Jak podgrzać ryż?

Jak podgrzać ryż
Jak podgrzać ryż
ikona podziel się
Opublikowano: 28.04.2023 r., 11:33 | Autor: Patrycja Czerwiak

Ryż to doskonały dodatek do wielu dań. Jest delikatny, smaczny i pasuje do wszystkiego. Czasami jednak zostaje go zbyt dużo. Można go jednak przechować w lodówce i podgrzać. A więc Jak podgrzać ryż?

  1. Na patelni - rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i przełóż ryż na patelnię. Podgrzewaj przez kilka minut, aż ryż osiągnie wysoką temperaturę.
  2. W kuchence mikrofalowej - Na każdą szklankę (250 ml) ryżu dodaj około 1-2 łyżki wody. Pojemnik z ryżem i wodą przykryj i podgrzewaj przez 3 lub 4 minuty.
  3. Na kuchence - do rondelka wrzuć łyżeczkę tłuszczu i wlej 1 do 2 łyżek wody na szklankę ryżu i gotuj całość na małym ogniu. Ryż będzie gotowy, gdy woda się zagotuje.

Jak podgrzać ryż? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ryż to doskonały dodatek do wielu dań. Jest delikatny, smaczny i pasuje do wszystkiego. Można go zjadać zarówno an słodko, jak i wytrawnie. Nadaje się jako dodatek, ale również główny składnik. Czasami jednak zostaje go zbyt dużo. Można go jednak przechować w lodówce i podgrzać. Należy jednak pamiętać, że ryż nie powinien przebywać w lodówce dłużej niż 3 dni. Ugotowany ryż można też zamrozić. Należy jednak przełożyć go z woreczka, jeśli w taki sposób był gotowany, do plastikowego pojemnika. A więc Jak podgrzać ryż? Oto sprawdzony sposób;

  1. Na patelni - rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i przełóż ryż na patelnię. Podgrzewaj przez kilka minut, aż ryż osiągnie wysoką temperaturę. Podsmażanie sprawdza się, szczególnie jeśli chodzi o resztki dań jednogarnkowych z ryżem z poprzedniego dnia.
  2. W kuchence mikrofalowej - Na każdą szklankę (250 ml) ryżu dodaj około 1-2 łyżki wody. Pojemnik z ryżem i wodą przykryj i podgrzewaj przez 3 lub 4 minuty. Ryż podgrzany w mikrofali jest lekkostrawny.
  3. Na kuchence - do rondelka wrzuć łyżeczkę tłuszczu i wlej 1 do 2 łyżek wody na szklankę ryżu i gotuj całość na małym ogniu. Ryż będzie gotowy, gdy woda się zagotuje.

Podgrzewanie ryżu to doskonała opcja na to jak go nie marnować. Raz ugotowany ryż wcale nie musi trafić do kosza na śmieci. Można go użyć ponownie, należy jednak zadbać o jego bezpieczeństwo. Ryż, który ostygnie i nie jest odpowiednio przechowywany, może stać się siedliskiem toksycznej bakterii Bacillus cereus. Bakterie te rozmnażają się szybciej w temperaturze pokojowej niż w lodówce, a mogą powodować biegunkę, nudności i wymioty. Nie zostawiaj więc ryżu na blacie, jeśli planujesz go odgrzać i skorzystać z niego później. Zamiast tego przełóż go do pojemnika i schowaj do lodówki. To pozwala szybko przygotować posiłek z jego dodatkiem w przyszłości. Gdy masz już ugotowany ryż, wystarczy dodać do niego odpowiednie dodatki i cieszyć się jego smakiem. Warto również pamiętać, że taki sposób jest również zdrowszy dla organizmu. Dlatego, że po schłodzeniu tworzy się w ryżu skrobia oporna, która jest specyficznym, nietrawionym rodzajem błonnika. Jego dodatek pozwala znacznie obniżyć indeks glikemiczny ryżu, który normalnie jest dość wysoki. Jest to trik, który na pewno przyda się więc osobom, które mają problemy z gospodarką cukrową.

Czy warto włączyć do codziennej diety? Posiada witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). Jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm (dlatego należy do lekkostrawnych posiłków). Ma dobry wpływ na trawienie, ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Reguluje poziom cukru we krwi. Ryż jest bogaty w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla człowieka. Ponadto zawiera znaczne ilości białka i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Choć ryż, zwłaszcza brązowy, uchodzi za zdrowy i pożywny element jadłospisu, nie warto przesadzać z jego spożyciem. Zawiera on bowiem niewielkie ilości nieorganicznego arsenu, który, jak wskazują autorzy nowego badania, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci na skutek chorób serca i nowotworów.

Zobacz pytania podobne do jak podgrzać ryż?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto