Szybka pizza

Opublikowano: 04.07.2022 r., 10:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybka pizza
Szybka pizza
Poznaj przepis na najlepszą, szybką pizzę, którą samodzielnie przygotujesz w domu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
629 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (400 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Cukier 1 szczypta (1 g)
  • Sól 1 szczypta (1 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1/2 szklanki (100 g)
  • Rukola 3 garści (100 g)
  • Pomidory koktajlowe 10 sztuk (200 g)
  • Ser Mozzarella 1 sztuka (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na szybką pizzę krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj olej.

W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże z cukrem. Tak przygotowany rozczyn wlej do mąki i ręcznie wyrabiaj ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.

Pomidorki pokrój na połówki, a mozzarellę zetrzyj na tarce. Piekarnik nastaw na 180 st. C.

Wyrośnięte ciało przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierek i rozpłaszcz na cienki placek.

Posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, przyprawami.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 minut.

Na wierzch ułóż rukolę i pomidorki.

Jak oceniasz przepis na szybką pizzę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat szybkiej pizzy

Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i warzywami na pewno Cię zainspiruje i pokaże jak szybko i prosto możesz samodzielnie przygotować ten włoski klasyk. Najważniejsze jest oczywiście ciasto na szybką pizzę – to podstawa całego posiłku, bez dobrego ciasta, pizza się nie uda, nawet jeśli wybierzesz do niej najlepsze dodatki. Składniki niezbędne do przygotowania ciast to wyłącznie mąka, ciepła woda, drożdże, odrobina oliwy, soli i cukru. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór mąki – najlepiej wybrać tą białą, pszenną, o niskiej wartości typu (na przykład 500 lub 550), lub specjalną mąką przeznaczoną do ciasta na pizzy. Z jednej strony, nie jest to najzdrowszy rodzaj mąki, ponieważ jest najbardziej oczyszczona, ma wysoki indeks glikemiczny i niską zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych, jednak jeśli pizza i inne fast foody nie są podstawą Twojej diety, a jej umiarkowanym elementem, nic się nie stanie, jeśli pojawi się od czasu do czasu. Pamiętaj, że ciasto do pizzy musi wyrosnąć, tylko wtedy będzie odpowiednio miękkie, elastyczne i chrupiące i lekkie po upieczeniu, dlatego, mimo że jest to przepis na szybką pizzę, nie jest to danie do przygotowania na ostatnią chwilę. Kiedy przygotujesz już ciasto na pizzę czas zastanowić się nad dodatkami. Tradycyjnie najlepiej wykorzystać przecier pomidorowy lub passattę, mozzarellę tartą lub w kawałkach. Możesz przygotować pizzę w wersji wegetariańskiej lub z mięsem, na przykład pieczonym kurczakiem, wędliną, szybką prosciutto, salami, czy kiełbasą. Tak naprawdę domowa szybka pizza świetnie sprawdzi się jako tak zwany sprzątacz lodówki, ponieważ możesz do niej dodać wszystkie składniki, które akurat zalegają Ci w lodówce i w każdej wersji będzie pyszna. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać dokładny, szczegółowy przepis na szybką pizzę, która będzie dobra na każdą okazję.

Alergeny w szybkiej pizzy

Lista alergenów dla szybkiej pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze szybkiej pizzy

na 100g gotowej potrawy

Warto pamiętać, że pizza jest stosunkowo kalorycznym posiłkiem, dlatego powinna być niestałym elementem diety, a pojawiać się okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
209.68
629.03
Białko (g)
9.64
28.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
32.90
98.69
Węglowodany przyswajalne (g)
31.89
95.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.71
14.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
8.43
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
5.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.29
Tiamina (mg)
0.50
1.50
Ryboflawina (mg)
0.29
0.88
Niacyna (mg)
3.59
10.78
Foliany (µg (mcg))
113.40
340.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
110.20
330.61
Potas (mg)
221.45
664.35
Wapń (mg)
92.72
278.15
Fosfor (mg)
126.29
378.88
Magnez (mg)
26.10
78.30
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.86
8.58
Cynk (mg)
1.42
4.27
Miedź (mg)
0.14
0.41
Mangan (mg)
0.39
1.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej pizzy 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej pizzy

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cukier
1 g
1 szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Sól
1 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rukola
100 g
3 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
52.00