Przepis na szczi krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, czosnek, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie ugotuj grzyby w świeżej wodzie przez 30 minut (do miękkości). Odcedź i odstaw.

Mięso ugotuj do miękkości w wodzie, odstaw.

Zagotuj bulion.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i pokrój trochę drobniej.

Rozgrzej masło na patelni.

Podsmaż na połowie masła kapustę kiszoną wraz z połową koncentratu pomidorowego i szczyptą kminku. Duś pod przykryciem kilka minut. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę bulionu (żeby nic się nie przypalało).

Obierz i umyj ziemniaki, marchewkę, czosnek (2 ząbki) i cebulę.

Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Cebulę pokrój w piórka.

Na oleju usmaż pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę ze szczyptą soli i łyżką posiekanego koperku. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut.

Do warzyw dodaj pozostały koncentrat pomidorowy i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut (od czasu do czasu mieszaj).

Na reszcie masła usmaż mąkę i zrób zasmażkę (dokładnie mieszaj, by powstała jednolita, złocista masa).

Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w paski, odsączone z wody ugotowane grzyby.

Dodaj też podsmażone warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną) i gotuj kwadrans (do miękkości warzyw i grzybów).

Dodaj zasmażoną mąkę i przyprawy do smaku według uznania.

Oddziel mięso od kości, podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z zupą.

Gotuj wszystko 2 minuty. Dopraw do smaku.

Zupę podawaj z kwaśną śmietaną.

Szczi
Szczi
Koszt przygotowania dania
51.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
193 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
37

Szczi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szczi

Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i bardzo łatwą zupę. Przepis na szczi jest pełnowartościowy i bogaty w składniki. Do tego jest naprawdę pyszna, dobra jako rozgrzewający obiad. Zupę robi się prosto i jest doskonała na zimne dni. Ta smaczna zupa z warzyw liściastych z dodanym mięsem stanowi danie, którym można się najeść. Nie wiesz, jak zrobić szczi? Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób tę smaczną zupę z warzyw liściastych na obiad.

Kuchnia rosyjska jest prosta i bardzo dobra, dlatego powstało szczi. Szczi jest rosyjską, pyszną zupą, która jest podobna do kapuśniaku. To zupa z warzyw liściastych, na przykład z kapusty kiszonej lub świeżej kapusty białej. Szczi jest bardzo znaną potrawą w rosyjskiej kuchni. To najlepsze połączenie warzyw z dodatkiem mięsa. Ten sprawdzony przepis jest wyjątkowy, ponieważ jest z grzybami suszonymi. Przepis na szczi zawiera marchewkę, cebulę, kapustę kiszoną, ziemniaki, mięso z uda kurczaka i wspomniane wcześniej suszone grzyby. Do smaku dodaje się czosnek, kminek, sól i pieprz. Warto też dodać koperek, który wyśmienicie się komponuje w całości. Zupa jest dobra na obiad zwłaszcza w zimie, ponieważ doskonale rozgrzewa.

Jak zrobić szczi? Zacznij od zalania suszonych grzybów. Muszą się namoczyć, a następnie trzeba je ugotować. Mięso należy ugotować do miękkości. Grzyby oraz mięso odstaw – będziesz się nimi zajmować później. Bulion zagotuj i w tym czasie przygotuj resztę. Odciśnij kapustę kiszoną i ją pokrój, a następnie podsmaż na maśle wraz z koncentratem pomidorowym na maśle. Dodaj też kminek. Podczas podsmażania możesz dodawać bulion (żeby zapobiec przypalaniu). Przygotuj warzywa, pokrój je i podsmaż na oleju. Dodaj sól, koperek i koncentrat i duś. W przepisie na szczi dobre będzie przygotowanie też zasmażki z mąki i masła. Dodaj do gorącego bulionu pokrojone grzyby i wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości i dodaj zasmażkę oraz mięso oddzielone od kości. Dopraw, gotuj chwilę. Szczi jest gotowe.

Jak zrobisz szczi, pyszna jest podana z kwaśną śmietaną. Pasuje do niej świeże pieczywo, ale w zupie już są ziemniaki. Jest więc ona sycąca i smaczna sama w sobie, bez dodatków. Najlepsza staje się na drugi dzień.

Zupy nie powinny jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Chodzi o grzyby leśne, które znajdują się w potrawie. Dziecko może się nimi zatruć, więc lepiej zachować ostrożność. Jeżeli chcesz podać zupę młodszym osobom, zaleca się całkowite pominięcie suszonych grzybów.

Wartości odżywcze szczi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
60.54 kcal
193.72 kcal
Białko
3.04 g
9.73 g

Węglowodany w szczi

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
3.69 g
11.80 g
Węglowodany przyswajalne
2.69 g
8.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
3.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
3.81 g
12.19 g
Tłuszcze nasycone
1.91 g
6.12 g
Tłuszcze nienasycone
1.90 g
6.07 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
4.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
1.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
16.24 mg
51.96 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szczi

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
33.74 µg (mcg)
107.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.90 mg
12.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.35 µg (mcg)
52.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
2.71 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.01 µg (mcg)
19.24 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
175.00 µg (mcg)
560.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szczi

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
306.86 mg
981.94 mg
Potas
109.78 mg
351.30 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
10.23 mg
32.74 mg
Fosfor
30.58 mg
97.87 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
7.26 mg
23.24 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.53 mg
1.70 mg
Cynk
0.28 mg
0.90 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szczi 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szczi

Lista alergenów dla szczi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania szczi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Udko kurczaka ze skórą
300 g
1 duża sztuka
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
5 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
95.00
Jak oceniasz przepis na szczi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób