Słodycze z dzieciństwa

słodycze z dzieciństwa

W czasach PRL słodycze były wyjątkowym rarytasem, dostępnym zwykle od święta. Kiedyś nie było tak dużego wyboru słodkich przekąsek, jakie mamy dziś w sklepie. Osoby żyjące w czasach PRL-u słodycze z dzieciństwa wspominają więc z ogromnym sentymentem. Aby zjeść coś słodkiego, często po prostu robiono słodycze samodzielnie. Delektowała się później nimi cała rodzina. Nie były to bardzo skomplikowane przepisy, dlatego większość gospodyń domowych potrafiła samodzielnie przygotować słodycze.

Słodycze z dzieciństwa - polecane przepisy

Słodycze z dzieciństwa - pozostałe przepisy

Słodycze z dzieciństwa – przepisy na słodkości przypominające smak dzieciństwa

Wiele osób urodzonych w czasach PRL-u wspomina dzieciństwo jako najpiękniejszy okres życia. Często z sentymentem wracają do momentów spędzonych z rodziną i rówieśnikami. W pamięć zapadły im zwłaszcza słodycze z dzieciństwa, których smaki niegdyś tak bardzo rozpieszczały tamtejsze pokolenia. Jak przygotować dziś można słodycze, które odwzorują pyszności z lat 90? Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na domowe cukierki, które przypomną szczęśliwe lata 80? Sprawdź kilka najciekawszych receptur na słodycze i dowiedz się, jak odtworzyć smak rarytasów z PRL-u.

Słodycze z dzieciństwa – dowiedz się, jak przygotować domowe słodkości

Kilka słów na temat słodyczy w PRL-u

W czasach PRL-u dzieci nie miały tak łatwego dostępu do słodyczy, jak dziś. Słodkie przekąski w zasadzie jadano wyłącznie z okazji świąt. Wybór słodyczy był bardzo ograniczony. Jeśli już jakieś pyszności pojawiały się w sklepie, nie były one najlepszej jakości. Mimo że wyroby czekoladopodobne nie należą do najlepszych słodyczy, dzieci i tak je uwielbiały. Poza słodyczami dostępnymi na półkach sklepu gospodynie domowe robiły je również własnoręcznie – o tym jednak opowiemy nieco później. Ciężko dziś podrobić smaki, które królowały w okresie PRL-u. Oczywiście, istnieje wiele przepisów na pyszności z lat 90 i 80. Nie robią one jednak takiego wrażenia, jakie wywierały na dzieciach w tamtych latach.

Co ciekawe, wiele kultowych produktów z PRL-u przetrwało do dziś. W dużych marketach spożywczych czasami pojawiają się słodycze z dzieciństwa, przypominając lata 80 i tamtejsze smaki (np. ciepłe lody, cukierki, gumy do żucia i oranżadki). Wiele osób coraz chętniej wraca jednak pamięcią do przepisów na słodycze, które dawniej zastępowały to, czego nie można było kupić w sklepie.

Prosty przepis na szyszkę z ryżu preparowanego – sprawdź, jak ją zrobić!

Szyszka z ryżu preparowanego to słodycz, który był szczególnie popularny w latach 80 i 90. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, warto przygotować właśnie takie szyszki rodem z PRL-u. Możesz odtworzyć ich smak właśnie z pomocą tej receptury i poczęstować dzieci deserem z dzieciństwa. Aby zrobić szyszki, należy przygotować następujące składniki: ryż biały preparowany, masa krówkowa, kakao 16% (w proszku) i czekolada mleczna. Najpierw należy umieścić czekoladę mleczną w rondelku, następnie dodać do niej masę krówkową. Podgrzewaj, aż składniki całkiem się rozpuszczą. Dodaj kakao i porządnie zamieszaj całość. Dorzuć również ryż do ciepłej masy i wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj szyszki i wyłóż je na papier do pieczenia. Następnie schowaj do lodówki na pół godziny, aby zrobiły się odpowiednio twarde. Deser w tak przygotowany sposób można przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni.

Jeśli masz ochotę na szybki i naprawdę smaczny deser, warto przyrządzić szyszki z preparowanego ryżu. To potrawa, która nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej, więc spokojnie poradzi z nią sobie nawet największy laik gotowania. Szyszki wymagają tylko czterech składników, aby je zrobić, więc nie jest to deser ani skomplikowany, ani specjalnie drogi. Warto wiedzieć, że masa krówkowa jest niezwykle słodkim wyrobem, w którym jest mnóstwo cukru. Aby go zminimalizować, istnieje jednak sprawdzony sposób. Można w łatwy sposób zrobić masę w domu z mleka skondensowanego – zatem wcale nie jest koniecznością kupowanie gotowej masy krówkowej. Wystarczy umieścić mleko skondensowane do rondelka z wodą i gotować przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. Kajmakowa masa utworzona w ten sposób będzie znacznie bardziej mleczna niż ta sklepowa. Szyszka z preparowanego ryżu to znakomity deser dla całej rodziny, która posmakuje nie tylko dorosłym smakoszom słodyczy, ale przede wszystkim dzieciom. Jeśli chcesz zrobić zdrowszą wersję tej słodkości, zawsze możesz przygotować szyszki z gorzkiej czekolady.

Jak zrobić blok czekoladowy rodem z PRL-u? Sprawdzony przepis, krok po kroku

Słodycze z dzieciństwa to nie tylko miętowe cukierki i gumy balonowe. Wśród nich wyróżnia się blok czekoladowy, który w czasach PRL był wyjątkowo rozchwytywanym deserem. Nie dość, że przepięknie się prezentuje, to w dodatku wybornie smakuje. Pasuje do imprez rodzinnych, ale i bywa doskonałym poczęstunkiem dla gości. Aby zrobić blok czekoladowy, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: masło, mleko 2%, cukier, mleko w proszku, kakao 16% w proszku, herbatniki, orzechy arachidowe i rodzynki.

Najpierw trzeba włożyć masło do garnuszka i gotować je do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do niego cukier i dolej mleko – mieszaj, aż cukier rozpuści się w mleku. Dodaj kakao do maślanej masy, po czym dodaj również mleko w proszku. Zamieszaj wszystko rózgą, żeby masa zrobiła się gęsta. Wystudź całość. Posiekaj drobno orzechy z rodzynkami i herbatnikami, następnie dodaj do masy kakaowej. Wymieszaj wszystko, wyłóż papierem do pieczenia foremkę i rozłóż na niej całą masę. Włóż w ten sposób przygotowany blok czekoladowy do lodówki na minimum 2 godziny, aby porządnie się schłodził. Dopiero zbity, twardy blok pokroić będzie można bowiem na kawałki.

Blok czekoladowy to jeden z najsmaczniejszych słodyczy, które jadło się w czasach PRL-u. Wiele z nas do dziś wspomina deser z szerokim uśmiechem na twarzy. Blok czekoladowy nie dość, że jest bardzo smaczny, to w dodatku znakomicie się prezentuje. To świetna alternatywa dla klasycznych wypieków domowych. Przepis na blok jest prosty, a składniki stosunkowo nie drogie, więc każdy powinien dobrze poradzić sobie z tym przepisem. Warto dodać, że blok czekoladowy można łączyć również z innymi dodatkami – nie tylko z tymi, które podane są w tym przepisie. Doskonale sprawdzą się np. kandyzowane lub suszone owoce, które jeszcze bardziej podkreślą wyjątkowy smak deseru.

Przepisy na najlepsze słodycze z dzieciństwa – spróbuj odtworzyć smak!

Piszinger z mlekiem w proszku – sprawdzony przepis na deser

Piszinger z mlekiem w proszku to jeden z najbardziej popularnych deserów, który dawniej robiło się w większości domów. To bardzo łatwy do przygotowania słodycz, który z pewnością posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Tym, którzy swoje dzieciństwo spędzili w PRL-u, piszinger naprawdę dobrze będzie się kojarzył. Warto poświęcić więc czas na samodzielne przygotowanie tego wyjątkowego deseru. Do zrobienia go należy zaopatrzyć się w następujące składniki: wafle tortowe, cukier, mleko 2%, mleko w proszku i masło. Najpierw umieść masło w garnuszku i rozpuść je. Następnie dodaj mleko i cukier – zmieszaj całość i wystudź. Ubij masę na kremową i jednolitą. Połącz wafle z mlekiem w proszku, mieszając mikserem. Przełóż je kremem i obciąż wierzch wafli czymś ciężkim (np. deską do krojenia). W takiej postaci włóż piszinger na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała, a deser nabrał niepowtarzalnego smaku.

Piszinger z mlekiem w proszku to jeden z najsmaczniejszych deserów, które przygotowywało się w domach w czasach PRL-u. Mimo że słynne wafle można zrobić w wielu wersjach, te z przepisu są jednymi z najlepszych i najsmaczniejszych. Produkty potrzebne do zrobienia piszingera są też stosunkowo tanie, a przepis prosty. Oznacza to, że dosłownie każdy powinien wyśmienicie z nim sobie poradzić. Jako że nie potrzebna jest żadna obróbka termiczna do utworzenia deseru, można spokojnie przygotować go razem z dziećmi. Piszinger można podać gościom i rodzinie saute, ale też jako świetny dodatek do lodów lub owoców.

Kolorowy galaretkowiec – przepis na smaczny deser dla całej rodziny

Słodycze z dzieciństwa to coś, co zawsze wspominamy z radością w oczach. Kiedyś o deser było znacznie ciężej niż dziś, więc ich jedzenie miało szczególny urok i wartość dla dzieci. Jednym z ulubionych słodyczy był galaretkowiec, który potrafiło robić większość gospodyń domowych. Nie dość, że deser wspaniałe się prezentuje, to w dodatku świetnie smakuje. Galaretkowiec idealnie współgra z popołudniową kawą. Będzie też stanowić świetny poczęstunek dla gości. Oto kilka składników, które należy zakupić w celu przygotowania deseru: śmietanka kremowa 30%, galaretka w kilku smakach, jogurt grecki 0%, mleko 1,5%, cukier i żelatyna.

Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Wylej je na głębokie talerzyki i zostaw do wystudzenia. Włóż do lodówki, gdy galaretki stężeją. W osobnym rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim cukier i żelatynę. Ubij kremową śmietanę na sztywno, następnie porcjami dodaj do niej jogurt grecki – dolej wystudzone mleko z cukrem i żelatyną. Następnie pokrój galaretki w kostkę i dodaj je do śmietanowo-jogurtowej masy. Wlej masę razem z galaretkami do foremki – może to być keksówka. Zostaw, aż stężeje. Trwa to zwykle ok. 3 godziny. Po tym czasie będziesz mógł pokroić ciasto i zaserwować je swoim gościom.

Przepis na galaretkowiec znany jest już od bardzo dawna. To jedno z kultowych polskich ciast na zimno, które chętnie przygotowywaliśmy zwłaszcza w latach PRL-u. Nie dość, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, to w dodatku ze stosunkowo tanich składników. Sprawia to, że większość z nas może pozwolić sobie na ten pyszny słodycz. Należy jednak pamiętać o tym, że ciasto wymaga dość długiego chłodzenia, żeby jego konsystencja zrobiła się zwarta. Dopiero wtedy nadaje się bowiem do jedzenia.

Ciastka owsiane na słodko – sprawdzony i prosty przepis

Popularnym deserem były niegdyś ciastka owsiane, które wielu osobom zastępowały słodycze. Nie dość, że ciastka te są bardzo smaczne, to w dodatku niskokaloryczne i lekkostrawne. Właśnie dlatego uważa się, iż jest to idealna alternatywa dla słodkości sklepowych – zwłaszcza gdy ktoś jest na diecie odchudzającej. W celu przyrządzenia ciastek należy wyposażyć się w następujące składniki: masło, płatki owsiane, cukier puder, nasiona słonecznika, czekolada deserowa, proszek do pieczenia, jajka, mąka owsiana pełnoziarnista, cukier z wanilią i cynamon.

Najpierw trzeba rozpuścić masło w niewielkim garnuszku. Następnie do dużej miski wsypuje się razem płatki owsiane, cukier puder i cukier waniliowy, nasiona słonecznika oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, po czym zetrzyj czekoladę. Dodaj dobrze rozpuszczone masło i porządnie wymieszaj składniki za pomocą rąk. Uformuj małe, płaskie ciasteczka z masy owsianej, po czym poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 15 minut.

Ciasteczka owsiane to doskonały pomysł na smaczny i zdrowy deser. Jeśli lubisz słodycze, jednak preferujesz zdrowy tryb odżywiania, to znakomita alternatywa dla wszelakich sztucznych produktów ze sklepu. Ciastka bardzo dobrze smakują i świetnie prezentują się na talerzu. Mogą leżeć w lodówce nawet przez kilka dni, więc przekąska spokojnie starczy na kilka deserów. Jako że ciastka robi się z płatków owsianych, mają one wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To idealne źródło witamin z grupy B oraz beta glukanów i błonnika. Możesz podawać je nie tylko na deser, ale też na śniadanie lub lunch do szkoły i do pracy. Zbożowe ciastka są proste w przygotowaniu, więc nawet laik cukiernictwa nie powinien mieć większych problemów z ich upieczeniem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto