Coś słodkiego na szybko

coś słodkiego na szybko

Coś słodkiego na szybko potrzebne jest wówczas, gdy zapowiada się na odwiedziny gości albo imprezę. Warto znać wtedy pomysły na desery, które można przygotować w 5 czy 10 minut. Wśród słodkich przekąsek znajdują się m.in. galaretki, domowe lody, gofry, naleśniki i racuchy. Jeśli odwiedzić mają nas niespodziewani znajomi, wówczas będzie można sięgnąć po błyskawiczny przepis na jedną ze słodkości. Coś słodkiego sprawdza się na każdą okazję, zatem warto znać przepisy na takie desery.

Coś słodkiego na szybko – proste przepisy na błyskawiczne słodkości

Coś słodkiego na szybko przyda się wówczas, gdy odwiedzić nas mają niespodziewani goście. Jeśli nie masz ich czym ugościć, właśnie wtedy przyda się przepis na domowe słodycze. Jakie słodkości można przyrządzić z niczego wyszukanego w domu? Co zrobić w łatwy i szybki sposób na spontaniczną imprezę? Sprawdź najciekawsze receptury na smaczne i szybkie desery.

Przepis na coś słodkiego na szybko – sprawdź, co zrobić dla gości w domu

Szybkie słodkości dla gości, czyli słodycze z niczego

Jeśli odwiedzić mają cię niespodziewani goście albo masz ochotę zjeść coś słodkiego na szybko, warto znać receptury na błyskawiczny i łatwy deser. Szybkie desery są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą przyrządzić coś dobrego i słodkiego, nie przeznaczając na to zbyt wiele czasu. Słodycze tego typu mogą stanowić doskonałą alternatywę np. dla domowych ciast. Dobrym i sprawdzonym elementem szybkich deserów zawsze są owoce, które mogą być mrożone albo świeże. To baza wielu słodkości, o którą najłatwiej jest jednak latem, kiedy jest ich najwięcej. Co powiesz na pyszny deser z agrestem, malinami, jagodami albo truskawkami? Można zrobić z nich kisiel, budyń, pudding albo mus owocowy. Doskonale smakują przyrządzone z nich również sorbety lodowe i smoothies.

Wśród szybkich słodkości wyróżnić trzeba też naleśniki, gofry i racuchy. To mączne desery, które przygotować można na bazie różnych mąk, wzbogacone  wieloma dodatkami. Połączenie wszystkich trzech rodzajów słodkości zestawić można m.in. z cukrem pudrem i owocami, a także kremem czekoladowym. Świetnym pomysłem są także koktajle na bazie owoców, które sprawdzą się nie tylko jako orzeźwiające desery latem, ale i smaczne oraz zdrowe desery zimą. Co jeszcze będzie dobre dla całej rodziny jako coś słodkiego na szybko? Przekąska w tylu cake pops, czyli orzeszki w wiórkach kokosowych lub w kolorowej posypce. Bardzo dobre będą też czekoladowe fondue z owocami, waniliowe lub kakaowe muffinki, rurki z kremem lub bitą śmietaną i najprostsze sałatki owocowe – dodać można do nich również bakalie i orzechy.

Przepis na racuchy z jabłkami na mleku, krok po kroku

Racuchy z jabłkami to prosty deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Robi się je w Polsce od pokoleń, a recepturę zna większość tradycyjnych rodzin. Racuchy jabłkowe robi się bardzo szybko, więc są dobrym daniem zwłaszcza dla niespodziewanych gości. Poza tym deser jest puszysty, lekki i rozpływający się w ustach. Aby przygotować racuchy, najpierw należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: mąkę pszenną typ 500, mleko 1,5%, jabłka, sodę oczyszczoną, jajka, cukier puder i oliwę z oliwek. Wsyp mąkę do miski i dodaj sodę oczyszczoną. Wymieszaj, po czym wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj na gładką masę. Obierz jabłka i pokrój w plastry. Do ciasta wsyp owoce i zamieszaj. Wlej oliwę z oliwek na patelnię rozgrzaną na średni płomień. Wlewaj ciasto porcjami i uformuj z nich placki. Obsmaż każdy placek na złoto z obu stron. Racuchy serwuj z cukrem pudrem lub ulubionymi domowymi powidłami.

Racuchy z jabłkami to coś słodkiego na szybko, więc warto usmażyć je dla niespodziewanych gości lub dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. Możesz również podać je na kolację, ponieważ racuchy są smaczne, delikatne i niezwykle pożywne. Do przyrządzenia racuchów potrzeba zaledwie kilku składników, a danie jest proste do przygotowania. Właśnie dlatego świetnie poradzi z nim sobie dosłownie każdy, nawet największy amator gotowania i laik w kuchni. Warto dodać maślankę i kefir do ciasta na racuchy, jeżeli nie chcesz lub nie możesz zrobić go na mleku.

Coś słodkiego na szybko – te przepisy warto mieć zawsze w pobliżu!

Przepis na pyszne domowe lody śmietankowe, krok po kroku

Jeśli masz ochotę na coś naprawdę smacznego, słodkiego i szybkiego w przygotowaniu, warto zrobić lody śmietankowe. To dobry pomysł np. na upalne lato. Możesz również zrobić lody, aby podać je gościom do domowej szarlotki, jeśli tylko oczywiście masz na to ochotę. W celu przygotowania lodów śmietankowych należy zaopatrzyć się w zasadzie jedynie we dwa składniki – mianowicie w śmietankę kremową 36%, a także mleko skondensowane. Najpierw umieść w misce składniki, następnie ubij je na masę za pomocą miksera, żeby połączyć składniki. Zamknij pojemnik i wstaw masę do lodówki na pół godziny. Ubij masę mikserem – musi zrobić się gęsta i znacznie powiększyć swoją objętość. Krem śmietankowy zamknij do pojemnika, następnie wsadź go do zamrażalki na kilka godzin. Po tym czasie lody powinny być już gotowe i pyszne.

Lody śmietankowe to jeden z najbardziej popularnych szybkich deserów. Jest to niezwykle orzeźwiający i smaczny deser dla całej rodziny, a także niespodziewanych gości. Przepis na lody jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzą z nim sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Do przyrządzenia lodów śmietanowych potrzeba zaledwie dwóch składników, więc robi się je bardzo szybko. Warto dodać, że śmietanka kremowa 36% to produkt, który zawiera dość dużą ilość tłuszczu – właśnie dlatego można ją bez problemu ubić na sztywną pianę. Jest w niej sporo białka, zatem to świetne jego źródło. Lody śmietankowe doskonale smakują saute, jednak podać można je również do ciepłej domowej szarlotki. Gdy będzie się je spożywać w umiarkowanej ilości, nie zaszkodzą nawet na diecie redukcyjnej.

Gofry belgijskie na szybko – sprawdzony i szybki sposób na gofry

Masz ochotę na coś naprawdę dobrego i słodkiego? Spróbuj przygotować gofry belgijskie, które będą mieć chrupiącą skórkę. Jeśli zrobisz je według przepisu, z pewnością będą bardzo puszyste. Gofry dobre są zarówno z owocami, bitą śmietaną i czekoladą, jak i oprószone cukrem pudrem. Do przyrządzenia gofrów potrzebować będziesz następujących składników: mąka pszenna typ 450, jajka, suche drożdże, mleko 1,5%, sól, masło, cukier biały  i cukier waniliowy. Rozpuść masło, po czym przesyp mąkę do miski. Dodaj do niej cukier, drożdże, mleko, sól, masło i jajka. Miksuj całość przez ok. 5 minut. Następnie nakryj ciasto bawełnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. Rozgrzej gofrownicę, po czym kolejno nakładaj do niej porcje ciasta. Piecz gofry przez ok. 5 minut każdy – czas pieczenia zależeć będzie od mocy urządzenia. Wystudź gofry na kratce, żeby ich skórka zrobiła się chrupiąca.

Gofry belgijskie są jednymi z najsmaczniejszych gofrów, na jakie istnieje przepis. Ich skórka jest niezwykle chrupiąca, a gofry mają delikatne i puszyste wnętrze. Doskonale smakują z dosłownie każdym dodatkiem, zwłaszcza z owocami. W odróżnieniu od klasycznych gofrów jest to przepis na ich drożdżową wersję – właśnie dzięki temu gofry są puszyste. Trzeba jednak pamiętać o tym, że gofry to bardzo kaloryczny deser. Jeden zawiera ok. 250 kcal, a z dodatkami może się zrobić już znacznie powyżej 500 kcal. Mimo że deser jest pyszny, właśnie ze względu na dużą ilość kalorii warto spożywać go jedynie od czasu do czasu.

Warto wiedzieć…

Coś słodkiego na szybko przygotować można w każdym momencie, zwłaszcza wtedy, gdy z wizytą przyjść mają niespodziewani goście. Przepisy na słodycze warto znać również wówczas, gdy nachodzi nas ochota na prosty i szybki deser. Przyrządzisz go od kilku do kilkunastu minut, a domowa przekąska będzie znacznie lepsza niż słodycze ze sklepowej półki. Poza tym, przyrządzając coś słodkiego w domu, masz pewność co do składu przepisu. Przygotowanie szybkiego deseru może jest błyskawiczne, ale słodkości smakują równie dobrze, co te przygotowane w kilkadziesiąt minut. Oprócz przepisów, które wymienione zostały w tym tekście, warto przyrządzić również inne desery – sernik na zimno, panna cottę, domowy jogurt owocowy i kogel-mogel. Podstawą lub chociaż większą częścią szybkiego i smacznego deseru zawsze powinny być owoce, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin cennych dla naszego zdrowia.

Coś słodkiego na szybko - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto