Przepis na szczi krok po kroku
- Bulion drobiowy 1500 g
- Udko kurczaka ze skórą 300 g 1 duża sztuka
- Suszone grzyby 30 g
- Masło 50 g
- Kapusta kiszona 300 g
- Ziemniaki późne 200 g 2 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyżka
- Mąka pszenna typ 500 5 g 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 5 ml 1 łyżeczka
- Marchewka 50 g 1 sztuka
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie ugotuj grzyby w świeżej wodzie przez 30 minut (do miękkości). Odcedź i odstaw.
Mięso ugotuj do miękkości w wodzie, odstaw.
Zagotuj bulion.
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i pokrój trochę drobniej.
Rozgrzej masło na patelni.
Podsmaż na połowie masła kapustę kiszoną wraz z połową koncentratu pomidorowego i szczyptą kminku. Duś pod przykryciem kilka minut. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę bulionu (żeby nic się nie przypalało).
Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę, czosnek (2 ząbki) i cebulę.
Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę pokrój w piórka.
Na oleju usmaż pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę ze szczyptą soli i łyżką posiekanego koperku. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
Do warzyw dodaj pozostały koncentrat pomidorowy i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut (od czasu do czasu mieszaj).
Na reszcie masła usmaż mąkę i zrób zasmażkę (dokładnie mieszaj, by powstała jednolita, złocista masa).
Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w paski, odsączone z wody ugotowane grzyby.
Dodaj też podsmażone warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną) i gotuj kwadrans (do miękkości warzyw i grzybów).
Dodaj zasmażoną mąkę i przyprawy do smaku według uznania.
Oddziel mięso od kości, podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z zupą.
Gotuj wszystko 2 minuty. Dopraw do smaku.
Zupę podawaj z kwaśną śmietaną.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Kurczak po tajwańsku
-
Kotlety z kalafiora
-
Kluski na parze
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Kotlety z soczewicy
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kotlety z cukinii
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Polędwica z indyka
-
Pieczona gęś
-
Zdrowy obiad

(liczba kalorii)
Szczi - cechy przepisu
Więcej o szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i bardzo łatwą zupę. Przepis na szczi jest pełnowartościowy i bogaty w składniki. Do tego jest naprawdę pyszna, dobra jako rozgrzewający obiad. Zupę robi się prosto i jest doskonała na zimne dni. Ta smaczna zupa z warzyw liściastych z dodanym mięsem stanowi danie, którym można się najeść. Nie wiesz, jak zrobić szczi? Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób tę smaczną zupę z warzyw liściastych na obiad.
Kuchnia rosyjska jest prosta i bardzo dobra, dlatego powstało szczi. Szczi jest rosyjską, pyszną zupą, która jest podobna do kapuśniaku. To zupa z warzyw liściastych, na przykład z kapusty kiszonej lub świeżej kapusty białej. Szczi jest bardzo znaną potrawą w rosyjskiej kuchni. To najlepsze połączenie warzyw z dodatkiem mięsa. Ten sprawdzony przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest z grzybami suszonymi. Przepis na szczi zawiera marchewkę, cebulę, kapustę kiszoną, ziemniaki, mięso z uda kurczaka i wspomniane wcześniej suszone grzyby. Do smaku dodaje się czosnek, kminek, sól i pieprz. Warto też dodać koperek, który wyśmienicie się komponuje w całości. Zupa jest dobra na obiad zwłaszcza w zimie, ponieważ doskonale rozgrzewa.
Jak zrobić szczi? Zacznij od zalania suszonych grzybów. Muszą się namoczyć, a następnie trzeba je ugotować. Mięso należy ugotować do miękkości. Grzyby oraz mięso odstaw – będziesz się nimi zajmować później. Bulion zagotuj i w tym czasie przygotuj resztę. Odciśnij kapustę kiszoną i ją pokrój, a następnie podsmaż na maśle wraz z koncentratem pomidorowym na maśle. Dodaj też kminek. Podczas podsmażania możesz dodawać bulion (żeby zapobiec przypalaniu). Przygotuj warzywa, pokrój je i podsmaż na oleju. Dodaj sól, koperek i koncentrat i duś. W przepisie na szczi dobre będzie przygotowanie też zasmażki z mąki i masła. Dodaj do gorącego bulionu pokrojone grzyby i wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości i dodaj zasmażkę oraz mięso oddzielone od kości. Dopraw, gotuj chwilę. Szczi jest gotowe.
Jak zrobisz szczi, pyszna jest podana z kwaśną śmietaną. Pasuje do niej świeże pieczywo, ale w zupie już są ziemniaki. Jest więc ona sycąca i smaczna sama w sobie, bez dodatków. Najlepsza staje się na drugi dzień.
Zupy nie powinny jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Chodzi o grzyby leśne, które znajdują się w potrawie. Dziecko może się nimi zatruć, więc lepiej zachować ostrożność. Jeżeli chcesz podać zupę młodszym osobom, zaleca się całkowite pominięcie suszonych grzybów.
Wartości odżywcze szczi
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w szczi
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na szczi
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na szczi
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szczi
Lista alergenów dla szczi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500