Dania typu krówka

dania typu krówka

Krówka to popularne cukierki robione na bazie kajmaku, czyli masy z mleka skondensowanego, która powstała przez gotowanie go z cukrem. Przysmak ten przywędrował do Polski z Turcji, zaś w naszym kraju został wzbogacony o cukier, w skutek czego powstał słodki kajmak polski. Do ciast i deserów możemy użyć zarówno rozpuszczonych cukierków Krówek, masy kajmakowej gotowej z puszki lub zrobionej domowym sposobem. Klasycznym przykładem wykorzystania masy krówkowej jest, nieco zapomniany, deser Szyszki. Z masą kajmakową robimy także wafle przekładane, muffinki, rodzaj Tiramisu, deser Banoffee, jak również kremy i polewy do ciast przekładanych i ciast bez pieczenia. Klasycznym przykładem jest ciasto Marlenka, ciasto Krówka czy ciasto Snickers.

Dania typu krówka - sprawdzone przepisy na ciasta i desery z masą krówkową

Każdy lubi cukierki krówki. Jednak nie każdy wie, że można z nich zrobić pyszny i słodki krem do ciasta i deserów. Masa krówkowa, czyli kajmak, służy do robienia najróżniejszych ciast i deserów typu Krówka. Sprawdza się do kremowych deserów w pucharkach, kulek typu Szyszka, wafli z kremem, do nadziewania muffinek i do robienia najróżniejszych ciast bez pieczenia. Przedstawiamy szereg ciekawych pomysłów na słodkości z udziałem kajmaku. Doradzamy jak wykorzystać kajmak od ciast. Poznaj ciekawe i oryginalne przepisy na dania typu Krówka.

Co to jest kajmak lub masa krówkowa i jak je wykorzystujemy w sztuce kulinarnej

Jak powstają dania typu krówka

Krówka to nazwa popularnych cukierków, zawiniętych w papierki z rysunkiem krowy. Pomysł na wyrób tych cukierków pojawił się w latach 20-tych XX wieku, kiedy to produkcję rozpoczął Feliks Pomorski. Rodzina Pomorskich odniosła sukces, gdyż smaczne cukierki okazały się hitem. Produkowali nawet w czasie II wojny światowej. Natomiast, gdy po wojnie ich zakład został znacjonalizowany, dalej robili cukierki w małej manufakturze w swoim ogrodzie.

Do wyrobu Krówek służy słodka masa krówkowa, czyli kajmak. Przepisy na kajmak przywędrowały do Polski z Turcji. W krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach, jak również w Afganistanie i w Iraku, od wieków robiło się domowe mleko skondensowane, które służyło jako serek na chleb lub farsz do naleśników. W XVIII wieku, kiedy w Polsce pojawił się cukier, zaczęto wyrabiać słodki, polski kajmak.

Kajmak i masa krówkowa - jakie desery i ciasta można z nich zrobić

Kajmak można zakupić w postaci gotowego wyrobu w puszce lub zrobić samodzielnie w domu przez gotowanie mleka z cukrem. Kajmak domowej roboty trzeba cały czas mieszać, aby nie powstały grudki, a masa się nie przypaliła. Innym sposobem uzyskania kajmaku jest rozpuszczenie cukierków Krówek. Masa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego też dania typu krówka robi się przede wszystkim na słodko. Kajmak obecny jest w bardzo wielu gotowych ciastach i słodyczach.

Z masy krówkowej robimy przede wszystkim ciasta i desery, zarówno tradycyjne, jak i bez pieczenia. Masa ta stanowi gotowy krem, dlatego też łatwo z jej udziałem robić proste smakołyki. Najciekawsze i proste przepisy na dania z masy krówkowej:

  • ciasteczka typu Szyszka,
  • wafle z masą kajmakową,
  • domowe snickersy,
  • polewa do ciasta,
  • ciasto i deser Banoffee,
  • ciasto Krówka,
  • ciasto Marlenka,
  • ciasto Snickers,
  • kajmakowe tiramisu.

Najciekawsze przepisy na proste i smaczne dania typu krówka

Przepisy na proste, domowe słodkości i desery z kajmaku

Masę kajmakową używamy do nadziewania muffinek lub babeczek lub robimy wafle przekładane kremem krówkowym. Najbardziej prostym sposobem wykorzystanie kajmaku są ciasteczka typu szyszka. Są to proste kulki bez pieczenia, które wymyślono na początku lat 90-tych XX wieku. Klasyczne Szyszki robiono z roztopionych Krówek, które mieszano z masłem. Dodawano do nich ryż dmuchany i formowano kulki, które następnie schładzano w lodówce. Kulka z ryżem preparowanym wygląda jak szyszka, stąd nazwa popularnego wtedy smakołyku. Pomysł na szyszki można wykorzystać na różnego rodzaju kulki z kajmaku. Proste kulki bez pieczenia zrobimy z kajmaku z puszki. Masę można wymieszać z pokruszonymi herbatnikami oraz posiekanymi orzechami i bakaliami. Uformowane kulki obtaczamy nie tylko w ryżu preparowanym. Obecnie do dyspozycji mamy różne gotowe posypki, jak również wiórki kokosowe, ekspandowane proso, orkisz lub amarantus, posiekane migdały i inne.

Ten sam pomysł na masę krówkową lub kajmak można wykorzystać do robienia ciast bez pieczenia lub czegoś w rodzaju bloku czekoladowego. Krówki rozpuszczamy, mieszamy z masłem i kakao. Dodajemy dowolne dodatki, jak pokruszone herbatniki, pestki, orzechy i bakalie. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Masa krówkowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Kajmak poddaje nam fajny pomysł na Tiramisu dla dzieci. Klasyczne Tiramisu zawiera zawiera składniki nieodpowiednie dla dzieci, jak likier Amaretto lub wino, oraz kawę. Fajnym wariantem jest Tiramisu z kajmakiem, gdzie jako krem wykorzystujemy kajmak z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Ciasteczka moczymy w syropie owocowym. Deser robimy w formie do pieczenia lub od razu w pucharkach. Układamy warstwowo krem i herbatniki, a na wierzchu całość posypujemy kakao. Ponieważ kajmak jest bardzo słodki i chcemy też, aby dzieci jadły witaminy, do kajmakowego Tiramisu dodajemy dużo małych owoców, jak maliny, borówki amerykańskie, jagody itp.

Podobnym deserem jest ciasto Banoffee, które robimy jako ciasto bez pieczenia lub deser w pucharkach. Głównymi składnikami są banany, herbatniki, bita śmietana i masa krówkowa. Wykonanie tego deseru jest banalnie szybkie i proste, wymaga jednak schłodzenia w lodówce. W pucharkach układamy warstwami pokruszone ciasteczka, masę krówkową, banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny oraz bitą śmietanę. Na to nakładamy drugą warstwę w takiej samej kolejności.

Z dodatkiem masy krówkowej zrobimy także domowe snickersy, które są dość pracochłonne. Jednak tworząc domowe batoniki mamy pewność, że nie zawierają konserwantów i sztucznych składników. Sneakersy składają się z masy nugatowej i masy karmelowej. Masę karmelową robimy z rozpuszczonych Krówek z orzeszkami ziemnymi. Obie masy układamy w foremce, schładzamy a następnie kroimy na batoniki, które maczamy w polewie czekoladowej.

Smaczne ciasta z kajmakiem

Masa kajmakowa, czy też krówkowa, świetnie nadaje się na krem do ciasta. Jest ona bardzo słodka, dlatego też łączymy ją z innymi składnikami. Klasyczny krem kajmakowy robimy miksując kajmak z masłem. Bardziej lekki krem uzyskamy łącząc kajmak z serkiem mascarpone i bitą śmietaną.

Masę krówkową stosujemy również jako polewę do ciasta, na przykład do sernika lub ciasta bez pieczenia. Słodka polewa z kajmaku powstaje przez zmieszanie podgrzanej masy krówkowej ze śmietaną. Ciasto możemy też posmarować gotowym kajmakiem z puszki.

Kremy kajmakowe idealnie nadają się do ciasta przekładanego, zarówno tradycyjnego jak i tego bez pieczenia. Klasycznym przykładem jest dość pracochłonne ciasto Marlenka, w którym masą krówkową przekładamy 6 do 9 warstw ciasta. Pracochłonne ciasto Marlenka przywędrowało do nas z Czech i jest bardzo popularne w Krakowie i w Polsce południowej. Czas wykonania sprawia, że raczej kupujemy je w cukierni. Ciasta i torty z udziałem masy krówkowej noszą nazwę ciasta Krówka, ciasta Snickers i inne.

Dania typu krówka - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto