Dania typu szyszki

dania typu szyszki

Szyszki wymyślono pod koniec XX wieku w wyniku kryzysu gospodarczego, kiedy to pustki w sklepach skłoniły ludzi do robienia słodyczy domowej roboty. Kulki zrobione z cukierków “Krówka” i ryżu preparowanego były popularnym przysmakiem w latach 90-tych. Są to proste do wykonania ciasteczka bez pieczenia. Pomysł na dania typu szyszki można wykorzystać do przekąsek na słodko i na słono. Słodkie kulki możemy zrobić z różnych składników jak zboża ekspandowane, wiórki kokosowe czy sezam, z czekoladą, kajmakiem, a nawet masą z fasoli lub daktyli. Szyszki na słono robimy z ziemniaków lub mięsa, czy też szyszki wegetariańskie z warzyw.

Dania typu szyszki - polecane przepisy

Dania typu szyszki - pozostałe przepisy

Dania typu szyszki - proste przepisy na szyszki na słodko i na słono

Czy pamiętacie przysmak z lat 90-tych, jakim były słodkie szyszki, robione domowym sposobem z krówek i ryżu dmuchanego? Te pyszne i pożywne ciasteczka odeszły nieco w zapomnienie. Ale warto przepis na szyszki przywrócić do łaska, gdyż może on stać się inspiracją do tworzenia smacznych przekąsek w postaci kulek na słodko lub na słono. Przypominamy dawny przepis na szyszki z masy krówkowej. Podsuwamy ciekawe pomysły jak zrobić nowoczesne szyszki z różnych składników, na słodko i na słono.

Zapomniane dania typu szyszki - jak powstały i jak się je robi dziś

Jak powstały dania typu szyszki

Małe ciasteczka szyszki są dziś nieco zapomniane, lecz w XX wieku stanowiły popularny przysmak. Polacy w czasach PRL i w latach 90-tych lubili słodkości, a cukiernie były niemal na każdej ulicy. Jednak spożycie słodyczy ograniczało nie tyle, powszechna obecnie, nadwaga, lecz brak pieniędzy. Wbrew pozorom, wybór słodyczy w sklepach był całkiem urozmaicony, zaś wyroby były świetnej jakości. Jednak mało kogo było stać na słodycze dobrej jakości. Zaś w sklepikach osiedlowych dostępne były niskiej jakości wyroby z cukru. Królowały wówczas wyroby czekoladopodobne, wafelki, cukierki typu landrynki, kolorowe galaretki, cukrowe lizaki itp.

Okresem szczególnego kryzysu były lata 80-te i 90-te. Polacy musieli się wykazywać nie lada inicjatywą i pomysłowością, aby stworzyć coś z niczego i zapewnić sobie lepszy standard życia. Mało kto dziś pamięta, że wówczas modny ciuch trzeba było sobie uszyć samodzielnie. Podobnie było ze słodyczami. Właśnie wtedy wymyślono takie słodycze domowej roboty jak szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego. W tym czasie pojawił się w sklepach ryż preparowany, a większość Polaków miała już lodówki, w których schładza się ciasta bez pieczenia. Ryż preparowany zwano wówczas ryżem dmuchanym i był popularną przekąską, szczególnie dla dzieci. Szybko wykorzystano go jako pomysł na fajne słodycze domowej roboty.

Drugim ważnym składnikiem szyszek były cukierki “Krówka”. Te cukierki z masy kajmakowej były klasycznym, polskim wynalazkiem, który pojawił się w latach 20-tych XX wieku. Krówki robione są z polskiego kajmaku, czyli mleka długo gotowanego z cukrem. Produkcję cukierków “Krówka” rozpoczęła rodzina Pomorskich, które robiła je także w czasie II wojny światowej. Po wojnie, gdy ich zakład znacjonalizowano, kontynuowali produkcję w swoim ogrodzie, a przedsiębiorstwo istnieje do dziś.

Jak robiono szyszki w XX wieku

Szyszki stanowiły proste i łatwe do zrobienia ciasteczka bez pieczenia. Do ich wykonania potrzebny był ryż preparowany i cukierki krówki. Cukierki rozpuszczano w rondelku razem z masłem. Masa krówkowa wymagała starannego mieszania, aby się nie przypaliła. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy krówkowej wsypywano ryż preparowany. Gry masa nieco ostygła, formowano z niej kule, które odstawiano do lodówki do stężenia. Uzyskiwano w ten sposób smaczne i pożywne ciasteczka.

Czy słodycze typu szyszki były zdrowe? Warto pamiętać, że w XX wieku żywność nie zawierała tyle konserwantów i sztucznych dodatków jak teraz. Ryż preparowany uzyskuje się z białego ryży, który poddaje się działaniu pary wodnej w wysokiej temperaturze. Obecnie ryż preparowany jest bardziej popularny w postaci wafli ryżowych. Jest to produkt lekkostrawny, odpowiedni dla dzieci i osób na diecie. Krówki, robione z kajmaku, zawierają dużo cukru, dlatego należy raczyć się nimi z umiarem. Wybierając składniki do wyrobu szyszek warto czytać etykiety i wybierać te produkty, które zawierają najmniej konserwantów i nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego. Zdrowszą alternatywą dla ryżu preparowanego jest ekspandowany orkisz lub amarantus.

Jak zrobić dania typu szyszki na słodko i na słono

Jak zrobić szyszki na słodko

Dania typu szyszki na słodko stanowią pyszną przekąskę. Są nie tylko smaczne, lecz także pożywne. Możemy je zabrać do pracy w lunchboxie lub zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Stanowią też pyszną i tanią przekąskę na imprezę lub na chwile relaksu w domu.

Tradycyjne szyszki robimy zrobić z masy krówkowej, kajmakowej z puszki lub też z czekoladą. Jeśli chcemy zrobić samodzielnie masę do szyszek, należy długo gotować mleko skondensowane z cukrem. Uzyskamy wówczas domowy kajmak.

Przepis na klasyczne szyszki możemy wykorzystać jako inspirację do różnego rodzaju słodkich przekąsek z różnymi składnikami. Bardziej dietetyczna masa do szyszek może powstać z daktyli zmiksowanych z pastą orzechową. Inny pomysł to masa zrobiona z gotowanej fasoli z czekoladą. Prostą masę czekoladową zrobimy z cukru, masła i mleka w proszku. Masę krówkową można również zmieszać z kakao, aby uzyskać bardziej czekoladowy smak. Do obtaczania kulek posłuży również sezam, wiórki kokosowe, czy też inne ekspandowane ziarna, jak amarantus, quinoa lub kasza jaglana, a nawet płatki owsiane. Podobnym przysmakiem jest również popularne rafaello, które z łatwością można zrobić samemu w domu .

Dania typu szyszki na słono

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomysł na dania typu szyszki wykorzystać do dań na słono. Pomysł ten wykorzystujemy do tworzenia różnego rodzaju panierowanych kulek. Nie zrobimy ich jednak bez pieczenia, lecz należy je usmażyć na patelni lub na głębokim tłuszczu. Do obtaczania kulek stosujemy zwykłą panierkę, sezam lub płatki kukurydziane.

Klasyczny przepis na wytrawne szyszki stanowią szyszki ziemniaczane. Zrobimy je z masy ziemniaczanej obtoczonej w bułce tartej i usmażone na patelni lub na głębokim tłuszczu. Fajny pomysł stanowi również przepis na szyszki drobiowe. Są to małe kotleciki z kurczaka obtoczone w płatkach kukurydzianych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto