Mielenie - opis, zastosowanie, przyrządy do mielenia, porady
Mielenie kawy i pieprzu jest niezbędne w kuchni. Szerokie zastosowanie ma mielenie mięsa, bez którego nie możemy wyobrazić sobie klasycznej kuchni polskiej, z jej kotletami mielonymi lub pierogami z mięsem. Poznaj najlepsze sposoby mielenia produktów spożywczych. Dowiedz się jakie urządzenia służą do mielenia oraz co i w jaki sposób warto mielić w warunkach domowych.
Mielenie produktów żywnościowych w sztuce kulinarnej
Jakie produkty należy zmielić w czasie obróbki kulinarnej
Mielenie polega na rozdrobnieniu produktów żywnościowych na drobne cząstki przez miażdżenie w młynach i młynkach. Każdy wie, że ziarno na mąkę musi być zmielone w młynku. Mielimy również w warunkach domowych w celu obróbki kulinarnej żywności.
Jakie produkty należy zmielić przed dalszą obróbką:
- kawę ziarnistą,
- mięso,
- zioła,
- siemię lniane,
- pieprz,
- mak na makowiec,
- ser na sernik.
Kawę parzymy ze zmielonych ziaren. Do niektórych potraw i produktów leczniczych stosuje się mielone zioła. Doskonałą przyprawą jest także mielony pieprz. W celach leczniczych stosuje się także mielone siemię lniane, które jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega 3, zaś w formie zmielonej są one lepiej przyswajalne. Mięso mielone ma szerokie zastosowanie w kuchni. Robimy z niego kotlety mielone, farsze do pierogów i naleśników, zapiekanki z mięsa mielonego, lazanię, placek pasterski i wiele innych potraw.
O ile w domu nie zajmujemy się mieleniem zboża, to warto samodzielnie zmielić kawę, pieprz i mięso. Produkty mocno rozdrobnione i mielone tracą swoją strukturę, w związku z tym szybko tracą wartości odżywcze i stają się pożywką dla drobnoustrojów. Dlatego też zalecane jest samodzielne mielenie pieprzu i kawy, gdyż dzięki temu nie tracimy ich aromatu i smaku, gdyż mielona kawa i pieprz dość szybko wietrzeją. Mięso mielone bardzo szybko się psuje, dlatego też należy je szybko zużyć. Jeśli kupujemy mięso mielone, warto znaleźć taki sklep, gdzie można kupić wybrany kawałek mięsa i poprosić o zmielenie go maszynką na naszych oczach.
Warzywa właściwie nie są wykorzystywane w wersji mielonej. Warzywa w postaci miazgi, jak buraki czy marchewka na jarzynę do obiadu, uzyskiwaliśmy przez utarcie ich na tarce o małych oczkach. Jeśli często mielimy warzywa można zaopatrzyć się w ręczną szatkownicę z korbą. Natomiast na zasadzie mielenia działa wyciskarka wolnoobrotowa.
Kolejnymi produktami, które wymagają zmielenia jest mak i ser. Aby upiec tradycyjne, polskie ciasta należy namoczyć mak i zmielić go 3 razy, podobnie w przypadku sera na sernik. Tradycyjnie mak i ser przygotowywano przez ucieranie w makutrze. Później pomagano sobie maszynką do mięsa. Obecnie raczej kupuje się te produkty w formie gotowej.
Sposoby mielenia i przyrządy do mielenia kawy i pieprzu
Typowym urządzeniem do mielenia jest młyn, który mieli poprzez miażdżenie. W warunkach domowych od wieków stosowano ręczne młynki do kawy, do pieprzu oraz maszynki do mięsa. Zanim je wynaleziono, pieprz i przyprawy rozdrabniano ręcznie w moździerzach.
Co ciekawe, wynalazcą młynka do pieprzu był Leonardo da Vinci. Jego budowa nie zmieniła się od wieków i nadal używamy młynków ręcznych, w których żarno wprawiane jest w ruch przez kręcenie gałką u góry. Ziarna kawy są znacznie twardsze i wymagają młynka z korbą, który został wynaleziony w XV wieku w Turcji. W Europie popularność kawy wzrastała od czasu bitwy wiedeńskiej. Początkowo kawę rozdrabniano w moździerzach. Wkrótce jednak wprowadzono młynki z korbą. Zaś w XX wieku pojawiły się młynki elektryczne zarówno do kawy jak i do pieprzu. W młynku do kawy mielimy także zioła, orzechy, przyprawy czy siemię lniane.
Sposoby jak zmielić mięso maszynką ręczną i elektryczną
Potrawy z rozdrobnionego mięsa popularne były od zarania dziejów. Początkowo mięso było siekane na drobno przy pomocy tasaka. Natomiast w XIX wieku niemiecki konstruktor Karl Drais wynalazł ręczną maszynkę do mięsa, która miele za pomocą noża tnącego i ślimaka poruszanych korbą.
Obecnie możemy zaopatrzyć się w elektryczną maszynkę do mięsa, których ceny wahają się od około 300 do prawie 2 tysiące zł. Maszynką do mięsa, zarówno ręczną jak i elektryczną, możemy zmielić mięso na różne grubości. Elektryczne maszynki mogą również pokroić i poszatkować warzywa. Maszynka do mięsa przyda się szczególnie amatorom domowego wyrobu kiełbas. Maszynki posiadają nakładkę na nabijania kiełbas.