Mąka pszenna - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mąka pszenna typ 500 90 66
mąka pszenna typ 550 90 66
mąka pszenna typ 750 - -
mąka pszenna typ 1850 45 27
mąka pszenna - typ 450 90 69
mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 45 28
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące pszennej oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka pszenna - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego mąki pszennej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mąka pszenna typ 500 indeks glikemiczny wynosi 90, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mąka pszenna typ 550 indeks glikemiczny wynosi 90, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mąka pszenna typ 750 indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mąka pszenna typ 1850 indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mąka pszenna - typ 450 (tortowa) indeks glikemiczny wynosi 90, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mąka pszenna 2000 pełnoziarnista indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mąką pszenną
Mąka orkiszowa, Mąka kokosowa, Mąka ryżowa, Mąka żytnia, Mąka jaglana, Mąka ziemniaczana, Mąka gryczana, Mąka z samopszy, Mąka z tapioki, Mąka bezglutenowa, Mąka z płaskurki, Bułka pszenna, Pszenica durum, Mąka kukurydziana,

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mąki pszennej

Mąka pszenna typ 500 Mąka pszenna typ 550 Mąka pszenna typ 750 Mąka pszenna typ 1850 Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
Kategoria produktu Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe Produkty zbożowe
Cena Sprawdź cenę mąki pszennej
Kalorie Sprawdź kalorie w mące pszennej
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 90
(wysoki)
90
(wysoki)
b/d 45
(niski)
90
(wysoki)
45
(niski)

Przepisy z mąką pszenną

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto