Przepis na pierogi ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przygotuj ciasto na pierogi: do przesianej mąki dodaj olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto na pierogi. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

Przygotuj śliwki: umyj je i przekrój na połówki usuwając pestki.

Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka. Na środek każdego okręgu ułóż pół śliwki i zlep ciasto w pieróg.

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Pierogi podawaj polane jogurtem wymieszanym z cukrem.

Na zdjęciu zauważamy cztery pierogi ze śliwkami. Jeden jest przekrojony a obok leży widelec, drugi leży na łyżce cedzakowej, a dwa leżą w oddali w całości. Wszystkie pierogi posypane są uprażonym cukrem.
Pierogi ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
5.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
487 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Pierogi ze śliwkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Pierogach ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami to potrawa słodka i najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz cukru. Dobrze sprawdzi się jako deser lub obiad dla dzieci. Przepis na ciasto na pierogi ze śliwkami jest bardzo prosty, wymaga użycia 3 składników, do których zaliczymy mąkę, wodę oraz odrobinę oleju. W sezonie letnim warto przygotować pierogi ze świeżymi śliwkami węgierkami, jednak nie musisz ograniczać się tylko do tego składnika. Pierogi równie dobrze będą smakować z suszonymi śliwkami lub z mrożonymi śliwkami.

W celu przygotowania pierogów, oprócz składników na ciasto, będziesz potrzebować śliwek, jogurtu naturalnego oraz cukru. Składniki do przygotowania tych pierogów nie są drogie, a danie jest bardzo smaczne, dlatego warto wypróbować ten przepis. Osoby początkujące poradzą sobie z przygotowaniem tych pierogów, przepis nie jest skomplikowany, wymaga jedynie sporo czasu. Pewnie zastanawiasz się ile gotować pierogi ze śliwkami? Odpowiedź jest bardzo prosta, gotuj ulepione pierogi około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Śliwki użyte do przygotowania pierogów mają wiele cennych składników odżywczych. Poprawiają one apetyt oraz korzystnie działają na trawienie. Śliwki zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika), które przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej jelita grubego. Są dobrym źródłem witaminy C, A oraz E (zaliczanych do przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia). Śliwki zawierają również potas, żelazo, wapń oraz fosfor. Wpływają również pozytywnie na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie dzięki zawartości w nich witamin z grupy B.

Podsumowując pierogi ze śliwkami nie są daniem wymagającym wielu umiejętności kulinarnych, świetnie sprawdzą się jako deser oraz danie obiadowe dla dzieci. Do ich przygotowania potrzeba około 60-90 minut. Warto sięgać po to danie, ponieważ śliwki wykazują wiele cennych właściwości zarówno odżywczych jak i zdrowotnych dla naszego organizmu.

Wartości odżywcze Pierogów ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(196g)
Energia (kalorie)
Białko
8.69 g
17.03 g

Węglowodany w pierogach ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(196g)
Węglowodany
46.20 g
90.55 g
Węglowodany przyswajalne
45.76 g
89.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(196g)
Tłuszcz
3.46 g
6.79 g
Tłuszcze nasycone
1.32 g
2.59 g
Tłuszcze nienasycone
2.14 g
4.20 g

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(196g)
Sód
13.20 mg
25.88 mg
Potas
120.76 mg
236.70 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
28.39 mg
55.65 mg
Żelazo
3.17 mg
6.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Pierogów ze śliwkami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pierogach ze śliwkami

Lista alergenów dla Pierogów ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania Pierogów ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śliwki
280 g
około 21 sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 280 g
Jogurt naturalny 2%
80 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 80 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
18.80
Jak oceniasz przepis na pierogi ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób