Szyszki z krówek

Opublikowano: 26.09.2022 r., 23:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szyszki z krówek
Szyszki z krówek
Szyszki z krówek to słodka przekąska, którą zna każdy z nas. Poznaj mój prosty przepis, przygotuj je i przenieś się do czasów dzieciństwa.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 60 min
201 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masa krówkowa 1 puszka (400 g)
  • Masło 1/2 masła (125 g)
  • Ryż biały preparowany (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na szyszki z krówek krok po kroku

Masę krówkową w puszce przełóż do garnka z wodą i gotuj przez około 3 godziny.

Masło rozpuść w osobnym rondelku, dodaj masę krówkową.

Dodaj ryż i wymieszaj całość, uformuj kulki i przełóż na blachę do pieczenia.

Odłóż szyszki do lodówki na godzinę.

Jak oceniasz przepis na szyszki z krówek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat szyszek z krówek

Domowe szyszki z krówek zapewne zna każdy z nas, jest to niezapomniana przekąska z dzieciństwa.

Szyszki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne w smaku. Sprawdzą się nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Mój, przepis na szyszki z krówek jest bezglutenowy, ponieważ ryż naturalnie zaliczany jest do produktów bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Pamiętaj, że ryż charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać.

Zatem, jak zrobić szyszki z krówek?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: cukierki krówki, ryż dmuchany, masło.

Możesz też przygotować szyszki z innych dowolnych zbóż spreparowanych. Masę krówkową w puszce przełóż do garnka z wodą i gotuj przez około 3 godziny. Masło rozpuść w osobnym rondelku, dodaj masę krówkową. Dodaj ryż i wymieszaj całość, uformuj kulki i przełóż na blachę do pieczenia. Odłóż szyszki do lodówki na godzinę.

Po tym czasie nasze pyszne szyszki z cukierków krówek są dobre do spożycia.

Szyszki będą idealne jako szybka przekąska do szkoły, uczelni czy pracy. Śmiało możesz też użyć ich jako dodatek do musli czy do jogurtu naturalnego. Wystarczy, że dodasz owoce, a drugie śniadanie gotowe.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w szyszkach z krówek

Lista alergenów dla szyszek z krówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
    • Masło

Wartości odżywcze szyszek z krówek

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować szyszki z dowolnych zbóż preparowanych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
403.56
201.78
Białko (g)
5.56
2.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
48.11
24.05
Węglowodany przyswajalne (g)
48.11
24.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
21.18
10.59
Tłuszcze nasycone (g)
14.09
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
7.09
3.54
Szacunkowy indeks glikemiczny szyszek z krówek 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szyszek z krówek

Koszt składników
14.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Masło
125 g
1/2 masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Ryż biały preparowany
100 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 100 g
Koszt składników
14.40