Szyszki

Opublikowano: 30.05.2021 r., 14:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szyszki podane na eleganckim naczyniu.
Szyszki
Szyszki to przepyszna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. W tym deserze preparowany ryż wspaniale łączy się z karmelem, tworząc fantastyczną całość.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
156 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masa krówkowa - 1 opakowanie (400 g)
  • Ryż biały preparowany (100 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, rondelek

Przepis na szyszki krok po kroku

W rondelku roztop masło. Dodaj do niego kajmak i podgrzewaj razem, aż stworzą jedną spójną masę.

Masę kajmakową ściągnij z palnika i wsyp do środka preparowany ryż.

Całość wymieszaj łyżką i odstaw do ostudzenia.

Z podanej masy uformuj w rękach małe kulki i wyłóż je na talerz.

Szyszki wstaw na 2 godziny do lodówki, by całość dobrze się połączyła.

Jak oceniasz przepis na szyszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat szyszek

Szyszki to słodkości, które zna i kojarzy każdy. Przepis na te słodycze jest bardzo stary, jednak tak pyszny, że korzysta z niego wiele osób. Nic dziwnego, to deser, który sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych domowników. Idealne na co dzień, a także uroczystości.

Przepis na szyszki jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Można je wykonać również z dziećmi, gdyż do ich przygotowania nie potrzebne są żadne specjalne umiejętności. Całość można wykonać w kilka chwil i przy użyciu tylko podstawowego sprzętu. Dużym plusem jest również fakt, że ten deser można wykonać tylko z 3 składników.

W tradycyjnej wersji szyszki robione są z ryżu preparowanego i krówek, jednak jest to wersja dużo bardziej pracochłonna. Można wykonać równie pyszne słodkości, jednak w znacznie szybszy i łatwiejszy sposób, zamieniając cukierki na masę kajmakową. Można posiłkować się gotową masą lub użyć podgrzanego mleka skondensowanego. W takiej wersji należy pamiętać, że dobrze jest podgrzewać mleko przez 5 godzin, by powstała słodka masa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szyszki z ryżu prażonego, które będą smakowały, jak te z najlepszej cukierni, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pyszne ciastka skąpane w karmelowej masie, które skradną serca każdego, kto ich spróbuje.

W tej wersji są niezwykle słodkie, to przez użycie masy krówkowej, która zawiera sporo cukru. Można ją nieco wzbogacić, dodając gorzkiej czekolady. To sprawia, że całość jest mniej słodka, a przy tym ciekawsza. Dodatek czekolady wpływa również na kolor szyszek.

Szyszki z tego przepisu są niezwykle miękkie, a przy tym naprawdę pyszne. Świetnie nadają się także dla dzieci. Choć dostępne w sklepie, to jednak domowe smakują znacznie lepiej. Można je zrobić z cukierków krówek, jednak opcja z masy krówkowej jest szybsza i znacznie tańsza. To przysmak, który sprawdzi się idealnie na przyjęciach, gdyż pięknie się prezentują, a zapakowane w ozdobne foremki będą idealną ozdobą stołu.

Alergeny w szyszkach

Lista alergenów dla szyszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Masło

Wartości odżywcze szyszek

na 100g gotowej potrawy

Te słodkości zawierają bardzo dużo cukru prostego i niezwykle wysoki indeks glikemiczny, więc nie będą dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
390.50
156.20
Białko (g)
5.75
2.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
50.11
20.04
Węglowodany przyswajalne (g)
50.11
20.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
18.68
7.47
Tłuszcze nasycone (g)
12.40
4.96
Tłuszcze nienasycone (g)
6.28
2.51
Szacunkowy indeks glikemiczny szyszek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szyszek

Koszt składników
14.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Ryż biały preparowany
100 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
14.40