Dania bez mięsa

dania bez mięsa

Zdrowa dieta zakłada ograniczenie ilości mięsa w jadłospisie. Pojawia się coraz więcej informacji na temat szkodliwego wpływu produktów mięsnych jedzonych w nadmiarze. Dania bez mięsa, bogate w warzywa, owoce, zdrowe węglowodany i tłuszcze, poprawiają stan naszego zdrowia, wzmacniają układ krążenia, poprawiają odporność, dodają sił i energii do działania. Czym warto zastąpić mięso w menu, tak aby jedzenie było smaczne, a zarazem maksymalnie wartościowe?

Dania bez mięsa - polecane przepisy

Dania bez mięsa - pozostałe przepisy

Dania bez mięsa - pomysły na sycące potrawy na bazie warzyw

Dania bez mięsa stanowią coraz częściej spotykany element naszych codziennych jadłospisów. Podczas gdy jeszcze niedawno obiad bez mięsa był czymś trudnym do zaakceptowania w większości polskich domów, to aktualnie potrawy obiadowe coraz powszechniej opierają na rybach, warzywach strączkowych, jajkach czy tofu. Kuchnia taka jest nie tylko zdrowsza, ale i tania, ponieważ ceny mięsa są coraz wyższe, a jakość pozostawia często wiele do życzenia. Jeśli dodamy do tego jego nie zawsze korzystny wpływ na nasze zdrowie, zdecydowanie chętniej sięgamy po potrawy bezmięsne.

Dlaczego warto wprowadzić do diety dania bezmięsne?

Potrawy bez dodatku mięsa są coraz częściej polecane przez lekarzy i dietetyków. Nie chodzi o to, żeby całkowicie z niego rezygnować, ale zdecydowanie warto ograniczyć jego obecność w naszej diecie. Mięso, zwłaszcza kiepskiej jakości i jedzone w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Mięso, poza tym że jest bogatym źródłem białka i niektórych substancji odżywczych, dostarcza nam również dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie obfituje w nie mięso czerwone, więc jeśli już decydujemy się na potrawę mięsną, wybierzmy raczej drób.

Kwasy tłuszczowe nasycone mogą być przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, zawału serca, miażdżycy, wpływają również na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Dieta obfitująca w mięso, zwłaszcza mięso czerwone, może skutkować rozwojem chorób nowotworowych (dotyczy to zwłaszcza nowotworu jelita grubego i odbytu), cukrzycy typu 2, RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), nasila również stany zapalne w organizmie.

Dobry pomysł na dania bez mięsa

Czym zastąpić mięso?

Rezygnacja z mięsa lub znaczne jego ograniczenie w jadłospisie nie musi powodować powstawania niedoborów pokarmowych. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość białka możemy postawić na ryby, jajka czy produkty nabiałowe, a także roślinne jego źródła. Do wartościowych produktów dostarczających nam białka roślinnego należą rośliny strączkowe, na przykład soja, soczewica, ciecierzyca, fasola lub groch.

Chociaż wielbiciele mięsnych potraw deklarują, że nie są w stanie z nich zrezygnować, to w zbiorach wegetarian znalazłby się niejeden przepis, który zdziwiłby swoim smakiem większość mięsożerców.

W sklepach pojawia się już również sporo zamienników tradycyjnych mięsnych potraw, takich jak na przykład parówki sojowe, wędliny, pierogi czy klopsiki.

Dania bezmięsne dla dzieci

Choć maluchy uwielbiają przekąski czy śniadania oparte przykładowo na parówkach, to również dla dzieci można przygotować wartościowe i pyszne potrawy, które nie będą zawierały mięsnych dodatków.

W przypadku śniadania dla dzieci świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju placuszki z owocami, naleśniki na słodko, gofry, racuchy lub smaczne omlety w wersji słodkiej lub wytrawnej. W ramach obiadu warto przygotowywać zupy, przykładowo uwielbianą przez dzieci zupę pomidorową, które bardzo łatwo przyrządzić bez dodatku mięsa. Na drugie danie możemy przygotować bezmięsne kotleciki (na przykład z fasoli, soi lub ciecierzycy) lub makaron z sosem pomidorowym oraz serem typu mozzarella.

Szybkie potrawy bezmięsne na imprezę

Dania, które przygotowujemy na imprezę rządzą się swoimi prawami. Najlepiej, jeśli przygotowuje się je szybko oraz są łatwe do zjedzenia. Świetnie sprawdzą się w takim przypadku różnego rodzaju tak zwane „finger foods”, czyli małe i szybkie przekąski, które możemy spożyć w dwóch, trzech kęsach. Mogą to być między innymi koreczki, małe paszteciki, mini kanapeczki na jeden kęs, warzywne roladki, krakersy z pastami warzywnymi, roladki z ciasta francuskiego lub przygotowane na bazie gotowej tortilli czy po prostu pokrojone warzywa ze smacznym dipem.

Świetnym pomysłem na bezmięsne potrawy imprezowe są również wszelkiego rodzaju sałatki. Większość z nich nie wymaga dodatku mięsa, możemy przyrządzić je z samych warzyw lub z dodatkiem różnego rodzaju serów, tofu, jajek, orzechów, nasion lub pestek. Dostarczą nam one pełni składników odżywczych, błonnika, a zarazem doskonałego smaku.

Huczna impreza nie może się również obejść bez dań na ciepło. Dobry pomysł na bezmięsne dania do podgrzania to między innymi wszelkiego rodzaju warzywne gulasze, risottto, kaszotto czy wegetariańskie leczo. Na ciepło możemy również przygotować potrawy typu finger foods, na przykład mini pizze, które są szybkie i wygodne do zjedzenia, a zarazem bardzo łatwe do przygotowania.

Przepis na obiad bez mięsa

Łatwe przepisy na zupy

Zupa jest jednym z dań, które najprościej przygotować bez dodatku mięsa. Przepisy na zupy warzywne są na ogół w miarę proste, jest to również potrawa bardzo popularna, ze względu na to, że jest tania, a zarazem stanowi wartościowy posiłek na ciepło, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.

Przygotowując zupę bez dodatku mięsa, korzystamy najczęściej z bulionu warzywnego sporządzonego przykładowo z takich warzyw jak marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska oraz seler naciowy. Ważne aby warzyw było jak najwięcej, warto wzbogacić również smak bulionu o świeże zioła i przyprawy. Do tego celu świetnie sprawdzą się natka pietruszki, świeży lubczyk, tymianek, pieprz, sól, liście laurowe czy ziele angielskie.

Z tak przyrządzonego bulionu możemy zrobić różnorodne zupy, przykładowo zupę pomidorową, ogórkową, dyniową lub zupę wielowarzywną. Jeśli przyrządzimy potrawę z dodatkiem warzyw strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy, grochu) to dzięki wysokiej zawartości białka może ona nam zastąpić cały obiad. Wartość odżywczą zup warzywnych możemy również zwiększyć dzięki dodatkowi jajek (na przykład do wegetariańskiego żurku), serów typu feta lub mozzarella oraz nasion i pestek, przykładowo podprażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni jako podkreślenie smaku zupy dyniowej.

Drugie dania bez mięsa

Dania obiadowe bez dodatku mięsa mogą być naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Jakie łatwe przepisy na drugie dania obiadowe są szczególnie godne polecenia?

Jeśli z diety eliminujemy jedynie mięso, sprawa jest zdecydowanie prostsza. W łatwy sposób możemy dobrze zbilansować obiad, tak aby dostarczał on nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów). Wystarczy upieczoną lub usmażoną rybę połączyć z kaszą, ryżem lub makaronem i dodać do tego dużą ilość warzyw, aby uzyskać pyszny i pełnowartościowy posiłek. Ponieważ ryby, podobnie jak mięso nie powinny być jedzone codziennie, należy jeść rybne posiłki na zmianę z tymi opartymi na warzywach.

Bardzo ważnym elementem bezmięsnych potraw obiadowych są rośliny strączkowe. Charakteryzują się one wysoką zawartością białka, i choć nie zawiera ono pełnego zestawu aminokwasów egzogennych (takich, które musimy dostarczać organizmowi razem z dietą) to odpowiednio komponując posiłek możemy zadbać również i o tą kwestię. Z warzyw strączkowych możemy przygotować wiele potraw, zaczynając od kotletów, burgerów czy pulpetów, kończąc na pierogach, naleśnikach, wytrawnych tartach czy tortillach.

Na sposób bezmięsny możemy również przyrządzić wiele tradycyjnie mięsnych potraw jednogarnkowych, takich jak gulasz, bigos czy spaghetti bolognese. Mięso w gulaszu możemy zastąpić wędzonym tofu lub przyrządzić go z samych, dobrze przyprawionych warzyw wzbogaconych przykładowo dodatkiem pieczarek lub boczniaków. Pyszny bigos bez mięsa przyrządzimy dodając do kapusty pieczarki, powidła śliwkowe oraz jabłka lub zastępując mięso gotowaną ciecierzycą. Wegetariańskie spaghetti bolognese możemy przygotować z dodatkiem czerwonej i zielonej soczewicy oraz sosu sojowego. Pominięcie w potrawach mięsa nie tylko nie obniży walorów smakowych przygotowywanych dań, ale dodatkowo zwiększy ich wartość zdrowotną.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto