Makaron bucatini

Opublikowano: 25.05.2022 r., 9:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron bucatini podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron bucatini
Makaron bucatini to doskonały pomysł na pyszny makaron na obiad. Makaron podawać można z gęstymi sosami na bazie śmietany lub serka mascarpone. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
1197 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron bucatini (400 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Pomidory koktajlowe (400 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Pesto zielone (100 g)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron bucatini krok po kroku

W garnku zagotuj wodę.

Wsyp łyżkę soli, dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno.

Pomidory koktajlowe pokój w połówki.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę.

Dodaj pomidory koktajlowe, serek mascarpone, dopraw solą, pieprzem.

Podgrzej do połączenia składników.

Dodaj zielone pesto, natkę pietruszki i wymieszaj.

Odcedź makaron i dodaj do sosu.

Zetrzyj parmezan na tarce i posyp makaron.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na makaron bucatini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu bucatini

Makaron bucatini to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron sprawdzi się także podczas spotkania ze znajomymi. Specyficzny makaron spaghetti z dziurką jest idealny do gęstych sosów. Makaron na całej długości ma wgłębienie, które pozwala mu lepiej łapać sos. Przepis na makaron bucatini jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron bucatini, cebula, czosnek, serek mascarpone, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, pesto zielone, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić makaron bucatini? W garnku zagotuj wodę. Wsyp łyżkę soli, dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Pomidory koktajlowe pokój w połówki. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj pomidory koktajlowe, serek mascarpone, dopraw solą, pieprzem. Podgrzej do połączenia składników. Dodaj zielone pesto, natkę pietruszki i wymieszaj. Odcedź makaron i dodaj do sosu. Zetrzyj parmezan na tarce i posyp makaron. Podawaj w głębokich talerzach.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując pyszne spaghetti z makaronem bucatini jest idealne na obiad dla całej rodziny. Makaron podać można także na kolację. Sos do tego rodzaju makaronu powinien być bardzo gęsty. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Dania kuchni włoskiej najlepsze są podane na świeżo.

Alergeny w makaronie bucatini

Lista alergenów dla makaronu bucatini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron bucatini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze makaronu bucatini

na 100g gotowej potrawy

Makaron bucatini to kaloryczna potrawa zawierająca dużą ilość tłuszczy nasyconych. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Makaron ma także dużą zawartość węglowodanów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
266.16
1197.74
Białko (g)
6.07
27.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
19.77
88.95
Węglowodany przyswajalne (g)
18.27
82.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
6.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
18.03
81.12
Tłuszcze nasycone (g)
11.04
49.66
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
6.60
29.69
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.29
131.80
Brak danych dla: pesto zielone.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C (mg)
6.39
28.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
130.64
587.90
Wapń (mg)
110.90
499.03
Żelazo (mg)
0.31
1.39
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu bucatini 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu bucatini

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bucatini
400 g
19.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.20
Za 400 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Pesto zielone
100 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
3.16
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
86.00