Dania bez mięsa - najlepsze przepisy
-
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal -
Kotlet z jajka
Kotlet z jajka jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej mięsnej wersji. Będą świetną opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Można …
25 + 15 min łatwy 4 348 kcal -
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś …
5 + 10 min łatwy 4 178 kcal -
Chili sin carne
Chili sin carne to tradycyjna Meksykańska potrawa z mieloną wołowiną. Chili sin carne to doskonała potrawa wegetariańska. Warzywne chili jest …
20 + 40 min łatwy 6 -
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Roladki …
10 + 30 min łatwy 14 191 kcal
Dania bez mięsa - przepisy
-
Tarta oreo
Tarta oreo to przepyszne ciasto bez pieczenia, którym zachwycą się wszyscy miłośnicy popularnych ciasteczek oreo. Kruchy spód z ciastek oreo, …
40 min łatwy 10 493 kcal -
Jajka po florencku
Jajka po florencku to bardzo popularne i dobre śniadanie lub danie brunchowe charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Ponieważ jeść dość czasochłonne …
20 min średni 1 301 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 365 kcal -
Tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z kurkami to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Danie to jest pyszne zarówno ze …
30 min łatwy 1 490 kcal -
Placuszki z cukinii z serem
Placuszki z cukinii z serem to świetny pomysł na zdrowy, smaczny i prosty obiad idealny dla całej rodziny. Są naprawdę …
40 min łatwy 2 386 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 -
Krupnik wegetariański
Krupnik wegetariański jest wspaniałą opcją na pyszną potrawę dla całej rodziny. Jest to zupa bardzo delikatna i lekkostrawna. Sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 8 348 kcal -
Pierogi włoskie
Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze, smaczne wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można …
45 + 20 min średni 10 311 kcal -
Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to wspaniałe wegańskie danie dla całej rodziny. Kotlet tanie i zawierają mało kalorii, dlatego mogą je spożywać …
10 + 35 min łatwy 6 261 kcal
-
Kluski ruskie
Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno …
35 + 10 min łatwy 4 340 kcal -
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników …
20 + 10 min średni 10 923 kcal -
Wegańska carbonara
Wegańska carbonara to świetna propozycja na obiad bez mięsa. Spaghetti carbonara w wersji wege to danie na bazie mleka kokosowego …
20 + 30 min łatwy 4 -
Strogonow z boczniaka
Szybki pomysł na wegański obiad? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z …
10 + 15 min łatwy 4 93 kcal -
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
10 + 10 min łatwy 3 -
Placki ziemniaczane ze śmietaną
Placki ziemniaczane ze śmietaną są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniała opcja na szybki posiłek, …
15 + 15 min łatwy 4 246 kcal
-
Pierogi z kaszą jaglaną i serem na słono
Pierogi z kaszą jaglaną z cebulą i serem białym to dobry pomysł na coś innego. Doskonały, prosty przepis wegetariański, który …
40 + 50 min średni 4 586 kcal -
Placki po góralsku
Moskole to tradycyjne placki po góralsku. Przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i maślanki będą smacznym daniem. Moskole …
40 + 20 min łatwy 15 -
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal
-
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal -
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, …
20 min łatwy 3 295 kcal -
Platano maduro frito
Platano maduro frito to tradycyjne danie kuchni kubańskiej i karaibskiej. Smażone plantany są bardzo popularnym daniem samym w sobie a …
5 + 10 min łatwy 10 139 kcal -
Pieczone bataty
Jak przyrządzić bataty z piekarnika? Faszerowane, pieczone bataty z fetą i suszonymi pomidorami sprawdzą się świetnie na obiad. To bardzo …
20 + 60 min łatwy 4 317 kcal -
Dżem z malin
Pyszny, domowy dżem z malin to świetny pomysł na pysze przetwory do słoików, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest …
50 min łatwy 40
-
Dżem z dyni i pomarańczy
Domowy dżem z dyni i pomarańczy nie jest trudny do przygotowania. Idealnie nadaje się dla dzieci, ale lubią go także …
60 + 25 min łatwy 9 155 kcal -
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie na słodko z goździkami i cynamonem to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych pomysłów na domowe, zimowe przetwory …
30 min średni 10 370 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Piklowana cebula
Piklowana cebula to wspaniały pomysł na pyszną cebulę na zimę do słoików. Cebula w zalewie octowej nadaje się jako dodatek …
20 + 10 min łatwy 5
Dania bez mięsa - pomysły na sycące potrawy na bazie warzyw
Dania bez mięsa stanowią coraz częściej spotykany element naszych codziennych jadłospisów. Podczas gdy jeszcze niedawno obiad bez mięsa był czymś trudnym do zaakceptowania w większości polskich domów, to aktualnie potrawy obiadowe coraz powszechniej opierają na rybach, warzywach strączkowych, jajkach czy tofu. Kuchnia taka jest nie tylko zdrowsza, ale i tania, ponieważ ceny mięsa są coraz wyższe, a jakość pozostawia często wiele do życzenia. Jeśli dodamy do tego jego nie zawsze korzystny wpływ na nasze zdrowie, zdecydowanie chętniej sięgamy po potrawy bezmięsne.
Dlaczego warto wprowadzić do diety dania bezmięsne?
Potrawy bez dodatku mięsa są coraz częściej polecane przez lekarzy i dietetyków. Nie chodzi o to, żeby całkowicie z niego rezygnować, ale zdecydowanie warto ograniczyć jego obecność w naszej diecie. Mięso, zwłaszcza kiepskiej jakości i jedzone w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.
Mięso, poza tym że jest bogatym źródłem białka i niektórych substancji odżywczych, dostarcza nam również dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie obfituje w nie mięso czerwone, więc jeśli już decydujemy się na potrawę mięsną, wybierzmy raczej drób.
Kwasy tłuszczowe nasycone mogą być przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, zawału serca, miażdżycy, wpływają również na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Dieta obfitująca w mięso, zwłaszcza mięso czerwone, może skutkować rozwojem chorób nowotworowych (dotyczy to zwłaszcza nowotworu jelita grubego i odbytu), cukrzycy typu 2, RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), nasila również stany zapalne w organizmie.
Dobry pomysł na dania bez mięsa
Czym zastąpić mięso?
Rezygnacja z mięsa lub znaczne jego ograniczenie w jadłospisie nie musi powodować powstawania niedoborów pokarmowych. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość białka możemy postawić na ryby, jajka czy produkty nabiałowe, a także roślinne jego źródła. Do wartościowych produktów dostarczających nam białka roślinnego należą rośliny strączkowe, na przykład soja, soczewica, ciecierzyca, fasola lub groch.
Chociaż wielbiciele mięsnych potraw deklarują, że nie są w stanie z nich zrezygnować, to w zbiorach wegetarian znalazłby się niejeden przepis, który zdziwiłby swoim smakiem większość mięsożerców.
W sklepach pojawia się już również sporo zamienników tradycyjnych mięsnych potraw, takich jak na przykład parówki sojowe, wędliny, pierogi czy klopsiki.
Dania bezmięsne dla dzieci
Choć maluchy uwielbiają przekąski czy śniadania oparte przykładowo na parówkach, to również dla dzieci można przygotować wartościowe i pyszne potrawy, które nie będą zawierały mięsnych dodatków.
W przypadku śniadania dla dzieci świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju placuszki z owocami, naleśniki na słodko, gofry, racuchy lub smaczne omlety w wersji słodkiej lub wytrawnej. W ramach obiadu warto przygotowywać zupy, przykładowo uwielbianą przez dzieci zupę pomidorową, które bardzo łatwo przyrządzić bez dodatku mięsa. Na drugie danie możemy przygotować bezmięsne kotleciki (na przykład z fasoli, soi lub ciecierzycy) lub makaron z sosem pomidorowym oraz serem typu mozzarella.
Szybkie potrawy bezmięsne na imprezę
Dania, które przygotowujemy na imprezę rządzą się swoimi prawami. Najlepiej, jeśli przygotowuje się je szybko oraz są łatwe do zjedzenia. Świetnie sprawdzą się w takim przypadku różnego rodzaju tak zwane „finger foods”, czyli małe i szybkie przekąski, które możemy spożyć w dwóch, trzech kęsach. Mogą to być między innymi koreczki, małe paszteciki, mini kanapeczki na jeden kęs, warzywne roladki, krakersy z pastami warzywnymi, roladki z ciasta francuskiego lub przygotowane na bazie gotowej tortilli czy po prostu pokrojone warzywa ze smacznym dipem.
Świetnym pomysłem na bezmięsne potrawy imprezowe są również wszelkiego rodzaju sałatki. Większość z nich nie wymaga dodatku mięsa, możemy przyrządzić je z samych warzyw lub z dodatkiem różnego rodzaju serów, tofu, jajek, orzechów, nasion lub pestek. Dostarczą nam one pełni składników odżywczych, błonnika, a zarazem doskonałego smaku.
Huczna impreza nie może się również obejść bez dań na ciepło. Dobry pomysł na bezmięsne dania do podgrzania to między innymi wszelkiego rodzaju warzywne gulasze, risottto, kaszotto czy wegetariańskie leczo. Na ciepło możemy również przygotować potrawy typu finger foods, na przykład mini pizze, które są szybkie i wygodne do zjedzenia, a zarazem bardzo łatwe do przygotowania.
Przepis na obiad bez mięsa
Łatwe przepisy na zupy
Zupa jest jednym z dań, które najprościej przygotować bez dodatku mięsa. Przepisy na zupy warzywne są na ogół w miarę proste, jest to również potrawa bardzo popularna, ze względu na to, że jest tania, a zarazem stanowi wartościowy posiłek na ciepło, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.
Przygotowując zupę bez dodatku mięsa, korzystamy najczęściej z bulionu warzywnego sporządzonego przykładowo z takich warzyw jak marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska oraz seler naciowy. Ważne aby warzyw było jak najwięcej, warto wzbogacić również smak bulionu o świeże zioła i przyprawy. Do tego celu świetnie sprawdzą się natka pietruszki, świeży lubczyk, tymianek, pieprz, sól, liście laurowe czy ziele angielskie.
Z tak przyrządzonego bulionu możemy zrobić różnorodne zupy, przykładowo zupę pomidorową, ogórkową, dyniową lub zupę wielowarzywną. Jeśli przyrządzimy potrawę z dodatkiem warzyw strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy, grochu) to dzięki wysokiej zawartości białka może ona nam zastąpić cały obiad. Wartość odżywczą zup warzywnych możemy również zwiększyć dzięki dodatkowi jajek (na przykład do wegetariańskiego żurku), serów typu feta lub mozzarella oraz nasion i pestek, przykładowo podprażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni jako podkreślenie smaku zupy dyniowej.
Drugie dania bez mięsa
Dania obiadowe bez dodatku mięsa mogą być naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Jakie łatwe przepisy na drugie dania obiadowe są szczególnie godne polecenia?
Jeśli z diety eliminujemy jedynie mięso, sprawa jest zdecydowanie prostsza. W łatwy sposób możemy dobrze zbilansować obiad, tak aby dostarczał on nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów). Wystarczy upieczoną lub usmażoną rybę połączyć z kaszą, ryżem lub makaronem i dodać do tego dużą ilość warzyw, aby uzyskać pyszny i pełnowartościowy posiłek. Ponieważ ryby, podobnie jak mięso nie powinny być jedzone codziennie, należy jeść rybne posiłki na zmianę z tymi opartymi na warzywach.
Bardzo ważnym elementem bezmięsnych potraw obiadowych są rośliny strączkowe. Charakteryzują się one wysoką zawartością białka, i choć nie zawiera ono pełnego zestawu aminokwasów egzogennych (takich, które musimy dostarczać organizmowi razem z dietą) to odpowiednio komponując posiłek możemy zadbać również i o tą kwestię. Z warzyw strączkowych możemy przygotować wiele potraw, zaczynając od kotletów, burgerów czy pulpetów, kończąc na pierogach, naleśnikach, wytrawnych tartach czy tortillach.
Na sposób bezmięsny możemy również przyrządzić wiele tradycyjnie mięsnych potraw jednogarnkowych, takich jak gulasz, bigos czy spaghetti bolognese. Mięso w gulaszu możemy zastąpić wędzonym tofu lub przyrządzić go z samych, dobrze przyprawionych warzyw wzbogaconych przykładowo dodatkiem pieczarek lub boczniaków. Pyszny bigos bez mięsa przyrządzimy dodając do kapusty pieczarki, powidła śliwkowe oraz jabłka lub zastępując mięso gotowaną ciecierzycą. Wegetariańskie spaghetti bolognese możemy przygotować z dodatkiem czerwonej i zielonej soczewicy oraz sosu sojowego. Pominięcie w potrawach mięsa nie tylko nie obniży walorów smakowych przygotowywanych dań, ale dodatkowo zwiększy ich wartość zdrowotną.