Przepisy z porzeczek

przepisy z porzeczek

Porzeczka wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce już od XVI wieku. Właśnie od tamtych lat porzeczka – ukryta w lekach i produktach kosmetycznych – służy m.in. do leczenia ran, a także oczyszczania skóry z drobnoustrojów. Dopiero w okolicy XVIII wieku zaczęto doceniać jej walory smakowe, tworząc z porzeczek pyszne i wartościowe dania. Domowe przetwory z porzeczek polecane są np. na choroby układu krążenia, wzmocnienie układu immunologicznego oraz dolegliwości jelitowe.

Przepisy z porzeczek - polecane przepisy

Przepisy z porzeczek - pozostałe przepisy

Przepisy z porzeczek – propozycje na dania i przetwory z porzeczek

Przepisy z porzeczek od wielu lat przygotowywane są w polskich domach. Często robimy z porzeczek nie tylko przetwory takie jak dżemy, soki czy inne weki, ale też smaczne i szybkie dania. Okazuje się bowiem, że właściwości porzeczki są bardzo cenne dla zdrowia. Jak zrobić dania z porzeczek? Do czego służą porzeczki czarne, białe i czerwone? Sprawdź najważniejsze informacje na temat porzeczek i wypróbuj ciekawe przepisy ze słynnymi owocami.

Przepisy z porzeczek – szybkie przepisy na dania i przetwory porzeczkowe

Właściwości porzeczek – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Porzeczki doceniane są na całym świecie nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale też pozytywne właściwości zdrowotne. Właśnie one zawierają ogromne ilości potasu, który pomóc może w problemach z nadciśnieniem. Dzięki zawartości witaminy PP porzeczka może też wspomóc uregulowanie się poziomu cholesterolu we krwi. Te niepozorne, maleńkie owoce potrafią zdziałać jednak o wiele więcej! Oto kilka zaskakujących właściwości porzeczek.

  1. Czarne porzeczki zawierają antyoksydanty, dzięki którym zneutralizować można wolne rodniki w organizmie.
  2. Czerwone porzeczki są pełne błonnika, który pomoże zadbać o poprawne funkcjonowanie jelit.
  3. W skórkach porzeczek znajdują się antocyjanozydy zatrzymujące rozwijanie się bakterii.
  4. Porzeczki pomagają na niestrawność i kłopoty z wątrobą.
  5. Owoce porzeczki są skuteczne przy problemach z łaknieniem, gdyż pobudzają apetyt.
  6. Porzeczki pozwalają wzmocnić układ zdrowotny i chronić przed wirusami. Można więc śmiało sięgnąć po nie, gdy zmagamy się np. z anginą albo przeziębieniem.
  7. Co ciekawe, czerwone porzeczki działają moczopędnie, więc pomogą wyregulować pracę układu moczowego. Poza tym porzeczki łagodzą też bóle menstruacyjne.
  8. Owoce wykazują właściwości zarówno przeciwbólowe, jak i uspokajające.

Ciekawostki na temat porzeczek, które warto znać

Porzeczki to owoce, z których przygotować można smaczne weki, np. dżemy i soki. Zarówno czerwone, jak i czarne oraz białe porzeczki pozwalają zrobić z nich odżywcze, zdrowe i wartościowe przetwory. Warto jednak pamiętać, że porzeczki to nie tylko skarbnica witamin, ale i… ciekawostek na ich temat. Oto garść ciekawych informacji o porzeczkach, które warto znać.

  • Jedzenie porzeczek pozwala wyregulować brak witaminy C w organizmie. Aby zaspokoić dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę, należy spożyć ok. 200 g owoców.
  • W medycynie naturalnej bardzo często poleca się przykładanie masy ze zmiażdżonych porzeczek do trudno gojących się ran. Taka papka może zadziałać niczym leczniczy plaster, np. na rany żylakowe.
  • Porzeczki będą doskonałe jako składnik diety detoksykacyjnej, głównie dzięki dużej zawartości błonnika. Owoce te wzmacniają również odporność serca na działanie adrenaliny.
  • Masz zapalenie pęcherza? Wystarczy sięgnąć po garść porzeczek albo wypić szklankę 100% soku z owoców, aby temu zaradzić. Zakwasić mocz pomogą również liście porzeczki, zwłaszcza zaparzone w formie herbaty.
  • Porzeczki mają również właściwości łagodzące typowe dolegliwości przyszłych mam, np. zgagę i zaparcia. Warto więc sięgać po porzeczki w okresie ciąży.
  • Wszystkie odmiany porzeczek świetnie wzmacniają kondycję skóry, pozwalając na dłużej zachować jej młody wygląd. Właśnie dlatego warto jeść porzeczki – choćby po to, aby pozbyć się zmian trądzikowych i wyregulować wydzielanie się sebum. Bardzo dobrze działają na cerę np. maseczki ze zmiażdżonych owoców porzeczki.

Co zrobić z porzeczek? Ciekawe przepisy z czerwonej, czarnej i białej porzeczki

Najlepsze przepisy z porzeczek – smaczne i pożywne dania

Masz ochotę na deser z porzeczką? A może chcesz spróbować połączyć ten słynny owoc z daniem typowo obiadowym? Oto kilka pomysłów na to, w jaki sposób wykorzystać można porzeczkę do utworzenia z niej smacznych i ciekawych potraw – zarówno słodkich, jak i w wersji wytrawnej.

  1. Lody porzeczkowe – można przygotować je na bazie jogurtu naturalnego lub zrobić je w postaci sorbetu porzeczkowego. Równie dobrze przyrządzić można z porzeczek smaczną polewę, którą udekorujesz lody waniliowe, czekoladowe lub śmietankowe. Porzeczka wspaniale podkreśli ich smak, nadając lodom lekko kwaskowaty posmak. To doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający letni deser.
  2. Koktajl porzeczkowy – jeśli masz ochotę na szybkie śniadanie albo drugie śniadanie do pracy, warto przyrządzić pożywny koktajl z porzeczek. Możesz również dodać do niego inne owoce, np. jabłko i pomarańczę. Warto dorzucić do koktajlu również Skyr albo gęsty jogurt naturalny, który dostarczy do organizmu wiele cennego białka.
  3. Gnocchi z porzeczką – wytrawne kluseczki gnocchi możesz podać na obiad z czarną porzeczką. Najlepiej umyć owoce, przełożyć do garnka i dodać do nich cukier, a następnie usmażyć w celu uzyskania z nich konsystencji dżemu. Domowe gnocchi należy polać masą porzeczkową. To doskonała propozycja na nietypowy obiad dla gości.
  4. Galette z porzeczką – galette jest francuskim płaskim i okrągłym ciastem, które może mieć różne nadzienie. Chrupiące ciasto warto połączyć z porzeczkami, a także lodami waniliowymi. Warto zaczekać do momentu, aż lody się rozpuszczą – wówczas nadadzą francuskiej tarcie niepowtarzalnego smaku.

Pamiętaj, że…

Porzeczki dojrzewają na początku lata i przez cały okres wakacyjny bardzo długo utrzymują się na krzewach. Właśnie dlatego zbierać je można przez kilka tygodni, sukcesywnie. Po zbiorach owoce nie dojrzewają, więc powinno się zrywać je z krzaczków w fazie dojrzałości. Porzeczki można zamrozić po dokładnym przebraniu, umyciu i osuszeniu. Warto jednak wcześniej pozbawić owoców szypułek.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto