Wyróżnione przepisy na konfiturę
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie …
20 + 90 min łatwy 20 -
Konfitura z pigwowca
Chaenomele japonica, czyli pigwowiec japoński, jest dekoracyjnym krzewem o jadalnych owocach, przypominających owoce pigwy. Owoce pigwowca nie nadają się do …
30 + 120 min łatwy 4 287 kcal -
Konfitura z jagód
Jagody są jednym z najlepszych owoców do przygotowywania przetworów na zimę. Dżemy i konfitury z jagód leśnych uwielbiają zarówno dzieci, …
10 + 60 min łatwy 16 -
Dżem z dzikiej róży
Domowy dżem z dzikiej róży płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory na zimę. Można wykorzystywać go na …
20 + 30 min łatwy 20 -
Dżem z czarnego bzu
Przetwory na zimę do słoików robimy najczęściej w okresie od maja do lipca. Najpopularniejszymi dżemami są dżem śliwkowy, jabłkowy, truskawkowy. …
60 + 40 min łatwy 2 110 kcal
Pozostałe przepisy na konfiturę
-
Powidła truskawkowe bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz …
30 + 80 min łatwy 30 -
Konfitura z jarzębiny
Konfitura z jarzębiny może być dobrym dodatkiem do mięs i deserów. Spróbuj i zobacz ile cukru dodać i jak zrobić …
45 + 95 min łatwy 50 53 kcal -
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić …
10 + 60 min łatwy 15 77 kcal -
Dżem z czerwonej porzeczki
Pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki to świetny pomysł na pysze przetwory, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie …
20 + 120 min łatwy 30 45 kcal -
Konfitura z borówki amerykańskiej
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na to, jak wykorzystać te letnie, sezonowe owoce również w okresie jesienno-zimowym. …
40 min łatwy 25 -
Konfitura z czerwonej porzeczki
Domowa konfitura z czerwonej porzeczki to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory, które fantastycznie sprawdzą się na zimę. Jest bardzo …
35 min łatwy 30 82 kcal
-
Konfitura z truskawek
Domowa konfitura z truskawek to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory, idealne na zimę. Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu …
60 min łatwy 20 -
Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży to pomysł na pyszne, domowe, owoce przetwory na zimę. Możesz wykorzystywać ją na wiele sposobów i …
20 + 30 min łatwy 20 46 kcal -
Konfitura z malin
Konfitura z malin to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Smaczna konfitura stanowi doskonały dodatek do kanapek, naleśników, …
0 + 40 min łatwy 2 -
Powidła z mirabelek
Dżem i powidła to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
40 + 20 min łatwy 5 161 kcal
-
Konfitura z orzechów włoskich
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim …
60 + 40 min łatwy 4 -
Konfitura z pomidorów
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim …
20 + 30 min łatwy 4 325 kcal -
Konfitura z derenia
Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, …
20 + 40 min łatwy 5 504 kcal -
Konfitura z winogron
Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, …
20 + 40 min łatwy 5 339 kcal -
Konfitura z brzoskwiń
Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, …
20 + 40 min łatwy 4 -
Konfitura z pigwy
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
50 + 90 min łatwy 10 221 kcal
-
Konfitura z wiśni
Konfitura i dżem to najpopularniejsze dodatki do dań na słodko, które w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
20 + 90 min łatwy 10 217 kcal -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 -
Konfitury z cebuli
Konfitury z cebuli to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Ma pyszny, lekko słodki smak, który świetnie łączy się zarówno …
20 + 20 min łatwy 4 179 kcal -
Dżem z pigwy
Dżem z pigwy to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Jest smaczny, prosty, a przy okazji niezwykle aromatyczny. Jego przygotowanie …
20 + 45 min łatwy 10 414 kcal
-
Konfitura z róży
Pyszna konfitura z róży to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 60 min łatwy 4 577 kcal -
Dżem z nektarynek
Pyszny dżem z nektarynek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi na …
90 + 60 min łatwy 8 -
Dżem z agrestu
Dżem to jeden z najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
15 + 60 min łatwy 10 78 kcal -
Dżem z żurawiny
Dżem z żurawiny jest niezwykle ciekawym sposobem na pyszny dodatek do potraw. Choć z łatwością można kupić go w sklepie, …
20 + 50 min łatwy 10 -
Dżem z cukinii
Dżem to jeden z bardziej popularnych przetworów w polskiej kuchni. Chociaż najczęściej przygotowywany jest z owoców sezonowych to dziś prezentujemy …
15 + 50 min łatwy 6 109 kcal -
Konfitura z gruszek
Pyszna konfitura z gruszek to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu owoce przechowywane w słoikach na …
60 + 45 min łatwy 7 325 kcal
-
Dżem z czerwonych porzeczek
Dżem z czerwonych porzeczek to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji pyszny dodatek do wielu dań na …
20 + 30 min łatwy 10 115 kcal -
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji dodatek do wielu dań na słodko. …
20 + 60 min łatwy 4 410 kcal -
Konfitura z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki to świetny pomysł na konfiturę domową do słoików. Kwaśna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do …
15 + 180 min łatwy 10 553 kcal -
Konfitura ze śliwek
Konfitura ze śliwek to doskonała propozycja na zimowe przetwory. Śliwki dzięki dużej zawartości pektyn przygotować można bez dodatku cukru. Świetnie …
10 + 180 min łatwy 5 92 kcal
Konfitura
Konfitura - rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, ciekawostki
Smaczna konfitura stanowi zwykle pyszny dodatek do deserów, lodów lub tortów. Jest to wykwintny przysmak, który rzadko robi się w domu z uwagi na pracochłonny proces przygotowania. Wyjaśniamy co to jest konfitura i jakie są różnice pomiędzy konfiturą a dżemem. Podpowiadamy z czego najlepiej zrobić konfitury i podajemy najciekawsze przepisy na konfitury.
Konfitura - przetwory owocowe
Domowe przetwory - przepisy i zastosowanie
Wiosną i latem wykorzystujemy przepisy na przetwory owocowe. Niegdyś nasze babki i prababki robiły przetwory na zimę, aby dostarczyć na stół witaminy w okresie, gdy nie ma świeżych warzyw. Obecnie przetwory typu dżem czy konfitura możemy bez kłopotu nabyć w sklepie. Jednak nic nie zastąpi samodzielnie zrobionych przetworów owocowych, zrobione z owoców dojrzewających w słońcu. Przewaga domowych przetworów polega również na tym, że znamy ich skład i wiemy, że nie zawierają konserwantów, substancji barwiących i innych dodatków. Przetwory owocowe robią zwykle właściciele ogrodów i działek, którzy dysponują dużą ilością owoców.
Jakie przetwory robimy z owoców:
- konfitura,
- dżem,
- powidła,
- galaretka,
- syrop,
- kompot,
- nalewka,
- marmolada,
- sok.
Konfitury, podobnie jak inne przetwory, robimy zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na zimę. Własnoręcznie zrobione przetwory bez konserwantów dość szybko się psują, dlatego też przechowujemy je w hermetycznie zamkniętych słoikach. Stosujemy słoiki typu twist off lub typu weck.
Co ciekawe, przetwory owocowe upowszechniły się dopiero w XX wieku. Wcześniej przechowywano żywność na zimę w beczkach zakonserwowane poprzez kiszenie, peklowanie, wędzenie, czy solenie. Owoce zachowywano w cukrze, jednak były to przysmaki kosztowne. Na początku XX wieku wynalezione zostały słoje weck z gumową uszczelką i sprężyną przytrzymującą wieko. Natomiast w latach 80-tych XX wieku upowszechniły się słoiki typu twist-off z wygodną zakrętką.
Konfitury i inne przetwory na zimę wymagają pasteryzacji. Rodzaj i czas pasteryzacji zależą od rodzaju przechowywanej żywności i ilości cukru. Cukier jest substancją konserwującą, dlatego też przetwory z dużą ilością cukru lub ze słodkich owoców, po prostu odwracamy do góry dnem. Natomiast przetwory z mniejszą ilością cukru wymagają pasteryzacji w wodzie lub w piekarniku.
Konfitura a dżem - różnice
Konfitury, jako przetwory bardzo pracochłonne i kosztowne, odeszły nieco w niepamięć. Rzadko robi się je w domu. Natomiast większą popularność zyskały łatwe do zrobienia dżemy. Czasami nazwy konfitura i dżem używa się zamiennie. Jednak przetwory te znacznie się różnią między sobą.
Konfitura stanowi sposób przechowania całych owoców w gęstym syropie cukrowym. Ilość cukru waha się w granicach 80-90 %. Cukier dodaje się stopniowo w czasie gotowania owoców, tak aby się nie skurczyły i nie rozpadły. Małe owoce dodaje się w całości, zaś większe w kawałkach.
Bardzo podobne przetwory stanowią dżemy. Jakie są różnice między dżemem a konfiturą? Dżem wykorzystuje się głównie do smarowania pieczywa. Dlatego też jego konsystencja może być bardziej kremowa, chociaż smaczniejsze są dżemy, gdzie owoce zachowały się w większych kawałkach. Wykonanie dżemu jest dużo łatwiejsze i mniej pracochłonne, gdyż wystarczy zagotować owoce i dodać syrop cukrowy. Niekiedy do dżemu dodaje się również substancje żelujące, tak aby nabrał on konsystencji galaretki. Nie ma znaczenie jeśli owoce rozpadną się w czasie gotowania.
W konfiturach chodzi głównie o zachowanie owoców w całości, tak aby były jak najlepszym źródłem witamin, podczas gdy w dżemie nie ma to większego znaczenia. Dlatego też sposób wykonania konfitur jest bardzo pracochłonny.
Podobnym rodzajem przetworu jest marmolada, która tym różni się od dżemu i konfitury, że ma gładką konsystencję. Stosuje się ucieranie, aby owoce jak najbardziej rozdrobnić i aby stworzyć gładkie smarowidło do chleba.
Smaczna konfitura służy głównie jako dodatek do deserów, lodów, ciast czy tortów. Podczas gdy dżem lub marmolada służą do smarowania pieczywa lub jako nadzienie do naleśników.
Z czego robimy konfitury
Zastanawiasz się z czego zrobić pyszne konfitury na zimę? Konfitury stanowią typowe przetwory owocowe. Co ciekawe, konfitury można zrobić również z warzyw, takich jak cebula czy dynia. Natomiast dżemy robi się również z marchwi, cebuli, batatów, pomidorów, ogórków i dyni. Konfitury warzywne nie mają tradycji w kuchni polskiej, gdzie robi się tylko przetwory owocowe.
Charakterystyczną cechą konfitur jest próba utrzymania owoców w całości lub w dużych kawałkach. Idealnie nadają się do tego sezonowe owoce klimatu umiarkowanego, typowe dla polskiej strefy klimatycznej. Dla przykładu, tradycje kulinarne innych krajów znają przepisy na konfitury lub dżemy z pomarańczy, melonów lub arbuzów, jak również z warzyw. Natomiast w Polsce robimy konfitury z owoców lokalnych jak:
- pigwa,
- jabłka,
- brzoskwinie,
- agrest,
- morele,
- gruszki,
- truskawki,
- poziomki,
- śliwki węgierki,
- maliny,
- jeżyny,
- porzeczki,
- aronia,
- wiśnie.
Konfitury możemy zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Ciekawe są przepisy na konfitury z jarzębiny lub skórki pomarańczowej. Owoce małe dodajemy w całości, natomiast duże, jak jabłka, gruszki czy brzoskwinie, kroimy na połówki lub ćwiartki. Twarde owoce, na przykład agrest, warto nakłuć do konfitur. Wybieramy tylko owoce dorodne, dobrej jakości. Nie nadają się owoce uszkodzone, niedojrzałe czy ze skazami. Do konfitur bierzemy bardzo słodkie owoce.
Jak zrobić konfiturę
Aby zrobić konfiturę najpierw przygotowujemy syrop cukrowy. Musi być gęsty, tak aby tworzył nici w czasie przelewania go. Najlepszym sposobem jest powolne gotowanie cukru w płytkich garnkach, tak aby jak najwięcej wody odparowało. Ostrożnie zbieramy pianę. Do robienia konfitur najlepiej nadaje się duży, lecz płytki garnek.
Gdy syrop jest odpowiednio gęsty wsypujemy owoce. Zaleca się, aby nie wsypywać wszystkich owoców na raz, lecz dodawać je partiami. Również cukier dodajemy po trochu. Gotujemy konfiturę na małym ogniu. Ostrożnie zbieramy pianę, tak aby nie uszkodzić owoców. Nie używamy też narzędzi do mieszania, lecz ostrożnie poruszamy naczyniem kolistymi ruchami. Niektóre przepisy zalecają, aby przerywać gotowanie na kilka godzin, a następnie znowu podgrzać całość. Czynność tę powtarza się kilkakrotnie. Nie wskazane jest ucieranie owoców, gdyż muszą zachować swój kształt.
Konfitury przechowujemy w małych słoikach. Do słoików przekładamy konfiturę na gorąco. Z uwagi na dużą zawartość cukru konfitura zwykle nie wymaga pasteryzacji. Wystarczy odwrócić zamknięte słoiki do góry dnem i odstawić na ściereczkę do ostygnięcia.