Szyszki z masy kajmakowej

Opublikowano: 15.08.2022 r., 16:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szyszki z masy kajmakowej ułożone na gałązkach świerkowych.
Szyszki z masy kajmakowej
Szyszki z masy kajmakowej to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Szyszki sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
211 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 2 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Kajmak (450 g)
  • Ryż biały preparowany (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na szyszki z masy kajmakowej krok po kroku

Do wysokiego garnka włóż masło, roztop je i zmniejsz ogień na mały.

Następnie do rozpuszczonego masła dodaj kajmak.

Składniki w garnku dokładnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dającej się swobodnie mieszać.

Do masy dodaj ryż preparowany i dokładnie wymieszaj składniki.

Gdy składniki będą dokładnie wymieszane, masę zdejmij z ognia.

Przy pomocy dwóch łyżek stołowych z masy ryżowej uformuj kulki i ułóż je jedna obok drugiej na desce.

Szyszki pozostaw do wystygnięcia.

Gotowe szyszki podawaj po wystygnięciu.

Jak oceniasz przepis na szyszki z masy kajmakowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szyszek z masy kajmakowej

Szyszki z masy kajmakowej to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Najlepsze szyszki doskonale smakują jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Szyszki doskonale będą komponować się na słodkim stole podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatkowo szyszki z kajmakiem możemy podać jako słodką przekąskę podczas imprezy urodzinowej dzieci. Pyszne szyszki z masy kajmakowej są bardzo słodkie i wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością w diecie. Przepis na szyszki z masy kajmakowej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty: masło, masa kajmakowa oraz ryż preparowany.

Jak zrobić szyszki z masy kajmakowej? Do wysokiego garnka włóż masło, roztop je i zmniejsz ogień na mały. Następnie do rozpuszczonego masła dodaj kajmak. Składniki w garnku dokładnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dającej się swobodnie mieszać. Do masy dodaj ryż preparowany i dokładnie wymieszaj składniki. Gdy składniki będą dokładnie wymieszane masę zdejmij z ognia. Przy pomocy dwóch łyżek stołowych z masy ryżowej uformuj kulki i ułóż je jedna obok drugiej na desce. Szyszki pozostaw do wystygnięcia. Gotowe szyszki podawaj po wystygnięciu.

Masa kajmakowa jest słodkim wyrobem powstającym poprzez długie gotowanie mleka skondensowanego. Zawiera bardzo dużo cukru, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Gotowa masa kajmakowa dostępna jest w kilku wariantach smakowych. Domową masę możesz wzbogacić aromatem wanilii lub migdałów.

Podsumowując smaczne szyszki z masą kajmakową stanowią doskonałą propozycję na słodką przekąskę. Szyszki są dobre do spożycia po ich dobrym wystudzeniu i sklejeniu ryżu preparowanego. Szyszki doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się na wielu imprezach, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu. Szyszki z kajmakiem są bardzo słodkie i wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością w diecie.

Alergeny w szyszkach z masy kajmakowej

Lista alergenów dla szyszek z masy kajmakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • kajmak

Wartości odżywcze szyszek z masy kajmakowej

na 100g gotowej potrawy

Szyszki z masy kajmakowej to doskonały pomysł na przekąskę. Warto pamiętać, że są wysokokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
352.08
211.25
Białko (g)
6.34
3.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
57.47
34.48
Węglowodany przyswajalne (g)
57.47
34.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
0.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
10.61
6.37
Tłuszcze nasycone (g)
6.91
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
2.22
Szacunkowy indeks glikemiczny szyszek z masy kajmakowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szyszek z masy kajmakowej

Koszt składników
16.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
40 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kajmak
450 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.87
Za 450 g
Ryż biały preparowany
150 g
1.70
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
5.10
Za 150 g
Koszt składników
16.10