Mascarpone - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mascarpone 35 1
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mascarpone oraz jakie alergie mogą powodować.
Mascarpone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego mascarpone

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mascarpone indeks glikemiczny wynosi 35, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mascarpone
Śmietana, Ser feta, Twaróg, Serek wiejski, Budyń

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mascarpone

mascarpone
Kategoria produktu Mleko i przetwory mleczne
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 35
(niski)

Przepisy z mascarpone

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto