Dżem z pigwy

Opublikowano: 12.06.2022 r., 12:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z pigwy podany w słoiku.
Dżem z pigwy
Dżem z pigwy to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Jest smaczny, prosty, a przy okazji niezwykle aromatyczny. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 45 min
414 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pigwa surowa (600 g)
  • Cukier trzcinowy (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na dżem z pigwy krok po kroku

Pigwę obierz i pokrój w kostkę.

Wrzuć ją do garnka i zalej 500 ml wody. Całość gotuj.

Pod koniec gotowania dodaj cukier i zamieszaj. Gotuj 25 minut lub do całkowitego zgęstnienia.

Dżem przełóż do słoików i porządnie zakręć.

W dużym garnku podgrzej wodę do 80 st. C i włóż do niej słoiki. Trzymaj przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na dżem z pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu z pigwy

Dżem z pigwy to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Jest smaczny, prosty, a przy okazji niezwykle aromatyczny. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z pigwy, by był pyszny, a przy okazji dobry nawet dla początkujących, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować najlepszy dżem z pigwy, a także ile cukru należy do niego dodać, by nie był zbyt kwaśny. Dodatek cukru odpowiednio konserwuje owoce i wydobywa z nich to, co najlepsze. Dzięki temu będzie miała idealny smak i nie będzie zbyt mdła czy nieciekawa. To świetny przepis dla wszystkich, którzy zastanawiają się jak zrobić dżem z pigwy, który jest niesamowicie pyszny i łatwy w przygotowaniu. Wychodzi z niego gęsta i smaczna konfitura, pełna wspaniałych owoców. Wykonanie go w warunkach domowych sprawia, że można dostosować ilość słodkości do swoich potrzeb. Dzięki temu można dodać znacznie mniej słodzika niż w gotowych produktach, dostępnych w sklepie. Dżem zrobiony w domu pozbawiony jest również konserwantów czy barwników, co jest znacznie zdrowsze. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy dbają o to, co ląduje na ich talerzach i starają się wybierać produkty jak najbardziej naturalne. Taką konfiturę najlepiej jest wykonać w lecie, kiedy owoce mają najlepszy smak i można je z łatwością kupić w każdym sklepie.

Przepis na dżem z pigwy to doskonały pomysł na domowe przetwory do słoików na zimę. Konfitura ma idealnie zbalansowany smak. Nie jest ani za słodka, ani za kwaśna, co często zdarza się przy tego typu wyrobach. To zasługa dodatku cukru w odpowiednich proporcjach. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, ile cukru do dżemu z pigwy należy dodać, by był odpowiednio słodki, to ten przepis jest dla ciebie. Dowiesz się z niego co zrobić, by zamienić te kwaśne owoce w konfiturę, który ma idealny smak. Pigwa na pewno przypadnie ci do gustu w każdej wersji, nie tylko jako pyszny dżem na kanapki, ale również jako wartościowy dodatek do ciast i deserów, który poprawia ich smak.

Alergeny w dżemie z pigwy

Lista alergenów dla dżemu z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z pigwy

Wartości odżywcze dżemu z pigwy

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
258.88
414.20
Białko (g)
0.23
0.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
67.04
107.27
Węglowodany przyswajalne (g)
66.33
106.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
0.04
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
0.75
1.20
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.62
9.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.01
0.02
Niacyna (mg)
0.14
0.23
Foliany (µg (mcg))
1.75
2.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
19.00
30.40
Potas (mg)
157.00
251.20
Wapń (mg)
56.00
89.60
Fosfor (mg)
8.88
14.20
Magnez (mg)
8.62
13.80
Żelazo (mg)
0.71
1.13
Cynk (mg)
0.03
0.05
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z pigwy 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z pigwy

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pigwa surowa
600 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 600 g
Cukier trzcinowy
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Koszt składników
40.00