Dania typu krówka
-
Cukierek krówka
Cukierek krówka to jeden z tych słodyczy, który zna każdy. Te słodkości są niezwykle słodkie, ale również proste w przygotowaniu. …
20 + 30 min łatwy 10 228 kcal
-
Ciasto krówka
Jak zrobić ciasto krówkę? Może nie jest to bardzo prosty przepis, bo dla kogoś niewprawionego w pieczeniu ciast może sprawić …
55 + 230 min średni 15 494 kcal
-
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal
Dania typu krówka - przepisy
-
Ciasto krówka na biszkopcie
Ciasto krówka na biszkopcie to odmiana ciasta, które tradycyjnie wykonuje się na krucho miodowym spodzie. Słodkie ciasto z masą budyniową …
30 + 50 min łatwy 10 679 kcal
-
Sernik krówkowy
Sernik krówkowy to świetna propozycja na smaczne i zaskakujące smakiem ciasto idealne zarówno na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny lub …
40 + 70 min średni 8 550 kcal
-
Bananowa krówka
Bananowa krówka to ciasto niezwykle smaczne i bardzo ciekawe. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych placków. Jest niezwykle …
40 + 45 min łatwy 10 1085 kcal
-
Sernik krówka
Sernik krówka to pyszne ciasto, które zawiera nie tylko masę serową, ale również toffi. Jest ciekawą opcją dla wszystkich, którzy …
45 + 60 min łatwy 10 367 kcal
-
Ciasto z masą krówkową
Ciasto z masą krówkową to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako …
30 + 30 min łatwy 10 526 kcal
-
Placek krówka
Placek krówka to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i miękką strukturę. W tym …
45 + 45 min łatwy 10
-
Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla …
60 min łatwy 12 366 kcal
-
Ciasto krówka na herbatnikach
Ciasto krówka na herbatnikach to pyszna wersja tego tradycyjnego karmelowego wypieku dla osób, które wolą desery bez pieczenia. Jest znacznie …
25 min łatwy 10
-
Sernik z wiaderka z masą krówkową
Sernik z wiaderka z masą krówkową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Smaczny sernik jest bardzo kremowy …
15 + 60 min łatwy 10 607 kcal
-
Szyszki z krówek
Domowe szyszki z krówek zapewne zna każdy z nas, jest to niezapomniana przekąska z dzieciństwa. Szyszki są szybkie i łatwe …
60 + 60 min łatwy 12 201 kcal
-
Domowe krówki
Domowe krówki to pyszne, karmelowe cukierki o miękkiej i gładkiej konsystencji nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. …
60 + 30 min łatwy 30
Dania typu krówka - co to jest?
Krówka to popularne cukierki robione na bazie kajmaku, czyli masy z mleka skondensowanego, która powstała przez gotowanie go z cukrem. Przysmak ten przywędrował do Polski z Turcji, zaś w naszym kraju został wzbogacony o cukier, w skutek czego powstał słodki kajmak polski. Do ciast i deserów możemy użyć zarówno rozpuszczonych cukierków Krówek, masy kajmakowej gotowej z puszki lub zrobionej domowym sposobem. Klasycznym przykładem wykorzystania masy krówkowej jest, nieco zapomniany, deser Szyszki. Z masą kajmakową robimy także wafle przekładane, muffinki, rodzaj Tiramisu, deser Banoffee, jak również kremy i polewy do ciast przekładanych i ciast bez pieczenia. Klasycznym przykładem jest ciasto Marlenka, ciasto Krówka czy ciasto Snickers.
Dania typu krówka - sprawdzone przepisy na ciasta i desery z masą krówkową
Każdy lubi cukierki krówki. Jednak nie każdy wie, że można z nich zrobić pyszny i słodki krem do ciasta i deserów. Masa krówkowa, czyli kajmak, służy do robienia najróżniejszych ciast i deserów typu Krówka. Sprawdza się do kremowych deserów w pucharkach, kulek typu Szyszka, wafli z kremem, do nadziewania muffinek i do robienia najróżniejszych ciast bez pieczenia. Przedstawiamy szereg ciekawych pomysłów na słodkości z udziałem kajmaku. Doradzamy jak wykorzystać kajmak od ciast. Poznaj ciekawe i oryginalne przepisy na dania typu Krówka.
Co to jest kajmak lub masa krówkowa i jak je wykorzystujemy w sztuce kulinarnej
Jak powstają dania typu krówka
Krówka to nazwa popularnych cukierków, zawiniętych w papierki z rysunkiem krowy. Pomysł na wyrób tych cukierków pojawił się w latach 20-tych XX wieku, kiedy to produkcję rozpoczął Feliks Pomorski. Rodzina Pomorskich odniosła sukces, gdyż smaczne cukierki okazały się hitem. Produkowali nawet w czasie II wojny światowej. Natomiast, gdy po wojnie ich zakład został znacjonalizowany, dalej robili cukierki w małej manufakturze w swoim ogrodzie.
Do wyrobu Krówek służy słodka masa krówkowa, czyli kajmak. Przepisy na kajmak przywędrowały do Polski z Turcji. W krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach, jak również w Afganistanie i w Iraku, od wieków robiło się domowe mleko skondensowane, które służyło jako serek na chleb lub farsz do naleśników. W XVIII wieku, kiedy w Polsce pojawił się cukier, zaczęto wyrabiać słodki, polski kajmak.
Kajmak i masa krówkowa - jakie desery i ciasta można z nich zrobić
Kajmak można zakupić w postaci gotowego wyrobu w puszce lub zrobić samodzielnie w domu przez gotowanie mleka z cukrem. Kajmak domowej roboty trzeba cały czas mieszać, aby nie powstały grudki, a masa się nie przypaliła. Innym sposobem uzyskania kajmaku jest rozpuszczenie cukierków Krówek. Masa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego też dania typu krówka robi się przede wszystkim na słodko. Kajmak obecny jest w bardzo wielu gotowych ciastach i słodyczach.
Z masy krówkowej robimy przede wszystkim ciasta i desery, zarówno tradycyjne, jak i bez pieczenia. Masa ta stanowi gotowy krem, dlatego też łatwo z jej udziałem robić proste smakołyki. Najciekawsze i proste przepisy na dania z masy krówkowej:
- ciasteczka typu Szyszka,
- wafle z masą kajmakową,
- domowe snickersy,
- polewa do ciasta,
- ciasto i deser Banoffee,
- ciasto Krówka,
- ciasto Marlenka,
- ciasto Snickers,
- kajmakowe tiramisu.
Najciekawsze przepisy na proste i smaczne dania typu krówka
Przepisy na proste, domowe słodkości i desery z kajmaku
Masę kajmakową używamy do nadziewania muffinek lub babeczek lub robimy wafle przekładane kremem krówkowym. Najbardziej prostym sposobem wykorzystanie kajmaku są ciasteczka typu szyszka. Są to proste kulki bez pieczenia, które wymyślono na początku lat 90-tych XX wieku. Klasyczne Szyszki robiono z roztopionych Krówek, które mieszano z masłem. Dodawano do nich ryż dmuchany i formowano kulki, które następnie schładzano w lodówce. Kulka z ryżem preparowanym wygląda jak szyszka, stąd nazwa popularnego wtedy smakołyku. Pomysł na szyszki można wykorzystać na różnego rodzaju kulki z kajmaku. Proste kulki bez pieczenia zrobimy z kajmaku z puszki. Masę można wymieszać z pokruszonymi herbatnikami oraz posiekanymi orzechami i bakaliami. Uformowane kulki obtaczamy nie tylko w ryżu preparowanym. Obecnie do dyspozycji mamy różne gotowe posypki, jak również wiórki kokosowe, ekspandowane proso, orkisz lub amarantus, posiekane migdały i inne.
Ten sam pomysł na masę krówkową lub kajmak można wykorzystać do robienia ciast bez pieczenia lub czegoś w rodzaju bloku czekoladowego. Krówki rozpuszczamy, mieszamy z masłem i kakao. Dodajemy dowolne dodatki, jak pokruszone herbatniki, pestki, orzechy i bakalie. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Masa krówkowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Kajmak poddaje nam fajny pomysł na Tiramisu dla dzieci. Klasyczne Tiramisu zawiera zawiera składniki nieodpowiednie dla dzieci, jak likier Amaretto lub wino, oraz kawę. Fajnym wariantem jest Tiramisu z kajmakiem, gdzie jako krem wykorzystujemy kajmak z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Ciasteczka moczymy w syropie owocowym. Deser robimy w formie do pieczenia lub od razu w pucharkach. Układamy warstwowo krem i herbatniki, a na wierzchu całość posypujemy kakao. Ponieważ kajmak jest bardzo słodki i chcemy też, aby dzieci jadły witaminy, do kajmakowego Tiramisu dodajemy dużo małych owoców, jak maliny, borówki amerykańskie, jagody itp.
Podobnym deserem jest ciasto Banoffee, które robimy jako ciasto bez pieczenia lub deser w pucharkach. Głównymi składnikami są banany, herbatniki, bita śmietana i masa krówkowa. Wykonanie tego deseru jest banalnie szybkie i proste, wymaga jednak schłodzenia w lodówce. W pucharkach układamy warstwami pokruszone ciasteczka, masę krówkową, banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny oraz bitą śmietanę. Na to nakładamy drugą warstwę w takiej samej kolejności.
Z dodatkiem masy krówkowej zrobimy także domowe snickersy, które są dość pracochłonne. Jednak tworząc domowe batoniki mamy pewność, że nie zawierają konserwantów i sztucznych składników. Sneakersy składają się z masy nugatowej i masy karmelowej. Masę karmelową robimy z rozpuszczonych Krówek z orzeszkami ziemnymi. Obie masy układamy w foremce, schładzamy a następnie kroimy na batoniki, które maczamy w polewie czekoladowej.
Smaczne ciasta z kajmakiem
Masa kajmakowa, czy też krówkowa, świetnie nadaje się na krem do ciasta. Jest ona bardzo słodka, dlatego też łączymy ją z innymi składnikami. Klasyczny krem kajmakowy robimy miksując kajmak z masłem. Bardziej lekki krem uzyskamy łącząc kajmak z serkiem mascarpone i bitą śmietaną.
Masę krówkową stosujemy również jako polewę do ciasta, na przykład do sernika lub ciasta bez pieczenia. Słodka polewa z kajmaku powstaje przez zmieszanie podgrzanej masy krówkowej ze śmietaną. Ciasto możemy też posmarować gotowym kajmakiem z puszki.
Kremy kajmakowe idealnie nadają się do ciasta przekładanego, zarówno tradycyjnego jak i tego bez pieczenia. Klasycznym przykładem jest dość pracochłonne ciasto Marlenka, w którym masą krówkową przekładamy 6 do 9 warstw ciasta. Pracochłonne ciasto Marlenka przywędrowało do nas z Czech i jest bardzo popularne w Krakowie i w Polsce południowej. Czas wykonania sprawia, że raczej kupujemy je w cukierni. Ciasta i torty z udziałem masy krówkowej noszą nazwę ciasta Krówka, ciasta Snickers i inne.