Szczi

Opublikowano: 28.11.2022 r., 12:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szczi
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i bardzo łatwą zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
193 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Udko kurczaka ze skórą 1 duża sztuka (300 g)
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Masło (50 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Ziemniaki późne 2 sztuki (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 ml)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na szczi krok po kroku

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie ugotuj grzyby w świeżej wodzie przez 30 minut (do miękkości). Odcedź i odstaw.

Mięso ugotuj do miękkości w wodzie, odstaw.

Zagotuj bulion.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i pokrój trochę drobniej.

Rozgrzej masło na patelni.

Podsmaż na połowie masła kapustę kiszoną wraz z połową koncentratu pomidorowego i szczyptą kminku. Duś pod przykryciem kilka minut. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę bulionu (żeby nic się nie przypalało).

Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę, czosnek (2 ząbki) i cebulę.

Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Cebulę pokrój w piórka.

Na oleju usmaż pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę ze szczyptą soli i łyżką posiekanego koperku. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.

Do warzyw dodaj pozostały koncentrat pomidorowy i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut (od czasu do czasu mieszaj).

Na reszcie masła usmaż mąkę i zrób zasmażkę (dokładnie mieszaj, by powstała jednolita, złocista masa).

Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w paski, odsączone z wody ugotowane grzyby.

Dodaj też podsmażone warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną) i gotuj kwadrans (do miękkości warzyw i grzybów).

Dodaj zasmażoną mąkę i przyprawy do smaku według uznania.

Oddziel mięso od kości, podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z zupą.

Gotuj wszystko 2 minuty. Dopraw do smaku.

Zupę podawaj z kwaśną śmietaną.

Jak oceniasz przepis na szczi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat szczi

Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i bardzo łatwą zupę. Przepis na szczi jest pełnowartościowy i bogaty w składniki. Do tego jest naprawdę pyszna, dobra jako rozgrzewający obiad. Zupę robi się prosto i jest doskonała na zimne dni. Ta smaczna zupa z warzyw liściastych z dodanym mięsem stanowi danie, którym można się najeść. Nie wiesz, jak zrobić szczi? Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób tę smaczną zupę z warzyw liściastych na obiad.

Kuchnia rosyjska jest prosta i bardzo dobra, dlatego powstało szczi. Szczi jest rosyjską, pyszną zupą, która jest podobna do kapuśniaku. To zupa z warzyw liściastych, na przykład z kapusty kiszonej lub świeżej kapusty białej. Szczi jest bardzo znaną potrawą w rosyjskiej kuchni. To najlepsze połączenie warzyw z dodatkiem mięsa. Ten sprawdzony przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest z grzybami suszonymi. Przepis na szczi zawiera marchewkę, cebulę, kapustę kiszoną, ziemniaki, mięso z uda kurczaka i wspomniane wcześniej suszone grzyby. Do smaku dodaje się czosnek, kminek, sól i pieprz. Warto też dodać koperek, który wyśmienicie się komponuje w całości. Zupa jest dobra na obiad zwłaszcza w zimie, ponieważ doskonale rozgrzewa.

Jak zrobić szczi? Zacznij od zalania suszonych grzybów. Muszą się namoczyć, a następnie trzeba je ugotować. Mięso należy ugotować do miękkości. Grzyby oraz mięso odstaw – będziesz się nimi zajmować później. Bulion zagotuj i w tym czasie przygotuj resztę. Odciśnij kapustę kiszoną i ją pokrój, a następnie podsmaż na maśle wraz z koncentratem pomidorowym na maśle. Dodaj też kminek. Podczas podsmażania możesz dodawać bulion (żeby zapobiec przypalaniu). Przygotuj warzywa, pokrój je i podsmaż na oleju. Dodaj sól, koperek i koncentrat i duś. W przepisie na szczi dobre będzie przygotowanie też zasmażki z mąki i masła. Dodaj do gorącego bulionu pokrojone grzyby i wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości i dodaj zasmażkę oraz mięso oddzielone od kości. Dopraw, gotuj chwilę. Szczi jest gotowe.

Jak zrobisz szczi, pyszna jest podana z kwaśną śmietaną. Pasuje do niej świeże pieczywo, ale w zupie już są ziemniaki. Jest więc ona sycąca i smaczna sama w sobie, bez dodatków. Najlepsza staje się na drugi dzień.

Zupy nie powinny jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Chodzi o grzyby leśne, które znajdują się w potrawie. Dziecko może się nimi zatruć, więc lepiej zachować ostrożność. Jeżeli chcesz podać zupę młodszym osobom, zaleca się całkowite pominięcie suszonych grzybów.

Alergeny w szczi

Lista alergenów dla szczi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze szczi

na 100g gotowej potrawy

Zupa dostarcza wszystkich potrzebnych makroskładników (białka, tłuszczu i węglowodanów). Kapusta kiszona to świetny probiotyk, poza tym wzmacnia odporność. Dodatek masła dostarcza tłuszczów nasyconych, których nadmiar jest szkodliwy. Zupa nie jest zalecana dzieciom poniżej 12. roku życia ze względu na występujące w przepisie grzyby leśne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
60.54
193.72
Białko (g)
3.04
9.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
3.69
11.80
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
8.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
3.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
3.81
12.19
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
6.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
4.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.24
51.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
33.74
107.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.90
12.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.35
52.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.71
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.01
19.24
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
175.00
560.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
306.86
981.94
Potas (mg)
109.78
351.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.23
32.74
Fosfor (mg)
30.58
97.87
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.26
23.24
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
1.70
Cynk (mg)
0.28
0.90
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szczi 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szczi

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Udko kurczaka ze skórą
300 g
1 duża sztuka
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
5 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
95.00