Pasteryzacja
-
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę w słoiku jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. Marynowanie warzyw, …
90 min - 5 305 kcal
-
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal
-
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal
Pozostałe przepisy z pasteryzacją
-
Dżem z jagód
Domowy dżem z jagód to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność …
30 + 15 min łatwy 30 50 kcal
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest …
740 min średni 5 319 kcal
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal
-
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, …
30 + 90 min łatwy 22 38 kcal
-
Cukinia w zalewie curry
Cukinia w zalewie curry to doskonała propozycja na zakonserwowanie cukinii na zimę. Pyszna cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
15 + 20 min łatwy 5 44 kcal
-
Cytryna z imbirem do słoika
Cytryna z imbirem do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które zmieniają całe główne danie. Przygotowanie zajmuje …
20 + 10 min łatwy 10 85 kcal
-
Dżem brzoskwiniowy
Dżem brzoskwiniowy to smaczny i domowy przepis, który świetnie nadaje się jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów na …
30 + 120 min łatwy 15 69 kcal
-
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Kolorowa sałatka z papryką czerwoną świetnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 10 269 kcal
-
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko kwaśnej to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Papryka w zalewie świetnie sprawdzi się …
30 + 10 min łatwy 7 220 kcal
-
Ogórki na ostro
Bardzo proste i niezwykle smaczne ogórki na ostro z papryczką chilli są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Wypróbuj ten …
30 + 15 min łatwy 7 124 kcal
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie …
20 + 90 min łatwy 20 51 kcal
-
Gruszki w syropie
Zrób gruszki w syropie na zimę już dzisiaj. To bardzo proste i szybkie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gruszki w …
20 + 15 min łatwy 30 132 kcal
-
Dżem z czereśni z żelfixem
Dżem z czereśni z żelfixem to bardzo dobry pomysł na domowy dodatek do pieczywa. Najlepszy dżem sprawdzi się dodany do …
30 + 25 min łatwy 10 339 kcal
-
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 70 kcal
-
Smażone jabłka do słoików
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smażone jabłka do słoików, do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, takich jak: jabłka, …
30 + 40 min łatwy 8 199 kcal
-
Dżem pomarańczowy
Dżem pomarańczowy bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików, które można przechowywać w okresie zimowym. Najlepszy domowy dżem …
60 + 60 min łatwy 10 143 kcal
-
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal
-
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 345 kcal -
Papryka konserwowa na zimę
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
10080 + 5 min łatwy 5 354 kcal
-
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 80 kcal
-
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal
-
Marchewka w słoikach
Marchewka w słoikach to doskonała na pyszne, domowe przetwory. W dalszej części dowiesz się jak konserwować marchew na zimę. Marchew …
20 + 25 min łatwy 10 88 kcal
-
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na zimę. Zalewa do ogórków z czosnkiem przygotowywana jest …
40 min łatwy 10 60 kcal
-
Ogórki z papryką chili
Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Przetwory z ogórków to doskonały pomysł na …
30 + 15 min łatwy 20 64 kcal
-
Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki z chili i czosnkiem to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Ogórki w zalewie octowej świetnie …
30 + 15 min łatwy 10 182 kcal
-
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą
Ogórki słodko kwaśne z kurkumą to doskonała propozycja na smaczne przetwory do słoików na zimę. Ogórki z kurkumą warto podać …
30 + 10 min łatwy 10
-
Sałatka z ogórków do słoików
Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Smaczna, domowa sałatka świetnie sprawdzi się jako …
30 + 15 min łatwy 10
-
Kiszony arbuz
Kiszony arbuz to przysmak, który będzie smakował wszystkim fanom fermentowanych potraw. Jest smaczny, prosty w przygotowaniu i stanowi niebanalny dodatek. …
20 min trudny 4
-
Marchewka pasteryzowana na zimę
Marchewka pasteryzowana na zimę to doskonały dodatek do wielu dań. Tak przygotowana marchewka nie psuje się i stanowi doskonałą opcję …
25 + 15 min trudny 4 442 kcal
-
Maliny w słoiku
Maliny w słoiku to niezwykle ciekawy dodatek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom domowych konfitur. Możesz je użyć …
15 + 20 min łatwy 4
-
Pomidory w słoikach na zimę
Pomidory w słoikach na zimę to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Przepis na pomidory w słoikach na zimę …
40 min łatwy 7 116 kcal
-
Pomidory koktajlowe na zimę
Pomidory koktajlowe na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Całe pomidorki koktajlowe w zalewie są dość kwaśne i …
40 min łatwy 10 220 kcal
-
Pomidory na zupę do słoików
Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory warto wykorzystać do przygotowania pysznej zupy pomidorowej …
30 + 40 min łatwy 8 90 kcal
-
Sałatka z pomidorów do słoika
Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
60 min łatwy 10 229 kcal
-
Dżem bananowy
Dżem bananowy to dodatek, który nie jest zbyt popularny. Warto jednak po niego sięgnąć, zwłaszcza jeśli lubi się naprawdę słodkie …
15 + 15 min łatwy 5 -
Pomidory w kawałkach na zimę
Pomidory w kawałkach na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Pasteryzowane pomidory możesz wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej …
20 + 25 min łatwy 10 71 kcal
-
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 435 kcal
-
Czereśnie w słoiku
Kompot z czereśni na zimę? Nie wiesz ile cukru dać i jak zrobić czereśnie w słoiku? Sprawdź to. Czereśnie w …
30 + 30 min łatwy 10 344 kcal
-
Śliwki w occie
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na placek ucierany ze śliwkami. W tym okresie to najlepszy deser, …
30 + 40 min łatwy 3 157 kcal
-
Cebulka marynowana
Cebulka marynowana to doskonały pomysł na przetargowy do słoików na zimę. Najlepsza cebulka marynowana świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
30 min łatwy 5 176 kcal
-
Maliny w syropie
Maliny w syropie to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Maliny w syropie świetnie sprawdzą się jako dodatek do …
20 + 25 min łatwy 10 296 kcal
-
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal
-
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal
-
Powidła z mirabelek
Dżem i powidła to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę …
40 + 20 min łatwy 5 161 kcal
-
Kompot z jabłek do słoików
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie w okresie jesienno — zimowym. To okres, który …
40 + 20 min łatwy 8 201 kcal
-
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal
-
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal
-
Mizeria do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła …
30 + 15 min łatwy 6
-
Ogórki na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
90 + 30 min łatwy 10 20 kcal
-
Dżem z brzoskwini
Dżem z brzoskwini bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszny dżem świetnie sprawdzi się jako …
30 + 90 min łatwy 10 63 kcal
-
Dżem z czereśni
Dżem z czereśni bez cukru to doskonały pomysł na pyszną przekąskę na zimę. Najlepszy domowy dżem z czereśni możesz dodawać …
30 + 60 min łatwy 10 133 kcal
-
Powidło z borówki amerykańskiej
Powidło z borówki amerykańskiej to bardzo dobry pomysł na pyszny zdrowy deser. Własnoręcznie przygotowane powidło sprawdzi się doskonale jako dodatek …
10 + 70 min łatwy 6 506 kcal
-
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal
-
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal
-
Ogórki do słoika
Ogórki do słoika to doskonała propozycja na pyszne i chrupiące ogórki konserwowe w zalewie. Ogórki do słoika stanowią doskonały pomysł …
30 min łatwy 5
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal
Pasteryzacja - co to jest?
Pasteryzacja stanowi proces konserwacji żywności, tak aby można ją było dłużej przechowywać. Pasteryzuje się żywność przetworzoną, dostępną w sklepach. W warunkach domowych pasteryzujemy przetwory domowe na zimę, tak aby przetrwały dłuższy czas nie psując się. Pasteryzacja niszczy drobnoustroje, z zachowaniem walorów smakowych i odżywczych żywności. W domu wekowanie warzyw i owoców polega na umieszczeniu przetworów w słoikach, które następnie należy pasteryzować, aby się nie zepsuły. Stosuje się dwie metody pasteryzacji, czyli pasteryzacja mokra przez zagotowywanie w garnku i pasteryzacja sucha przez zapiekanie w piekarniku.
Pasteryzacja - opis, sposoby, porady praktyczne, ciekawostki
Robienie przetworów na zimę staje się coraz bardziej modne. Pragniemy zachować smaki owoców i warzyw dojrzewających na słońcu. Jednak samo wekowanie owoców i warzyw to dopiero połowa drogi. Przetwory wymagają pasteryzacji. Przedstawiamy sposoby pasteryzacji słoików, opisujemy ile czasu różne przetwory trzeba pasteryzować i doradzamy jaka temperatura pasteryzacji jest wymagana.
Do czego służy pasteryzacja żywności
Dlaczego należy pasteryzować słoiki
Posteryzacja stanowi proces konserwacji żywności poprzez wysoką temperaturę i hermetyczne zamknięcie. Nazwa procesu pochodzi od nazwiska francuskiego naukowca Ludwika Pasteura, który wyjaśnił sposoby dłuższego przechowywania żywności.
Pasteryzacja ma za zadanie zniszczenie lub zahamowanie wzrostu drobnoustrojów i enzymów, które są odpowiedzialne za psucie się żywności. Jednocześnie proces ten pozwala na utrzymanie walorów smakowych i wartości odżywczych żywności. Pasteryzacja nie niszczy jednak przetrwalników drobnoustrojów.
Obecnie większość przetworzonych produktów żywnościowych w sprzedaży poddawana jest pasteryzacji, w celu przedłużenia jej trwałości. Stosuje się takie metody jak tyndalizacja, apertyzacja, sterylizacja czy wekowanie. Brana jest przy tym pod uwagę temperatura pasteryzacji oraz sposób zamknięcia słoików.
W warunkach domowych używane są najczęściej takie sposoby, jak wekowanie i tyndalizacja. Metody te służą do konserwacji domowych przetworów z owoców, warzyw i mięsa.
W domu najczęściej stosuje się dwie metody pasteryzacji przetworów:
- pasteryzacja na mokro, w garnku z wodą,
- pasteryzacja na sucho, w piekarniku.
Jakie przetwory wymagają pasteryzacji
Obecnie coraz bardziej popularne staje się robienie przetworów z warzyw, owoców i mięsa. W XIX i XX wieku robienie słoików na zimę było popularną metodą konserwacji żywności i przechowywania jej przez dłuższy czas. Działo się tak z uwagi na brak lodówek oraz brak owoców i warzyw sezonowych przez cały rok.
Obecnie żywność jest dostępna przez cały czas. Owoce i warzywa sezonowe możemy kupić prawie przez cały rok i nie musimy ograniczać się do okresu, kiedy to dojrzewają one w naturze. Ponadto mamy dostęp do produktów w słoikach. Mimo tego wiele osób wraca do robienia domowych przetworów, gdyż owoce i warzywa sezonowe, które naturalnie dojrzewają na słońcu, są najsmaczniejsze i najbardziej zdrowe. Samodzielnie możemy robić dżemy, konfitury, powidła, soki, sałatki, jak również potrawy warzywne i mięsne.
Aby słoiki z przetworami przetrwały zimę należy przeprowadzić pasteryzowanie, czyli poddanie słoików działaniu wysokiej temperatury. Jak długo trwa pasteryzacja przetworów w wodzie:
- przetwory bardzo słodkie, jak dżemy, konfitury czy powidła oraz kwaśne, np. grzyby w occie nie wymagają pasteryzacji,
- przecier pomidorowy, marynaty owocowe i warzywne, jak śliwki, gruszki, papryka, ogórki w occie oraz soki - 15 minut,
- sałatki warzywne lub utarte warzywa - 15 - 20 minut,
- owoce i warzywa niskosłodzone i mniej kwaśne oraz kiszonki pasteryzujemy 20 - 30 minut,
- zupy warzywne - 30 minut,
- warzywa w kawałkach bez octu pasteryzujemy 40 minut, a po 24 godzinach ponownie 30 minut,
- grzyby bez octu pasteryzujemy 3 razy po 30 minut w odstępach 24-godzinnych,
- przetwory z mięsem pasteryzujemy przez 3 kolejne dni po 50, 50 i 30 minut.
Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików i wielkości kawałków. Duże słoiki pasteryzujemy dłużej niż małe. Przetwory z mniejszymi kawałkami pasteryzujemy krócej. Również pasteryzacja w garnku, poprzez zagotowywanie w wodzie wymaga mniej czasu. Pasteryzacja sucha, w piekarniku powinna trwać prawie dwukrotnie dłużej. Soki w butelkach zarówno zakręcanych twist-off, jak i w zamykanych na drut, pasteryzujemy podobnie jak inne przetwory.
Po zakończeniu pasteryzacji wszystkie słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Potem jeszcze raz dokręcamy pokrywki. Również soki w butelkach należy obrócić do góry dnem, zabezpieczając, aby się nie przewróciły.
Najbardziej popularne metody pasteryzacji
Pasteryzowanie poprzez zagotowywanie w wodzie
Pasteryzowanie w wodzie stanowi najbardziej popularną metodę konserwacji słoików. Słoiki umieszczamy w garnku, tak aby nie dotykały brzegów garnka i siebie nawzajem. Dno garnka wykładamy ściereczką, aby słoiki nie stały bezpośrednio na dnie.
Słoiki zalewamy wodą do wysokości około ¾ i zagotowujemy wodę. Gotujemy, od momentu zagotowania się wody, do czasu wymaganego w przepisie.
Pasteryzacja na sucho w piekarniku
Pasteryzować słoiki można również na sucho w piekarniku. Pasteryzacja sucha jest łatwiejsza i zabiera mniej czasu, gdyż do piekarnika zmieści się więcej słoików i można więcej pasteryzować na raz. Niestety metoda ta nadaje się tylko do pasteryzowania słoików typu twist-off. W piekarniku nie pasteryzuje się słoików z gumką.
Piekarnik wykładamy papierem lub folią do pieczenia i wkładamy słoiki. Do pasteryzacji na sucho potrzebna jest temperatura 100 - 130 stopni. Sucha pasteryzacja wymaga więcej czasu niż pasteryzacja w wodzie.