Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką

Opublikowano: 16.04.2021 r., 14:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Pyszny biszkopt, kremowa masa z bitą śmietaną, soczyste truskawki i mus truskawkowy a to wszystko dodatkowo zdobione pięknymi truskawkami. Smaczne, mocno truskawkowe ciasto.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
420 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (330 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Galaretka 2 opakowania (90 g)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką krok po kroku

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej ze sobą wraz z proszkiem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka razem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Zacznij dodawać cukier (70 g) po 1 łyżce stopniowo. Cały czas miksuj. Następnie wsyp także stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Miksuj do połączenia składników.

Masę biszkoptową wylej do blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 30 minut) w 160 stopniach. Ostudź. Biszkopt musi być całkowicie zimny.

Można zacząć robić masę z bitej śmietany. Śmietanka musi być mocno zimna. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia. Dodaj 3 łyżki cukru, aromat waniliowy oraz 1 opakowanie śmietan-fixu. Zacznij ubijać aż masa będzie całkowicie sztywna. Pamiętaj, by nie przebić masy i by nie zaczęło robić się masło. Gdy masa będzie ubita dodaj też serek mascarpone i za pomocą łyżki połącz wszystkie składniki.

Krem z bitej śmietany wylej na ostudzony biszkopt.

Pora na mus truskawkowy. 200 g truskawek zblenduj na gładką masę. 1 opakowanie galaretki rozpuść w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodaj 1/3 mniej wody niż jest zalecane). Zblendowane truskawki dodaj do rozpuszczonej galaretki. Dodaj także drugie opakowanie galaretki. Mieszaj bardzo dokładnie aż wszystko ładnie się rozpuści. Mus ostudź tak, by miał konsystencję tężejącą i nie lejącą.

Mus, który jest już dobrze schłodzony wylej na wierzch kremu. 200 g truskawek, które zostały wyłóż na wierzch by ozdobić danie.

Ciasto jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia, aż całe będzie dało się pokroić. Najlepiej odczekać całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką

Truskawkowe ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z musem truskawkowym oraz truskawkami zatopionymi w galaretce to jest ciasto, które może kojarzyć się z dzieciństwem. Na pewno nie jedna osoba kojarzy taki placek z domu rodzinnego który robiony był na niedzielę. To wspaniała propozycja na letni weekend.

Przepyszny biszkopt to podstawa dobrego ciasta. Biszkopt można wykonać też w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać kakao. Krem z bitej śmietany warto zrobić z mascarpone. Wtedy jest gwarancja, że ciasto się nie rozpłynie. Będzie to idealny krem do tortu. Soczyste truskawki pięknie dekorują ciasto. Wyśmienite, bardzo proste do zrobienia ciasto truskawkowe biszkoptowe. Jeśli szukasz przepisu na tort z kremem to ten placek jest idealną propozycją.

Alergeny w cieście biszkoptowym z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
233.45
420.21
Białko (g)
4.66
8.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
19.31
34.76
Węglowodany przyswajalne (g)
18.74
33.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
15.15
27.28
Tłuszcze nasycone (g)
14.27
25.68
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
1.60
Cholesterol (mg)
75.57
136.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
29.09
52.36
Wapń (mg)
36.46
65.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Śmietanka kremowa 30%
330 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Galaretka
90 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.16
Za 90 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
37.60