Przetwory z brzoskwiń

przetwory z brzoskwiń

Przetwory z brzoskwiń są często przyrządzane przez Polaków. Uznawane są za jedne z najsmaczniejszych w naszym kraju. Brzoskwinie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Znajduje się w nich mnóstwo cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Nic dziwnego, że nasi rodacy tak często zamykają brzoskwinie w słoikach. Z owoców przyrządzić można m.in. konfiturę, dżem czy nalewkę.

Przetwory z brzoskwiń – przepisy na domowe przetwory z brzoskwiń na zimę

Przetwory z brzoskwiń są jednymi z najczęściej przyrządzanych w Polsce na zimę. Weki z brzoskwiń ogrodowych są zdrowe i pyszne. Najlepsze domowe przetwory to m.in. dżem, konfitura i nalewka. Jak zrobić przetwory z brzoskwiń? Które zaprawy są proste do przygotowania? Przeczytaj.

Najlepsze pomysły na przetwory z brzoskwiń – polecane domowe zaprawy

Najważniejsze właściwości zdrowotne brzoskwiń

Brzoskwinie to jedne z najzdrowszych owoców w Polsce, z których warto przyrządzać przetwory. Sporo w nich witaminy A i C, będących nieocenionymi dla naszego zdrowia. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran. Witamina A jest z kolei niezwykle ważna dla zdrowia oczu, a także utrzymania zdrowej skóry. Regularne jedzenie brzoskwiń pozwala dostarczać do organizmu dużej ilości błonnika. Jest on kluczowy dla zdrowia układu pokarmowego. Pomaga regulować trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit. Błonnik przeciwdziała też zaparciom. W brzoskwiniach znajdują się m.in. karotenoidy i flawonoidy pełniące funkcję przeciwutleniaczy. Ich spożywanie pomoże neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, co może przyczynić się do ochrony przed zbyt szybko zachodzącymi procesami starzenia się.

W brzoskwiniach jest ok. 90% wody, więc są świetnymi owocami podtrzymującymi odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Jedząc je, można nawodnić ciało – to bardzo ważne zwłaszcza w okresie letnim, kiedy temperatury są wysokie lub podczas większości aktywności. Spożywanie brzoskwiń pomaga też wyrzucać toksyny z organizmu. Dzięki owocom zwiększa się również produkcja kolagenu (głównie za sprawą wspomnianej już witaminy C), co przyczynia się do utrzymania elastyczności skóry. Jak widzisz, brzoskwinie to pyszne owoce, które przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Dzięki zawartości witamin, minerałów i błonnika mogą przyczynić się do poprawy zdrowia organizmu. Warto włączyć brzoskwinie do codziennej diety nie tylko w formie surowej, ale również domowych przetworów takich jak konfitura, syrop lub dżem.

Dlaczego warto robić przetwory z brzoskwiń na zimę?

Brzoskwinie są nie tylko pyszne i świetnie komponują się ze słodkimi wypiekami, naleśnikami czy goframi. Jak już wspominaliśmy, owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i błonnika. Wzmacniają nasz układ odpornościowy i działają jako antyoksydanty. Błonnik w owocach korzystnie wpływa na układ trawienny oraz reguluje poziom cukru we krwi. Przetwory z brzoskwiń warto robić również po to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok – nie tylko, gdy jest sezon na owoce. Z brzoskwini można zrobić odżywczy sok, mus, dżem, konfiturę lub nalewkę. Zawekowane przetwory można przechowywać przez długi czas – ich smak i aromat nie tracą intensywności. Dzięki temu nawet poza sezonem letnim można sięgać po słoiczki, uzupełniając zimową dietę w witaminy.

Przetwory z brzoskwiń są proste do przygotowania. Nawet amator nie powinien mieć problemów z ich zrobieniem. Możliwość łatwego przechowywana owoców pozwala wykorzystywać je niemal wszędzie w kuchni. Dzięki przetworom można robić zupełnie nowe desery i dania. Dżemem posmarować można tosty, gofry i naleśniki. Konfitura z brzoskwini genialnie smakuje też na wytrawnie, zwłaszcza jako dodatek do serów i mięs. Z owoców przygotować można również przepyszne sosy do dań oraz sałatki owocowe. Możliwości jest wiele, więc każdy z pewnością znajdzie idealne dla siebie rozwiązanie. Warto dodać, że robiąc przetwory samemu, można dokładnie skontrolować jakość składników. W sklepowych dżemach brzoskwiniowych często jest wiele niepotrzebnych ulepszaczy, aromatów i konserwantów. Robiąc je samodzielnie, nie musimy obawiać się o skład przetworów. Poza tym domowe przetwory z brzoskwiń są tańsze niż te w supermarketach, co umożliwia zaoszczędzić pieniądze.

Jak zrobić przetwory z brzoskwiń? Przepisy na weki brzoskwiniowe

Dżem brzoskwiniowy – prosty przepis na przetwory z brzoskwiń

Masz ochotę na naleśniki z brzoskwiniami? A może zjadłbyś brzoskwiniowy tort? Doskonałym pomysłem będzie zrobienie dżemu brzoskwiniowego we własnym zakresie. To wyborny dodatek do wielu dań na słodko, takich jak owsianka, naleśniki, gofry czy omlet. Warto zrobić większy zapas dżemu z brzoskwiń, żeby cieszyć się jego smakiem w miesiącach, gdy nie ma sezonu na owoce. Do przygotowania dżemu przydadzą się następujące składniki: świeże brzoskwinie (w całości) i ksylitol. Można też użyć cukru białego, jednak brzozowy będzie znacznie zdrowszym rozwiązaniem.

Umyj brzoskwinie, usuń pestki i pokrój na kawałki. Zblenduj całość, po czym przełóż owoce do garnka. Wsyp ksylitol i smaż przez pod przykryciem najlepiej przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj owoce w trakcie gotowania. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i zakręć. Pasteryzuj słoiki przez ok. 25 minut. Następnie je wyciągnij i zostaw do wystygnięcia. Obróć słoiki do góry dnem, aby się zawekowały. Jak widzisz, przepis na dżem jest prosty i smaczny. Pasteryzacja pozwoli zachować witaminy i składniki mineralne w dżemie. Dzięki temu, że będzie świeży przez kilka miesięcy, będzie można cieszyć się pysznym smakiem przetworu.

Przepis na nalewkę z brzoskwiń ogrodowych

Nalewki brzoskwiniowe są pyszne i słodkie. To świetny pomysł na trunek dla dorosłych na jesienne oraz zimowe wieczory. Można zaserwować ją gościom, a nawet podarować komuś na prezent. Nalewkę warto zrobić w okresie, kiedy trwa sezon na owoce – wówczas będą najpyszniejsze, najsłodsze i najbardziej wartościowe. Przepis na nalewkę jest prosty, więc nawet amator przyrządzania domowych trunków nie będzie miał problemu z jej przygotowaniem.

Do zrobienia nalewki wystarczy kilka składników: całe brzoskwinie, cukier, wódka i spirytus. Najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%. W połączeniu z wódką nalewka będzie mieć ok. 60-65%. Możesz też zrobić trunek na większej ilości wódki niż spirytusu, aby nalewka stała się delikatniejsza. Najpierw dokładnie umyj owoce i przekrój na pół, usuwając pestki. Pokrój na jeszcze mniejsze kawałki, po czym przełóż brzoskwinie do szklanego słoja. Zasyp cukrem i wymieszaj. Odstaw w ten sposób przygotowane brzoskwinie na ok. tydzień. Zalej owoce dwoma rodzajami wysokoprocentowego alkoholu i odstaw nalewkę na ok. 8-10 tygodni w chłodne, ciemne miejsce.

Syrop z brzoskwini – idealny na zimowe przeziębienie

Niektóre przetwory wykazują pozytywne działanie zdrowotne na nasz organizm. Wśród nich warto wyróżnić przepis na przetwory z brzoskwiń, takie jak naturalny syrop. Dzięki dużej zawartości witaminy C będzie można wzmocnić organizm i poprawić odporność układu immunologicznego. Do stworzenia przetworów potrzebujesz czterech dojrzałych brzoskwiń, szklanki białego cukru (może być też erytrol lub ksylitol), wody i soku z cytryny. Pamiętaj, że zastąpienie białego cukru zdrowszymi słodzikami będzie mieć lepszy wpływ na twoją kondycję i zdrowie. Ilość cukru możesz dostosować do swoich preferencji smakowych, a także zdrowia.

Najpierw porządnie oczyść brzoskwinie, po czym usuń z nich pestki i pokrój na niewielkie kawałki. Zmieszaj w rondelku wodę z cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Wsyp pokrojone owoce i gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Brzoskwinie muszą zmięknąć i zacząć się rozpadać. Wystudź syrop, gdy już zdejmiesz go z ognia. Zawartość rondla przelej do blendera i zmiksuj na gładko – masa powinna być jednolita. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj i poczekaj do połączenia się składników. Przelej syrop przez sitko, pozbywając się większych kawałków owoców. Syrop zlej do butelek lub słoików i zawekuj. Możesz cieszyć się jego smakiem przez kolejne miesiące, pijąc saute lub dodając do lodów, herbaty czy smoothie.

Przetwory z brzoskwiń - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto