Słodycze z dzieciństwa
-
Szyszki z masy krówkowej
Szyszki z masy krówkowej to deser znany prawie każdemu. Kojarzy się zwykle z czasem dzieciństwa. Szyszki z karmelową masą należą …
20 + 10 min łatwy 15 177 kcal -
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal -
Ryż z jabłkiem z cynamonem
Ryż z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na smaczny deser lub danie obiadowe na słodko podawane dla dzieci na …
20 + 20 min łatwy 4 217 kcal
Słodycze z dzieciństwa - przepisy
-
Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na pyszne łakocie dla dzieci i dorosłych. Najlepsze oponki z ciasta drożdżowego podaj z …
140 + 30 min łatwy 12 654 kcal -
Szyszki z ryżu preparowanego i czekolady
Mega proste i ekspresowe w wykonaniu szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to największa gratka zwłaszcza dla dzieci. Słodkie co …
30 min łatwy 10 258 kcal -
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to świetna alternatywa dla typowego ciasta. Ma wspaniały, kakaowy smak i naprawdę miłą konsystencję. To deser, który skradnie …
40 + 15 min łatwy 10 433 kcal -
Szarlotka
Szarlotka jest prosta do przygotowania, a idealnie nadaje się jako deser lub poczęstunek dla gości. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, …
55 + 60 min łatwy 20 214 kcal -
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Ciasto biszkoptowe z truskawkami to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Trudno się temu dziwić, w końcu jest …
25 + 55 min łatwy 10 96 kcal -
Chałka z kruszonką
Nie ma nic lepszego niż maślana chałka z kruszonką, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz …
60 + 20 min łatwy 2 1482 kcal
-
Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to bardzo dobry pomysł na pyszne słodkie co nieco. Wafle świetnie sprawdzą się jako dodatek …
20 + 10 min łatwy 10 418 kcal -
Kasza manna na mleku
Kaszka manna na mleku to dla jednych zmora z dzieciństwa dla drugich z kolei to przyjemne wspomnienie beztroskich czasów. Dla …
10 + 10 min łatwy 1 269 kcal -
Naleśniki z dżemem
Pyszne naleśniki z dżemem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 30 min łatwy 17 66 kcal -
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę …
30 + 94 min łatwy 24 270 kcal -
Rachatłukum
Rachatłukum to bardzo słodkie słodycze tradycyjne dla wielu kuchni bałkańskich oraz bliskowschodnich. Najczęściej kojarzone są jako tureckie galaretki z cukrem …
30 min łatwy 0
-
Szyszki z mleka w proszku
Pyszne szyszki z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
15 + 20 min łatwy 15 234 kcal -
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Rogaliki drożdżowe z powidłami są idealnym pomysłem na wspaniały deser pełen owocowego smaku. W tej wersji rogaliki są niezwykle kruche, …
35 + 20 min łatwy 10 473 kcal -
Ciastka maszynkowe
Ciastka maszynkowe to zdecydowany smak dzieciństwa. Jeśli tęsknisz za ich kruchą strukturą i słodkim smakiem to sprawdź nasz przepis już …
20 + 18 min średni 66 86 kcal -
Galaretkowiec
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
180 + 10 min łatwy 16 252 kcal -
Domowy budyń
Domowy budyń na mleku to pyszny deser dla dzieci i nie tylko. Z pewnością wielu z nas, jego smak przypomni …
20 min łatwy 2 392 kcal -
Kisiel malinowy
Kisiel malinowy to sprawdzony przepis, który pozwoli ugotować szybki deser z malin. Do przygotowania kisielu można użyć malin świeżych lub …
5 + 10 min łatwy 4 393 kcal
-
Racuchy drożdżowe
Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, …
25 min łatwy 5 533 kcal -
Kluski leniwe na słodko
Kluski z sera białego powszechnie znane też jako tradycyjne kluski leniwe na słodko to świetna propozycja obiadowa dla całej Twojej …
20 + 10 min łatwy 30 28 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, …
20 + 50 min łatwy 10 475 kcal -
Ciastka kruche z cukrem
Domowe ciastka kruche z cukrem to delikatne, kruche ciasteczka, które są szybkie i łatwe do przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj …
60 + 15 min łatwy 40 85 kcal -
Oponki serowe
Oponki serowe są proste do przygotowania. Można je podać na podwieczorek, ale sprawdzą się także jako przekąska w czasie imprezy. …
50 min łatwy 40 153 kcal
-
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal -
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą są wszystkim dobrze znane. Wystarczy kilka minut i te pyszne ciasteczka pojawią się na Twoim stole. …
15 + 15 min łatwy 20 132 kcal -
Szarlotka z gruszkami
Szarlotka z gruszkami to doskonała propozycja na szarlotkę inaczej. Innowacyjne spojrzenie na ciasto zachwyci najbardziej wymagających gości. Przepis na szarlotkę …
30 + 50 min łatwy 10 565 kcal -
Kruche faworki
Kruche faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone …
20 + 7 min łatwy 40 132 kcal -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 345 kcal
-
Konfitura malinowa
Czy może być coś lepszego niż domowa konfitura malinowa? Pyszna, różowa konfitura to świetny pomysł na dodatek do słodkich wypieków, …
10 + 40 min łatwy 7 -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal -
Wafel z mlekiem w proszku
Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku. Poznaj mój dzisiejszy …
60 + 20 min łatwy 20 -
Pączki serowe
Małe pączki serowe świetnie sprawdzą są jako przekąska w pracy czy szkole. Łatwy przepis na szybkie kulki serowe jest naprawdę …
25 min łatwy 5 645 kcal -
Pańska skórka
Pańska skórka to jedne z najstarszych polskich cukierków. Sprzedawane głównie w Warszawie, jednak można je spotkać na targach, czy jarmarkach …
10 min łatwy 10 31 kcal -
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Ciasto na pierogi z jagodami jest …
90 min łatwy 5 570 kcal -
Mini serniczki
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na mini serniczki. To nieco …
40 + 20 min łatwy 15 111 kcal -
Pierogi z truskawkami
Pierogi domowe uważane są za dania polskie. Goszczą one w wielu polskich domach. Istnieje wiele odmian pierogów: na słodko na …
90 min łatwy 5 528 kcal -
Małdrzyki
Przepis na małdrzyki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebny będzie ser biały, mąka, roztopione masło, jajka i …
15 + 30 min łatwy 4 442 kcal -
Drożdżówki z kruszonką
Drożdżówki z kruszonką, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 30 min łatwy 10 340 kcal -
Zupa owocowa
Zupa owocowa to doskonały pomysł na smaczną zupę obiadową dla dzieci, ponieważ jest słodka i bardzo smaczna z chęcią będzie …
20 + 30 min łatwy 5 435 kcal -
Gofry jak z budki
Gofry jak z budki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry można podać z ulubionymi dodatkami, …
30 min łatwy 5 624 kcal -
Szyszki z ryżu preparowanego
Szyszki z ryżu preparowanego zapewne zna każdy z nas, jest to niezapomniana przekąska z dzieciństwa. Szyszki są szybkie i łatwe …
60 + 20 min łatwy 12 201 kcal -
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Rogaliki drożdżowe z marmoladą to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy …
60 + 25 min łatwy 20 159 kcal -
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybkie i łatwe rozwiązanie na deser dla dzieci. To także świetny pomysł na pyszne drugie …
20 + 20 min łatwy 36 73 kcal -
Biszkopty bez cukru
Biszkopty bez cukru to doskonały pomysł na ciastka dla niemowląt podczas rozszerzania ich diety. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako przekąska …
30 min łatwy 10 32 kcal -
Muffinki czekoladowe wilgotne
Muffinki czekoladowe wilgotne to pyszne wypieki idealne na deser. Kochają je dzieci i dorośli, szczególnie jako dodatek do kawy. Przepis …
15 + 20 min łatwy 12 -
Ptasie mleczko z galaretki
Ptasie mleczko z galaretki to doskonała propozycja na domowe słodycze. Ptasie mleczko z galaretki świetnie sprawdzi się jako deser, który …
60 min łatwy 10 -
Blok czekoladowy z mleka w proszku
Nie ma osoby, która nie pamięta takiej łakoci jak blok czekoladowy z mleka w proszku. Był to prosty i łatwy …
60 + 20 min łatwy 10 524 kcal -
Babeczki z truskawkami
Babeczki z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser, podwieczorek lub przekąskę do zabrania na wynos do pracy, lub do …
20 + 30 min łatwy 12 161 kcal -
Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy to typowe danie, które serwujemy przeważnie w okresie wigilijnym lub wielkanocnym. Jest to doskonała propozycja na dodatek do …
45 + 35 min łatwy 10 303 kcal -
Budyń bez cukru
Waniliowy budyń bez cukru z dodatkiem banana to pyszny deser dla wszystkich członków rodziny, małych i dużych. Jest niesamowicie smaczny …
10 + 20 min łatwy 2 239 kcal -
Strucla z jabłkami
Domowa strucla z jabłkami to pyszne i szybkie ciasto do kawy. Potrzebne składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby …
90 + 30 min łatwy 12 294 kcal
Słodycze z dzieciństwa - co to jest?
W czasach PRL słodycze były wyjątkowym rarytasem, dostępnym zwykle od święta. Kiedyś nie było tak dużego wyboru słodkich przekąsek, jakie mamy dziś w sklepie. Osoby żyjące w czasach PRL-u słodycze z dzieciństwa wspominają więc z ogromnym sentymentem. Aby zjeść coś słodkiego, często po prostu robiono słodycze samodzielnie. Delektowała się później nimi cała rodzina. Nie były to bardzo skomplikowane przepisy, dlatego większość gospodyń domowych potrafiła samodzielnie przygotować słodycze.
Słodycze z dzieciństwa – przepisy na słodkości przypominające smak dzieciństwa
Wiele osób urodzonych w czasach PRL-u wspomina dzieciństwo jako najpiękniejszy okres życia. Często z sentymentem wracają do momentów spędzonych z rodziną i rówieśnikami. W pamięć zapadły im zwłaszcza słodycze z dzieciństwa, których smaki niegdyś tak bardzo rozpieszczały tamtejsze pokolenia. Jak przygotować dziś można słodycze, które odwzorują pyszności z lat 90? Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na domowe cukierki, które przypomną szczęśliwe lata 80? Sprawdź kilka najciekawszych receptur na słodycze i dowiedz się, jak odtworzyć smak rarytasów z PRL-u.
Słodycze z dzieciństwa – dowiedz się, jak przygotować domowe słodkości
Kilka słów na temat słodyczy w PRL-u
W czasach PRL-u dzieci nie miały tak łatwego dostępu do słodyczy, jak dziś. Słodkie przekąski w zasadzie jadano wyłącznie z okazji świąt. Wybór słodyczy był bardzo ograniczony. Jeśli już jakieś pyszności pojawiały się w sklepie, nie były one najlepszej jakości. Mimo że wyroby czekoladopodobne nie należą do najlepszych słodyczy, dzieci i tak je uwielbiały. Poza słodyczami dostępnymi na półkach sklepu gospodynie domowe robiły je również własnoręcznie – o tym jednak opowiemy nieco później. Ciężko dziś podrobić smaki, które królowały w okresie PRL-u. Oczywiście, istnieje wiele przepisów na pyszności z lat 90 i 80. Nie robią one jednak takiego wrażenia, jakie wywierały na dzieciach w tamtych latach.
Co ciekawe, wiele kultowych produktów z PRL-u przetrwało do dziś. W dużych marketach spożywczych czasami pojawiają się słodycze z dzieciństwa, przypominając lata 80 i tamtejsze smaki (np. ciepłe lody, cukierki, gumy do żucia i oranżadki). Wiele osób coraz chętniej wraca jednak pamięcią do przepisów na słodycze, które dawniej zastępowały to, czego nie można było kupić w sklepie.
Prosty przepis na szyszkę z ryżu preparowanego – sprawdź, jak ją zrobić!
Szyszka z ryżu preparowanego to słodycz, który był szczególnie popularny w latach 80 i 90. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, warto przygotować właśnie takie szyszki rodem z PRL-u. Możesz odtworzyć ich smak właśnie z pomocą tej receptury i poczęstować dzieci deserem z dzieciństwa. Aby zrobić szyszki, należy przygotować następujące składniki: ryż biały preparowany, masa krówkowa, kakao 16% (w proszku) i czekolada mleczna. Najpierw należy umieścić czekoladę mleczną w rondelku, następnie dodać do niej masę krówkową. Podgrzewaj, aż składniki całkiem się rozpuszczą. Dodaj kakao i porządnie zamieszaj całość. Dorzuć również ryż do ciepłej masy i wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj szyszki i wyłóż je na papier do pieczenia. Następnie schowaj do lodówki na pół godziny, aby zrobiły się odpowiednio twarde. Deser w tak przygotowany sposób można przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni.
Jeśli masz ochotę na szybki i naprawdę smaczny deser, warto przyrządzić szyszki z preparowanego ryżu. To potrawa, która nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej, więc spokojnie poradzi z nią sobie nawet największy laik gotowania. Szyszki wymagają tylko czterech składników, aby je zrobić, więc nie jest to deser ani skomplikowany, ani specjalnie drogi. Warto wiedzieć, że masa krówkowa jest niezwykle słodkim wyrobem, w którym jest mnóstwo cukru. Aby go zminimalizować, istnieje jednak sprawdzony sposób. Można w łatwy sposób zrobić masę w domu z mleka skondensowanego – zatem wcale nie jest koniecznością kupowanie gotowej masy krówkowej. Wystarczy umieścić mleko skondensowane do rondelka z wodą i gotować przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. Kajmakowa masa utworzona w ten sposób będzie znacznie bardziej mleczna niż ta sklepowa. Szyszka z preparowanego ryżu to znakomity deser dla całej rodziny, która posmakuje nie tylko dorosłym smakoszom słodyczy, ale przede wszystkim dzieciom. Jeśli chcesz zrobić zdrowszą wersję tej słodkości, zawsze możesz przygotować szyszki z gorzkiej czekolady.
Jak zrobić blok czekoladowy rodem z PRL-u? Sprawdzony przepis, krok po kroku
Słodycze z dzieciństwa to nie tylko miętowe cukierki i gumy balonowe. Wśród nich wyróżnia się blok czekoladowy, który w czasach PRL był wyjątkowo rozchwytywanym deserem. Nie dość, że przepięknie się prezentuje, to w dodatku wybornie smakuje. Pasuje do imprez rodzinnych, ale i bywa doskonałym poczęstunkiem dla gości. Aby zrobić blok czekoladowy, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: masło, mleko 2%, cukier, mleko w proszku, kakao 16% w proszku, herbatniki, orzechy arachidowe i rodzynki.
Najpierw trzeba włożyć masło do garnuszka i gotować je do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do niego cukier i dolej mleko – mieszaj, aż cukier rozpuści się w mleku. Dodaj kakao do maślanej masy, po czym dodaj również mleko w proszku. Zamieszaj wszystko rózgą, żeby masa zrobiła się gęsta. Wystudź całość. Posiekaj drobno orzechy z rodzynkami i herbatnikami, następnie dodaj do masy kakaowej. Wymieszaj wszystko, wyłóż papierem do pieczenia foremkę i rozłóż na niej całą masę. Włóż w ten sposób przygotowany blok czekoladowy do lodówki na minimum 2 godziny, aby porządnie się schłodził. Dopiero zbity, twardy blok pokroić będzie można bowiem na kawałki.
Blok czekoladowy to jeden z najsmaczniejszych słodyczy, które jadło się w czasach PRL-u. Wiele z nas do dziś wspomina deser z szerokim uśmiechem na twarzy. Blok czekoladowy nie dość, że jest bardzo smaczny, to w dodatku znakomicie się prezentuje. To świetna alternatywa dla klasycznych wypieków domowych. Przepis na blok jest prosty, a składniki stosunkowo nie drogie, więc każdy powinien dobrze poradzić sobie z tym przepisem. Warto dodać, że blok czekoladowy można łączyć również z innymi dodatkami – nie tylko z tymi, które podane są w tym przepisie. Doskonale sprawdzą się np. kandyzowane lub suszone owoce, które jeszcze bardziej podkreślą wyjątkowy smak deseru.
Przepisy na najlepsze słodycze z dzieciństwa – spróbuj odtworzyć smak!
Piszinger z mlekiem w proszku – sprawdzony przepis na deser
Piszinger z mlekiem w proszku to jeden z najbardziej popularnych deserów, który dawniej robiło się w większości domów. To bardzo łatwy do przygotowania słodycz, który z pewnością posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Tym, którzy swoje dzieciństwo spędzili w PRL-u, piszinger naprawdę dobrze będzie się kojarzył. Warto poświęcić więc czas na samodzielne przygotowanie tego wyjątkowego deseru. Do zrobienia go należy zaopatrzyć się w następujące składniki: wafle tortowe, cukier, mleko 2%, mleko w proszku i masło. Najpierw umieść masło w garnuszku i rozpuść je. Następnie dodaj mleko i cukier – zmieszaj całość i wystudź. Ubij masę na kremową i jednolitą. Połącz wafle z mlekiem w proszku, mieszając mikserem. Przełóż je kremem i obciąż wierzch wafli czymś ciężkim (np. deską do krojenia). W takiej postaci włóż piszinger na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała, a deser nabrał niepowtarzalnego smaku.
Piszinger z mlekiem w proszku to jeden z najsmaczniejszych deserów, które przygotowywało się w domach w czasach PRL-u. Mimo że słynne wafle można zrobić w wielu wersjach, te z przepisu są jednymi z najlepszych i najsmaczniejszych. Produkty potrzebne do zrobienia piszingera są też stosunkowo tanie, a przepis prosty. Oznacza to, że dosłownie każdy powinien wyśmienicie z nim sobie poradzić. Jako że nie potrzebna jest żadna obróbka termiczna do utworzenia deseru, można spokojnie przygotować go razem z dziećmi. Piszinger można podać gościom i rodzinie saute, ale też jako świetny dodatek do lodów lub owoców.
Kolorowy galaretkowiec – przepis na smaczny deser dla całej rodziny
Słodycze z dzieciństwa to coś, co zawsze wspominamy z radością w oczach. Kiedyś o deser było znacznie ciężej niż dziś, więc ich jedzenie miało szczególny urok i wartość dla dzieci. Jednym z ulubionych słodyczy był galaretkowiec, który potrafiło robić większość gospodyń domowych. Nie dość, że deser wspaniałe się prezentuje, to w dodatku świetnie smakuje. Galaretkowiec idealnie współgra z popołudniową kawą. Będzie też stanowić świetny poczęstunek dla gości. Oto kilka składników, które należy zakupić w celu przygotowania deseru: śmietanka kremowa 30%, galaretka w kilku smakach, jogurt grecki 0%, mleko 1,5%, cukier i żelatyna.
Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Wylej je na głębokie talerzyki i zostaw do wystudzenia. Włóż do lodówki, gdy galaretki stężeją. W osobnym rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim cukier i żelatynę. Ubij kremową śmietanę na sztywno, następnie porcjami dodaj do niej jogurt grecki – dolej wystudzone mleko z cukrem i żelatyną. Następnie pokrój galaretki w kostkę i dodaj je do śmietanowo-jogurtowej masy. Wlej masę razem z galaretkami do foremki – może to być keksówka. Zostaw, aż stężeje. Trwa to zwykle ok. 3 godziny. Po tym czasie będziesz mógł pokroić ciasto i zaserwować je swoim gościom.
Przepis na galaretkowiec znany jest już od bardzo dawna. To jedno z kultowych polskich ciast na zimno, które chętnie przygotowywaliśmy zwłaszcza w latach PRL-u. Nie dość, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, to w dodatku ze stosunkowo tanich składników. Sprawia to, że większość z nas może pozwolić sobie na ten pyszny słodycz. Należy jednak pamiętać o tym, że ciasto wymaga dość długiego chłodzenia, żeby jego konsystencja zrobiła się zwarta. Dopiero wtedy nadaje się bowiem do jedzenia.
Ciastka owsiane na słodko – sprawdzony i prosty przepis
Popularnym deserem były niegdyś ciastka owsiane, które wielu osobom zastępowały słodycze. Nie dość, że ciastka te są bardzo smaczne, to w dodatku niskokaloryczne i lekkostrawne. Właśnie dlatego uważa się, iż jest to idealna alternatywa dla słodkości sklepowych – zwłaszcza gdy ktoś jest na diecie odchudzającej. W celu przyrządzenia ciastek należy wyposażyć się w następujące składniki: masło, płatki owsiane, cukier puder, nasiona słonecznika, czekolada deserowa, proszek do pieczenia, jajka, mąka owsiana pełnoziarnista, cukier z wanilią i cynamon.
Najpierw trzeba rozpuścić masło w niewielkim garnuszku. Następnie do dużej miski wsypuje się razem płatki owsiane, cukier puder i cukier waniliowy, nasiona słonecznika oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, po czym zetrzyj czekoladę. Dodaj dobrze rozpuszczone masło i porządnie wymieszaj składniki za pomocą rąk. Uformuj małe, płaskie ciasteczka z masy owsianej, po czym poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 15 minut.
Ciasteczka owsiane to doskonały pomysł na smaczny i zdrowy deser. Jeśli lubisz słodycze, jednak preferujesz zdrowy tryb odżywiania, to znakomita alternatywa dla wszelakich sztucznych produktów ze sklepu. Ciastka bardzo dobrze smakują i świetnie prezentują się na talerzu. Mogą leżeć w lodówce nawet przez kilka dni, więc przekąska spokojnie starczy na kilka deserów. Jako że ciastka robi się z płatków owsianych, mają one wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To idealne źródło witamin z grupy B oraz beta glukanów i błonnika. Możesz podawać je nie tylko na deser, ale też na śniadanie lub lunch do szkoły i do pracy. Zbożowe ciastka są proste w przygotowaniu, więc nawet laik cukiernictwa nie powinien mieć większych problemów z ich upieczeniem.