Przepis na szybką pizzę krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 3 szklanki
- Drożdże świeże 50 g
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
- Cukier 1 g 1 szczypta
- Sól 1 g 1 szczypta
- Przecier pomidorowy bez soli 100 g 1/2 szklanki
- Rukola 100 g 3 garści
- Pomidory koktajlowe 200 g 10 sztuk
- Ser Mozzarella 125 g 1 sztuka
Do miski wsyp mąkę, sól i dodaj olej.
W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże z cukrem. Tak przygotowany rozczyn wlej do mąki i ręcznie wyrabiaj ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Pomidorki pokrój na połówki, a mozzarellę zetrzyj na tarce. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Wyrośnięte ciało przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierek i rozpłaszcz na cienki placek.
Posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, przyprawami.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-30 minut.
Na wierzch ułóż rukolę i pomidorki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Szybka pizza - cechy przepisu
Więcej o szybkiej pizzy
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i warzywami na pewno Cię zainspiruje i pokaże jak szybko i prosto możesz samodzielnie przygotować ten włoski klasyk. Najważniejsze jest oczywiście ciasto na szybką pizzę – to podstawa całego posiłku, bez dobrego ciasta, pizza się nie uda, nawet jeśli wybierzesz do niej najlepsze dodatki. Składniki niezbędne do przygotowania ciast to wyłącznie mąka, ciepła woda, drożdże, odrobina oliwy, soli i cukru. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór mąki – najlepiej wybrać tą białą, pszenną, o niskiej wartości typu (na przykład 500 lub 550), lub specjalną mąką przeznaczoną do ciasta na pizzy. Z jednej strony, nie jest to najzdrowszy rodzaj mąki, ponieważ jest najbardziej oczyszczona, ma wysoki indeks glikemiczny i niską zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych, jednak jeśli pizza i inne fast foody nie są podstawą Twojej diety, a jej umiarkowanym elementem, nic się nie stanie, jeśli pojawi się od czasu do czasu. Pamiętaj, że ciasto do pizzy musi wyrosnąć, tylko wtedy będzie odpowiednio miękkie, elastyczne i chrupiące i lekkie po upieczeniu, dlatego, mimo że jest to przepis na szybką pizzę, nie jest to danie do przygotowania na ostatnią chwilę. Kiedy przygotujesz już ciasto na pizzę czas zastanowić się nad dodatkami. Tradycyjnie najlepiej wykorzystać przecier pomidorowy lub passattę, mozzarellę tartą lub w kawałkach. Możesz przygotować pizzę w wersji wegetariańskiej lub z mięsem, na przykład pieczonym kurczakiem, wędliną, szybką prosciutto, salami, czy kiełbasą. Tak naprawdę domowa szybka pizza świetnie sprawdzi się jako tak zwany sprzątacz lodówki, ponieważ możesz do niej dodać wszystkie składniki, które akurat zalegają Ci w lodówce i w każdej wersji będzie pyszna. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać dokładny, szczegółowy przepis na szybką pizzę, która będzie dobra na każdą okazję.
Wartości odżywcze szybkiej pizzy
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w szybkiej pizzy
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na szybką pizzę
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na szybką pizzę
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkiej pizzy
Lista alergenów dla szybkiej pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella