Przepisy z porzeczek – propozycje na dania i przetwory z porzeczek
Przepisy z porzeczek od wielu lat przygotowywane są w polskich domach. Często robimy z porzeczek nie tylko przetwory takie jak dżemy, soki czy inne weki, ale też smaczne i szybkie dania. Okazuje się bowiem, że właściwości porzeczki są bardzo cenne dla zdrowia. Jak zrobić dania z porzeczek? Do czego służą porzeczki czarne, białe i czerwone? Sprawdź najważniejsze informacje na temat porzeczek i wypróbuj ciekawe przepisy ze słynnymi owocami.
Przepisy z porzeczek – szybkie przepisy na dania i przetwory porzeczkowe
Właściwości porzeczek – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć
Porzeczki doceniane są na całym świecie nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale też pozytywne właściwości zdrowotne. Właśnie one zawierają ogromne ilości potasu, który pomóc może w problemach z nadciśnieniem. Dzięki zawartości witaminy PP porzeczka może też wspomóc uregulowanie się poziomu cholesterolu we krwi. Te niepozorne, maleńkie owoce potrafią zdziałać jednak o wiele więcej! Oto kilka zaskakujących właściwości porzeczek.
- Czarne porzeczki zawierają antyoksydanty, dzięki którym zneutralizować można wolne rodniki w organizmie.
- Czerwone porzeczki są pełne błonnika, który pomoże zadbać o poprawne funkcjonowanie jelit.
- W skórkach porzeczek znajdują się antocyjanozydy zatrzymujące rozwijanie się bakterii.
- Porzeczki pomagają na niestrawność i kłopoty z wątrobą.
- Owoce porzeczki są skuteczne przy problemach z łaknieniem, gdyż pobudzają apetyt.
- Porzeczki pozwalają wzmocnić układ zdrowotny i chronić przed wirusami. Można więc śmiało sięgnąć po nie, gdy zmagamy się np. z anginą albo przeziębieniem.
- Co ciekawe, czerwone porzeczki działają moczopędnie, więc pomogą wyregulować pracę układu moczowego. Poza tym porzeczki łagodzą też bóle menstruacyjne.
- Owoce wykazują właściwości zarówno przeciwbólowe, jak i uspokajające.
Ciekawostki na temat porzeczek, które warto znać
Porzeczki to owoce, z których przygotować można smaczne weki, np. dżemy i soki. Zarówno czerwone, jak i czarne oraz białe porzeczki pozwalają zrobić z nich odżywcze, zdrowe i wartościowe przetwory. Warto jednak pamiętać, że porzeczki to nie tylko skarbnica witamin, ale i… ciekawostek na ich temat. Oto garść ciekawych informacji o porzeczkach, które warto znać.
- Jedzenie porzeczek pozwala
wyregulować brak witaminy C w organizmie. Aby zaspokoić dzienną dawkę
zapotrzebowania na tę witaminę, należy spożyć ok. 200 g owoców.
-
W medycynie naturalnej bardzo
często poleca się przykładanie masy ze zmiażdżonych porzeczek do trudno
gojących się ran. Taka papka może zadziałać niczym leczniczy plaster, np. na
rany żylakowe.
-
Porzeczki będą doskonałe jako
składnik diety detoksykacyjnej, głównie dzięki dużej zawartości błonnika. Owoce
te wzmacniają również odporność serca na działanie adrenaliny.
-
Masz zapalenie pęcherza? Wystarczy
sięgnąć po garść porzeczek albo wypić szklankę 100% soku z owoców, aby temu
zaradzić. Zakwasić mocz pomogą również liście porzeczki, zwłaszcza zaparzone w
formie herbaty.
-
Porzeczki mają również właściwości
łagodzące typowe dolegliwości przyszłych mam, np. zgagę i zaparcia. Warto więc
sięgać po porzeczki w okresie ciąży.
- Wszystkie odmiany porzeczek świetnie wzmacniają kondycję skóry, pozwalając na dłużej zachować jej młody wygląd. Właśnie dlatego warto jeść porzeczki – choćby po to, aby pozbyć się zmian trądzikowych i wyregulować wydzielanie się sebum. Bardzo dobrze działają na cerę np. maseczki ze zmiażdżonych owoców porzeczki.
Co zrobić z porzeczek? Ciekawe przepisy z czerwonej, czarnej i białej porzeczki
Najlepsze przepisy z porzeczek – smaczne i pożywne dania
Masz ochotę na deser z porzeczką? A może chcesz spróbować połączyć ten słynny owoc z daniem typowo obiadowym? Oto kilka pomysłów na to, w jaki sposób wykorzystać można porzeczkę do utworzenia z niej smacznych i ciekawych potraw – zarówno słodkich, jak i w wersji wytrawnej.
- Lody porzeczkowe – można przygotować je na bazie jogurtu naturalnego lub zrobić je w postaci sorbetu porzeczkowego. Równie dobrze przyrządzić można z porzeczek smaczną polewę, którą udekorujesz lody waniliowe, czekoladowe lub śmietankowe. Porzeczka wspaniale podkreśli ich smak, nadając lodom lekko kwaskowaty posmak. To doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający letni deser.
- Koktajl porzeczkowy – jeśli masz ochotę na szybkie śniadanie albo drugie śniadanie do pracy, warto przyrządzić pożywny koktajl z porzeczek. Możesz również dodać do niego inne owoce, np. jabłko i pomarańczę. Warto dorzucić do koktajlu również Skyr albo gęsty jogurt naturalny, który dostarczy do organizmu wiele cennego białka.
- Gnocchi z porzeczką – wytrawne kluseczki gnocchi możesz podać na obiad z czarną porzeczką. Najlepiej umyć owoce, przełożyć do garnka i dodać do nich cukier, a następnie usmażyć w celu uzyskania z nich konsystencji dżemu. Domowe gnocchi należy polać masą porzeczkową. To doskonała propozycja na nietypowy obiad dla gości.
- Galette z porzeczką – galette jest francuskim płaskim i okrągłym ciastem, które może mieć różne nadzienie. Chrupiące ciasto warto połączyć z porzeczkami, a także lodami waniliowymi. Warto zaczekać do momentu, aż lody się rozpuszczą – wówczas nadadzą francuskiej tarcie niepowtarzalnego smaku.
Pamiętaj, że…
Porzeczki dojrzewają na początku lata i przez cały okres wakacyjny bardzo długo utrzymują się na krzewach. Właśnie dlatego zbierać je można przez kilka tygodni, sukcesywnie. Po zbiorach owoce nie dojrzewają, więc powinno się zrywać je z krzaczków w fazie dojrzałości. Porzeczki można zamrozić po dokładnym przebraniu, umyciu i osuszeniu. Warto jednak wcześniej pozbawić owoców szypułek.