Przepis na makaron bucatini krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku zagotuj wodę.

Wsyp łyżkę soli, dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno.

Pomidory koktajlowe pokój w połówki.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę.

Dodaj pomidory koktajlowe, serek mascarpone, dopraw solą, pieprzem.

Podgrzej do połączenia składników.

Dodaj zielone pesto, natkę pietruszki i wymieszaj.

Odcedź makaron i dodaj do sosu.

Zetrzyj parmezan na tarce i posyp makaron.

Podawaj w głębokich talerzach.

Makaron bucatini podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron bucatini
Koszt przygotowania dania
41.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
848 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
78

Makaron bucatini - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie bucatini

Makaron bucatini to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron sprawdzi się także podczas spotkania ze znajomymi. Specyficzny makaron spaghetti z dziurką jest idealny do gęstych sosów. Makaron na całej długości ma wgłębienie, które pozwala mu lepiej łapać sos. Przepis na makaron bucatini jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron bucatini, cebula, czosnek, serek mascarpone, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, pesto zielone, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić makaron bucatini? W garnku zagotuj wodę. Wsyp łyżkę soli, dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Pomidory koktajlowe pokój w połówki. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj pomidory koktajlowe, serek mascarpone, dopraw solą, pieprzem. Podgrzej do połączenia składników. Dodaj zielone pesto, natkę pietruszki i wymieszaj. Odcedź makaron i dodaj do sosu. Zetrzyj parmezan na tarce i posyp makaron. Podawaj w głębokich talerzach.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując pyszne spaghetti z makaronem bucatini jest idealne na obiad dla całej rodziny. Makaron podać można także na kolację. Sos do tego rodzaju makaronu powinien być bardzo gęsty. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Dania kuchni włoskiej najlepsze są podane na świeżo.

Wartości odżywcze makaronu bucatini

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
188.57 kcal
848.56 kcal
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Białko
3.33 g
15.00 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie bucatini

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
3.77 g
16.95 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.06 g
13.76 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
3.19 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
17.63 g
79.36 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.04 g
49.66 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.60 g
29.69 g
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Cholesterol
29.29 mg
131.80 mg
Brak danych dla: makaron bucatini, pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron bucatini

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C
6.39 mg
28.75 mg
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron bucatini

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
130.64 mg
587.90 mg
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Wapń
110.90 mg
499.03 mg
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Żelazo
0.31 mg
1.39 mg
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu bucatini 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie bucatini

Lista alergenów dla makaronu bucatini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

W przepisie na makaron bucatini nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron bucatini
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania makaronu bucatini

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bucatini
400 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Pesto zielone
100 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
3.16
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na makaron bucatini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób