Szyszki z masy krówkowej
- Ryż biały preparowany (200 g)
- Masa krówkowa - 1 puszka (500 g)
- Masło - 2 łyżki (50 g)
Przepis na szyszki z masy krówkowej krok po kroku
W garnku roztop masło, następnie przelej do niego masę kajmakową.
Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję dodaj ryż i dokładnie wymieszaj łyżką, by wszystkie ziarenka były pokryte masą.
Za pomocą 2 łyżek uformuj z masy kule.
Całość przełóż na talerzyk i wstaw do lodówki na 1 godznę.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat szyszek z masy krówkowej
Szyszki z masy krówkowej to deser znany prawie każdemu. Kojarzy się zwykle z czasem dzieciństwa. Szyszki z karmelową masą należą do tych słodkości, których smaku się nie zapomina. Choć niezwykle proste, wcale nie są nudne czy banalne. Preparowany ryż, który idealnie komponuje się z karmelem, zachwyca wspaniałą fakturą. To słodkości, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom przepisów w wersji retro.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szyszki z masy krówkowej, które zachwycą smakiem, ale również wspaniałą konsystencją, a przy tym nie będą zbyt skomplikowane w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To deser o fantastycznie karmelowym aromacie, pełen preparowanego i bardzo miękkiego ryżu. Masa krówkowa po schłodzeniu lekko zastyga tworząc chrupiącą skorupkę na powierzchni ciastek.
Przepis na szyszki z masy krówkowej pozwala na przygotowanie ciastek w niesamowicie szybki sposób. Choć całość może wydawać się odrobinę skomplikowana, wcale tak nie jest. Cały proces przygotowania został dodatkowo uproszczony przez użycie gotowej masy. Szyszki można również wykonać z cukierków krówek, jednak jest to proces niezwykle długotrawały, masa kajmakowa go znacznie upraszcza.
To świetny deser, szczególnie dla dzieci, które pokochają całość za prostotę i niebywałą słodycz. Choć szyszki zyskują dużą popularność wśród najmłodszych domowników, to również dorośli nie potrafią przejść obok nich obojętnie. Trudno się dziwić, to słodkości, od których ciężko jest się oderwać. Mają odpowiednią strukturę, a także fantastyczny smak, który spodoba się wszystkim, gustującym w toffi.
Te słodkości są niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto zrobić je samemu w domu. To bardzo dobra alternatywa dla słodyczy ze sklepu, które zawierają znacznie więcej cukru i tłuszczów nasyconych, które nie są mile widziane w codziennej diecie, gdyż negatywnie wpływają na układ krwionośny. Te ciastka są niezwykle szybkie, a przy okazji bardzo pyszne, więc na pewno skradną serca wszystkich domowników. Są tak smaczne, że znikają w ekspresowym tempie, dlatego warto od razu przygotować podwójną porcję. To dobre zastępstwo dla przetworzonych słodyczy.
Alergeny w szyszkach z masy krówkowej
Lista alergenów dla szyszek z masy krówkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Masło
Wartości odżywcze szyszek z masy krówkowej
Ten deser nie jest zdrowy ze względu na dużą ilość cukru.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.