Dżem z czerwonej porzeczki

Opublikowano: 05.10.2022 r., 12:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z czerwonej porzeczki
Dżem z czerwonej porzeczki
Poznaj przepis na pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
45 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 30 porcji
  • Porzeczki czerwone (1000 g)
  • Cukier ok. szklanki (200 g)
  • Pektyny w proszku 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na dżem z czerwonej porzeczki krok po kroku

Porzeczki oderwij z łodyżek i dokładnie umyj.

Wsyp do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu.

Gdy owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, zmniejsz moc palnika i podgrzewaj ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając. Na 2-3 minut przed końcem gotowania dodaj pektyny i zamieszaj.

Przelej do słoików, szczelnie zakręć i zawekuj.

Jak oceniasz przepis na dżem z czerwonej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat dżemu z czerwonej porzeczki

Pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki to świetny pomysł na pysze przetwory, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo uniwersalny, dzięki czemu nadaje się jako dodatek do wielu dań. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki, ile trzeba go gotować oraz ile cukru dodać, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na dżem z czerwonej porzeczki nie jest skomplikowany i przygotujesz go w łatwy sposób z zaledwie kilku składników. Potrzebne Ci będą czerwone porzeczki oraz cukier, a opcjonalnie również pektyna w proszku. Jej dodatek nie jest obowiązkowy i zależy od tego, jaką konsystencję dżemu chcesz uzyskać. Mimo że porzeczki naturalnie zawierają sporo pektyn, bez jej dodatku dżem będzie bardzo delikatny i płynny. Dżem porzeczkowy możesz przygotować również w wersji bez cukru, zastępując go na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowszy, a przy tym równie słodki i smaczny. W tej wersji będzie też lepszym wyborem dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Dżem z czerwonej porzeczki pasuje do wielu dań i możesz wykorzystywać go na wiele różnych sposobów. Najczęściej dodaje się go do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe, będzie również bardzo dobrym dodatkiem do dań wytrawnych, na przykład niektórych pieczonych mięs. Porzeczki to zdecydowanie jedne z najzdrowszych owoców, dlatego warto włączyć je do diety i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości przez cały rok. Zawierają dużo witaminy C, antyoksydantów, polifenoli i błonnika, przez co korzystnie wpływają na cały organizm i odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na dżem z czerwonych porzeczek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go w prosty i szybki sposób.

Alergeny w dżemie z czerwonej porzeczki

Lista alergenów dla dżemu z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czerwonej porzeczki

Wartości odżywcze dżemu z czerwonej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrol, dzięki czemu dżem będzie miał mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
112.60
45.04
Białko (g)
1.16
0.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
28.61
11.45
Węglowodany przyswajalne (g)
24.99
10.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.62
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.04
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
1.65
0.66
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
33.88
13.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Niacyna (mg)
0.08
0.03
Foliany (µg (mcg))
6.62
2.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
2.64
1.06
Potas (mg)
227.66
91.06
Wapń (mg)
27.50
11.00
Fosfor (mg)
36.38
14.55
Magnez (mg)
10.75
4.30
Żelazo (mg)
0.86
0.34
Cynk (mg)
0.20
0.08
Miedź (mg)
0.10
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z czerwonej porzeczki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z czerwonej porzeczki

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Porzeczki czerwone
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
ok. szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pektyny w proszku
10 g
1 łyżka
13.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 10 g
Koszt składników
79.50