Przepisy z ryżem - polecane przepisy
-
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Risotto
Risotto to pyszny posiłek, który można zrobić niezwykle łatwo i prosto. To idealny sposób na przeniesienie włoskiego klimatu do swojej …
15 + 25 min łatwy 4 627 kcal -
Futomaki
Futomaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Futomaki to rolki sushi ze składnikami zawiniętymi w wodorosty Nori. Sushi to prosty przepis …
30 + 30 min łatwy 10 -
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze …
40 + 60 min łatwy 4 423 kcal -
Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami to danie, które pamiętam z dzieciństwa i chętnie do niego wracam. Jest to jedno z moich ulubionych …
15 + 40 min łatwy 3
Przepisy z ryżem - pozostałe przepisy
-
Szyszki
Szyszki to słodkości, które zna i kojarzy każdy. Przepis na te słodycze jest bardzo stary, jednak tak pyszny, że korzysta …
30 + 10 min łatwy 15 -
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. Farsz do papryki można zrobić z mięsem …
40 + 60 min łatwy 5 475 kcal -
Mochi
Mochi są japońskimi ciasteczkami ryżowymi, które najbardziej popularne są w słodkiej wersji, lecz na co dzień w Japonii częściej spożywane …
30 min trudny 8 220 kcal -
Shoarma
Shoarma to pyszne danie kuchni bliskowschodniej. Zwykle spożywana w restauracjach, jednak jest to tak łatwa potrawa, że spokojnie można zrobić …
30 + 15 min łatwy 3 636 kcal -
Ryż na mleku
Ryż na mleku to świetny pomysł na najlepsze śniadanie dla dzieci na słodko. Ryż z dodatkiem owoców można podać także …
10 + 20 min łatwy 5 522 kcal -
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal -
Butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To …
45 min średni 1 508 kcal -
Sałatka z ryżu i tuńczyka
Sałatka z ryżu i tuńczyka to doskonała propozycja na pyszną i zdrową przekąskę na imprezę rodzinną lub drugie śniadanie do …
20 + 20 min łatwy 10 313 kcal
-
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy to jedno z tych dań, które zwykle kojarzy się bardzo negatywnie. Czas to zmienić! Z tym przepisem odkryjesz, …
5 + 30 min łatwy 1 159 kcal -
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to często spotykane połączenie. To, co można jeszcze do tego dodać, jednak nie już tak …
40 min łatwy 3 467 kcal -
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej są bardzo popularne w naszym kraju. Można je przygotować z mięsem lub z warzywami. Bardzo często …
60 + 110 min średni 8 330 kcal -
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki z piekarnika są zapiekane w sosie pomidorowym. Wychodzą pyszne i wręcz nie można im się oprzeć. Te gołąbki to …
65 + 100 min średni 8 323 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 55 min średni 20 116 kcal -
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to danie znane większości z nas z dzieciństwa. Przygotowywały go niejedna mama i babcia, sprawdzał się …
20 + 25 min łatwy 2 419 kcal
-
Kimbap
Kimbap to jeden z rodzajów sushi, najbardziej popularny. Kimbap to nic innego jak ugotowany ryż zawinięty w płaty wodorostów, podawany …
20 + 15 min łatwy 4 415 kcal -
Sałatka z ryżem i szynką
Sałatka z ryżem i szynką gotowaną, kukurydzą, groszkiem, marchewką i serem żółtym to dobra przystawka na imprezę. Jest bardzo smaczna, …
15 + 50 min łatwy 4 430 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mango
Szybka sałatka z kurczakiem i mango to przepis na pyszną sałatkę, o zaskakującym aromacie. Słodkie mango, wytrawny kurczak i pikantne …
30 min łatwy 2 455 kcal -
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Sałatka z ryżem i kurczakiem jest bardzo smaczna i prosta. Nadaje się na kolację ze znajomymi i rodziną lub jako …
45 min łatwy 4 469 kcal
-
Szyszka z ryżu preparowanego
Szyszka z ryżu preparowanego to bardzo dobry pomysł na zrobienie szybkiego deseru. Szyszki nie wymagają użycia wielu składników i można …
10 + 15 min łatwy 10 236 kcal -
Kurczak na ryżu
Brakuje Ci pomysłu na szybki i pyszny, a do tego pożywny obiad dla całej rodziny, który pokocha każdy domownik? Świetnie …
20 + 40 min łatwy 4 -
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć …
30 + 60 min średni 4 279 kcal -
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami to pomysł na bardzo smaczny obiad. To danie nie jest trudne, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna …
45 min łatwy 4 328 kcal -
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Kremowe i aromatyczne za sprawą dodatku parmezanu, po prostu pyszne. Przepis na …
10 + 30 min łatwy 5 720 kcal -
Ryż z jajkiem
Kuchnia orientalna w naszym kraju już od dłuższego czasu cieszy się nie małym powodzeniem. Pojawia się coraz więcej miejsc, w …
15 + 20 min łatwy 1
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne, domowe, tradycyjne polskie danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Farsz z …
30 + 60 min średni 3 515 kcal -
Zapiekanka z ryżem
Zapiekanka z ryżem to pomysł na szybki, prosty, zdrowy i jednocześnie bardzo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Idealnie …
30 + 15 min łatwy 2 630 kcal -
Zapiekanka gyros z ryżem
Warstwowa zapiekanka gyros z ryżem, papryką i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. …
20 + 30 min łatwy 7 360 kcal -
Sałatka z kurczakiem i ryżem
Sałatka z kurczakiem i ryżem jest smaczna i bardzo prosta. Jej smak jest łagodny i delikatny. Głównie ze względu na …
15 + 20 min łatwy 4 596 kcal
Najpopularniejsze dania z ryżem. Zbiór przepisów na ryż w różnych wydaniach
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez ryżu. Niegdyś była to podstawa żywienia na Dalekim Wschodzie. Obecnie z ryżu robimy różne posiłki, począwszy od dodatku do mięsa czy ryby, rodzaju risotto z warzywami i mięsem na obiad, poprzez dania śniadaniowe jak ryż ze śmietaną, aż do deserów i ciasteczek. Ryż szybko się gotuje i świetnie nadaje się na szybkie potrawy. Jest tak uniwersalny, że posiłki z ryżem jadamy na obiad i na śniadanie. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z ryżem i doradzamy co można zrobić z ryżu na co dzień i na imprezę.
Dlaczego jedzenie ryżu to dobry pomysł
Dlaczego warto jeść posiłki z ryżem
Ryż od wieków stanowi podstawę żywienia w kuchniach Dalekiego Wschodu. Rośnie on w strefach ciepłych i gorących, dlatego też w krajach południowo-wschodniej Azji pełni taką samą rolę jak chleb i ziemniaki w kuchniach europejskich. Zajmuje on główne miejsce w kuchniach Dalekiego Wschodu, jak kuchnia japońska, kuchnia południowo chińska, koreańska, wietnamska i inne. Do Europy ryż sprowadzili prawdopodobnie Arabowie, dlatego też obecnie popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie w kuchni hiszpańskiej.
Na świecie występuje wiele gatunków ryżu, zaś tylko niektóre z nich są popularne w Europie. Rodzaje ryżu dzieli się według długości ziarna oraz według sposobu obróbki. Ryż zawiera głównie węglowodany i dużo białka, nie zawiera zaś tłuszczu. Ryż uchodzi za danie zdrowe i nietuczące. Błonnik posiada tylko ryż brązowy i czarny. Ziarna ryżu nie posiadają glutenu, dlatego posiłki z ryżem mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej. Z ryżu robi się również mąkę ryżową, makaron ryżowy, jak również papier ryżowy. Olej ryżowy wytłacza się z łusek ryżu.
Ryż w kuchniach świata
Jedzenie ryżu stanowi tradycję w kuchniach dalekowschodnich. Stamtąd pochodzi najsłynniejsza potrawa z ryżu, czyli sushi. W Indiach ryż podaje się z sosem curry. W Nepalu klasycznym daniem jest dal bhat czyli ryż z zupą z soczewicy. Z kuchni kreolskiej pochodzi jambalaya, czyli ryż z warzywami.
W Europie ryż uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich. Najsłynniejszym daniem z ryżu w kuchni europejskiej jest hiszpańska paella, czyli ryż z szafranem i oliwą z oliwek. Gotuje się ją na płaskiej patelni z dwoma uchami. W zależności od regionu Hiszpanii dodaje się do niej owoce morza, mięso, oraz różne warzywa.
W północnych Włoszech powstało risotto, zawierające ryż, cebulę i oliwę z oliwek. Technika gotowania risotto polega na dodaniu ryżu do podsmażonej cebuli, a następnie podlaniu białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dodaje się bulion i gotuje, aż ziarna go wchłoną. W ten sposób danie nabiera kremowej konsystencji. Podaje się go z parmezanem. Na Sycylii klasycznym daniem są kulki ryżowe arancini, smażone na głębokim tłuszczu.
Na Bliskim Wschodzie, na Bałkanach czy w Azji Środkowej jada się pilaw, czyli danie z ryżu na sypko, warzyw i mięsa. Gotuje się go w dużych garach i zajmują się tym głównie mężczyźni. W różnych krajach występują różne warianty tego dania.
Przepisy na dania z ryżem w kuchni polskiej
Ze względu na chłodny klimat ryżu nie można uprawiać w Polsce. Mimo to zagościł on na stałe w kuchni polskiej, szczególnie w daniach na obiad i na śniadanie. Ryż pełni też ważną rolę dania w przypadku problemów żołądkowych i chorób układu pokarmowego. Na zatrucia pokarmowe zaleca się kleik ryżowy, który może nie jest zbyt smaczny, lecz łagodzi dolegliwości.
W kuchni polskiej ryż pełni rolę dodatku do drugiego dania, obok ziemniaków, makaronu i kasz. Popularnym daniem na szybko jest rodzaj risotto, które można szybko zrobić dodając sos z mięsem i warzywami do ryżu. Ryż dodajemy również do klasycznej, polskiej zupy pomidorowej. Ryż stanowi ważny dodatek do tradycyjnej, polskiej potrawy, jaką są gołąbki. Ryż dodajemy również do pulpetów i kotletów mielonych.
Ryż jada się również na śniadanie na ciepło, w postaci ryżu na mleku lub ryżu ze śmietaną i cukrem. Jest to dobre i zdrowe danie dla dzieci. Z ryżu możemy zrobić również kolację na szybko. Wystarczy ugotować ryż i zjeść go z dodatkami, na przykład musem jabłkowym i śmietaną, jak również z owocami świeżymi lub suszonymi, bakaliami, rodzynkami itp. Ryż z jabłkiem jest nie tylko smaczny, lecz także uchodzi za proste, zdrowe jedzenie na kłopoty żołądkowe.
Jako szybkie danie do pracy na obiad, coraz bardziej popularne są pożywne sałatki, które można zapakować do lunchboxa. Idealnym jedzenie do pracy są proste sałatki ryżowe lub makaronowe.
W Polsce gotujemy ryż na sypko, zaś w sprzedaży dostępne są gatunki średnio i długoziarniste. Istnieje kilka metod gotowania ryżu, choć każdy wyznacza sobie własny sposób, tak aby ryżu nie przypalić. Ryż przed gotowaniem warto przepłukać wodą. Klasyczny sposób to gotowanie w wodzie w proporcjach 2 razy tyle wody co ryżu. Gotujemy dopóki ryż nie wchłonie wody. Można również podgotować ryż, a następnie zdjąć garnek z gazu i zawinąć go kocem, aby dochodził. W taki sposób gotowało się ryż w XX wieku. Można również ugotować ryż w większej ilości wody, podobnie jak makaron. Trzeba wtedy spróbować czy ziarna są miękkie i odcedzić je.
Najciekawsze przepisy na proste potrawy z ryżu
Szybkie danie na obiad lub kolację z ryżem
Ryż jest tak uniwersalny, że nadaje się na szybkie dania, które zawsze się udają. Na obiad możemy zrobić proste i szybkie danie jednogarnkowe z ryżem, mięsem i warzywami. Każdy sos do spaghetti możemy zrobić także z ryżem. Na obiad świetnie smakuje ryż smażony z różnymi sosami na słono i na słodko.
Ryż nadaje się również do zapiekanek na obiad. Ugotowany ryż łączymy z mięsem, warzywami, dodajemy przyprawy i układamy całość w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem,na przykład z majonezu i ketchupu, i zapiekamy. Z dodatkiem ryżu robimy również wszelkiego rodzaju kotleciki i kulki ryżowe.
Świetny pomysł stanowi ryż na słodko, szczególnie jako danie dla dzieci. Wystarczy ugotować ryż i połączyć z owocami, cynamonem, śmietaną i cukrem.
Pomysł na przekąski i desery z ryżu na szybko
Ryż świetnie sprawdza się do nadziewania, na przykład papryki, bakłażana, kabaczków lub pomidorów. Nadzienie robimy z ryżu z przyprawami i dodatkami w postaci warzyw i mięsa. Świetną przekąską mogą być również wytrawne kulki z ryżu zrobione z gotowanego ryżu połączonego z mięsem, warzywami i jajkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone.
Ryż świetnie sprawdza się jako składnik deserów. Najlepiej jest wtedy ugotować ryż na mleku z miodem. Mając gotowany ryż możemy robić różne kombinacje i połączyć ryż z owocami, bitą śmietaną, musem owocowym czy czekoladowym, lub galaretką.