Przepis na szyszki ryżowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

W rondlu umieść masę krówkową i wlej śmietankę.

Podgrzej masę, aż się rozpuści.

Wystudź masę i dodaj do niej ryż.

Wymieszaj i dłonią i formuj szyszki.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Szyszki podawaj na małym deserowym talerzyku.

Szyszki ryżowe podane na białym talerzyku.
Szyszki ryżowe
Koszt przygotowania dania
13.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
213 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Szyszki ryżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szyszkach ryżowych

Szyszki ryżowe to bardzo dobry pomysł na słodki deser dla całej rodziny. Pyszne, domowe szyszki sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Szyszki przygotować można z dodatkiem siekanych orzechów lub czekolady. Przepis na szyszki ryżowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż preparowany, śmietanka kremówka, masa krówkowa.

Jak zrobić szyszki ryżowe? W rondlu umieść masę krówkową i wlej śmietankę. Podgrzej masę, aż się rozpuści. Wystudź masę i dodaj do niej ryż. Wymieszaj i dłonią i formuj szyszki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szyszki podawaj na małym deserowym talerzyku.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci, aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.

Podsumowując szyszki ryżowe to sprawdzony przepis na smaczny deser dla całej rodziny. Słodkie szyszki można podawać także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Najlepsze szyszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Szyszki można przygotować także na wykałaczkach lub patyczkach do lizaków. Szyszki można przygotować na bazie krówek lub domowego sosu karmelowego.

Wartości odżywcze szyszek ryżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
327.82 kcal
213.08 kcal
Białko
6.19 g
4.03 g

Węglowodany w szyszkach ryżowych

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
57.00 g
37.05 g
Węglowodany przyswajalne
57.00 g
37.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.49 g
0.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
8.00 g
5.20 g
Tłuszcze nasycone
6.14 g
3.99 g
Tłuszcze nienasycone
1.86 g
1.21 g
Szacunkowy indeks glikemiczny szyszek ryżowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szyszkach ryżowych

Lista alergenów dla szyszek ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • masa krówkowa

Cena przygotowania szyszek ryżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały preparowany
200 g
1.70
Za 50.0 g
Liczba opakowań 4
6.80
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
70 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 70 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Koszt składników
15.80
Jak oceniasz przepis na szyszki ryżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób