Przetwory z czerwonej porzeczki

przetwory z czerwonej porzeczki

Czerwoną porzeczkę od lat wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Małe owoce ukryte są również w wielu produktach kosmetycznych, ale też lekach, głównie ze względu na swoje naturalne właściwości. Czerwona porzeczka może wspomóc bowiem zarówno gojenie się i leczenie ran, jak i usunąć zanieczyszczenia ze skóry twarzy. Poza farmaceutyką oraz kosmetologią czerwona porzeczka swoje zastosowanie odnajduje również w kuchni. Przyrządzić można z niej wiele cennych dla zdrowia potraw, które wzmocnią układ odpornościowy.

Przetwory z czerwonej porzeczki - polecane przepisy

Przetwory z czerwonej porzeczki - pozostałe przepisy

Przetwory z czerwonej porzeczki – zbiór pomysłów na najlepsze weki z porzeczki

Przetwory z czerwonej porzeczki znane są w Polsce już od dawna. Przepisy na weki z owoców tworzyły nasze mamy i babcie, a my chętnie odtwarzamy dziś ich receptury. Czerwona porzeczka okazuje się bowiem świetnym owocem na zimę, który wzmocni naszą odporność w chłodne dni. Co zrobić można z czerwonej porzeczki? Jakie przetwory warto przechowywać w spiżarce? Dowiedz się najważniejszych informacji na temat czerwonej porzeczki i sprawdź zbiór pomysłów na najlepsze weki z owoców.

Przetwory z czerwonej porzeczki – sprawdź najlepsze przepisy na zimę

Jakie właściwości ma czerwona porzeczka?

Czerwona porzeczka ma cenne właściwości zdrowotne, dlatego też ludzie często przygotowują z niej różnego rodzaju przetwory. W czerwonych porzeczkach znajduje się dużo potasu, dzięki któremu będzie można zmniejszyć problemy z nadciśnieniem oraz zminimalizować ryzyko pojawienia się chorób związanych z układem krwionośnym. W czerwonej porzeczce jest też dużo witaminy PP pozwalającej na eliminację złego cholesterolu, który znajduje się we krwi. Mimo że czerwona porzeczka to pozornie niewielki owoc, potrafi działać… wielkie cuda! Oto kilka ciekawostek na temat czerwonych porzeczek, które warto znać.

  1. W czerwonych porzeczkach znajduje się dużo błonnika, dzięki któremu zadbać można o prawidłową pracę jelit w organizmie.
  2. Porzeczki wykazują działanie ochronne na komórki mózgowe.
  3. Czerwone porzeczki zawierają antocyjanozydy, które hamują rozwój bakterii w organizmie.
  4. Jedząc domowy dżem czy konfiturę z czerwonej porzeczki, można uporać się z niestrawnością oraz zmniejszyć problemy z wątrobą.
  5. Dzięki czerwonym porzeczkom można pozbyć się kłopotu z oddawaniem moczu, a więc uregulować działanie układu moczowego.
  6. Jedzenie czerwonych porzeczek pozwoli złagodzić bóle menstruacyjne.

Popularne odmiany porzeczki czerwonej

Wśród owoców porzeczki czerwonej wyróżnić można wiele ciekawych odmian. Na szczególną uwagę zasługują poniższe, które można zasadzić w przydomowym ogródku:

  • Detvan – owoce czerwonej porzeczki są barwy ciemnoczerwonej, a ich miąższ jest słodko-kwaśny. Ta porzeczka dojrzewa na początku lata.
  • Holenderska – owoce porzeczki są średniej wielkości, czasami też duże. Porzeczka Holenderska jest jasnoczerwona, błyszcząca i kwaśna. Dojrzewa wraz z końcem lipca i jest odporna na przymrozki.
  • Rondom – ta porzeczka nie nadaje się na weki, gdyż jest mało smaczna. Owoce są z reguły duże bądź średnie o barwie jasnoczerwonej.
  • Gąbińska – jest to nasza polska odmiana czerwonej porzeczki, której owoce są idealne na domowe przetwory. Porzeczka Gąbińska jest bowiem jędrna i niezwykle smaczna.
  • Rosetta – owoce porzeczki Rosetta są średnie lub duże, jasnoczerwone i dojrzewające mniej więcej w drugiej połowie lipca
  • Jonkheer van Tets – owoce czerwonej porzeczki owej odmiany są czerwone, duże i kwaśne. Mimo że Jonkheer van Tets świetnie pasuje na domowe weki, owoce te są niezwykle kłopotliwe w transporcie.
  • Tatran – czerwona porzeczka Tatran jest słodko-kwaśna i duża, a jej owoce dojrzewają końcem lipca.

Co zrobić z czerwonej porzeczki? Przetwory z czerwonej porzeczki

Dlaczego tak chętnie robimy weki z czerwonej porzeczki?

Jak już wiesz, czerwona porzeczka ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Właśnie dlatego ludzie tak chętnie przygotowują z niej różne weki. Dzięki właściwościom czerwonej porzeczki można znacznie podnieść odporność immunologiczną organizmu. Jedząc codziennie ok. 200 g owoców, można wyregulować poziom witaminy C, w pełni zaspakajając dzienną dawkę na tę witaminę. Porzeczki mogą też pełnić funkcję detoksykacyjną, ponieważ – dzięki błonnikowi – mogą pomóc wyeliminować toksyny z organizmu.

Warto pamiętać, że czerwona porzeczka może również pomóc w przewlekłym zapaleniu pęcherza. Wypijając codziennie szklankę 100% soku z czerwonej porzeczki, można uporać się z dolegliwościami pęcherza. Można sięgać również po napar z liści porzeczki, aby zakwasić mocz. Czerwona porzeczka jest również świetna dla przyszłych mam, ponieważ pomaga zwalczać zarówno zaparcia, jak i zgagę – a więc częste dolegliwości towarzyszące ciąży.

Przepisy na przetwory z czerwonej porzeczki

  1. Przepis na domowy dżem porzeczkowy – jest to jeden z najlepszych przepisów na weki z czerwonej porzeczki. Dżem będzie idealnym dodatkiem do ciasta, podkreślając smak zwłaszcza czekoladowych wypieków. Warto przygotować dżem niskosłodzony albo bez cukru, aby jak najwięcej skorzystać z leczniczych właściwości owoców. Do przyrządzenia dżemu potrzebujesz jedynie porzeczek i cukru. Wystarczy oddzielić owoce od gałązek i umyć, a następnie wrzucić porzeczki do garnka i zasypać cukrem. Dżem gotuje się ok. 2 godziny w zależności od tego, jak gęsty ma być. Gorący dżem należy przełożyć do słoiczków, zakręcić wieczko i odstawić do góry dnem. Poczekać trzeba też do momentu, aż dżem wystygnie i odstawić słoiki do chłodnej spiżarki.
  2. Sok z czerwonej porzeczki – jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi zdrową dawkę witaminy C, warto będzie przygotować weki z czerwonej porzeczki w postaci kwaskowatego soku. Zrobisz go jedynie z dwóch produktów – czerwonych porzeczek i cukru. Porzeczki należy umyć i zasypać cukrem, a następnie dodać do nich sok z cytryny i zagotować. Owoce powinny gotować się do momentu, aż puszczą sok. Trzeba je później przecedzić na sitku i przelać do słoików, a następnie zakręcić. Słoiki trzeba umieścić w osobnym garnku, napełnionym do 2/3 wysokości wodą. Gotuj słoiki przez kilka minut, a następnie wyjmij je i ustaw do góry dnem. W ten sposób zawekujesz sok z czerwonej porzeczki.
  3. Nalewka z czerwonej porzeczki – będzie to doskonały, rozgrzewający trunek na zimę. Możesz podawać nalewkę z czerwonej porzeczki np. do deserów. Alkohol przygotujesz zarówno na wódce, jak i na spirytusie w zależności od tego, jaką moc trunku finalnie chcesz otrzymać. Jak przyrządzić nalewkę? Należy oczyścić owoce i wyrzucić zepsute porzeczki. Następnie przekłada się je do słoika i zalewa alkoholem. Całość trzeba przemieszać i odstawić na miesiąc w możliwie słoneczne miejsce. Po 30 dniach wystarczy oddzielić alkohol od owoców czerwonej porzeczki, przelać do butelek i odstawić w chłodne, zacienione miejsce.
  4. Konfitura z czerwonej porzeczki – w celu przyrządzenia takiej konfitury należy przepłukać porzeczki i odcedzić je. Następnie przygotować trzeba syrop z wody i cukru (2 szklanki wody na 1 kg cukru). Do wrzącego syropu dodać należy owoce porzeczki i gotować je przez pół godziny. Konfiturę trzeba później przykryć, zostawiając ją aż do następnego dnia. Rano smażyć należy konfiturę do momentu, aż porzeczki się zeszklą. Później wystarczy ostudzić całość i przerzucić konfiturę do słoiczków. Zakręć je i uszczelnij, a później odwróć do góry wieczkiem i odczekaj, aż słoiki wystygną. Zapasteryzowanej konfitury będziesz mógł użyć np. do naleśników, racuchów lub ciast.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto