Racuchy

Opublikowano: 20.07.2021 r., 12:38 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy podane na białym talerzu, obok jabłka na ściereczce w biało-czerwoną kratkę.
Racuchy
Wypróbuj przepis na najlepsze racuchu z jabłkami. Puszyste, złociste z delikatnym jabłkiem w środku są pyszną przekąską lub podwieczorkiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
782 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 1,5% 0,8 szklanki (200 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (140 g)
  • Jabłko 1 duże (210 g)
  • Cukier 1 łyżka (12 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na racuchy krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko, cukier i sodę oczyszczoną.

Całość dokładnie miksuj przez 10 minut aż będzie gładkie i puszyste.

Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do ciasta.

Rozgrzej patelnie posmarowaną olejem.

Na patelnie przełóż porcję ciasta za pomocą łyżki.

Smaż na złoty kolor z każdej strony po około 3 minuty.

Do podania możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuchy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów

W kuchni polskiej znanych jest wiele placków i placuszków przygotowywanych z różnego rodzaju ciast ale także za pomocą różnych rodzajów obróbki termicznej. Proziaki, sodziaki, racuchy, racuchy drożdżowe i wiele innych, to różne placuszki wywodzące się z różnych polskich regionów.

Racuchy można wykonać w różnych wersjach. Ciasto na racuchy może być przygotowane z sodą oczyszczoną lub z drożdżami. Racuszki mogą być z jabłkami w środku lub bez niczego. Nie ważne jak przygotowane, domowe placki są pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Najlepiej smakują delikatnie opruszone cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami są dla wielu osób smakiem dzieciństwa. Obecnie wciąż są przysmakiem dzieci ale także dorosłych.

Przepis na racuchy jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wiele zaangażowania ani czasu aby z prostych i popularnych składników stworzyć pyszne danie. A więc jak zrobić racuchy aby były soczyste i delikatne? Ważne aby ciasto było znacznie gęstsze niż ciasto naleśnikowe, zastępując sodę oczyszczoną proszkiem do pieczenia pamiętaj aby dać go dwukrotnie więcej. Ważnym etapem jest również smażenie racuchów, to on znacząco wpływa na ich konsystencję. Jak smażyć racuchy aby były delikatne, soczyste i nie nasiąknięte tłuszczem? Ważne aby użyć dobrej patelni do której nie przywiera jedzenie i posiada grub dno. Tłuszcz użyty do smażenia musi być odpowiedni do smażenia w wysokiej temperaturze, należy go mocno rozgrzać a jego ilość powinna być taka, aby sięgał do ¼ placka. Przez cały czas smażenia utrzymuj stałą temperaturę a po ściągnięciu porcji z patelni daj jej 1-2 minuty aby ponownie mogła się mocno rozgrzać. Dzięki temu ciasto nie będzie wchłaniało aż takiej dużej ilości tłuszczu.

Racuchy są wyśmienitym podwieczorkiem, przekąską a nawet śniadaniem. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli a dla wielu osób są miłym wspomnieniem dzieciństwa. Soczyste placuszki możesz pzygotować także z mąki pełnoziarnistej pszennej, kokosowej lub owsianej.

Alergeny w racuchach

Lista alergenów dla racuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów

na 100g gotowej potrawy

Racuchy są popularnym daniem kuchni polskiej. Są smażone na tłuszczu oraz przygotowane z mąki pszennej dlatego powinny być spożywane okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
240.63
782.05
Białko (g)
3.56
11.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
22.23
72.26
Węglowodany przyswajalne (g)
21.21
68.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
15.05
48.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
5.18
Tłuszcze nienasycone (g)
13.46
43.74
Cholesterol (mg)
29.72
96.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
29.13
94.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
1.49
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.25
91.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.38
4.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.07
133.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.55
24.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
63.00
204.75
Potas (mg)
104.04
338.12
Wapń (mg)
43.65
141.85
Fosfor (mg)
63.01
204.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.80
28.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.59
5.17
Cynk (mg)
0.35
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 1,5%
200 ml
0,8 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
140 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 140 g
Jabłko
210 g
1 duże
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.58
Za 210 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
22.30