Deser z bitą śmietaną

deser z bitą śmietaną

Bita śmietana to jeden z najczęściej używanych dodatków do ciast i rozmaitych deserów. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale też dorośli. W kawiarniach można dostać nawet różnego rodzaju kawy udekorowane bitą śmietaną. Dodatek ten wziął się najprawdopodobniej z przepisu niejakiego Francoisa Vatela, francuskiego kucharza z zamku w Chantilly. Mężczyzna w 1784 roku przyrządził dla swojego władcy bitą śmietanę z aromatyzowaną wanilią i cukrem. Stała się ona tak uniwersalnym przysmakiem, że zaczęto podawać bitą śmietanę jako przekąskę albo dodatek do niektórych deserów, lodów i owoców.

Deser z bitą śmietaną – proste przepisy na słodkości z bitą śmietaną

Deser z bitą śmietaną jest jednym z najbardziej ulubionych przez Polaków. Bita śmietana często ląduje na szczycie pieczonych przez nas ciast. Placek lub ciasto biszkoptowe z owocami doskonale współgrają z tym pysznym, kremowym dodatkiem. Z bitą śmietaną cudownie smakuje również deser z galaretką, pokrojone na kawałki owoce i lody waniliowe lub czekoladowe. Jakie są szybkie, proste i pyszne przepisy na desery z bitą śmietaną? Czy ten słynny dodatek do wypieków ma jakiekolwiek wartości odżywcze? Co warto wiedzieć o bitej śmietanie? Sprawdź najważniejsze informacje!

Przepis na smaczny deser z bitą śmietaną – sprawdź łatwe pomysły!

Czym jest dokładnie bita śmietana? Czy ma jakieś właściwości zdrowotne?

Bita śmietana jest niezwykle smacznym i popularnym dodatkiem do deserów. Sama w sobie również stanowi przepyszną przekąskę, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie jest to niestety produkt uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Nie jest też najlżejszy, więc w nadmiernej ilości może źle wpływać na naszą kondycję fizyczną i zdrowie. Mimo to niektórym bardzo ciężko jest oprzeć się słodkiej bitej śmietanie. W marketach spożywczych dostać można bitą śmietanę w kilku różnych wersjach. Jest więc to produkt łatwo dostępny dla większości ludzi. Można kupić go w wersji wysoko procentowej śmietany, proszku (do zmiksowania z mlekiem) lub gotową bitą śmietanę w sprayu. Każda z nich ma oczywiście zupełnie inne wartości odżywcze, jednak o nich pomówimy sobie później. Warto dodać jedynie, że wszystkie rodzaje bitej śmietany używa się do podobnych przepisów kulinarnych – do kawy, naleśników, owoców, lodów, gofrów, ciast i galaretek. Można użyć jej również do tortów na każdą okazję.

Wiele osób zastanawia się, czy bita śmietana ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne. Cóż, bardzo ciężko jest mówić o jakichkolwiek pożytecznych wartościach i pozytywnym wpływaniu bitej śmietany na nasze zdrowie. Powstaje ona na bazie śmietany 30%, a więc jednej z najbardziej kalorycznych i tłustych. Bita śmietana jest zatem przepełniona ogromną ilością tłuszczy i węglowodanów, a więc jej spożywanie dostarcza do organizmu wielu kalorii. Zbyt duża ich ilość może niestety prowadzić do rozwijana się groźnych chorób m.in. nowotworowych. W bitej śmietanie znajduje się poza tym cała masa nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą negatywnie wpłynąć na nasz układ sercowo-naczyniowy i jego poprawne funkcjonowanie. Tylko jedna łyżka bitej śmietany to prawie 100 kcal. Jaki jest z tego morał? Osoby odchudzające się lub zmagające z wysokim poziomem cholesterolu powinny za wszelką cenę unikać bitej śmietany.

Bita śmietana może nie ma zbyt wielu cennych właściwości prozdrowotnych, jednak śmietana sama w sobie już jak najbardziej! Jest produktem mlecznym, więc w śmietanie znajduje się sporo wapnia, białka i fosforu, a także witamina A i witaminy z grupy B. Wapń potrzebny jest do mineralizacji kości i ich budowy, a także odpowiada za zdrowe zęby i mięśnie. Fosfor z kolei umożliwia poprawne wchłanianie wapnia, a także odpowiada za prawidłową syntezę białka – tego, które ma za zadanie pilnować prawidłowej pracy całego organizmu. Oczywiście nie jest to wskazówka i zachęta do korzystania z bitej śmietany każdego dnia. Jeśli nie masz problemów z cholesterolem i otyłością, możesz raz na jakiś czas dodać bitą śmietanę do wybranego deseru. Pamiętaj jednak, że nawet nie mając kłopotów zdrowotnych, powinieneś za wszelką cenę ograniczyć spożywanie deserów z bitą śmietaną.

Placek z galaretką i ciasto biszkoptowe – jakiej bitej śmietany użyć do tych deserów?

Niezależnie od tego, jak pyszne ciasto robisz, powinieneś zawsze używać do niego puszystej bitej śmietany. Jeśli już się na nią decydujesz, powinna być niesamowicie delikatna w smaku. Musi wręcz rozpływać się w ustach! Aby właśnie taka śmietana zachwyciła gości w przyrządzonym deserze, najlepiej zrobić ją samodzielnie. W tym przypadku kluczowe znaczenie będzie miał wybór śmietany, na której bazie zrobisz bitą śmietanę. Powinna być pozbawiona wszelakich stabilizatorów i zagęstników, które nie są zdrowe dla naszych organizmów. Co ciekawe, lepszą trwałość i sprężystość śmietanie można zapewnić poprzez dodanie do niej małej ilości żelatyny – a przynajmniej tak radzi wiele gospodyń domowych, które przyrządzają w mieszkaniach przepyszne desery.

Wiele osób zastanawia się, czy bita śmietana w sprayu jest zaliczana do zwykłych, tradycyjnych śmietan. Nie, to zupełnie dwa różne produkty! W sklepie spożywczym możemy dostać bitą śmietanę za kilka złotych, jednak jest ona inna niż klasyczna. Jest przede wszystkim wytworem śmietanki i mleka, a dokładnie efektem ich emulsji. W bitej śmietanie w sprayu znajduje się cała masa stabilizatorów, emulgatorów, cukru i syropu glukozowego. Poza tym mamy w niej również wiele innych szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak gaz nośny, aromaty i tłuszcz roślinny. Właśnie dlatego nie zaleca się używać jej do deserów przyrządzanych w domu. Bita śmietana w sprayu ma tak naprawdę niewiele wspólnego z klasyczną śmietaną – lepiej więc jej unikać.

Niektórzy używają bitej śmietany instant do deserów, a więc deserowej bitej śmietany w proszku. Jej przygotowanie jest szybkie, łatwe i niedrogie, więc sporo gospodyń domowych wybiera właśnie taką wersję produktu. Niestety, w dalszym ciągu jest to wysoko przetworzona śmietana, mimo że teoretycznie nie pochodzi przecież ze sprayu w puszce. Proszkowaną robi się ze śladowej ilości mleka i śmietanki w proszku, dodając do niej syrop glukozowy i cukier. W takich produktach sporo jest również niebezpiecznych tłuszczy roślinnych trans, które źle oddziałują na układ krążenia naszych organizmów. Podnoszą też one poziom cholesterolu LDL, który może być bezpośrednim zagrożeniem dla naszego zdrowia. Właśnie dlatego żadna bita śmietana typu instant nigdy nie będzie polecana przez dietetyków do spożycia.

Pomysł na ciasto z bitą śmietaną i owocami – zobacz, jakie to proste!

Jak przygotować deser z bitą śmietaną w domu?

Zanim zaczniesz przygotowywać taki deser, naucz się wyrabiać swoją własną bitą śmietanę. Tylko w ten sposób będziesz mieć pewność, że jest ona w miarę zdrowa i dostarczająca do organizmu cenne właściwości odżywcze. Mimo że nie jest dietetyczna, lepiej już postawić na własnoręcznie przygotowaną wersję niż sztuczne składy ze sklepów spożywczych. Oczywiście kluczowy będzie dobór śmietany do ubicia. Nie jest to wbrew pozorom takie łatwe zadanie! Nie z każdej śmietany można bowiem zrobić bitą śmietanę. Powinna ona oczywiście po pierwsze zawierać minimum 30% tłuszczu – chudsze śmietany odpadają, bo z nich nie uda się przyrządzić bitej śmietany. Produkt musi być też po drugie dobry jakościowo, a więc mieć sprawdzony skład. Prostszy i krótszy skład to większa pewność, że bita śmietana będzie idealna. Nie może być w niej żadnych ulepszaczy albo dodatków. Aby przyrządzić pyszną bitą śmietanę do ciasta z owocami, należy ją też porządnie schłodzić. Śmietana przed ubiciem powinna wobec tego przeleżeć w lodówce przynajmniej godzinę.

Do przygotowania domowej bitej śmietany potrzebujesz tak naprawdę dwóch produktów – słodką śmietanę 30% lub 36% oraz cukier puder. Możesz również dodać do niej kakao lub inne dodatki smakowe, jeśli akurat wymaga tego przepis lub zwyczajnie masz na to ochotę. Najpierw naszykuj sobie śmietanę, którą wcześniej powinieneś schłodzić w miseczce (szklana lub ze stali nierdzewnej). Powinna ona w ten sposób przeleżeć w niej minimum przez godzinę. Ubij śmietanę mikserem, dodając cukier puder. Dzięki schłodzonej misce bita śmietana nie będzie opadać i na pewno się nie zważy. Dodaj ulubione dodatki do smaku, aby proste ciasto, lody lub inny deser zyskały nietuzinkowy smak. Na koniec ubijaj śmietanę, aż zyska odpowiednią puszystość i lekkość. Przełóż ją później na wybrany deser lub do salaterek, gdy zechcesz zjeść ją saute.

Najciekawsze desery z bitą śmietaną – pomysły na smaczne przekąski dla całej rodziny i gości

Chcesz zaskoczyć najbliższych pysznym deserem? A może niedługo wpadną goście z niezapowiedzianą wcześniej wizytą? Warto poczęstować ich domowej roboty słodką przekąską w formie deseru z bitą śmietaną! Oto propozycje na najciekawsze z nich, które z pewnością ich zaskoczą:

  • Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną
  • Biszkopt z musem malinowym i bitą śmietaną
  • Rurki nadziewane bitą śmietaną
  • Rolada owocowa z bitą śmietaną
  • Lody waniliowe z posypką arachidową i bitą śmietaną
  • Omlety z syropem klonowym i bitą śmietaną
  • Smażone banany z bitą śmietaną
  • Kolorowe galaretki z bitą śmietaną

Deser z bitą śmietaną - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto