorzystywać go na …
20 + 30 min łatwy 20 -
Dżem z pigwowca
Pigwowiec japońskie, czyli Chaenomele japonica, to roślina, która pełni zarówno funkcje dekoracyjne, jak i również odżywcze i lecznicze. Jej zielonożółte …
40 min łatwy 50 96 kcal -
Konfitura malinowa
Czy może być coś lepszego niż domowa konfitura malinowa? Pyszna, różowa konfitura to świetny pomysł na dodatek do słodkich wypieków, …
10 + 40 min łatwy 7
Często zadawane pytania
Dżemy – zbiór sprawdzonych przepisów na dżemy i konfitury
Domowe przetwory z owoców idealnie nadają się dla dzieci i dorosłych. Dżemy można przygotować latem lub jesienią, kiedy mamy dostęp do świeżych składników, a potem cieszyć się nimi także podczas zimy. Przedstawiamy ciekawe pomysł na dżemy, które koniecznie musisz poznać!
Pyszne przetwory domowej roboty
Dżemy, marmolady, powidła, konfitury – jakie są różnice?
Bardzo często te pojęcia są używane jako synonimy, ale tak naprawdę oznaczają różne przetwory.
Dżemy robi się z owoców, które są gotowane razem z cukrem. Cukier jest środkiem konserwującym, dlatego im go więcej, tym dżem dłuższej zachowa świeżość. Dżem gotuje się tak długo, aż odparuje z niego jak najwięcej wody. Owoce mogą być rozgotowane. Gdy dżem będzie miał gęstą konsystencję, można przekładać go do słoików.
Powidła powinny być zawsze śliwkowe, ale częściej można spotkać się z powidłami gruszkowymi lub morelowymi. Do ich przygotowania potrzebne są dodatki takie jak cukier i syrop skrobiowy. Powidła są gęste i mogą w nich być wyczuwalne kawałki miąższu. Przygotowuje się je przez kilka dni.
Konfitury składają się z całych owoców (lub połówek) smażonych w gęstym syropie. Cukier i owoce powinny być w promocji 1:1, np. 2 kg owoców to 2 kg cukru rozrobionego w wodzie. Owoce nie mogą się rozgotować, powinny zachować swoją strukturę, dlatego należy je kilka razy smażyć na małym ogniu, a potem zostawić do ostudzenia i znowu podsmażać.
Marmolada nie zawiera w sobie kawałków owoców, ponieważ przygotowuje się ją z przecierów. Zazwyczaj ma w swoim składzie składniki żelujące, aromatyzujące i konserwujące (mogą być naturalne). Marmolada ma zwartą, żelową konsystencję, ale łatwo się rozsmarowuje i idealnie nadaje się jako nadzienie m.in. do rogalików.
Owocowe przetwory a ich wartości odżywcze
Dżemy najczęściej służą jako smarowidło na bułki i rogaliki, ale też można je dodawać do jogurtu naturalnego, aby nadać mu innego smaku. Te przetwory sprawdzą się jako dodatek do ciast (m.in. drożdżowych), gofrów, pancakes i naleśników.
Warto jednak mieć na uwadze to, że dżemy zawsze są kaloryczne. Jest to spowodowane tym, że do ich produkcji wykorzystuje się dużą ilość cukru. Mimo że są przygotowywane ze świeżych owoców, podczas obróbki termicznej większość ich wartości odżywczych idzie na straty. Więcej witamin dostarczymy do organizmu, jedząc surowe owoce.
Przepisy na domowe pyszne przetwory
Z jakich owoców i warzyw najlepiej przygotować dżemy dla dzieci?
Opcji jest wiele. Można łączyć ze sobą różne składniki, aby stworzyć ciekawe mieszanki i smaki dżemów. Do przetworów nadają się m.in.: truskawki, wiśnie, pigwy, owoce róży, dynie, pomarańcze, marchewki, brzoskwinie, maliny, jagody, porzeczki i jabłka.
W czasie przygotowania dżemu należy stale kontrolować jego gęstość. Czasami dżem z truskawek trzeba gotować 5 h, a czasami 7 h. Wszystko zależy od samych owoców. Jednym razem czas będzie dłuższy, a innym krótsza. To samo tyczy się smaku. Owoce mogą być mniej lub bardziej kwaśne, więc ilość substancji słodzących trzeba samemu dostosować. Dżemy należy przygotowywać w garnkach o grubym dnie oraz na małej mocy palnika, aby na pewno ich nie przypalić.
Dżemy owocowe domowej roboty – 3 ciekawe przepisy
Przed gotowaniem owoce muszą być oczyszczone i pozbawione niejadalnych części (szypułek, pestek). Większe składniki dżemu można pokroić, ale w przypadku np. wiśni i małych truskawek można zostawić je w całości. Wybrane owoce należy podgrzewać w garnku, a potem dodać do nich cukier i gotować, aż całość zgęstnieje, a woda odparuje.
Naszą pierwszą propozycją jest domowy dżem z dyni i pomarańczy. Śmiało można nie tylko smarować nim kanapki, ale też dodawać go do ciasta. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiednia będzie dynia Muscat, piżmowa oraz Hokkaido (tej nie trzeba obierać ze skórki). Aby przygotować ten dżem, potrzebne będą jeszcze: sok i otarta skórka z cytryny, cukier, woda oraz cynamon. Możesz też dodać jabłko, imbir oraz mielone goździki. Warto pamiętać, że dżem z dyni chlapie w czasie gotowania, więc najlepiej mieć pod ręką pokrywkę od garnka.
Dobry dżem uzyskamy także z truskawek i rabarbaru. Poza cukrem można dodać do niego również sok z cytryny oraz liście mięty. Gotowanie tego dżemu najlepiej rozłożyć na kilka dni.
Trzecią opcją jest dżem jabłkowy. Jabłka należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Odpowiednim dodatkiem do tego dżemu będzie cynamon, ale można pokusić się także na otartą skórkę z cytryny. Gdy kawałki jabłka zmiękną, należy dodać cukier i dalej gotować, aż uzyska się pożądaną konsystencję.
Pasteryzowanie słoików – jak przechować dżemy na zimę?
Nie zawsze trzeba pasteryzować słoiki, ale jeżeli zależy ci na tym, aby zachować dżem z owoców na zimę, to warto to zrobić. Do wyboru są słoiki zwykłe i weki. Te pierwsze dłużej utrzymują świeżość przetworów, dlatego najlepiej decydować się właśnie na nie.
Przede wszystkim należy zacząć od wyparzenia słoików oraz zakrętek. Pojemność słoików należy dobrać do ilości przygotowywanego dżemu, ale warto pamiętać, że słoik nie może być zapełniony aż do zakrętki. Najlepiej zostawić ok. 1-1,5 cm przerwy.
Gorący dżem można umieścić w słoiku za pomocą chochelki. Następnie należy przetrzeć miejsce, w którym zakręca się słoik, aby usunąć wszelkie drobinki dżemu. Słoiki trzeba dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 1 h należy odwrócić je na drugą stronę i sprawdzić zakrętki. Jeśli się zassały i nie planujemy przechowywać dżemu aż do zimy, tak przygotowane słoiki z dżemem możemy odstawić do spiżarni.
Pasteryzacja słoików nie jest skomplikowana. W dużym garnku należy umieścić ściereczkę, a potem słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokość. Trzeba pamiętać o tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Wystarczy je gotować ok. 20-30 minut (w zależności do wielkości słoików i wybranych składników). Po wyjęciu z garnka trzeba jeszcze raz sprawdzić zakrętki. Jeśli wszystko jest dobrze, słoiki należy ustawić do góry dnem i odstawić w ciemne miejsce na 24 h.
Słoiki można pasteryzować w piekarniku. W tym przypadku znaczenie ma to, jaką temperaturę mają przygotowane przez nas przetwory. Te o temperaturze pokojowej trzeba włożyć do piekarnika przed jego rozgrzaniem, a te ciepłe do już odpowiednio nagrzanego. Słoiki trzeba zostawić w piekarniku aż do wystudzenia, a później można je schować do spiżarni.
Przygotowanie domowych dżemów jest czasochłonne, ale sami możemy zdecydować, z jakich składników zrobimy przetwory. Warto jednak pamiętać, że dżemy są kaloryczne i powinny pojawiać się w naszej diecie tylko od czasu do czasu. Pasteryzowane słoiki z dżemem można przechować do zimy, aby w tym czasie cieszyć się smakiem pysznych owoców.