Przepisy z bakłażanem

przepisy z bakłażanem

Bakłażany uprawia się w ciepłym klimacie, zaś duże uprawy tej rośliny znajdują się, na przykład, w Turcji. Uważany za warzywo, jest w zasadzie owocem rośliny z rodziny psiankowatych. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i arabskiej, gdzie powstały takie dania jak grecka zapiekanka warzywna musaka oraz arabskie pasty do pieczywa baba ghanoush i mutabal. Delikatny smak, łatwość obróbki sprawia, że bakłażan zdobywa także kuchnię polską, szczególnie że nadaje się do szybkich dań. Bakłażan sprawdza się jako składnik dań jednogarnkowych, leczo, zapiekanek, zup, gulaszy, sałatek, czy past do chleba. Jada się bakłażan pieczony, gotowany lub grillowany, gdyż surowy nie nadaje się do jedzenia.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z bakłażanem

Przepisy w temacie przepisy z bakłażanem

Dania z bakłażanem - pomysły na ciekawe i smaczne potrawy

Bakłażan jest warzywem nieco nowym w Polsce i nie każdy umie go docenić. Ma swoich zwolenników, którzy cenią jego smak i możliwość tworzenia szybkich dań. Inni zaś nie lubią go za goryczkę. Jednak bakłażan to świetny składnik niskokalorycznych dań dla odchudzających się i warto wprowadzić go do diety. Doradzamy jak przygotować dania z bakłażana i przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Dlaczego warto jeść dania z bakłażanem

Skąd pochodzi bakłażan i dlaczego włączamy go do diety

Bakłażan pochodzi z tropikalnej strefy Afryki i Indii. Roślina ta należy do psiankowatych, podobnie jak takie warzywa, jak ziemniak czy pomidor. W botanice nosi nazwę psianki podłużnej, zaś potocznie warzywo to nazywa się bakłażanem lub oberżyną. Mało kto wie, że bakłażany to nie warzywa, lecz owoce, a właściwie jagody. Nie jest jednak słodkim i soczystym owocem, dlatego wykorzystują go przepisy na dania wytrawne, głównie na obiad.

Prawdopodobnie pierwsze uprawy bakłażana pojawiły się w Chinach w V wieku p.n.e. Do Europy bakłażan dotarł w VII wieku n.e. wraz z podbojami arabskimi. Uprawa upowszechniła się w wiekach średnich w czasie średniowiecznego ocieplenia klimatu.

Bakłażan składa się głównie z wody. Jest niskokaloryczny, dlatego też świetnie nadaje się do dań dietetycznych, dla odchudzających się. Bakłażan reguluje poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera on wielu właściwości odżywczych ani witamin. Jada się go głównie z powodu walorów smakowych.

Jak przygotować danie z bakłażana

Warto wiedzieć, że bakłażana nie jada się na surowo, gdyż jest on w takiej formie szkodliwy. Bakłażan podaje się, podobnie jak inne warzywa, w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej, grillowanej czy też gotowanej na parze. Bakłażany można przygotować ze skórką. Warzywa te są miękkie i łatwe w obróbce. Dlatego też sprawdzają się na szybkie dania.

Osoby, które zaczynają tworzyć przepisy z bakłażanem, często się zniechęcają, gdyż dania z bakłażanem wychodzą gorzkawe. Aby uniknąć goryczki, kroimy bakłażana na plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na pół godziny, a następnie myjemy.

Bakłażan ma delikatny smak i zwartą konsystencję, dlatego też ma uniwersalne zastosowanie w kuchni i można z niego zrobić wiele potraw. Świetnie smakuje danie jednogarnkowe z mięsem i z bakłażanem. Bakłażan sprawdza się jako składnik gulaszu, ratatouille, czy też duszonej potrawki z mięsem. Grillowany bakłażan jest używany do sałatek, do pieczywa, lub do pasty do chleba. Łatwy do wykonania jest przepis na faszerowanego bakłażana.

Bakłażan w kuchniach świata

Do Polski bakłażany dotarły około XV wieku, lecz stosowane były jako roślina ozdobna. W naszym klimacie mogą być uprawiane tylko w szklarniach. Dlatego też kuchnia polska długo nie wzbogaciła się o dania z bakłażanem. Bakłażany stały się modne w kuchni dopiero pod koniec XX wieku, kiedy to pojawiły się w sklepach i na bazarach. Z powodu braku rodzimych tradycji sięgamy często po przepisy z bakłażanem kuchni światowej. Bakłażan jest warzywem uprawianym w ciepłym klimacie. Szczególnie duże uprawy znajdują się w Turcji. Dlatego też z przepisów na dania z bakłażanem słyną głównie kuchnie śródziemnomorskie, jak kuchnia turecka, arabska, włoska, grecka i francuska. Bakłażan pełni też ważną rolę w kuchni azjatyckiej, na przykład w kuchni chińskiej i indyjskiej jada się na obiad potrawy z mięsem i bakłażanem.

Najsłynniejszą potrawą z bakłażana jest grecka musaka, czyli warzywna zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i sosem pomidorowym. Na wierzchu zapiekanka polana jest sosem beszamelowym z serem. Natomiast z Francji pochodzi przepis na ratatouille, czyli danie wegetariańskie z duszonych warzyw, w których skład wchodzi bakłażan.

Słynnym daniem z bakłażanem jest mutabal, czyli puree z bakłażana z tahini, występujące w kuchni arabskiej. Przepis ten stosuje się głównie w Libanie i w Syrii. Pieczony bakłażan wystarczy rozgnieść widelcem, dodać czosnek, pastę tahini, jogurt i przyprawy. Podobnym daniem jest baba ghanoush, gdzie nie używa się tahini, lecz melasy z owocu granatu, pomidory, pietruszkę lub kolendrę oraz orzechy. Powstaje wówczas pasta warzywna, którą je się z chlebkiem pita. Dania te są bardzo podobne.

Bakłażan króluje w kuchni sycylijskiej, gdzie jada się caponatę, czyli rodzaj leczo z bakłażana, pomidorów i cebuli. Na Sycylii powstał przepis na sycylijską lazanię, która składa się z warstw pomidora, sera i bakłażana. Na słynne spaghetti sycylijskie robi się z bakłażanem.

Najciekawsze przepisy na dania z bakłażanem

Jak przygotować pyszne danie z bakłażanem na obiad

Bakłażan pojawił się w Polsce stosunkowo niedawno, dlatego też nie powstała jeszcze tradycja dań z tym warzywem. Bakłażan pełni rolę dodatku do leczo, do potrawek z mięsem, czy dań jednogarnkowych. Coraz bardziej popularna staje się grecka zapiekanka warzywna z mięsem, czyli musaka, która wcale nie jest trudna do zrobienia, zaś wszystkie składniki są w Polsce dostępne.

Bakłażan pieczony stanowi wdzięczne danie nadziewane. Wystarczy bakłażana wydrążyć, napełnić farszem i zapiec w piekarniku. Jako farsz sprawdzą się pomidory z mozarellą. Na obiad bakłażana można po prostu obsmażyć w panierce i podać z sałatką z warzywami.

Bakłażan pieczony lub grillowany na sałatki lub przekąski

Do przekąsek i sałatek szczególnie dobrze sprawdza się bakłażan grillowany. Kroimy go na plastry, a następnie grillujemy. Plastry bakłażana możemy następnie użyć do zawinięcia roladek z farszem.

Świetnie smakuje arabska pasta z bakłażana, która jest dodatkowo łatwa i szybka do zrobienia. Wystarczy grillowanego lub pieczonego bakłażana zmiksować z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Pastę podajemy do pieczywa.

Grillowany lub pieczony bakłażan sprawdza się jako dodatek do sałatek i surówek, lub po prostu jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto