Brzoskwinia - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w brzoskwini oraz jakie alergie mogą powodować.
Brzoskwinia - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
brzoskwinie w syropie466
brzoskwinie767
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego brzoskwini

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak brzoskwinie w syropie indeks glikemiczny wynosi 46, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak brzoskwinie (całe, świeże) indeks glikemiczny wynosi 76, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z brzoskwinią
Banan, Arbuz, Mango, Mandarynki, Pomarańcze, Brzoskwinie w syropie, Borówka amerykańska, Melon, Morele, Nektarynki, Granat

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla brzoskwini

Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie (całe, świeże)
Kategoria produktuOwoceOwoce
Alergie*b/db/d
Dieta wegańskaTakTak
Dieta wegetariańskaTakTak
Indeks glikemiczny46
(niski)
76
(wysoki)

Przepisy z brzoskwinią

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto