Potrawy mielone
-
Kotlety z łososia
Nie masz pomysłu na obiad bez mięsa zwierząt rzeźnych? Poznaj mój przepis na kotlety z łososia. Ryby to idealny pomysł …
20 + 15 min łatwy 5 212 kcal -
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Jeśli zostaną Ci produkty, na których powstał pyszny rosół, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj pasztet z mięsa z rosołu do …
40 + 20 min łatwy 4 305 kcal -
Pasztet z szynkowara
Pasztet z szynkowara to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój dzisiejszy prosty …
40 + 90 min łatwy 10 119 kcal
Pozostałe przepisy na potrawy mielone
-
Makowiec wilgotny
Makowiec wilgotny to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Makowiec z dużą ilością maku jest bardzo miękki …
140 + 50 min łatwy 10 676 kcal -
Makowiec z ciasta francuskiego
Makowiec z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i …
20 + 45 min łatwy 10 654 kcal -
Zylc
Zylc to kaszubska, smaczna przystawka przygotowana z łopatki wieprzowej. Potrzebujesz tylko kilku składników i ta dobra galareta wieprzowa pojawi się …
1440 + 200 min łatwy 5 -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 342 kcal -
Masa orzechowa
Masa orzechowa na bazie orzechów laskowych to doskonały pomysł na dodatek do ciasta lub do tortu. Krem orzechowy świetnie sprawdzi …
15 min łatwy 1 2348 kcal -
Pierogi z gęsiną
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
120 + 10 min łatwy 5 1069 kcal
-
Kotleciki rybne
Kotleciki rybne to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety można przygotować z prawie każdej ryby słodkowodnej …
20 + 50 min łatwy 10 296 kcal -
Małdrzyki
Przepis na małdrzyki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebny będzie ser biały, mąka, roztopione masło, jajka i …
15 + 30 min łatwy 4 442 kcal -
Kluski z makiem wigilijne
Kluski z makiem wigilijne to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas Wigilijnej wieczerzy. Kluski na słodko można przygotować także …
30 + 20 min łatwy 10 970 kcal -
Pierogi z rybą
Pierogi z rybą to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pierogi z rybą będą doskonałym pomysłem …
30 + 60 min łatwy 10 617 kcal -
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Upieczesz ten pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy na święta wielkanocne? Jest bardzo prosty, idealny do chleba. Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy jest najlepszy. Jest …
30 + 105 min łatwy 15 203 kcal
-
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego jest niezwykle pysznym sposobem na ten tradycyjny wypiek, który gości na większości polskich …
20 + 45 min łatwy 10 539 kcal -
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal -
Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to wspaniałe wegańskie danie dla całej rodziny. Kotlet tanie i zawierają mało kalorii, dlatego mogą je spożywać …
10 + 35 min łatwy 6 261 kcal -
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Choć są dużo zdrowsze niż tradycyjna wersja, to …
30 + 10 min łatwy 4 295 kcal -
Kotlety z brokuła
Kotlety z brokuła to świetny pomysł na szybkie wegetariańskie danie. Przepis na kotlety z brokuła jest łatwy do przygotowania, dlatego …
10 + 20 min łatwy 4 181 kcal -
Kotleciki z ziemniaków
Kotleciki z ziemniaków to doskonałe danie warzywne. Wegetariańskie i bezglutenowe kotleciki możesz przygotować na imprezę ze znajomymi, jeśli w ich …
35 + 20 min łatwy 5 370 kcal
-
Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj …
30 min łatwy 14 468 kcal -
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Pasztet z królika
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 50 56 kcal -
Pasztet pieczony
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 12 105 kcal -
Pasztet wielkanocny
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, …
30 + 90 min łatwy 20 255 kcal
-
Kerststol
Kerststol to strucla bożonarodzeniowa przygotowywana gównie w Holandii oraz Niemczech. Tradycyjny wypiek zawiera sporo suszonych owoców oraz migdałowe nadzienie. Najlepszy …
30 + 45 min średni 10 465 kcal -
Spianata
Spianata to tradycyjne włoskie salami. Pyszne salami można przygotować z chudego mięsa wieprzowego. Domowa wędlina doskonale sprawdzi się jako dodatek …
60 + 7200 min średni 20 325 kcal -
Szynka w słoiku
Tradycyjna szynka w słoiku to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować sam w swoim domu. Mój …
60 + 20 min łatwy 6 601 kcal -
Ryba faszerowana
Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 120 min średni 30 89 kcal -
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki są bardzo pożywne i aromatyczne. Mięso pieczone …
25 + 25 min łatwy 8 413 kcal -
Wino z dyni
Wino z dyni to doskonały wybór na smaczny, domowy trunek, który zachwyca swoim aromatem, ale również pięknym kolorem. Jest niezwykle …
40 min średni 22
Potrawy mielone - co to jest?
Mielenie polega na rozdrobnieniu produktów spożywczych przez ich zmiażdżenie, tak aby ich struktura stanowiła miałką masę lub proszek. Mielenie stosuje się głównie do produktów, które można wykorzystać tylko w formie rozdrobnionej, jak ziarna kawy czy pieprzu. Do celów leczniczych mielimy również siemię lniane. Warzywa, jak buraki lub marchew, raczej ścieramy na tarce niż mielimy. Szerokie zastosowanie w kuchni ma mięso mielone, z którego robimy takie potrawy jak kotlety mielone, lazanię, pierogi z mięsem, czy zapiekanki z mięsem mielonym. Do mielenia używamy ręcznych młynków. Obecnie coraz częściej mielimy maszynką elektryczną.
Często zadawane pytania
Mielenie - opis, zastosowanie, przyrządy do mielenia, porady
Mielenie kawy i pieprzu jest niezbędne w kuchni. Szerokie zastosowanie ma mielenie mięsa, bez którego nie możemy wyobrazić sobie klasycznej kuchni polskiej, z jej kotletami mielonymi lub pierogami z mięsem. Poznaj najlepsze sposoby mielenia produktów spożywczych. Dowiedz się jakie urządzenia służą do mielenia oraz co i w jaki sposób warto mielić w warunkach domowych.
Mielenie produktów żywnościowych w sztuce kulinarnej
Jakie produkty należy zmielić w czasie obróbki kulinarnej
Mielenie polega na rozdrobnieniu produktów żywnościowych na drobne cząstki przez miażdżenie w młynach i młynkach. Każdy wie, że ziarno na mąkę musi być zmielone w młynku. Mielimy również w warunkach domowych w celu obróbki kulinarnej żywności.
Jakie produkty należy zmielić przed dalszą obróbką:
- kawę ziarnistą,
- mięso,
- zioła,
- siemię lniane,
- pieprz,
- mak na makowiec,
- ser na sernik.
Kawę parzymy ze zmielonych ziaren. Do niektórych potraw i produktów leczniczych stosuje się mielone zioła. Doskonałą przyprawą jest także mielony pieprz. W celach leczniczych stosuje się także mielone siemię lniane, które jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega 3, zaś w formie zmielonej są one lepiej przyswajalne. Mięso mielone ma szerokie zastosowanie w kuchni. Robimy z niego kotlety mielone, farsze do pierogów i naleśników, zapiekanki z mięsa mielonego, lazanię, placek pasterski i wiele innych potraw.
O ile w domu nie zajmujemy się mieleniem zboża, to warto samodzielnie zmielić kawę, pieprz i mięso. Produkty mocno rozdrobnione i mielone tracą swoją strukturę, w związku z tym szybko tracą wartości odżywcze i stają się pożywką dla drobnoustrojów. Dlatego też zalecane jest samodzielne mielenie pieprzu i kawy, gdyż dzięki temu nie tracimy ich aromatu i smaku, gdyż mielona kawa i pieprz dość szybko wietrzeją. Mięso mielone bardzo szybko się psuje, dlatego też należy je szybko zużyć. Jeśli kupujemy mięso mielone, warto znaleźć taki sklep, gdzie można kupić wybrany kawałek mięsa i poprosić o zmielenie go maszynką na naszych oczach.
Warzywa właściwie nie są wykorzystywane w wersji mielonej. Warzywa w postaci miazgi, jak buraki czy marchewka na jarzynę do obiadu, uzyskiwaliśmy przez utarcie ich na tarce o małych oczkach. Jeśli często mielimy warzywa można zaopatrzyć się w ręczną szatkownicę z korbą. Natomiast na zasadzie mielenia działa wyciskarka wolnoobrotowa.
Kolejnymi produktami, które wymagają zmielenia jest mak i ser. Aby upiec tradycyjne, polskie ciasta należy namoczyć mak i zmielić go 3 razy, podobnie w przypadku sera na sernik. Tradycyjnie mak i ser przygotowywano przez ucieranie w makutrze. Później pomagano sobie maszynką do mięsa. Obecnie raczej kupuje się te produkty w formie gotowej.
Sposoby mielenia i przyrządy do mielenia kawy i pieprzu
Typowym urządzeniem do mielenia jest młyn, który mieli poprzez miażdżenie. W warunkach domowych od wieków stosowano ręczne młynki do kawy, do pieprzu oraz maszynki do mięsa. Zanim je wynaleziono, pieprz i przyprawy rozdrabniano ręcznie w moździerzach.
Co ciekawe, wynalazcą młynka do pieprzu był Leonardo da Vinci. Jego budowa nie zmieniła się od wieków i nadal używamy młynków ręcznych, w których żarno wprawiane jest w ruch przez kręcenie gałką u góry. Ziarna kawy są znacznie twardsze i wymagają młynka z korbą, który został wynaleziony w XV wieku w Turcji. W Europie popularność kawy wzrastała od czasu bitwy wiedeńskiej. Początkowo kawę rozdrabniano w moździerzach. Wkrótce jednak wprowadzono młynki z korbą. Zaś w XX wieku pojawiły się młynki elektryczne zarówno do kawy jak i do pieprzu. W młynku do kawy mielimy także zioła, orzechy, przyprawy czy siemię lniane.
Sposoby jak zmielić mięso maszynką ręczną i elektryczną
Potrawy z rozdrobnionego mięsa popularne były od zarania dziejów. Początkowo mięso było siekane na drobno przy pomocy tasaka. Natomiast w XIX wieku niemiecki konstruktor Karl Drais wynalazł ręczną maszynkę do mięsa, która miele za pomocą noża tnącego i ślimaka poruszanych korbą.
Obecnie możemy zaopatrzyć się w elektryczną maszynkę do mięsa, których ceny wahają się od około 300 do prawie 2 tysiące zł. Maszynką do mięsa, zarówno ręczną jak i elektryczną, możemy zmielić mięso na różne grubości. Elektryczne maszynki mogą również pokroić i poszatkować warzywa. Maszynka do mięsa przyda się szczególnie amatorom domowego wyrobu kiełbas. Maszynki posiadają nakładkę na nabijania kiełbas.