Parmigiana z bakłażana

Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
parmigiana z bakłażana
Parmigiana z bakłażana
Parmigiana z bakłażana to nic innego jak pyszna, włoska zapiekanka, którą przygotujesz w swoim domu dosłownie w kilka chwil.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
110 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bakłażan (600 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
  • Bazylia świeża - kilka listków (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na parmigiana z bakłażana krok po kroku

Bakłażan dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry.

Natnij plastry bakłażana i posyp solą. Odstaw warzywo na godzinę aby stało się miękkie.

Obsmaż plastry bakłażana na rozgrzanym oleju.

W tym czasie w garnku lub na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj passatę pomidorową. Dopraw ją dowolnymi ziołami oraz bazylią.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż odrobinę passaty pomidorowej, a następnie dodaj plastry bakłażana i znowu warstwę passaty pomidorowej.

Całość posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na parmigiana z bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat parmigiana z bakłażana

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Parmigiana z bakłażana nic innego jak włoska zapiekanka, którą możesz przygotować w swoim domu.

Włoskie danie z aromatycznymi przyprawami to dobry pomysł na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Przepis na Parmigiana z bakłażana jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.

Zatem, jak zrobić Parmigianę z bakłażana?

Poznaj mój prosty przepis.

Bakłażan dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry. Natnij plastry bakłażana i posyp solą. Odstaw warzywo na godzinę aby stało się miękkie. Obsmaż plastry bakłażana na rozgrzanym oleju. W tym czasie w garnku lub na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj passatę pomidorową. Dopraw ją dowolnymi ziołami oraz bazylią. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż odrobinę passaty pomidorowej, a następnie dodaj plastry bakłażana i znowu warstwę passaty pomidorowej. Całość posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 min w 180°. Po tym czasie nasze danie jest dobre do spożycia i pyszne w smaku.

Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na smaczne danie na przyjęcie gości do swojego domu.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza.

Alergeny w parmigiana z bakłażana

Lista alergenów dla Parmigiana z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze parmigiana z bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Jest to tradycyjny przepis, jeśli jednak brakuje ci w nim mięsa, śmiało możesz dodać chude mięso mielone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
55.34
110.67
Białko (g)
2.12
4.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.05
14.10
Węglowodany przyswajalne (g)
4.68
9.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
4.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.55
5.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.64
1.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
3.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
2.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.12
Cholesterol (mg)
1.76
3.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.11
34.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.59
11.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.85
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.20
10.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.58
35.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
141.64
283.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
101.59
203.17
Potas (mg)
287.34
574.67
Wapń (mg)
44.89
89.78
Fosfor (mg)
47.14
94.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.72
35.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
1.60
Cynk (mg)
0.30
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parmigiana z bakłażana 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parmigiana z bakłażana

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
600 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Bazylia świeża
10 g
kilka listków
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
35.10