Przepis na szyszki krok po kroku

Składniki
  • masa krówkowa 400 g 1 opakowanie
  • ryż biały preparowany 100 g
  • Masło 100 g pół kostki
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, rondelek

W rondelku roztop masło. Dodaj do niego kajmak i podgrzewaj razem, aż stworzą jedną spójną masę.

Masę kajmakową ściągnij z palnika i wsyp do środka preparowany ryż.

Całość wymieszaj łyżką i odstaw do ostudzenia.

Z podanej masy uformuj w rękach małe kulki i wyłóż je na talerz.

Szyszki wstaw na 2 godziny do lodówki, by całość dobrze się połączyła.

Szyszki podane na eleganckim naczyniu.
szyszki
Koszt przygotowania dania
11.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
156 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Szyszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szyszkach

Szyszki to słodkości, które zna i kojarzy każdy. Przepis na te słodycze jest bardzo stary, jednak tak pyszny, że korzysta z niego wiele osób. Nic dziwnego, to deser, który sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych domowników. Idealne na co dzień, a także uroczystości.

Przepis na szyszki jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Można je wykonać również z dziećmi, gdyż do ich przygotowania nie potrzebne są żadne specjalne umiejętności. Całość można wykonać w kilka chwil i przy użyciu tylko podstawowego sprzętu. Dużym plusem jest również fakt, że ten deser można wykonać tylko z 3 składników.

W tradycyjnej wersji szyszki robione są z ryżu preparowanego i krówek, jednak jest to wersja dużo bardziej pracochłonna. Można wykonać równie pyszne słodkości, jednak w znacznie szybszy i łatwiejszy sposób, zamieniając cukierki na masę kajmakową. Można posiłkować się gotową masą lub użyć podgrzanego mleka skondensowanego. W takiej wersji należy pamiętać, że dobrze jest podgrzewać mleko przez 5 godzin, by powstała słodka masa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szyszki z ryżu prażonego, które będą smakowały, jak te z najlepszej cukierni, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pyszne ciastka skąpane w karmelowej masie, które skradną serca każdego, kto ich spróbuje.

W tej wersji są niezwykle słodkie, to przez użycie masy krówkowej, która zawiera sporo cukru. Można ją nieco wzbogacić, dodając gorzkiej czekolady. To sprawia, że całość jest mniej słodka, a przy tym ciekawsza. Dodatek czekolady wpływa również na kolor szyszek.

Szyszki z tego przepisu są niezwykle miękkie, a przy tym naprawdę pyszne. Świetnie nadają się także dla dzieci. Choć dostępne w sklepie, to jednak domowe smakują znacznie lepiej. Można je zrobić z cukierków krówek, jednak opcja z masy krówkowej jest szybsza i znacznie tańsza. To przysmak, który sprawdzi się idealnie na przyjęciach, gdyż pięknie się prezentują, a zapakowane w ozdobne foremki będą idealną ozdobą stołu.

Wartości odżywcze szyszek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (40g)
Energia (kalorie)
390.50 kcal
156.20 kcal
Białko
5.75 g
2.30 g

Węglowodany w szyszkach

Na 100g
Na porcję (40g)
Węglowodany
50.11 g
20.04 g
Węglowodany przyswajalne
50.11 g
20.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (40g)
Tłuszcz
18.68 g
7.47 g
Tłuszcze nasycone
12.40 g
4.96 g
Tłuszcze nienasycone
6.28 g
2.51 g
Szacunkowy indeks glikemiczny szyszek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szyszkach

Lista alergenów dla szyszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Masło

Cena przygotowania szyszek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
masa krówkowa
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
ryż biały preparowany
100 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
14.40
Łączny koszt
11.12
Jak oceniasz przepis na szyszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób