Ksylitol - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
ksylitol 7 7
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w ksylitolu oraz jakie alergie mogą powodować.
Ksylitol - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego ksylitolu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak ksylitol (cukier brzozowy) indeks glikemiczny wynosi 7, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z ksylitolem
Cukier kokosowy, Cukier, Cukier trzcinowy, Erytrytol (erytrol), Kawa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla ksylitolu

Ksylitol (cukier brzozowy)
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Cena Sprawdź cenę ksylitolu
Kalorie Sprawdź kalorie w ksylitolu
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 7
(niski)

Przepisy z ksylitolem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z ksylitolem

shake truskawkowy kcal, pierniczki w czekoladzie kcal, mazurek wielkanocny kcal, krajanka piernikowa kcal, lody pistacjowe kcal, sos czekoladowy kcal, omlet biszkoptowy kcal, omlet na słodko kcal, tort czekoladowy kcal, sernik krakowski kcal, ciasto jogurtowe kcal, ciasto leśny mech kcal, protein pancakes kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto