Dania bez mięsa - polecane przepisy
-
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno …
5 + 75 min łatwy 8 318 kcal -
Falafel
Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają …
15 + 20 min łatwy 4 327 kcal -
Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki ziemniaczane będą świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny ze względu na fantastyczny smak i świetną fakturę. Choć wykonane …
30 + 15 min łatwy 4 332 kcal -
Pasztet z cukinią
Pasztet z cukinią to pyszny warzywny pasztet, będący wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego wypieku. Prosty przepis na fit pasztet możesz …
20 + 60 min łatwy 20 74 kcal -
Langosz
Langosz to tradycyjny węgierski placek, który ma bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego, smakuje naprawdę wybornie, a robi się go bardzo …
15 + 20 min łatwy 3 1961 kcal
Dania bez mięsa - pozostałe przepisy
-
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal -
Seitan
Seitan to świetna roślinna alternatywa dla mięsa, która charakteryzuje się podobną strukturą i sprawdzi się w wielu przepisach. Idealnie nadaje …
20 + 30 min łatwy 10 389 kcal -
Koreczki
Koreczki to jedna z najpopularniejszych „finger food” na świecie. Mogą być przygotowane praktycznie ze wszystkiego na co mamy ochotę. Są …
10 min łatwy 10 45 kcal -
Kotlet z jajka
Kotlet z jajka jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej mięsnej wersji. Będą świetną opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Można …
25 + 15 min łatwy 4 348 kcal -
Pierogi z serem
Pierogi z serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie …
20 + 7 min średni 25 79 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal
-
Sos z kurkami
Dobry sos z kurkami to pyszny dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z …
10 + 20 min łatwy 5 298 kcal -
Pieczone bataty
Jak przyrządzić bataty z piekarnika? Faszerowane, pieczone bataty z fetą i suszonymi pomidorami sprawdzą się świetnie na obiad. To bardzo …
20 + 60 min łatwy 4 317 kcal -
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą to wspaniały przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom diety roślinnej. To idealne danie na …
20 + 20 min łatwy 4 620 kcal -
Pasztet warzywny
Pasztet warzywny to idealna opcja dla osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską, jednak szukają propozycji bez mięsa, ze względu na …
45 + 60 min łatwy 10 105 kcal
-
Krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 …
40 min łatwy 6 158 kcal -
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal -
Kluski z makiem
Kluski z makiem to tradycyjna, domowa potrawa świąteczna. Przygotowywana najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia na rodzinną uroczystą kolację. Kluski z …
15 + 15 min łatwy 3 911 kcal -
Poncz
Poncz to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Tradycyjne przygotowywany z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, podawany w specjalnej wazie, przeznaczony do …
30 min łatwy 10 -
Gołąbki wegetariańskie
Dobre gołąbki wegetariańskie to doskonałe danie jarskie, idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Gołąbki może podać także na …
25 + 60 min łatwy 10 162 kcal -
Placki z cukinii i marchewki
Wegetariańskie placki z cukinii i marchewki to dobry pomysł na smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jarskie danie można podać …
10 + 20 min łatwy 5 560 kcal
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika to smaczna odpowiedź na tradycyjne, smażone placki. Są tak smaczne, że sięgną po nie osoby nawet …
20 + 40 min łatwy 22 52 kcal -
Pizza na suchych drożdżach
Pizza na suchych drożdżach to świetna propozycja dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy, którzy jednak nie mają wystarczająco dużo czasu, lub …
25 + 15 min łatwy 6 293 kcal -
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś …
5 + 10 min łatwy 4 178 kcal -
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal
-
Placki z kabaczka
Placki z kabaczka to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Możesz je usmażyć na patelni z dodatkiem olej lub możesz …
20 + 20 min łatwy 4 382 kcal -
Chili sin carne
Chili sin carne to tradycyjna Meksykańska potrawa z mieloną wołowiną. Chili sin carne to doskonała potrawa wegetariańska. Warzywne chili jest …
20 + 40 min łatwy 6 -
Tartaletki z warzywami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 20 128 kcal -
Owsianka na wodzie
Owsianka na śniadanie na ogół kojarzy nam się z owsianką przygotowywaną na mleku krowim, jogurcie lub ewentualnie napoju roślinnym. Tymczasem, …
10 min łatwy 1 -
Precel
Precel to wyrób piekarski, którego historia i tradycja sięgają czasów średniowiecznych. Najprawdopodobniej pochodzi z Niemiec, jednak nie ma co tego …
30 + 15 min średni 8 -
Beziki
Beziki, czyli domowe małe bezy to pomysł na pyszny, słodki deser. Możesz podawać je samodzielnie, jako coś do przegryzienia do …
15 + 60 min średni 10
-
Flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków to wegańska alternatywa dla tradycyjnej, polskiej zupy. Flaki to tradycyjna, mięsna i gęsta zupa, która przygotowywana jest …
10 + 120 min łatwy 8 220 kcal -
Tarta na słono
Tarta na słono to pomysł na smaczny obiad. To danie jest proste do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna …
40 + 55 min łatwy 6 573 kcal -
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki …
20 + 40 min łatwy 4 678 kcal -
Soba
Soba to tradycyjny japoński makaron o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Makaron soba kupić można w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką …
15 + 20 min łatwy 4
Dania bez mięsa - pomysły na sycące potrawy na bazie warzyw
Dania bez mięsa stanowią coraz częściej spotykany element naszych codziennych jadłospisów. Podczas gdy jeszcze niedawno obiad bez mięsa był czymś trudnym do zaakceptowania w większości polskich domów, to aktualnie potrawy obiadowe coraz powszechniej opierają na rybach, warzywach strączkowych, jajkach czy tofu. Kuchnia taka jest nie tylko zdrowsza, ale i tania, ponieważ ceny mięsa są coraz wyższe, a jakość pozostawia często wiele do życzenia. Jeśli dodamy do tego jego nie zawsze korzystny wpływ na nasze zdrowie, zdecydowanie chętniej sięgamy po potrawy bezmięsne.
Dlaczego warto wprowadzić do diety dania bezmięsne?
Potrawy bez dodatku mięsa są coraz częściej polecane przez lekarzy i dietetyków. Nie chodzi o to, żeby całkowicie z niego rezygnować, ale zdecydowanie warto ograniczyć jego obecność w naszej diecie. Mięso, zwłaszcza kiepskiej jakości i jedzone w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.
Mięso, poza tym że jest bogatym źródłem białka i niektórych substancji odżywczych, dostarcza nam również dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie obfituje w nie mięso czerwone, więc jeśli już decydujemy się na potrawę mięsną, wybierzmy raczej drób.
Kwasy tłuszczowe nasycone mogą być przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, zawału serca, miażdżycy, wpływają również na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Dieta obfitująca w mięso, zwłaszcza mięso czerwone, może skutkować rozwojem chorób nowotworowych (dotyczy to zwłaszcza nowotworu jelita grubego i odbytu), cukrzycy typu 2, RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), nasila również stany zapalne w organizmie.
Dobry pomysł na dania bez mięsa
Czym zastąpić mięso?
Rezygnacja z mięsa lub znaczne jego ograniczenie w jadłospisie nie musi powodować powstawania niedoborów pokarmowych. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość białka możemy postawić na ryby, jajka czy produkty nabiałowe, a także roślinne jego źródła. Do wartościowych produktów dostarczających nam białka roślinnego należą rośliny strączkowe, na przykład soja, soczewica, ciecierzyca, fasola lub groch.
Chociaż wielbiciele mięsnych potraw deklarują, że nie są w stanie z nich zrezygnować, to w zbiorach wegetarian znalazłby się niejeden przepis, który zdziwiłby swoim smakiem większość mięsożerców.
W sklepach pojawia się już również sporo zamienników tradycyjnych mięsnych potraw, takich jak na przykład parówki sojowe, wędliny, pierogi czy klopsiki.
Dania bezmięsne dla dzieci
Choć maluchy uwielbiają przekąski czy śniadania oparte przykładowo na parówkach, to również dla dzieci można przygotować wartościowe i pyszne potrawy, które nie będą zawierały mięsnych dodatków.
W przypadku śniadania dla dzieci świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju placuszki z owocami, naleśniki na słodko, gofry, racuchy lub smaczne omlety w wersji słodkiej lub wytrawnej. W ramach obiadu warto przygotowywać zupy, przykładowo uwielbianą przez dzieci zupę pomidorową, które bardzo łatwo przyrządzić bez dodatku mięsa. Na drugie danie możemy przygotować bezmięsne kotleciki (na przykład z fasoli, soi lub ciecierzycy) lub makaron z sosem pomidorowym oraz serem typu mozzarella.
Szybkie potrawy bezmięsne na imprezę
Dania, które przygotowujemy na imprezę rządzą się swoimi prawami. Najlepiej, jeśli przygotowuje się je szybko oraz są łatwe do zjedzenia. Świetnie sprawdzą się w takim przypadku różnego rodzaju tak zwane „finger foods”, czyli małe i szybkie przekąski, które możemy spożyć w dwóch, trzech kęsach. Mogą to być między innymi koreczki, małe paszteciki, mini kanapeczki na jeden kęs, warzywne roladki, krakersy z pastami warzywnymi, roladki z ciasta francuskiego lub przygotowane na bazie gotowej tortilli czy po prostu pokrojone warzywa ze smacznym dipem.
Świetnym pomysłem na bezmięsne potrawy imprezowe są również wszelkiego rodzaju sałatki. Większość z nich nie wymaga dodatku mięsa, możemy przyrządzić je z samych warzyw lub z dodatkiem różnego rodzaju serów, tofu, jajek, orzechów, nasion lub pestek. Dostarczą nam one pełni składników odżywczych, błonnika, a zarazem doskonałego smaku.
Huczna impreza nie może się również obejść bez dań na ciepło. Dobry pomysł na bezmięsne dania do podgrzania to między innymi wszelkiego rodzaju warzywne gulasze, risottto, kaszotto czy wegetariańskie leczo. Na ciepło możemy również przygotować potrawy typu finger foods, na przykład mini pizze, które są szybkie i wygodne do zjedzenia, a zarazem bardzo łatwe do przygotowania.
Przepis na obiad bez mięsa
Łatwe przepisy na zupy
Zupa jest jednym z dań, które najprościej przygotować bez dodatku mięsa. Przepisy na zupy warzywne są na ogół w miarę proste, jest to również potrawa bardzo popularna, ze względu na to, że jest tania, a zarazem stanowi wartościowy posiłek na ciepło, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.
Przygotowując zupę bez dodatku mięsa, korzystamy najczęściej z bulionu warzywnego sporządzonego przykładowo z takich warzyw jak marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, kapusta włoska oraz seler naciowy. Ważne aby warzyw było jak najwięcej, warto wzbogacić również smak bulionu o świeże zioła i przyprawy. Do tego celu świetnie sprawdzą się natka pietruszki, świeży lubczyk, tymianek, pieprz, sól, liście laurowe czy ziele angielskie.
Z tak przyrządzonego bulionu możemy zrobić różnorodne zupy, przykładowo zupę pomidorową, ogórkową, dyniową lub zupę wielowarzywną. Jeśli przyrządzimy potrawę z dodatkiem warzyw strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy, grochu) to dzięki wysokiej zawartości białka może ona nam zastąpić cały obiad. Wartość odżywczą zup warzywnych możemy również zwiększyć dzięki dodatkowi jajek (na przykład do wegetariańskiego żurku), serów typu feta lub mozzarella oraz nasion i pestek, przykładowo podprażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni jako podkreślenie smaku zupy dyniowej.
Drugie dania bez mięsa
Dania obiadowe bez dodatku mięsa mogą być naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Jakie łatwe przepisy na drugie dania obiadowe są szczególnie godne polecenia?
Jeśli z diety eliminujemy jedynie mięso, sprawa jest zdecydowanie prostsza. W łatwy sposób możemy dobrze zbilansować obiad, tak aby dostarczał on nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów). Wystarczy upieczoną lub usmażoną rybę połączyć z kaszą, ryżem lub makaronem i dodać do tego dużą ilość warzyw, aby uzyskać pyszny i pełnowartościowy posiłek. Ponieważ ryby, podobnie jak mięso nie powinny być jedzone codziennie, należy jeść rybne posiłki na zmianę z tymi opartymi na warzywach.
Bardzo ważnym elementem bezmięsnych potraw obiadowych są rośliny strączkowe. Charakteryzują się one wysoką zawartością białka, i choć nie zawiera ono pełnego zestawu aminokwasów egzogennych (takich, które musimy dostarczać organizmowi razem z dietą) to odpowiednio komponując posiłek możemy zadbać również i o tą kwestię. Z warzyw strączkowych możemy przygotować wiele potraw, zaczynając od kotletów, burgerów czy pulpetów, kończąc na pierogach, naleśnikach, wytrawnych tartach czy tortillach.
Na sposób bezmięsny możemy również przyrządzić wiele tradycyjnie mięsnych potraw jednogarnkowych, takich jak gulasz, bigos czy spaghetti bolognese. Mięso w gulaszu możemy zastąpić wędzonym tofu lub przyrządzić go z samych, dobrze przyprawionych warzyw wzbogaconych przykładowo dodatkiem pieczarek lub boczniaków. Pyszny bigos bez mięsa przyrządzimy dodając do kapusty pieczarki, powidła śliwkowe oraz jabłka lub zastępując mięso gotowaną ciecierzycą. Wegetariańskie spaghetti bolognese możemy przygotować z dodatkiem czerwonej i zielonej soczewicy oraz sosu sojowego. Pominięcie w potrawach mięsa nie tylko nie obniży walorów smakowych przygotowywanych dań, ale dodatkowo zwiększy ich wartość zdrowotną.