Szyszki z mleka w proszku

Opublikowano: 19.04.2022 r., 8:31 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki ryżowe z mlekiem w proszku
Szyszki z mleka w proszku
Szyszki z mleka w proszku to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
234 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masło (250 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (40 g)
  • Ryż biały preparowany (250 g)
  • Mleko w proszku (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szpatułka, rondelek

Przepis na szyszki z mleka w proszku krok po kroku

Do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dokładamy do niego cukier puder, kakao i wodę (120 ml). Składniki doprowadzamy do zagotowania, mieszając je raz na jakiś czas.

Gotową masę zestawiamy z palnika. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz ryż preparowany. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Z masy formujemy małe kulki. Układamy je na talerzu. Po około 3 godzinach przekąska jest gotowa do spożycia.

Jak oceniasz przepis na szyszki z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szyszek z mleka w proszku

Pyszne szyszki z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ryż preparowany w połączeniu z kakao i mlekiem w proszku jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne ciastka zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić szyszki z mleka w proszku? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Następnie dokładamy do niego cukier puder, kakao i wodę (120 ml). Składniki doprowadzamy do zagotowania, mieszając je raz na jakiś czas. Gotową masę zestawiamy z palnika. Dodajemy do niej mleko w proszku oraz ryż preparowany. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Z masy formujemy małe kulki. Układamy je na talerzu. Po około 3 godzinach przekąska jest gotowa do spożycia.

Sprawdzony przepis na szyszki z mleka w proszku nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humoru, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.

Domowe szyszki z ryżu preparowanego odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciastka na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w szyszkach z mleka w proszku

Lista alergenów dla szyszek z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze szyszek z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Deser posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
468.22
234.11
Białko (g)
7.64
3.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
56.44
28.22
Węglowodany przyswajalne (g)
54.13
27.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.76
1.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
24.68
12.34
Tłuszcze nasycone (g)
16.42
8.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.26
4.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
3.51
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
0.45
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.50
31.25
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
62.83
31.41
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Potas (mg)
316.65
158.33
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Wapń (mg)
193.44
96.72
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
0.33
Brak danych dla: ryż biały preparowany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szyszek z mleka w proszku 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szyszek z mleka w proszku

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Ryż biały preparowany
250 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 5
8.50
Za 250 g
Mleko w proszku
120 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 120 g
Koszt składników
37.50