Wyróżnione potrawy na ciepło
-
Chimichanga
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. …
40 + 20 min łatwy 8 414 kcal -
Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie na bazie śmietany to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które możesz podać na …
30 + 50 min łatwy 4 -
Przepiórka
Przepiórka z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna przepiórka świetnie sprawdzi się również podczas wykwintnej kolacji dla …
20 + 30 min łatwy 3 13 kcal -
Leczo z kiełbasą
Pyszne leczo z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 564 kcal -
Pyzy z mięsem
Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 15 min łatwy 15 184 kcal
Pozostałe dania na ciepło
-
Makaron w sosie śmietanowym
Makaron w sosie śmietanowym to pomysł na bardzo proste i szybkie danie na obiad lub kolację. Odpowiednio doprawiony będzie bardzo …
20 min łatwy 2 -
Linguine
Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, …
25 min łatwy 1 -
Zupa ogórkowa Thermomix
Zupa ogórkowa Thermomix to świetna propozycja na obiad dla Twojej rodziny. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa z ziemniakami jest …
20 + 35 min łatwy 7 487 kcal -
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać …
30 + 20 min łatwy 5 218 kcal -
Kluski lane z sosem
Kluski lane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu kluski lane …
30 + 20 min łatwy 4 506 kcal -
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Zupa koperkowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis …
30 + 30 min łatwy 4 120 kcal
-
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane ze schabu z ogórkiem i boczkiem to doskonały pomysł na pyszne domowe danie, które możesz podać jako dodatek …
30 + 45 min łatwy 4 476 kcal -
Papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla …
30 min łatwy 4 -
Comber z sarny
Comber z sarny to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do …
60 + 60 min łatwy 3 -
Frittata fit
Frittata fit to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Frittatę z warzywami możesz podać również jako smaczne śniadanie. …
30 min łatwy 2 290 kcal
-
Farsz do lawasz
Farsz do lawasz to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja wersja zawiera dodatek piersi z kurczaka i …
20 + 20 min łatwy 4 -
Bezmięsny farsz do naleśników
Naleśniki są pyszne nie tylko w wersji na słodko, ale też na wytrawnie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 -
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na pożywny obiad mięsny dla całej rodziny. Zupa doskonale smakuje z dodatkiem mięsa …
30 + 40 min łatwy 6 -
Farsz na gołąbki
Farsz na gołąbki to doskonały pomysł na tradycyjny, domowy farsz z mięsem mielonym i ryżem. Smaczny farsz możemy wykorzystać na …
30 min łatwy 10 131 kcal -
Farsz do uszek
Farsz do uszek to dobry pomysł na smaczne danie świąteczne. Uszka to smaczne danie wigilijne, które doskonale smakują z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 2 -
Krokiety ziemniaczane z serem
Krokiety ziemniaczane z serem to świetny pomysł na obiad. Spokojnie można je podać również na imprezę. Są nie tylko smaczne, …
20 + 20 min łatwy 4
-
Ziemniaki z ogniska
Prawdziwym smakiem wakacji i lata są zdecydowanie ziemniaki z ogniska. To smaczny i zdrowy sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa. …
10 + 60 min łatwy 2 -
Comber barani
Comber barani to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub potrawę, którą możemy podać na święta. Pyszny comber barani …
30 + 120 min łatwy 5 -
Leczo z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
10 + 50 min łatwy 6 179 kcal -
Placki ziemniaczane z marchewką
Placki ziemniaczane z marchewką to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki obecności marchewki mają one słodszy smak niż standardowe placki …
20 + 20 min łatwy 4
-
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki ziemniaczane bez mąki to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają mąki, będę świetne dla osób …
20 + 20 min łatwy 6 -
Rozbratel wołowy
Rozbratel wołowy to smaczne, delikatnie mięso, które możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie smakuje do puree ziemniaczanego lub klusek śląskich. …
15 + 15 min łatwy 4 -
Placki ziemniaczane bez jajka
Placki ziemniaczane bez jajka to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, będę świetne dla osób …
20 + 15 min łatwy 2 -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Kurczak w potrawce
Kurczak w potrawce to pyszne, łatwostrawne danie. Będzie to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego obiadu, a w Twojej lodówce jest …
15 + 20 min łatwy 4
-
Królik w sosie
Królik w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny duszony królik w sosie doskonale smakuje z …
30 + 60 min łatwy 5 -
Królik duszony
Królik duszony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny królik duszony w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych …
40 + 80 min łatwy 5 -
Gulasz z dziczyzny
Gulasz z dziczyzny to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z …
20 + 30 min łatwy 6 -
Frittata ze szpinakiem
Frittata ze szpinakiem to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia. Wybierz swoje ulubione warzywa …
20 + 20 min łatwy 6 83 kcal
Dania na ciepło - pomysły, przepisy, sposoby przygotowania
Czy możemy sobie wyobrazić typowy dzień czy też święta lub urodziny bez pysznych dań na ciepło? Ciepłe potrawy towarzyszą nam od zarania dziejów, gdyż pozwalają nie tylko na lepsze trawienie i bardziej intensywny smak, lecz także pozwalają na lepsze przyswajanie witamin i składników odżywczych. Poznaj najciekawsze oraz klasyczne potrawy na gorąco oraz najlepsze sposoby obróbki termicznej potraw.
Dlaczego warto jeść dania na ciepło
Dania na ciepło - sposoby przygotowania
Ciepłe jedzenie smakuje znacznie lepiej niż surowe. Ponadto gotowanie pozwala na połączenie różnych składników i tworzenie niepowtarzalnych dań i kompozycji smakowych.
Jak przygotowujemy gorące potrawy:
- gotowanie w wodzie lub na parze,
- smażenie na tłuszczu płytkim lub głębokim,
- grillowanie,
- pieczenie,
- duszenie,
- gotowanie w mikrofalówce.
Najbardziej tradycyjnym i najczęściej stosowanym rodzajem obróbki termicznej jest gotowanie w wodzie, czy też duszenie w sosie własnym. Gotujemy zupy, potrawki, dania jednogarnkowe. W czasie gotowania składniki odżywcze rozpuszczają się w wodzie, dlatego też bardzo zdrowe są zupy. W czasie gotowania dochodzi do utraty części witaminy C. Dlatego też lepiej warzywa gotować krócej i wrzucać do wrzącej wody. Mniejsze straty właściwości odżywczych następują w czasie gotowania na parze, gdyż wtedy straty witamin są najmniejsze.
Możemy upiec ciasto, zapiekanki czy też pyszny pasztet. Pieczenie w temperaturze 170 do 250 stopni sprawia, że jedzenie staje się smaczniejsze, lecz trudniej strawne niż gotowane. Natomiast straty witamin są mniejsze. Co ciekawe właściwości antyoksydacyjne niektórych warzyw, na przykład marchwi, selera czy fasolki szparagowej, wzrastają wskutek pieczenia.
Smażymy pyszne kotlety, warzywa, naleśniki czy omlety. Zaletą smażenia jest krótki czas i szybkość przyrządzania potraw, szczególnie że dobre kotlety możemy zrobić naprawdę szybko. Smażenie, a w szczególności smażenie w głębokim tłuszczu, oraz grillowanie, uważa się za najbardziej niezdrowy sposób gotowania, gdyż podczas procesu smażenia powstają rakotwórcze substancje. Szczególnie niezdrowe jest grillowanie jeśli potrawy są przy tym mocno przysmażone, a nawet zwęglone. Co ciekawe, smażenie marchwi i selera zwiększa ich właściwości antyoksydacyjne.
Kontrowersje budzi tłuszcz do smażenia. Naukowcy spierają się czy smażyć na tłuszczu zwierzęcym czy roślinnym. Dobre oleje do smażenia powinny mieć wysoką temperaturę dymienia. Podczas palenia się oleju wytwarzają się szkodliwe substancje, dlatego należy wybierać oleje o wysokiej temperaturze dymienia.
Dlaczego jemy ciepłe jedzenie
Ludzie zaczęli spożywać gorące jedzenie, gdy tylko nauczyli się rozpalać i kontrolować ogień. Potrawy na gorąco są atrakcyjniejsze smakowo i ułatwiają wydzielanie się soku żołądkowego. Ciepłe potrawy są łatwiejsze do strawienia. Ponadto ciepłe jedzenie ma więcej wartości odżywczych, które są lepiej przyswajane przez organizm. Niektóre produkty bez obróbki termicznej nie nadają się do jedzenia, na przykład ziemniaki. Surowa dynia, bakłażany, szparagi, szpinak, brukselka, czy cukinia mają wiele składników antyodżywczych. Inne zaś w postaci gotowanej, na przykład pomidory, brokuł czy jajka, mają dużo bardziej przyswajalne składniki odżywcze. Rośliny strączkowe nie nadają się do spożycia na surowo.
Zdaniem naukowców, odkrycie ognia nie tylko dało człowiekowi światło i bezpieczeństwo, lecz także większą siłę i energię, dzięki możliwości jedzenia ciepłych posiłków o większej zawartości składników odżywczych. Prawdopodobnie do rozwoju cywilizacji ludzkiej przyczyniła się obróbka termiczna ziaren traw. Obecnie wszelkiego typu węglowodany, jak przetwory mączne, kasze, ryż czy makaron, jada się po obróbce termicznej.
Dań na ciepło jemy znacznie więcej niż surowych. Dietetycy przestrzegają przed dietami złożonymi wyłącznie z surówek. Gotowanie likwiduje wiele bakterii i patogenów w pożywieniu. Dotyczy to szczególnie mięsa, ryb i jajek. Należy przy tym uważać, aby potrawy nie były niedogotowane. Obecnie, z powodu niebezpieczeństwa bakterii i pasożytów, nie jadamy mięsa czy ryb na surowo. Zaś pasztet i wędliny były wcześniej poddane obróbce termicznej. Wyjątkiem stanowi tatar czy też sushi.
Codzienne dania na ciepło
Ciepłe jedzenie na śniadanie i kolację
W Polskiej kuchni rzadko jada się ciepłe dania na śniadanie. Zupy mleczne czy owsianki wyszły z mody. Typowymi daniami na ciepło jest jajecznica, jajka sadzone, czy też parówki na gorąco. Natomiast tradycyjne śniadanie anglosaskie podawane jest całkowicie na ciepło i obejmują jajka, fasolkę z sosem pomidorowym, smażony bekon itp.
U nas rzadko jada się potrawy na ciepło na kolacje. Zadowalamy się kanapkami czy sałatkami. Natomiast dania na ciepło na kolację królują w kuchniach południowych i śródziemnomorskich, kiedy to jada się makaron, pizzę, wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania mięsne.
Zupy - typowe ciepłe potrawy
Typowe dania gorące stanowią zupy, czyli wywary wodne mięsa i warzyw. Zupy uważa się za najbardziej zdrowe jedzenie, gdyż zachowują najwięcej składników odżywczych i pozwalają na spożycie zdrowych warzyw. Zupy królują we wszystkich kuchniach świata i zostały wymyślone u zarania dziejów. Najwięcej zup jada się w krajach o klimacie kontynentalnym i chłodnym, jak Azja lub Północna Europa. Zupy z ryżem czy makaronem ryżowym stanowią podstawę kuchni chińskiej, koreańskiej czy japońskiej. Zupy królują również w kuchni polskiej i ukraińskiej.
Przepisy na dobre zupy można znaleźć w książkach kucharskich lub wymyślić samemu, gdyż są to dania wyjątkowo łatwe do zrobienia. Zupy nadają się także na imprezę czy przyjęcie urodzinowe, gdzie furorę robią łatwe do zjedzenia i pyszne zupy krem.
Potrawy mięsne na gorąco - dania jednogarnkowe, kotlety
Klasycznymi daniami na ciepło są wszelkiego rodzaju kotlety i dania jednogarnkowe, których historia sięga czasów, gdy ludzie nauczyli się polować i przyrządzać mięso nad ogniskiem.
Kotlety przyrządza się najczęściej poprzez smażenie, które stanowi najszybszy, lecz także najmniej zdrowy, sposób obróbki termicznej jedzenia. Pyszne kotlety zrobimy również metodą duszenia w sosie własnym. Dania jednogarnkowe stanowią rodzaj gęstej zupy zawierającej kawałki mięsa, kasze, ziemniaki oraz warzywa i przyprawy. Dania jednogarnkowe wywodzą się z tradycji pasterskiej i wiejskiej, kiedy to gotowano jedzenie w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Są to dania zdrowe, smaczne i najłatwiejsze do zrobienia.
Przepisy na dania na gorąco na imprezę, urodziny czy święta
Na świątecznym stole czy też w czasie imprez, na przykład na urodziny, nie brakuje dań zarówno na ciepło jak i na zimno. Przystawki podaje się na zimno w postaci wędlin i sałatek. Jednak ma półmisku wędlin króluje tradycyjny pieczony pasztet, czy też pieczony schab.
Obecnie przyjęcia urodzinowe, rodzinne i inne coraz częściej obejmują dania barowe czy cateringowe zjadane na stojąco. Popularne są również przepisy na dania gorące na imprezę czy przyjęcie urodzinowe. Królują zupy krem, szaszłyki, lazania, pizza, frytki, kanapki na ciepło, faszerowane papryki czy pomidory na ciepło, barszcz na ciepło z pasztecikami, krokiety, czy też wszelkiego rodzaju zapiekanki.