Przepisy z porzeczek
-
Tarta z porzeczkami
Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po …
30 + 30 min łatwy 6 840 kcal -
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem …
20 + 35 min łatwy 10 720 kcal -
Ciasto z porzeczkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 50 min łatwy 12 282 kcal
Przepisy z porzeczek - przepisy
-
Galaretka z czerwonej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny, szybki i bardzo prosty domowy sposób na przetwory, które pozwolą przedłużyć sezon na te …
40 min łatwy 0 -
Ciasto z czarną porzeczką
Ciasto z czarną porzeczką to domowy wypiek doskonale sprawdzający się podczas spotkań z rodziną i w gronie znajomych. Wilgotne, dobre …
20 + 50 min łatwy 10 327 kcal -
Ciasto z porzeczkami i bezą
Ciasto z porzeczkami i bezą to wypiek, który wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smaku. Jego podstawą jest słodka beza, …
30 + 30 min łatwy 10 354 kcal -
Kruche ciasto z porzeczkami
Kruche ciasto z porzeczkami to doskonały przepis na smaczny placek, który idealnie łączy w sobie słodki smak z kwaśnymi nutami …
20 + 30 min łatwy 10 404 kcal -
Syrop z czarnej porzeczki
Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, …
20 + 60 min łatwy 4 257 kcal -
Frużelina z czarnej porzeczki
Domowa frużelina z czarnej porzeczki to fantastyczny pomysł na owocowy dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do ciast, na …
20 min łatwy 10 41 kcal
-
Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, który …
30 + 90 min łatwy 15 109 kcal -
Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis …
45 + 60 min łatwy 10 513 kcal -
Zefiry
Zefiry to tradycyjny wyrób cukierniczy pochodzący z Rosji. Pianki owocowe nieco przypominają znane nam marshmallow, mają jednak bardziej owocowy smak. …
30 + 10 min łatwy 10 90 kcal -
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone to wspaniały pomysł na przepiękny wypiek, który przyciąga wzrok różnorodnością kolorów i faktur. To idealny …
25 + 25 min łatwy 10 475 kcal -
Wino z czerwonej porzeczki
Pyszne, swojskie wino z czerwonej porzeczki bez drożdży, które zrobisz w bardzo łatwy sposób. Jest smaczne i aromatyczne, a wykonanie …
20 min średni 65 540 kcal
-
Frużelina porzeczkowa
Frużelina porzeczkowa to świetny pomysł na owocowy dodatek do wielu dań na słodko. Idealnie sprawdzi się do ciast, na przykład …
15 min łatwy 10 -
Ciasto z porzeczkami na oleju
Ciasto z porzeczkami na oleju to bardzo łatwy placek, który wspaniale sprawdzi się do niedzielnej kawy. Ma pyszny smak i …
20 + 30 min łatwy 10 -
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Ciasto z porzeczkami i galaretką to doskonała propozycja na smaczne ciasto do kawy i herbaty. Prosty przepis możesz wykorzystać, aby …
20 + 50 min łatwy 10 -
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
Ciasto drożdżowe z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszny deser lub śniadanie na słodko. Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami …
25 + 50 min łatwy 10 -
Kompot z porzeczek
Jak wykorzystać czerwone porzeczki oraz czarne porzeczki? Najprostszy sposób to zrobić domowy kompot z porzeczek. Jest to rozwiązanie ekspresowe, pyszne …
15 + 10 min łatwy 8 154 kcal -
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to świetny pomysł na pyszne ciasto. Dobre ciasto z kremem czekoladowym jest idealne jako dodatek …
20 + 50 min łatwy 10
-
Sok z czarnej porzeczki
Nie tylko jesień, ale i cały rok to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw, ale także napoi i …
40 + 20 min łatwy 4 137 kcal -
Ciasto z dżemem porzeczkowym
Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 40 min łatwy 12 294 kcal -
Ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto z czerwoną porzeczką jest przepysznym i łatwym domowym deserem, który najlepiej sprawdzi się zwłaszcza latem. To ciasto wspaniale łączy …
20 + 45 min łatwy 10 396 kcal -
Konfitura z czarnej porzeczki
Konfitura z czarnej porzeczki to świetny pomysł na konfiturę domową do słoików. Kwaśna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do …
15 + 180 min łatwy 10 553 kcal -
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki to jedna z propozycji pysznej nalewki na bazie owoców. Jest ona pyszna nie tylko jako podawana …
43200 min łatwy 28 91 kcal
-
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji dodatek do wielu dań na słodko. …
20 + 60 min łatwy 4 410 kcal -
Dżem z czerwonej porzeczki
Pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki to świetny pomysł na pysze przetwory, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie …
20 + 120 min łatwy 30 45 kcal -
Dżem z czerwonych porzeczek
Dżem z czerwonych porzeczek to idealnie słodki z lekką nutą kwasowości o gładkiej konsystencji pyszny dodatek do wielu dań na …
20 + 30 min łatwy 10 115 kcal -
Konfitura z czerwonej porzeczki
Domowa konfitura z czerwonej porzeczki to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory, które fantastycznie sprawdzą się na zimę. Jest bardzo …
35 min łatwy 30 82 kcal -
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych porzeczek to świetny pomysł na deser. Galaretkę możesz podać podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na …
10 + 15 min łatwy 5 323 kcal -
Nalewka z czerwonej porzeczki
Nalewka z czerwonej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
40 min średni 20 99 kcal
-
Sok z czerwonej porzeczki
Sok z czerwonej porzeczki to świetna propozycja na domowy napój do słoików na zimę. Pyszny sok ma piękny czerwony kolor, …
20 + 25 min łatwy 10 662 kcal -
Wino z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki to świetna propozycja na aromatyczne domowe wino owocowe. Wino nie jest trunkiem trudnym do przygotowania, wystarczy …
20 min średni 10 940 kcal -
Smorodina
Smorodina to bardzo dobry pomysł na domową nalewkę na wódce i na spirytusie. Nalewka z czarnej porzeczki to sprawdzony przepis …
20 min łatwy 30 97 kcal -
Kompot z czarnej porzeczki
Orzeźwiający, idealny na lato lub rozgrzewający, dobry w zimie… Kompot z czarnej porzeczki to najlepszy, owocowy sok, który możesz zrobić …
5 + 30 min łatwy 10 275 kcal -
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki
Staropolska nalewka z czarnej porzeczki przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy …
20 min łatwy 50 57 kcal -
Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem
Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem to świetna opcja na smaczny trunek, który przypadnie do gustu miłośnikom domowych alkoholi. Jest …
20 min łatwy 20
Przepisy z porzeczek - co to jest?
Porzeczka wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce już od XVI wieku. Właśnie od tamtych lat porzeczka – ukryta w lekach i produktach kosmetycznych – służy m.in. do leczenia ran, a także oczyszczania skóry z drobnoustrojów. Dopiero w okolicy XVIII wieku zaczęto doceniać jej walory smakowe, tworząc z porzeczek pyszne i wartościowe dania. Domowe przetwory z porzeczek polecane są np. na choroby układu krążenia, wzmocnienie układu immunologicznego oraz dolegliwości jelitowe.
Przepisy z porzeczek – propozycje na dania i przetwory z porzeczek
Przepisy z porzeczek od wielu lat przygotowywane są w polskich domach. Często robimy z porzeczek nie tylko przetwory takie jak dżemy, soki czy inne weki, ale też smaczne i szybkie dania. Okazuje się bowiem, że właściwości porzeczki są bardzo cenne dla zdrowia. Jak zrobić dania z porzeczek? Do czego służą porzeczki czarne, białe i czerwone? Sprawdź najważniejsze informacje na temat porzeczek i wypróbuj ciekawe przepisy ze słynnymi owocami.
Przepisy z porzeczek – szybkie przepisy na dania i przetwory porzeczkowe
Właściwości porzeczek – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć
Porzeczki doceniane są na całym świecie nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale też pozytywne właściwości zdrowotne. Właśnie one zawierają ogromne ilości potasu, który pomóc może w problemach z nadciśnieniem. Dzięki zawartości witaminy PP porzeczka może też wspomóc uregulowanie się poziomu cholesterolu we krwi. Te niepozorne, maleńkie owoce potrafią zdziałać jednak o wiele więcej! Oto kilka zaskakujących właściwości porzeczek.
- Czarne porzeczki zawierają antyoksydanty, dzięki którym zneutralizować można wolne rodniki w organizmie.
- Czerwone porzeczki są pełne błonnika, który pomoże zadbać o poprawne funkcjonowanie jelit.
- W skórkach porzeczek znajdują się antocyjanozydy zatrzymujące rozwijanie się bakterii.
- Porzeczki pomagają na niestrawność i kłopoty z wątrobą.
- Owoce porzeczki są skuteczne przy problemach z łaknieniem, gdyż pobudzają apetyt.
- Porzeczki pozwalają wzmocnić układ zdrowotny i chronić przed wirusami. Można więc śmiało sięgnąć po nie, gdy zmagamy się np. z anginą albo przeziębieniem.
- Co ciekawe, czerwone porzeczki działają moczopędnie, więc pomogą wyregulować pracę układu moczowego. Poza tym porzeczki łagodzą też bóle menstruacyjne.
- Owoce wykazują właściwości zarówno przeciwbólowe, jak i uspokajające.
Ciekawostki na temat porzeczek, które warto znać
Porzeczki to owoce, z których przygotować można smaczne weki, np. dżemy i soki. Zarówno czerwone, jak i czarne oraz białe porzeczki pozwalają zrobić z nich odżywcze, zdrowe i wartościowe przetwory. Warto jednak pamiętać, że porzeczki to nie tylko skarbnica witamin, ale i… ciekawostek na ich temat. Oto garść ciekawych informacji o porzeczkach, które warto znać.
- Jedzenie porzeczek pozwala
wyregulować brak witaminy C w organizmie. Aby zaspokoić dzienną dawkę
zapotrzebowania na tę witaminę, należy spożyć ok. 200 g owoców.
-
W medycynie naturalnej bardzo
często poleca się przykładanie masy ze zmiażdżonych porzeczek do trudno
gojących się ran. Taka papka może zadziałać niczym leczniczy plaster, np. na
rany żylakowe.
-
Porzeczki będą doskonałe jako
składnik diety detoksykacyjnej, głównie dzięki dużej zawartości błonnika. Owoce
te wzmacniają również odporność serca na działanie adrenaliny.
-
Masz zapalenie pęcherza? Wystarczy
sięgnąć po garść porzeczek albo wypić szklankę 100% soku z owoców, aby temu
zaradzić. Zakwasić mocz pomogą również liście porzeczki, zwłaszcza zaparzone w
formie herbaty.
-
Porzeczki mają również właściwości
łagodzące typowe dolegliwości przyszłych mam, np. zgagę i zaparcia. Warto więc
sięgać po porzeczki w okresie ciąży.
- Wszystkie odmiany porzeczek świetnie wzmacniają kondycję skóry, pozwalając na dłużej zachować jej młody wygląd. Właśnie dlatego warto jeść porzeczki – choćby po to, aby pozbyć się zmian trądzikowych i wyregulować wydzielanie się sebum. Bardzo dobrze działają na cerę np. maseczki ze zmiażdżonych owoców porzeczki.
Co zrobić z porzeczek? Ciekawe przepisy z czerwonej, czarnej i białej porzeczki
Najlepsze przepisy z porzeczek – smaczne i pożywne dania
Masz ochotę na deser z porzeczką? A może chcesz spróbować połączyć ten słynny owoc z daniem typowo obiadowym? Oto kilka pomysłów na to, w jaki sposób wykorzystać można porzeczkę do utworzenia z niej smacznych i ciekawych potraw – zarówno słodkich, jak i w wersji wytrawnej.
- Lody porzeczkowe – można przygotować je na bazie jogurtu naturalnego lub zrobić je w postaci sorbetu porzeczkowego. Równie dobrze przyrządzić można z porzeczek smaczną polewę, którą udekorujesz lody waniliowe, czekoladowe lub śmietankowe. Porzeczka wspaniale podkreśli ich smak, nadając lodom lekko kwaskowaty posmak. To doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający letni deser.
- Koktajl porzeczkowy – jeśli masz ochotę na szybkie śniadanie albo drugie śniadanie do pracy, warto przyrządzić pożywny koktajl z porzeczek. Możesz również dodać do niego inne owoce, np. jabłko i pomarańczę. Warto dorzucić do koktajlu również Skyr albo gęsty jogurt naturalny, który dostarczy do organizmu wiele cennego białka.
- Gnocchi z porzeczką – wytrawne kluseczki gnocchi możesz podać na obiad z czarną porzeczką. Najlepiej umyć owoce, przełożyć do garnka i dodać do nich cukier, a następnie usmażyć w celu uzyskania z nich konsystencji dżemu. Domowe gnocchi należy polać masą porzeczkową. To doskonała propozycja na nietypowy obiad dla gości.
- Galette z porzeczką – galette jest francuskim płaskim i okrągłym ciastem, które może mieć różne nadzienie. Chrupiące ciasto warto połączyć z porzeczkami, a także lodami waniliowymi. Warto zaczekać do momentu, aż lody się rozpuszczą – wówczas nadadzą francuskiej tarcie niepowtarzalnego smaku.
Pamiętaj, że…
Porzeczki dojrzewają na początku lata i przez cały okres wakacyjny bardzo długo utrzymują się na krzewach. Właśnie dlatego zbierać je można przez kilka tygodni, sukcesywnie. Po zbiorach owoce nie dojrzewają, więc powinno się zrywać je z krzaczków w fazie dojrzałości. Porzeczki można zamrozić po dokładnym przebraniu, umyciu i osuszeniu. Warto jednak wcześniej pozbawić owoców szypułek.