Z kajmakiem
-
3 bit
3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 min łatwy 15 664 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal
Z kajmakiem - przepisy
-
Lody 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! …
20 min łatwy 10 269 kcal -
Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to świetna opcja na szybki i łatwy deser. Są smaczne, proste, ale naprawdę słodkie. Do ich przygotowania …
20 min łatwy 10 283 kcal -
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego …
45 + 30 min łatwy 18 508 kcal -
Sernik z kajmakiem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z kajmakiem na …
60 + 60 min łatwy 20 235 kcal -
Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Ekspresowe, mega uproszczone ciasto przypominające tiramisu z dodatkowym kajmakiem. Składa się tylko z sześciu składników i robi się bardzo szybko. …
20 min łatwy 14 576 kcal -
Ciasto z masą kajmakową
Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia? Tak, to możliwe. Poznaj mój przepis na ciasto z masą kajmakową i przekonaj się …
60 min łatwy 10 383 kcal
-
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal -
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to tradycyjny mazurek wielkanocny z masą kajmakową na kruchym cieście. Przepis na mazurka kajmakowego jest prosty i pyszny. …
25 + 15 min łatwy 5 908 kcal -
Ciasto z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem to bardzo szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku składników. Będziesz potrzebować herbatniki lub biszkopty, mleko, …
30 min łatwy 15 355 kcal -
Ciasto z masą krówkową
Ciasto z masą krówkową to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako …
30 + 30 min łatwy 10 526 kcal -
Tort banoffee
Tort banoffee to pyszne połączenie domowego biszkoptu, z bananami, kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej. Historia tego tortu …
40 + 45 min łatwy 20 264 kcal
-
Sernik krówka
Sernik krówka to pyszne ciasto, które zawiera nie tylko masę serową, ale również toffi. Jest ciekawą opcją dla wszystkich, którzy …
45 + 60 min łatwy 10 367 kcal -
Tarta z kajmakiem
Tarta z kajmakiem jest naprawdę łatwym sposobem na pyszny i słodki deser. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a wypełniona …
40 + 35 min łatwy 10 449 kcal -
Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort bezowy …
30 + 90 min łatwy 13 302 kcal -
Ciasto z kajmakiem i budyniem
Ciasto z kajmakiem i budyniem to wyjątkowa tarta, która na pewno skradnie serca wielu osób. Jest niezwykle słodka, a przy …
20 + 25 min łatwy 10 556 kcal -
Ciasteczka z kajmakiem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na duży kawałek ciasta lub tortu? Przygotuj ciasteczka z kajmakiem z mojego …
15 + 15 min łatwy 30 126 kcal -
Andrut z kajmakiem
Andrut z kajmakiem to deser, który jeszcze do niedawna był jednym z najpopularniejszych. Do jego przygotowania wystarczą dwa składniki, a …
20 min łatwy 1 2744 kcal
-
Ciasto z toffi
Ciasto z toffi to smaczne rozwiązanie na szybki deser bez pieczenia. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować to łatwe i …
30 min łatwy 12 525 kcal -
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal -
Muffinki z kajmakiem
Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z …
15 + 15 min łatwy 13 237 kcal -
Szyszki z masy kajmakowej
Szyszki z masy kajmakowej to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Najlepsze szyszki doskonale smakują jako słodki …
20 min łatwy 10 -
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. …
20 + 45 min łatwy 10
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego …
15 + 180 min łatwy 15 403 kcal -
Tarta kajmakowa
Tarta kajmakowa to idealny deser, który nie tylko można zrobić w bardzo prosty sposób, ale również pełen pysznego smaku. To …
20 + 15 min łatwy 10 309 kcal -
Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Orzechy włoskie i masa kajmakowa tworzą idealne połączenie z …
20 + 70 min łatwy 10 819 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik …
30 min łatwy 20 458 kcal -
Malinowa księżniczka
Malinowa księżniczka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Podać je można na wiele okazji. Sprawdzi się …
30 + 50 min łatwy 10 662 kcal
-
Ciasto ze słonecznikiem
Pyszne ciasto ze słonecznikiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
30 + 60 min łatwy 15 525 kcal -
Słonecznikowiec
Pyszny słonecznikowiec z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 60 min łatwy 15 476 kcal -
Daquas
Daquas to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Krem do tortu …
15 + 140 min łatwy 10 -
Kostka alpejska
Kostka alpejska to pyszne, czekoladowe ciasto z alkoholem lub z ajerkoniakiem. Przepis na kostkę alpejską nie należy do najłatwiejszych ciast, …
40 + 30 min średni 20 493 kcal -
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
Ciasto z mascarpone i kajmakiem to przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy …
25 + 15 min łatwy 10 1015 kcal -
Sernik z masą kajmakową
Sernik z masą kajmakową to nic innego jak pyszne, serowe ciasto oblane słodkim sosem z kajmaku. Jest tak pyszny, że …
30 + 70 min łatwy 12 378 kcal -
Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem to ciasto, które najczęściej pojawia się na naszych stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Ciasto jest proste do …
35 + 200 min łatwy 15 361 kcal -
3 bit na biszkopcie
Pyszne ciasto 3 bit na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
120 + 40 min łatwy 15 508 kcal -
Ciasto z makiem i jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami to sprawdzony przepis na pyszny deser do kawy i herbaty podczas spotkań w gronie rodziny. …
20 + 40 min łatwy 10 -
Babeczki z kajmakiem
Babeczki z kajmakiem to pyszny deser, który świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Babeczki są bardzo słodkie, smaczne, a przy …
20 + 15 min łatwy 10 559 kcal -
Placek krówka
Placek krówka to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i miękką strukturę. W tym …
45 + 45 min łatwy 10 -
Orzechowiec z kajmakiem
Orzechowiec z kajmakiem to doskonała propozycja na dodane do kawy i herbaty. Pyszny orzechowiec warto przygotować na święta Bożego Narodzenia. …
60 + 60 min łatwy 10 -
Alfajores
Alfajores to doskonały pomysł na pyszne kruche ciasteczka. Pochodzące z Argentyny ciastka kruche z dodatkiem mąki kukurydzianej są bardzo delikatne …
15 + 10 min łatwy 25 214 kcal -
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Coraz częściej łączymy nasiona i warzywa z ciastami na słodko. To świetne połączenie urozmaica naszą dietę w witaminy, składniki mineralne …
45 + 40 min łatwy 15 427 kcal -
Ciasto Dakłas
Ciasto dakłas to ciemny, mocno czekoladowy biszkopt, krem orzechowy z kajmakiem i daktylami oraz orzechowa beza. Daquoise jest idealnym pomysłem …
30 + 90 min łatwy 10 551 kcal -
Placek z kajmakiem
Placek z kajmakiem to dobry pomysł na pyszny deser z kajmakiem z puszki. Domowa masa kajmakowa jest pracochłonna, dlatego, jeśli …
20 + 50 min łatwy 10 702 kcal -
Szyszki z ryżu preparowanego i czekolady
Mega proste i ekspresowe w wykonaniu szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to największa gratka zwłaszcza dla dzieci. Słodkie co …
30 min łatwy 10 258 kcal -
Miodownik z kajmakiem
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
60 + 7 min łatwy 12 374 kcal -
Tarta z kajmakiem i mascarpone
Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może …
20 + 20 min łatwy 12 341 kcal -
Snikers na krakersach
Snikers na krakersach to doskonały pomysł na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i …
30 + 60 min łatwy 20 215 kcal -
Muffiny z kajmakiem
Muffiny z kajmakiem to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Te babeczki są proste w przygotowaniu, a sprawdzają się na …
20 + 15 min łatwy 10 436 kcal -
Mordoklejki
Mordoklejki to cukierki z masy krówkowej, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Mimo że są one bardzo smaczne, to należy …
20 min łatwy 20 125 kcal -
Krem kajmakowy do tortu
Ważna okazja zbliża się wielkimi krokami, więc nadszedł czas na przygotowanie tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
15 min łatwy 3
Dania z kajmakiem - co to jest?
W kuchni polskiej kajmak uchodzi za ciągliwą, niezwykle słodką i gęstą masę, którą robi się z mleka albo śmietanki połączonych ze sobą cukrem. Niektórzy pozyskują kajmak również poprzez wielogodzinne gotowanie skondensowanego mleka z puszki – nie jest to jednak zbyt zdrowe dla organizmu. Co ciekawe, kajmak bardziej niż w Polsce popularny jest w kuchni latynoamerykańskiej – właśnie tam mówi się o kajmaku dulce de leche. Kajmak wykorzystuje się głównie do wyrabiania masy kajmakowej, którą stosuje się następnie do różnego rodzaju ciast (np. mazurka na święta).
Często zadawane pytania
Przepisy z kajmakiem – zbiór pomysłów na wykorzystanie kajmaku
Kajmak to słodka masa, którą często ozdabia się różne ciasta. Placek z kajmakiem od niezmiennie wielu lat zachwyca gości, ponieważ kajmakowa masa doskonale podkreśla smak wypieków. Jakie ciasto z masą kajmakową będzie proste do zrobienia i naprawdę smaczne? Który przepis na domowy kajmak sprawdza się w większości rodzajów wypieków? Na czym polega proces przygotowywania kajmaku w domu? Sprawdź słodkie przepisy na kajmakowe ciasta i dowiedz się więcej na temat jego historii.
Przepisy na ciasta z kajmakiem – co można zrobić z masą kajmakową?
Czym dokładnie jest kajmak? Jaka jest jego historia?
Kajmak jest słodką masą, którą dziś bardzo chętnie dodajemy do wypieków domowych. Masę w postaci kajmaku wyrabia się z mleka i cukru, które gotuje się ze sobą do momentu całkowitego zgęstnienia składników. Zamiast mleka świetnie sprawdzi się także słodka śmietana. Do kajmakowej masy dodać można również dowolne składniki wzbogacające ją, np. kakao, czekoladę lub kawę. Tak powstałą masę trzeba jeszcze utrzeć z żółtkiem i masłem, ewentualnie ze śmietanką, aby stała się bardziej gęsta i plastyczna. Kajmak pojawił się w naszym kraju mniej więcej w XVIII wieku, będąc odwzorowany na kajmaku z Turcji. Najpierw masa kajmakowa wylądowała jednak u zamożnych osób, a więc na szlacheckich dworkach. W tamtych czasach zwykłych ludzi nie było bowiem stać na cukier – był to towar importowany, a więc bardzo drogi i niemal nieosiągalny. Szlachta polska w XVIII wieku upodobała sobie słodycze, inspirując się oczywiście wschodnią kuchnią, a więc kuchnią kresową.
Kajmak z czasem stał się gęstą i twardą masą, gdy udało się już doprowadzić kucharzom do skarmelizowania się cukru i zrobienia z niego swego rodzaju polewy. Od tamtej pory kajmak stał się nieodłącznym elementem m.in. naszych polskich wielkanocnych mazurków. Na przełomie XIX i XX wieku zaczęto go również dodawać jako smaczne i bardzo słodkie nadzienie do kruchych babeczek. Cena cukru obniżyła się po II wojnie światowej. Dopiero wtedy cukru w Polsce zaczęły powszechnie używać uboższe klasy społeczne. Kajmak robiono więc z białego cukru w połączeniu ze śmietanką, którą z upływem czasu zaczęto zastępować mlekiem. Polacy niekiedy dodawali do masy ciemną czekoladę lub tłuszcz, żeby wzbogacić skład, smak i konsystencję kajmaku. Nasi rodacy wykorzystywali masę kajmakową głównie do wzbogacania wyglądu swoich słodkich wypieków.
Kajmak na Liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego
Wróćmy jeszcze na chwilę do XVIII wieku, kiedy to królem Polski był Stanisław August Poniatowski. Słodkie potrawy, które za jego czasów przyrządzano z początku ciężkie, korzenne i tłuste, straciły wówczas na popularności. Znacznie większym powodzeniem zaczęły cieszyć się lżejsze słodkie dania, które powstawały z orientalnego wówczas cukru i słodkiej śmietanki. Nasze społeczeństwo zachwycone było wschodnią kuchnią, gdzie rządziły gęste i słodkie sosy, konfitury oraz wszelakiej maści słodycze, które nie były jednak ciężkostrawne. W Polsce zgodnie z modą ze Wschodu przygotowywano więc słodkie desery. Oczywiście pod warunkiem, że udało się importować cukier, który był wówczas towarem luksusowym. Polacy korzystali też dużo z właściwości słodkich owoców, ale i bakalii. Na szlacheckich dworach królować zaczął też sezam i marcepan, który wtedy największym powodzeniem cieszył się w Turcji.
Złotobrązową masę kajmakową używano głównie jako polewę do ciast. Ozdobiony nią placek zawsze świetnie smakował i w dodatku pięknie się prezentował na stole. Gęsta i twardniejąca masa stała się nieodzowną częścią domowych wypieków – nie tylko mazurków na Wielkanoc, ale i np. tortów. Kolor masy kajmakowej był wynikiem karmelizacji cukru, który – jak już się dowiedziałeś z poprzedniej części tekstu – rozpowszechnił się po II wojnie światowej. Ciekawostką jest, iż kajmak wpisano na Listęproduktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego dnia 1 października 2007 roku. Zgodnie z przyjętą specyfikacją, kajmak powinien być ciągliwą, kleistą, gęstą i plastyczną masą, która ma złotobrązowy kolor i mocno przywiera do łyżki. Właśnie w takiej postaci znamy kajmak dziś.
Proste i smaczne ciasta z kajmakiem. Który przepis na ciasto jest najlepszy?
W jaki sposób samodzielnie zrobić masę kajmakową?
Najczęściej doradzaną metodą na masę kajmakową jest po prostu jej zakupienie w gotowej wersji z puszki. Jeszcze inni upierają się, że jedynym i najlepszym sposobem jest kupienie mleka skondensowanego i gotowanie go w wodzie przez kilka godzin. Są to bardzo powszechne metody na kajmak – czy na pewno są jednak słuszne? Gotowej masy nie trzeba przyrządzać, jednak jest ona bardzo słodka i zazwyczaj nie składa się z samych naturalnych składników. W środku sklepowego kajmaku często doszukać można się bowiem serwatki w proszku, a także sztucznych barwników i aromatów. Gotowanie puszki ze skondensowanym mlekiem też nie jest dobrym pomysłem – metalowa puszka, gotowana w wodzie przez kilka godzin, zacznie uwalniać przecież szkodliwe toksyny do mleka. Wyobraź sobie, jaka ilość metali ciężkich musi znajdować się w takiej puszce! Zamiast ryzykować własne zdrowie i poświęcać godziny na przygotowanie kajmaku z puszki, lepiej stworzyć jego własną, zdrowszą wersję.
Do przyrządzenia kajmaku nada się zarówno mleko (skondensowane albo zwykłe), jak i cukier (lub miód), sok z cytryny i rondelek o grubym dnie. Do naczynia należy wlać mleko i dodać do niego szczyptę cukru lub miodu, po czym dolać kilka kropelek soku ze świeżo wyciskanej cytryny. Połączenie właśnie tych składników, zgodnie z zasadami chemicznymi, wpłynie na przyspieszenie reakcji połączenia się produktów w jednolitą masę. Jeśli całość będzie mało słodka, możesz dosłodzić masę do smaku. Następie należy ją podgrzewać na ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Chcesz, aby kajmak był bardziej plastyczny, ponieważ potrzebujesz udekorować nim ciasto? Zrób dokładnie to, co kiedyś robili nasi rodacy. Dodaj odrobinę tłuszczu, aby móc swobodnie ozdobić kajmakiem swój domowy wypiek.
Najciekawsze słodkie ciasta z kajakiem. Dowiedz się, jak je zrobić!
Chcesz zaskoczyć niespodziewanych gości smacznym i pożywnym deserem? A może zupełnie nie masz pomysłu na deser dla swojej rodziny? Warto wypróbować kilka sprawdzonych przepisów na ciasta z kajmakiem! Są one niezwykle proste do przyrządzenia, a ich smak naprawdę na długo zapada w pamięć. Oto 5 ciekawych propozycji, które przypadną go gustu wszystkim fanom masy kajmakowej oraz domowych słodkości.
- Sernik na zimno z mascarpone,
kajmakiem i malinami – w tym przepisie słodkość masy kajmakowej doskonale
komponuje się z kwaskowatością malin. Jeśli chcesz zrobić ciasto szybko i bez
większych komplikacji, zestawić je możesz z biszkoptami. Sernik tego typu
zaskoczy domowników swoją lekkością i niepowtarzalnym smakiem. Możesz zrobić
takie ciasto nawet jako tort dla jubilata lub solenizantki!
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami,
czekoladą i kajmakiem – masa kajmakowa w połączeniu z kwaskowatą śliwką i
aromatyczną gorzką czekoladą stworzą niepowtarzalne nadzienie jogurtowego
ciasta. Wypiek słynie z tego, że jest miękki i wilgotny, a jego smak
nieoczywisty. Zdecydowanie warto będzie uraczyć gości tym nietypowym ciastem.
-
Ciasto a’la tiramisu z kajmakiem –
jest to ciasto bez pieczenia, które przygotowuje się w ekspresowym tempie. Do
złudzenia przypomina ono słynne włoskie tiramisu, a składa się wyłącznie z
sześciu składników – nie ma w cieście jednak ani alkoholu, ani żółtek. Wypiek
jest delikatny, puszysty i kremowy, a także bardzo prosty w przygotowaniu. Fani
słodkości powinni być tym ciastem zachwyceni!
-
Mazurek z kajmakiem – pozycja
niemal obowiązkowa na każdej świątecznej liście! Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc
bez kajmakowego mazurka w menu. Jego przygotowanie na szczęście jest bardzo
proste. Najlepiej zrobić mazurka na kruchym cieście – kroi się je wówczas, gdy
masa kajmakowa dobrze zgęstnieje. Wiele ludzi eksperymentuje i piecze je na święta
z obciążeniem, ponieważ to sprawia, że mazurek wychodzi idealnie płaski.
Wielkanocne ciasto można dowolnie przyozdobić, np. wiórkami kokosowymi.
- Tarta kajmakowa – to doskonałe ciasto dla tych, którzy kochają toffi. Do przygotowania wypieku używa się ciasta francuskiego, więc robi się je bardzo szybko. Jeśli nie lubisz skomplikowanych przepisów, tarta kajmakowa będzie doskonałą propozycją do rozpatrzenia. Masa kajmakowa w tym wypieku cudownie współgra z ciastem francuskim oraz posiekanymi drobno orzechami włoskimi – możesz nimi ozdobić tartę z wierzchu. To świetne ciasto na każdą imprezę.
Masa kajmakowa z cukierków krówek, krok po kroku
Zastanawiasz się, jak jeszcze zrobić można masę kajmakową? Spróbuj przygotować ją z cukierków krówek! Jest to trochę mozolny i czasochłonny, jednak świetny i sprawdzony sposób na uzyskanie smacznej masy do ciasta. Smakuje ona zupełnie inaczej niż sklepowy kajmak czy ten, który uzyskuje się z gotowania skondensowanego mleka w puszce. Do przyrządzenia masy potrzebować będziesz cukierków krówek, ptasiego mleczka (kilka kostek), masła, mleka i czekolady mlecznej.
Rozpuść w niewielkim rondelku krówki z masłem, mleczną czekoladą i mlekiem. Gdy już dokładnie rozpuścisz i zamieszasz całość tak, aby powstała jednolita konsystencja, dodaj do masy ptasie mleczko. Następnie przemieszaj całość bardzo dokładnie i po chwili zdejmij z ognia. Taką masą dekorować możesz dowolne domowe wypieki. Szybko przekonasz się, że dzieci polubią słodkie babeczki lub ciasteczka z taką masą bardziej, niż sklepowe słodycze ze składem niepewnego pochodzenia.