Przepis na kluseczki ziemniaczane krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 500 g
  • Jajko 2 szt.
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 240 g
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, sitko, łyżka cedzakowa

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Całość przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.

Do miski włóż masę ziemniaczaną, wbij jajka i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i lekko ją posól.

Z masy ziemniaczanej za pomocą małych łyżeczek uformuj kluski i wrzucaj je do gotującej się wody.

Kluski gotuj 6 minut od wypłynięcia.

kluseczki ziemniaczane
kluseczki ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
4.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
133 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
78

Kluseczki ziemniaczane - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kluseczkach ziemniaczanych

Kluseczki ziemniaczane to wspaniały pomysł na pyszny choć dość prosty posiłek dla całej rodziny. Choć zwykle z ziemniaków robi się tylko i wyłącznie kopytka, to w tej wersji można to warzywo wykorzystać w zupełnie nowy, choć równie pyszny sposób. Te kluski robi się z surowych ziemniaków, co oszczędza naprawdę sporo czasu i pozwala przygotować pyszny posiłek w ekspresowym tempie. Sprawdzi się szczególnie w diecie osób bardzo zapracowanych, a także tych, którzy ze względu na różne schorzenia muszą wybierać posiłki lekkostrawne. Można jeść je na słodko lub słono, pasują do obu wersji, choć dużo lepiej komponują się w wytrawnych propozycjach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski ziemniaczane, które będą naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu, to ten przepis szczególnie przypadnie ci do gustu. Kluseczki, które z niego powstają są miękkie i puszyste. Ze względu na użycie do ich wykonania mają bardzo ciekawy, siny kolor, który sprawia, że są jeszcze ciekawsze. Z tego powodu bardzo często nazywane są szarymi kluskami.

Z tego przepisu dowiesz się ile gotować kluski ziemniaczane, by były niezwykle miękkie i pyszne. Te z tego przepisu zawsze się udają i są tak łatwe, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. To danie można spokojnie przygotować wraz z najmłodszymi domownikami, gdyż jest nieskomplikowane, a przynosi wiele radości. Zwłaszcza formowanie klusek z ciasta za pomocą łyżki.

Ten przepis pokaże ci jak zrobić, kluski inne niż wszystkie, choć wciąż bardzo pyszne. W kilka chwil przygotujesz to wspaniałe danie, które można podawać na obiad czy kolację. Ze względu na dużą zawartość ziemniaków są naprawdę sycące i bardzo odżywcze. Już mała porcja pozwala zaspokoić nawet duży głód. Ze względu na ich wspaniały smak znikają w ekspresowym tempie ze stołu, więc dobrze jest wykonać je w podwójnej porcji.

Te kluski robione są z mąką ziemniaczaną, dzięki temu są w pełni bezglutenowe i bezpieczne dla osób z celiakią. Spokojnie nadają się też dla osób na diecie lekkostrawnej, oczywiście jeśli podane są po ugotowaniu z lekkim sosem. Kluski są kładzione łyżką i rzucane na wodę, stąd ich ciekawy wygląd i faktura.

Wartości odżywcze kluseczek ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny kluseczek ziemniaczanych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluseczkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla kluseczek ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kluseczek ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
240 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na kluseczki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób