Przepisy z ryżem

przepisy z ryżem

Ryż stanowi podstawę diety dalekowschodniej. Zadomowił się także w kuchni śródziemnomorskiej. Pełni ważną rolę również w kuchni polskiej, szczególnie na obiad jako dodatek do drugich dań, dodatek do zup, do gołąbków czy kotletów. Dzieci chętnie jedzą na śniadanie ryż na mleku, czy ryż ze śmietaną i cynamonem. Z ryżu powstały takie słynne dania jak hiszpańska paella czy włoskie risotto oraz japońskie sushi. Ryż jest nie tuczącym daniem bezglutenowym o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Nadaje się do potraw na słodko i na słono. Forma sypka sprawdza się jako dodatek do mięsa, zaś z kleistego ryżu robi się kulki i ciasteczka ryżowe. Ryż sprawdza się również jako dodatek do deserów.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z ryżem

Przepisy w temacie przepisy z ryżem

Najpopularniejsze dania z ryżem. Zbiór przepisów na ryż w różnych wydaniach

Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez ryżu. Niegdyś była to podstawa żywienia na Dalekim Wschodzie. Obecnie z ryżu robimy różne posiłki, począwszy od dodatku do mięsa czy ryby, rodzaju risotto z warzywami i mięsem na obiad, poprzez dania śniadaniowe jak ryż ze śmietaną, aż do deserów i ciasteczek. Ryż szybko się gotuje i świetnie nadaje się na szybkie potrawy. Jest tak uniwersalny, że posiłki z ryżem jadamy na obiad i na śniadanie. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z ryżem i doradzamy co można zrobić z ryżu na co dzień i na imprezę.

Dlaczego jedzenie ryżu to dobry pomysł

Dlaczego warto jeść posiłki z ryżem

Ryż od wieków stanowi podstawę żywienia w kuchniach Dalekiego Wschodu. Rośnie on w strefach ciepłych i gorących, dlatego też w krajach południowo-wschodniej Azji pełni taką samą rolę jak chleb i ziemniaki w kuchniach europejskich. Zajmuje on główne miejsce w kuchniach Dalekiego Wschodu, jak kuchnia japońska, kuchnia południowo chińska, koreańska, wietnamska i inne. Do Europy ryż sprowadzili prawdopodobnie Arabowie, dlatego też obecnie popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie w kuchni hiszpańskiej.

Na świecie występuje wiele gatunków ryżu, zaś tylko niektóre z nich są popularne w Europie. Rodzaje ryżu dzieli się według długości ziarna oraz według sposobu obróbki. Ryż zawiera głównie węglowodany i dużo białka, nie zawiera zaś tłuszczu. Ryż uchodzi za danie zdrowe i nietuczące. Błonnik posiada tylko ryż brązowy i czarny. Ziarna ryżu nie posiadają glutenu, dlatego posiłki z ryżem mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej. Z ryżu robi się również mąkę ryżową, makaron ryżowy, jak również papier ryżowy. Olej ryżowy wytłacza się z łusek ryżu.

Ryż w kuchniach świata

Jedzenie ryżu stanowi tradycję w kuchniach dalekowschodnich. Stamtąd pochodzi najsłynniejsza potrawa z ryżu, czyli sushi. W Indiach ryż podaje się z sosem curry. W Nepalu klasycznym daniem jest dal bhat czyli ryż z zupą z soczewicy. Z kuchni kreolskiej pochodzi jambalaya, czyli ryż z warzywami.

W Europie ryż uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich. Najsłynniejszym daniem z ryżu w kuchni europejskiej jest hiszpańska paella, czyli ryż z szafranem i oliwą z oliwek. Gotuje się ją na płaskiej patelni z dwoma uchami. W zależności od regionu Hiszpanii dodaje się do niej owoce morza, mięso, oraz różne warzywa.

W północnych Włoszech powstało risotto, zawierające ryż, cebulę i oliwę z oliwek. Technika gotowania risotto polega na dodaniu ryżu do podsmażonej cebuli, a następnie podlaniu białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dodaje się bulion i gotuje, aż ziarna go wchłoną. W ten sposób danie nabiera kremowej konsystencji. Podaje się go z parmezanem. Na Sycylii klasycznym daniem są kulki ryżowe arancini, smażone na głębokim tłuszczu.

Na Bliskim Wschodzie, na Bałkanach czy w Azji Środkowej jada się pilaw, czyli danie z ryżu na sypko, warzyw i mięsa. Gotuje się go w dużych garach i zajmują się tym głównie mężczyźni. W różnych krajach występują różne warianty tego dania.

Przepisy na dania z ryżem w kuchni polskiej

Ze względu na chłodny klimat ryżu nie można uprawiać w Polsce. Mimo to zagościł on na stałe w kuchni polskiej, szczególnie w daniach na obiad i na śniadanie. Ryż pełni też ważną rolę dania w przypadku problemów żołądkowych i chorób układu pokarmowego. Na zatrucia pokarmowe zaleca się kleik ryżowy, który może nie jest zbyt smaczny, lecz łagodzi dolegliwości.

W kuchni polskiej ryż pełni rolę dodatku do drugiego dania, obok ziemniaków, makaronu i kasz. Popularnym daniem na szybko jest rodzaj risotto, które można szybko zrobić dodając sos z mięsem i warzywami do ryżu. Ryż dodajemy również do klasycznej, polskiej zupy pomidorowej. Ryż stanowi ważny dodatek do tradycyjnej, polskiej potrawy, jaką są gołąbki. Ryż dodajemy również do pulpetów i kotletów mielonych.

Ryż jada się również na śniadanie na ciepło, w postaci ryżu na mleku lub ryżu ze śmietaną i cukrem. Jest to dobre i zdrowe danie dla dzieci. Z ryżu możemy zrobić również kolację na szybko. Wystarczy ugotować ryż i zjeść go z dodatkami, na przykład musem jabłkowym i śmietaną, jak również z owocami świeżymi lub suszonymi, bakaliami, rodzynkami itp. Ryż z jabłkiem jest nie tylko smaczny, lecz także uchodzi za proste, zdrowe jedzenie na kłopoty żołądkowe.

Jako szybkie danie do pracy na obiad, coraz bardziej popularne są pożywne sałatki, które można zapakować do lunchboxa. Idealnym jedzenie do pracy są proste sałatki ryżowe lub makaronowe.

W Polsce gotujemy ryż na sypko, zaś w sprzedaży dostępne są gatunki średnio i długoziarniste. Istnieje kilka metod gotowania ryżu, choć każdy wyznacza sobie własny sposób, tak aby ryżu nie przypalić. Ryż przed gotowaniem warto przepłukać wodą. Klasyczny sposób to gotowanie w wodzie w proporcjach 2 razy tyle wody co ryżu. Gotujemy dopóki ryż nie wchłonie wody. Można również podgotować ryż, a następnie zdjąć garnek z gazu i zawinąć go kocem, aby dochodził. W taki sposób gotowało się ryż w XX wieku. Można również ugotować ryż w większej ilości wody, podobnie jak makaron. Trzeba wtedy spróbować czy ziarna są miękkie i odcedzić je.

Najciekawsze przepisy na proste potrawy z ryżu

Szybkie danie na obiad lub kolację z ryżem

Ryż jest tak uniwersalny, że nadaje się na szybkie dania, które zawsze się udają. Na obiad możemy zrobić proste i szybkie danie jednogarnkowe z ryżem, mięsem i warzywami. Każdy sos do spaghetti możemy zrobić także z ryżem. Na obiad świetnie smakuje ryż smażony z różnymi sosami na słono i na słodko.

Ryż nadaje się również do zapiekanek na obiad. Ugotowany ryż łączymy z mięsem, warzywami, dodajemy przyprawy i układamy całość w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem,na przykład z majonezu i ketchupu, i zapiekamy. Z dodatkiem ryżu robimy również wszelkiego rodzaju kotleciki i kulki ryżowe.

Świetny pomysł stanowi ryż na słodko, szczególnie jako danie dla dzieci. Wystarczy ugotować ryż i połączyć z owocami, cynamonem, śmietaną i cukrem.

Pomysł na przekąski i desery z ryżu na szybko

Ryż świetnie sprawdza się do nadziewania, na przykład papryki, bakłażana, kabaczków lub pomidorów. Nadzienie robimy z ryżu z przyprawami i dodatkami w postaci warzyw i mięsa. Świetną przekąską mogą być również wytrawne kulki z ryżu zrobione z gotowanego ryżu połączonego z mięsem, warzywami i jajkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone.

Ryż świetnie sprawdza się jako składnik deserów. Najlepiej jest wtedy ugotować ryż na mleku z miodem. Mając gotowany ryż możemy robić różne kombinacje i połączyć ryż z owocami, bitą śmietaną, musem owocowym czy czekoladowym, lub galaretką.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto