Przepisy z ryżem
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym to pomysł na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Danie jest …
25 + 35 min łatwy 1 505 kcal -
Francuska rolada z ryżem, szpinakiem i łososiem
Takiego dania chyba jeszcze nie jadłeś. Zobacz przepis na francuską roladę z ryżem, szpinakiem i łososiem. Co Ty na to …
30 + 35 min łatwy 4 756 kcal -
Gołąbki z ryżem
Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 6 108 kcal
Przepisy z ryżem - przepisy
-
Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą
Pomysł na świetną zupę meksykańską z kurczakiem. Mleczko kokosowe wspaniale łagodzi pikantną zupę. Ryż brązowy to idealny składnik, który powinien …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to danie znane większości z nas z dzieciństwa. Przygotowywały go niejedna mama i babcia, sprawdzał się …
20 + 25 min łatwy 2 419 kcal
-
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze …
40 + 60 min łatwy 4 423 kcal
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem jest bardzo dobra i można ją podawać przy różnych okazjach. Pasuje zarówno jako dodatek w czasie …
30 + 25 min łatwy 4 465 kcal
-
Zupa pomidorowa z ryżem
Pyszna, domowa zupa pomidorowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad, przygotuj zupę na aromatycznych wywarze z dużą ilością warzyw. …
20 + 60 min łatwy 4 421 kcal -
Omurice
Japoński omlet z ryżem, czyli omurice to smaczny i pożywny pomysł na danie. Miałeś okazję już próbować? Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 2 483 kcal
-
Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to dobry pomysł na pyszny deser dla dzieci. Ryż z owocami świetnie sprawdzi się także na śniadanie …
10 + 15 min łatwy 2 246 kcal
-
Udka na ryżu
Udka na ryżu to doskonała propozycja na proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Przepis na udka na ryżu jest …
20 + 60 min łatwy 7 578 kcal -
Mango sticky rice
Pomysł na niecodzienny obiad z egzotyczną nutką lub słodki podwieczorek? Koniecznie poznaj przepis na mango sticky rice. Dla mnie to …
20 + 10 min łatwy 2 216 kcal
-
Pierś z kurczaka z ryżem
Pierś z kurczaka z ryżem to doskonały wybór na naprawdę smaczny, ale też sycący posiłek. Ze względu na dużą zawartość …
15 + 15 min łatwy 4 641 kcal -
Ryż na mleku
Ryż na mleku to świetny pomysł na najlepsze śniadanie dla dzieci na słodko. Ryż z dodatkiem owoców można podać także …
10 + 20 min łatwy 5 522 kcal
-
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal
-
Mięso mielone z ryżem
Pyszne mięso mielone z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, które idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 6 328 kcal -
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
30 + 25 min łatwy 6 478 kcal -
Zupa ryżanka
Zupa ryżanka to niezwykle prosty sposób na pyszną i lekkostrawną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostoty …
20 + 40 min łatwy 4 202 kcal
-
Ryż po kantońsku
Ryż po kantońsku może stanowić zarówno dodatek do dań lub być potrawą samą w sobie. Świetnie sprawdzi się na lekki …
15 + 20 min łatwy 4 501 kcal -
Kotlety z dorsza
Kotlety mielone z dorsza to doskonała propozycja na pyszny dodatek do dania głównego do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków …
20 + 30 min łatwy 4 255 kcal
-
Paprykarz
Paprykarz rybny, znany ze sklepowych półek jako paprykarz szczeciński, idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Domowy przepis na paprykarz …
20 + 20 min łatwy 10 107 kcal -
Arroz doce
Arroz doce to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Danie przygotowywane jest na bazie ryżu gotowanego z dodatkiem mleka i skórki …
10 + 30 min łatwy 4 832 kcal
-
Ryż ze śliwkami
Ryż ze śliwkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na słodko. Idealnie sprawdzi się na sezon jesienny, kiedy …
20 + 20 min łatwy 4 291 kcal
-
Krewetki z ryżem
Krewetki z ryżem to doskonały pomysł na obiad lub wykwintną kolację. Pyszne krewetki przygotowywane są na białym winie. Przepis na …
30 min łatwy 4 316 kcal
-
Kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego …
15 + 30 min łatwy 8 478 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Biryani
Biryani to przepyszne danie o indyjskich korzeniach, które oferuje wszystko co najlepsze dla tej orientalnej kuchni. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, …
15 + 20 min łatwy 3 524 kcal -
Płow
Płow to tradycyjna potrawa wschodnia, która przygotowywana jest na bazie ryżu z dodatkiem warzyw oraz kawałków mięsa. Tradycyjny domowy płow …
60 + 40 min łatwy 4 725 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie …
20 + 30 min łatwy 4 377 kcal
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który …
60 + 30 min łatwy 8 257 kcal -
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania dania możesz wykorzystać świeże liście szpinaku lub szpinak …
45 min łatwy 4
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Gołąbki tradycyjne
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki tradycyjne. Sprawdzą się one idealnie …
30 + 60 min łatwy 6 73 kcal -
Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinakiem to wspaniałe wegańskie danie dla całej rodziny. Kotlet tanie i zawierają mało kalorii, dlatego mogą je spożywać …
10 + 35 min łatwy 6 261 kcal
-
Kedgeree
Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Potrawka stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i szybkie …
25 min łatwy 4 396 kcal -
Kurczak po meksykańsku z ryżem
Kurczak po meksykańsku z ryżem to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci …
15 + 20 min łatwy 2 552 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki w miękkiej młodej kapuście …
30 + 120 min łatwy 10 436 kcal -
Sushi burrito
Jeśli szukasz pomysłu na domowe, najlepsze i smaczne danie, przepis na sushi burrito z wędzonym łososiem jest doskonałym wyborem! To …
15 + 45 min średni 4 216 kcal -
Futomaki z pieczonym łososiem
Futomaki z pieczonym łososiem to smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych potraw. Ta rolka z pieczonym łososiem …
20 + 15 min łatwy 1 -
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Kālua pork
Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w …
30 + 480 min łatwy 8 870 kcal -
Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem
Ryż z papryką, cukinią i kurczakiem to szybka propozycja na zdrowy i pożywny obiad. Jest to niezwykle prosty przepis i …
10 + 15 min łatwy 1 486 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Futomaki
Futomaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Futomaki to rolki sushi ze składnikami zawiniętymi w wodorosty Nori. Sushi to prosty przepis …
30 + 30 min łatwy 10 326 kcal -
Kurczak curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. …
15 + 20 min łatwy 4 531 kcal -
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. Farsz do papryki można zrobić z mięsem …
40 + 60 min łatwy 5 475 kcal -
Shoarma
Shoarma to pyszne danie kuchni bliskowschodniej. Zwykle spożywana w restauracjach, jednak jest to tak łatwa potrawa, że spokojnie można zrobić …
30 + 15 min łatwy 3 636 kcal -
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal
-
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal -
Sałatka z ryżu i tuńczyka
Sałatka z ryżu i tuńczyka to doskonała propozycja na pyszną i zdrową przekąskę na imprezę rodzinną lub drugie śniadanie do …
20 + 20 min łatwy 10 313 kcal
-
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy to jedno z tych dań, które zwykle kojarzy się bardzo negatywnie. Czas to zmienić! Z tym przepisem odkryjesz, …
5 + 30 min łatwy 1 159 kcal
Dania z ryżem - co to jest?
Ryż stanowi podstawę diety dalekowschodniej. Zadomowił się także w kuchni śródziemnomorskiej. Pełni ważną rolę również w kuchni polskiej, szczególnie na obiad jako dodatek do drugich dań, dodatek do zup, do gołąbków czy kotletów. Dzieci chętnie jedzą na śniadanie ryż na mleku, czy ryż ze śmietaną i cynamonem. Z ryżu powstały takie słynne dania jak hiszpańska paella czy włoskie risotto oraz japońskie sushi. Ryż jest nie tuczącym daniem bezglutenowym o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Nadaje się do potraw na słodko i na słono. Forma sypka sprawdza się jako dodatek do mięsa, zaś z kleistego ryżu robi się kulki i ciasteczka ryżowe. Ryż sprawdza się również jako dodatek do deserów.
Najpopularniejsze dania z ryżem. Zbiór przepisów na ryż w różnych wydaniach
Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez ryżu. Niegdyś była to podstawa żywienia na Dalekim Wschodzie. Obecnie z ryżu robimy różne posiłki, począwszy od dodatku do mięsa czy ryby, rodzaju risotto z warzywami i mięsem na obiad, poprzez dania śniadaniowe jak ryż ze śmietaną, aż do deserów i ciasteczek. Ryż szybko się gotuje i świetnie nadaje się na szybkie potrawy. Jest tak uniwersalny, że posiłki z ryżem jadamy na obiad i na śniadanie. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z ryżem i doradzamy co można zrobić z ryżu na co dzień i na imprezę.
Dlaczego jedzenie ryżu to dobry pomysł
Dlaczego warto jeść posiłki z ryżem
Ryż od wieków stanowi podstawę żywienia w kuchniach Dalekiego Wschodu. Rośnie on w strefach ciepłych i gorących, dlatego też w krajach południowo-wschodniej Azji pełni taką samą rolę jak chleb i ziemniaki w kuchniach europejskich. Zajmuje on główne miejsce w kuchniach Dalekiego Wschodu, jak kuchnia japońska, kuchnia południowo chińska, koreańska, wietnamska i inne. Do Europy ryż sprowadzili prawdopodobnie Arabowie, dlatego też obecnie popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie w kuchni hiszpańskiej.
Na świecie występuje wiele gatunków ryżu, zaś tylko niektóre z nich są popularne w Europie. Rodzaje ryżu dzieli się według długości ziarna oraz według sposobu obróbki. Ryż zawiera głównie węglowodany i dużo białka, nie zawiera zaś tłuszczu. Ryż uchodzi za danie zdrowe i nietuczące. Błonnik posiada tylko ryż brązowy i czarny. Ziarna ryżu nie posiadają glutenu, dlatego posiłki z ryżem mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej. Z ryżu robi się również mąkę ryżową, makaron ryżowy, jak również papier ryżowy. Olej ryżowy wytłacza się z łusek ryżu.
Ryż w kuchniach świata
Jedzenie ryżu stanowi tradycję w kuchniach dalekowschodnich. Stamtąd pochodzi najsłynniejsza potrawa z ryżu, czyli sushi. W Indiach ryż podaje się z sosem curry. W Nepalu klasycznym daniem jest dal bhat czyli ryż z zupą z soczewicy. Z kuchni kreolskiej pochodzi jambalaya, czyli ryż z warzywami.
W Europie ryż uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich. Najsłynniejszym daniem z ryżu w kuchni europejskiej jest hiszpańska paella, czyli ryż z szafranem i oliwą z oliwek. Gotuje się ją na płaskiej patelni z dwoma uchami. W zależności od regionu Hiszpanii dodaje się do niej owoce morza, mięso, oraz różne warzywa.
W północnych Włoszech powstało risotto, zawierające ryż, cebulę i oliwę z oliwek. Technika gotowania risotto polega na dodaniu ryżu do podsmażonej cebuli, a następnie podlaniu białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, dodaje się bulion i gotuje, aż ziarna go wchłoną. W ten sposób danie nabiera kremowej konsystencji. Podaje się go z parmezanem. Na Sycylii klasycznym daniem są kulki ryżowe arancini, smażone na głębokim tłuszczu.
Na Bliskim Wschodzie, na Bałkanach czy w Azji Środkowej jada się pilaw, czyli danie z ryżu na sypko, warzyw i mięsa. Gotuje się go w dużych garach i zajmują się tym głównie mężczyźni. W różnych krajach występują różne warianty tego dania.
Przepisy na dania z ryżem w kuchni polskiej
Ze względu na chłodny klimat ryżu nie można uprawiać w Polsce. Mimo to zagościł on na stałe w kuchni polskiej, szczególnie w daniach na obiad i na śniadanie. Ryż pełni też ważną rolę dania w przypadku problemów żołądkowych i chorób układu pokarmowego. Na zatrucia pokarmowe zaleca się kleik ryżowy, który może nie jest zbyt smaczny, lecz łagodzi dolegliwości.
W kuchni polskiej ryż pełni rolę dodatku do drugiego dania, obok ziemniaków, makaronu i kasz. Popularnym daniem na szybko jest rodzaj risotto, które można szybko zrobić dodając sos z mięsem i warzywami do ryżu. Ryż dodajemy również do klasycznej, polskiej zupy pomidorowej. Ryż stanowi ważny dodatek do tradycyjnej, polskiej potrawy, jaką są gołąbki. Ryż dodajemy również do pulpetów i kotletów mielonych.
Ryż jada się również na śniadanie na ciepło, w postaci ryżu na mleku lub ryżu ze śmietaną i cukrem. Jest to dobre i zdrowe danie dla dzieci. Z ryżu możemy zrobić również kolację na szybko. Wystarczy ugotować ryż i zjeść go z dodatkami, na przykład musem jabłkowym i śmietaną, jak również z owocami świeżymi lub suszonymi, bakaliami, rodzynkami itp. Ryż z jabłkiem jest nie tylko smaczny, lecz także uchodzi za proste, zdrowe jedzenie na kłopoty żołądkowe.
Jako szybkie danie do pracy na obiad, coraz bardziej popularne są pożywne sałatki, które można zapakować do lunchboxa. Idealnym jedzenie do pracy są proste sałatki ryżowe lub makaronowe.
W Polsce gotujemy ryż na sypko, zaś w sprzedaży dostępne są gatunki średnio i długoziarniste. Istnieje kilka metod gotowania ryżu, choć każdy wyznacza sobie własny sposób, tak aby ryżu nie przypalić. Ryż przed gotowaniem warto przepłukać wodą. Klasyczny sposób to gotowanie w wodzie w proporcjach 2 razy tyle wody co ryżu. Gotujemy dopóki ryż nie wchłonie wody. Można również podgotować ryż, a następnie zdjąć garnek z gazu i zawinąć go kocem, aby dochodził. W taki sposób gotowało się ryż w XX wieku. Można również ugotować ryż w większej ilości wody, podobnie jak makaron. Trzeba wtedy spróbować czy ziarna są miękkie i odcedzić je.
Najciekawsze przepisy na proste potrawy z ryżu
Szybkie danie na obiad lub kolację z ryżem
Ryż jest tak uniwersalny, że nadaje się na szybkie dania, które zawsze się udają. Na obiad możemy zrobić proste i szybkie danie jednogarnkowe z ryżem, mięsem i warzywami. Każdy sos do spaghetti możemy zrobić także z ryżem. Na obiad świetnie smakuje ryż smażony z różnymi sosami na słono i na słodko.
Ryż nadaje się również do zapiekanek na obiad. Ugotowany ryż łączymy z mięsem, warzywami, dodajemy przyprawy i układamy całość w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem,na przykład z majonezu i ketchupu, i zapiekamy. Z dodatkiem ryżu robimy również wszelkiego rodzaju kotleciki i kulki ryżowe.
Świetny pomysł stanowi ryż na słodko, szczególnie jako danie dla dzieci. Wystarczy ugotować ryż i połączyć z owocami, cynamonem, śmietaną i cukrem.
Pomysł na przekąski i desery z ryżu na szybko
Ryż świetnie sprawdza się do nadziewania, na przykład papryki, bakłażana, kabaczków lub pomidorów. Nadzienie robimy z ryżu z przyprawami i dodatkami w postaci warzyw i mięsa. Świetną przekąską mogą być również wytrawne kulki z ryżu zrobione z gotowanego ryżu połączonego z mięsem, warzywami i jajkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone.
Ryż świetnie sprawdza się jako składnik deserów. Najlepiej jest wtedy ugotować ryż na mleku z miodem. Mając gotowany ryż możemy robić różne kombinacje i połączyć ryż z owocami, bitą śmietaną, musem owocowym czy czekoladowym, lub galaretką.