Cukier - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
cukier 61 61
cukier trzcinowy 61 60
cukier puder 61 61
cukier wanilinowy 61 61
ksylitol 7 7
cukier kokosowy 54 54
cukier drobny 61 61
Cukier waniliowy 61 61
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cukrze oraz jakie alergie mogą powodować.
Cukier - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego cukru

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak cukier indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak cukier trzcinowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak cukier puder indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak cukier wanilinowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak ksylitol (cukier brzozowy) indeks glikemiczny wynosi 7, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak cukier kokosowy indeks glikemiczny wynosi 54, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak cukier drobny indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak cukier waniliowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z cukrem
Cukier kokosowy, Cukier trzcinowy, Ksylitol, Erytrytol (erytrol), Kawa, Stewia, Cynamon, Melasa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla cukru

Cukier Cukier trzcinowy Cukier puder Cukier wanilinowy Ksylitol (cukier brzozowy) Cukier kokosowy Cukier drobny Cukier waniliowy
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Alergie* b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 61
(średni)
61
(średni)
61
(średni)
61
(średni)
7
(niski)
54
(niski)
61
(średni)
61
(średni)

Przepisy z cukrem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z cukrem

bułka bawarska kcal, herbatniki kcal, bita śmietana kcal, latte macchiato kcal, cynamonka kcal, cynamonka kcal, cynamonka kcal, gorąca czekolada kcal, croissant z czekoladą kcal, bagietka czosnkowa kcal, pierogi z serem kcal, kleik ryżowy kcal, fasola po bretońsku kcal, kluski na parze kcal, pierniczki w czekoladzie kcal, sernik kcal, sernik kcal, kołacz kcal, kołacz kcal, chałwa kcal, chleb graham kcal, pączki z marmoladą kcal, jagodzianki kcal, gofry kcal, racuchy kcal, makowiec kcal, croissant kcal, chałka kcal, sękacz kcal, pita kcal, milky way kcal, focaccia kcal, ogórki konserwowe kcal, kokosanki kcal, szarlotka kcal, szarlotka kcal, pączki kcal, pierniki kcal, pad thai kcal, biszkopt kcal, ciasto drożdżowe kcal, sernik pieczony kcal, pierogi z truskawkami kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto