Przepisy z bakłażanem
-
Leczo z bakłażanem
Leczo z bakłażanem jest połączeniem wielu warzyw i pieczarek w sosie pomidorowym. Żeby zadbać także o źródło białka przygotuj leczo …
20 + 10 min łatwy 3 249 kcal -
Badridżani
Badridżani to gruzińskie roladki przygotowane na bazie bakłażanów i domowej pasty z orzechów włoskich. To wspaniały pomysł na zdrową przekąskę …
20 + 20 min łatwy 4 335 kcal
-
Ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie …
40 + 15 min łatwy 4 134 kcal
Przepisy z bakłażanem - przepisy
-
Baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
10 + 20 min łatwy 4 315 kcal
-
Caponata
Caponata z bakłażanem jest to warzywny gulasz podawany jako sycylijskie danie. Warzywne caponata jest dniem bezmięsnym, dlatego idealnie sprawdzi się …
20 + 30 min łatwy 4 185 kcal
-
Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany to pomysł na smaczny warzywny obiad. Jeżeli jesteś osoba na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej przepis na bakłażana faszerowanego …
15 + 35 min łatwy 2 661 kcal
-
Tadżin
Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być …
20 + 60 min łatwy 6 774 kcal -
Bakłażan pieczony
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 20 min łatwy 3 134 kcal
-
Schab po bałkańsku
Schab po bałkańsku to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w sosie pomidorowym schab można przechowywać w …
15 + 40 min łatwy 10 325 kcal
-
Makaron z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 30 min łatwy 5 182 kcal
-
Parmigiana
Parmigiana to włoska zapiekanka. Oryginalny przepis na parmigianę zawiera: bakłażana, ser oraz sos pomidorowy. To tradycyjne włoskie danie jest zapiekane …
55 + 40 min łatwy 6 350 kcal
-
Bakłażan z patelni
Bakłażan z patelni to pyszne duszony dodatek z serem feta, na przykład do śniadania. Za chwilę Ci opowiem jak przyrządzić …
30 min łatwy 2 111 kcal
-
Zapiekanka z bakłażanami
Pyszna zapiekanka z bakłażanami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 429 kcal
-
Lasagne warzywna
Lasagne warzywna to super alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczać spożycie mięsa oraz dla osób chcących schudnąć, ponieważ ta wersja …
30 + 30 min średni 6 304 kcal
-
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z bakłażanem to naprawdę pyszna i szybka przekąska, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Ta …
15 + 15 min łatwy 4 223 kcal
-
Placki z bakłażana
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki z bakłażana. Nie ma nic prostszego, niż pyszne placuszki z bakłażana, które są idealną …
20 + 10 min łatwy 8 51 kcal
-
Bakłażan w sosie pomidorowym
Bakłażan w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na pyszny obiad bez dodatku mięsa. Dania jarskie powinny występować w naszej diecie …
20 + 40 min łatwy 5
-
Bakłażany po grecku
Bakłażany po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nadziewany bakłażan z dodatkiem mięsa mielonego jest …
20 + 40 min łatwy 10 437 kcal -
Mutabal
Mutabal to przepyszna pasta z bakłażana, która pochodzi z kuchni bliskiego wschodu. Jest smaczna, szybka i bardzo odżywcza. Sprawdzi się …
10 + 20 min łatwy 4 308 kcal
-
Bozbasz
Bardzo sycący, pełny mięsa i warzyw – ten gulasz ormiański zwany bozbasz, skutecznie Cię nasyci. Prosty, pełny smaku posiłek, który …
25 + 180 min łatwy 4 561 kcal
-
Ajvar
Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go na bazie pieczonych papryk i bakłażanów. Może być dodatkiem …
10 + 40 min łatwy 20 44 kcal
-
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasta to tradycyjna potrawa kuchni arabskiej zwie się ona …
10 + 30 min łatwy 5 162 kcal
-
Lutenica
Lutenica to tradycyjna pasta kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się ją na bazie pieczonej papryki i bakłażana. Pasta może być dodatkiem na …
15 + 30 min łatwy 10 119 kcal
-
Briam
Briam to pyszna grecka zapiekanka warzywna. Pełna warzyw, zdrowa i sycąca. Lubisz pieczone warzywa? Poznaj przepis na briam i zrób …
15 + 60 min łatwy 6 259 kcal
-
Pasta z bakłażana po gruzińsku
Pasta z bakłażana to popularny w Gruzji dodatek do chleba. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę …
40 + 15 min łatwy 23 46 kcal
-
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal
-
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal
-
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 163 kcal
-
Tarta z warzywami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
70 + 35 min łatwy 8 684 kcal
-
Tarta wytrawna
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 30 min łatwy 12 194 kcal
-
Bakłażan z grilla
Bakłażan z grilla to obowiązkowe danie jeśli planujemy rodzinne grillowanie, świętowanie lub spotkanie z przyjaciółmi w sezonie letnim. Jest idealnym …
30 min łatwy 1 131 kcal
-
Bakłażan z makaronem
Bakłażan z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na danie bez dodatku mięsa …
20 + 30 min łatwy 4
-
Baba ganoush
Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym …
35 + 15 min łatwy 5 89 kcal
-
Zapiekanka z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
20 + 30 min łatwy 6 166 kcal
-
Pasta alla norma
Pasta alla norma to sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami. Makaron z bakłażanem stanowi doskonały pomysł na obiad bez mięsa …
30 + 10 min łatwy 4 403 kcal
-
Bakłażan z piekarnika
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 20 min łatwy 3 134 kcal
-
Tarta wegetariańska
Tarta wegetariańska to pyszne danie z warzywami. Tarta nadaje się do spożycia na zimno, możesz więc zabrać ją na lunch …
20 + 60 min łatwy 10 564 kcal
-
Bakłażan z mięsem mielonym
Bakłażan z mięsem mielonym to pyszne danie idealnie pasujące na szybki obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się doskonale także podczas …
10 + 40 min łatwy 8 254 kcal -
Bakłażan nadziewany
Bakłażan nadziewany jest doskonałą opcją na pyszne danie dla całej rodziny, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 6 282 kcal
-
Smażony bakłażan
Smażony bakłażan to danie, które jest niezwykle ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Do jego przygotowania wystarczy naprawdę niewiele. Sprawdzi …
5 + 10 min łatwy 4 100 kcal
-
Bakłażan zapiekany
20 + 30 min łatwy 5 409 kcal
-
Bakłażan smażony
Smażony bakłażan to pyszna i prostsza przekąska lub dodatek do różnych dań. Smażony na złocisty kolor na zewnątrz, a miękki …
20 + 10 min łatwy 3
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Ragout warzywne
Przepis na ragout warzywne to świetny pomysł na pyszne danie z warzywami. Takie danie będzie nie tylko smaczne, ale i …
20 + 40 min łatwy 4 107 kcal
-
Sałatka z kuskusem i warzywami
Sałatka z kuskusem i warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszną i lekką sałatkę z warzywami z patelni. Szybka do …
10 + 10 min łatwy 6 248 kcal
-
Leczo z bakłażanem i cukinią
Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać z …
30 + 20 min łatwy 4
-
Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do kanapek. Moja dzisiejsza propozycja jest szybka i łatwa w …
30 + 20 min łatwy 15 46 kcal
-
Pasta z pieczonego bakłażana
Pasta z pieczonego bakłażana to świetna opcja na naprawdę smaczny dodatek, który wspaniale smakuje. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło na …
20 + 35 min łatwy 6 147 kcal
-
Pasta z grillowanego bakłażana
Pasta z grillowanego bakłażana to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do mięs i do kanapek. Pasta warzywna jest bardzo aromatyczna …
10 + 30 min łatwy 6 113 kcal
-
Pasta z bakłażana po grecku
Pasta z bakłażana po grecku to wspaniały pomysł na pyszny domowy dodatek do kanapek. Jarska pasta świetnie sprawdzi się dla …
10 + 30 min łatwy 5
Dania z bakłażanem - co to jest?
Bakłażany uprawia się w ciepłym klimacie, zaś duże uprawy tej rośliny znajdują się, na przykład, w Turcji. Uważany za warzywo, jest w zasadzie owocem rośliny z rodziny psiankowatych. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i arabskiej, gdzie powstały takie dania jak grecka zapiekanka warzywna musaka oraz arabskie pasty do pieczywa baba ghanoush i mutabal. Delikatny smak, łatwość obróbki sprawia, że bakłażan zdobywa także kuchnię polską, szczególnie że nadaje się do szybkich dań. Bakłażan sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych, leczo, zapiekanek, zup, gulaszy, sałatek, czy past do chleba. Jada się bakłażan pieczony, gotowany lub grillowany, gdyż surowy nie nadaje się do jedzenia.
Dania z bakłażanem - pomysły na ciekawe i smaczne potrawy
Bakłażan jest warzywem nieco nowym w Polsce i nie każdy umie go docenić. Ma swoich zwolenników, którzy cenią jego smak i możliwość tworzenia szybkich dań. Inni zaś nie lubią go za goryczkę. Jednak bakłażan to świetny składnik niskokalorycznych dań dla odchudzających się i warto wprowadzić go do diety. Doradzamy jak przygotować dania z bakłażana i przedstawiamy najciekawsze przepisy.
Dlaczego warto jeść dania z bakłażanem
Skąd pochodzi bakłażan i dlaczego włączamy go do diety
Bakłażan pochodzi z tropikalnej strefy Afryki i Indii. Roślina ta należy do psiankowatych, podobnie jak takie warzywa, jak ziemniak czy pomidor. W botanice nosi nazwę psianki podłużnej, zaś potocznie warzywo to nazywa się bakłażanem lub oberżyną. Mało kto wie, że bakłażany to nie warzywa, lecz owoce, a właściwie jagody. Nie jest jednak słodkim i soczystym owocem, dlatego wykorzystują go przepisy na dania wytrawne, głównie na obiad.
Prawdopodobnie pierwsze uprawy bakłażana pojawiły się w Chinach w V wieku p.n.e. Do Europy bakłażan dotarł w VII wieku n.e. wraz z podbojami arabskimi. Uprawa upowszechniła się w wiekach średnich w czasie średniowiecznego ocieplenia klimatu.
Bakłażan składa się głównie z wody. Jest niskokaloryczny, dlatego też świetnie nadaje się do dań dietetycznych, dla odchudzających się. Bakłażan reguluje poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera on wielu właściwości odżywczych ani witamin. Jada się go głównie z powodu walorów smakowych.
Jak przygotować danie z bakłażana
Warto wiedzieć, że bakłażana nie jada się na surowo, gdyż jest on w takiej formie szkodliwy. Bakłażan podaje się, podobnie jak inne warzywa, w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej, grillowanej czy też gotowanej na parze. Bakłażany można przygotować ze skórką. Warzywa te są miękkie i łatwe w obróbce. Dlatego też sprawdzają się na szybkie dania.
Osoby, które zaczynają tworzyć przepisy z bakłażanem, często się zniechęcają, gdyż dania z bakłażanem wychodzą gorzkawe. Aby uniknąć goryczki, kroimy bakłażana na plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na pół godziny, a następnie myjemy.
Bakłażan ma delikatny smak i zwartą konsystencję, dlatego też ma uniwersalne zastosowanie w kuchni i można z niego zrobić wiele potraw. Świetnie smakuje danie jednogarnkowe z mięsem i z bakłażanem. Bakłażan sprawdza się jako składnik gulaszu, ratatouille, czy też duszonej potrawki z mięsem. Grillowany bakłażan jest używany do sałatek, do pieczywa, lub do pasty do chleba. Łatwy do wykonania jest przepis na faszerowanego bakłażana.
Bakłażan w kuchniach świata
Do Polski bakłażany dotarły około XV wieku, lecz stosowane były jako roślina ozdobna. W naszym klimacie mogą być uprawiane tylko w szklarniach. Dlatego też kuchnia polska długo nie wzbogaciła się o dania z bakłażanem. Bakłażany stały się modne w kuchni dopiero pod koniec XX wieku, kiedy to pojawiły się w sklepach i na bazarach. Z powodu braku rodzimych tradycji sięgamy często po przepisy z bakłażanem kuchni światowej. Bakłażan jest warzywem uprawianym w ciepłym klimacie. Szczególnie duże uprawy znajdują się w Turcji. Dlatego też z przepisów na dania z bakłażanem słyną głównie kuchnie śródziemnomorskie, jak kuchnia turecka, arabska, włoska, grecka i francuska. Bakłażan pełni też ważną rolę w kuchni azjatyckiej, na przykład w kuchni chińskiej i indyjskiej jada się na obiad potrawy z mięsem i bakłażanem.
Najsłynniejszą potrawą z bakłażana jest grecka musaka, czyli warzywna zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i sosem pomidorowym. Na wierzchu zapiekanka polana jest sosem beszamelowym z serem. Natomiast z Francji pochodzi przepis na ratatouille, czyli danie wegetariańskie z duszonych warzyw, w których skład wchodzi bakłażan.
Słynnym daniem z bakłażanem jest mutabal, czyli puree z bakłażana z tahini, występujące w kuchni arabskiej. Przepis ten stosuje się głównie w Libanie i w Syrii. Pieczony bakłażan wystarczy rozgnieść widelcem, dodać czosnek, pastę tahini, jogurt i przyprawy. Podobnym daniem jest baba ghanoush, gdzie nie używa się tahini, lecz melasy z owocu granatu, pomidory, pietruszkę lub kolendrę oraz orzechy. Powstaje wówczas pasta warzywna, którą je się z chlebkiem pita. Dania te są bardzo podobne.
Bakłażan króluje w kuchni sycylijskiej, gdzie jada się caponatę, czyli rodzaj leczo z bakłażana, pomidorów i cebuli. Na Sycylii powstał przepis na sycylijską lazanię, która składa się z warstw pomidora, sera i bakłażana. Na słynne spaghetti sycylijskie robi się z bakłażanem.
Najciekawsze przepisy na dania z bakłażanem
Jak przygotować pyszne danie z bakłażanem na obiad
Bakłażan pojawił się w Polsce stosunkowo niedawno, dlatego też nie powstała jeszcze tradycja dań z tym warzywem. Bakłażan pełni rolę dodatku do leczo, do potrawek z mięsem, czy dań jednogarnkowych. Coraz bardziej popularna staje się grecka zapiekanka warzywna z mięsem, czyli musaka, która wcale nie jest trudna do zrobienia, zaś wszystkie składniki są w Polsce dostępne.
Bakłażan pieczony stanowi wdzięczne danie nadziewane. Wystarczy bakłażana wydrążyć, napełnić farszem i zapiec w piekarniku. Jako farsz sprawdzą się pomidory z mozarellą. Na obiad bakłażana można po prostu obsmażyć w panierce i podać z sałatką z warzywami.
Bakłażan pieczony lub grillowany na sałatki lub przekąski
Do przekąsek i sałatek szczególnie dobrze sprawdza się bakłażan grillowany. Kroimy go na plastry, a następnie grillujemy. Plastry bakłażana możemy następnie użyć do zawinięcia roladek z farszem.
Świetnie smakuje arabska pasta z bakłażana, która jest dodatkowo łatwa i szybka do zrobienia. Wystarczy grillowanego lub pieczonego bakłażana zmiksować z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Pastę podajemy do pieczywa.
Grillowany lub pieczony bakłażan sprawdza się jako dodatek do sałatek i surówek, lub po prostu jako dodatek do obiadu zamiast surówki.