Potrawy mieszane

Mieszanie/łączenie produktów - opis, metody, akcesoria do mieszania, porady

Mieszanie i łączenie produktów ma na celu równomierne połączenie składników dania, na przykład w sałatce. Niektóre dania wymagają rozdrobnienia i wymieszania składników na gładką masę, na przykład pasty do pieczywa czy hummus. Najbardziej pracochłonne jest mieszanie, tak aby zapobiec powstawaniu niesmacznych grudek lub przypaleniu się gotowanego dania. Mieszamy składniki na ciasto, jak również na sosy, pasty do chleba, do deserów i wiele innych. Prócz tradycyjnej łyżki lub szpatułki, do mieszania służą takie akcesoria, jak trzepaczka do jajek, mikser, blender lub robot kuchenny.

Wyróżnione przepisy na mieszane potrawy

Pozostałe przepisy na mieszane potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Mieszanie/łączenie produktów - opis, metody, akcesoria do mieszania, porady

Gotowanie i cała sztuka kulinarna opiera się na mieszaniu i łączeniu składników dań. Większość potraw składa się z różnych produktów, które trzeba połączyć, wymieszać na gładką masę bez grudek, roztrzepać lub zmiksować. Podczas gotowania mieszamy, aby dnie się nie przypaliło. Bez mieszania nie można sobie wyobrazić sztuki kulinarnej. Przedstawiamy tradycyjne sposoby mieszania oraz klasyczne i nowoczesne akcesoria do mieszania.

Mieszanie i łączenie produktów w sztuce kulinarnej

W kuchni praktycznie nie można przyrządzić dania bez mieszania i łączenia składników spożywczych. Każdy przepis kulinary wymienia produkty, które trzeba połączyć i wymieszać, aby z tej mieszanki powstała potrawa. Niektóre dania mieszają się same, choćby zupy czy kompoty. Inne wystarczy krótko wymieszać, tak aby składniki równomiernie się rozłożyły w naczyniu. Natomiast niektóre potrawy wymagają starannego mieszania.

W jakim celu należy mieszać produkty w sztuce kulinarnej? Przede wszystkim mieszanie i łączenie ma na celu równomierne rozłożenie składników, na przykład w sałatce. Mieszamy również po to, aby równomiernie połączyć składniki na jednolitą masę, na przykład ciasto, sosy, czy koktajle. Mieszanie zapobiega tworzeniu się grudek w potrawie, które sprawiają, że danie jest niesmaczne. Niektóre potrawy musimy starannie mieszać podczas podgrzewania, gotowania lub smażenia, tak aby nie powstały grudki lub danie się nie przypaliło. Dotyczy to na przykład przygotowywania gęstych dań jak budynie, kisiele, sosy lub kremy.

Jak najlepiej wymieszać i połączyć produkty, aby przygotować potrawę

Akcesoria kuchenne do mieszania

Mieszanie stanowi jedną z najbardziej żmudnych i nielubianych czynności w kuchni, szczególnie jeśli musimy mieszać przez długi czas lub mieszanie jest męczące. Niektóre techniki kulinarne pozwalają wykorzystać elektryczne akcesoria do mieszania jak miksery czy roboty kuchenne. Jednak w większości przypadków musimy pracowicie mieszać ręcznie.

Akcesoria do mieszania:

  • łyżki i szpatułki,
  • trzepaczki,
  • shakery,
  • miksery,
  • blendery,
  • roboty kuchenne.

Techniki i sposoby mieszania

Sposoby mieszania zależą od rodzaju dania. Niektóre dania wymagają spokojnego, równomiernego mieszania, które można wykonać tylko ręcznie przy pomocy łyżki. Dotyczy to głównie gęstych dań podgrzewanych, które mogą przypalić się pod wpływem temperatury. Możemy się także posłużyć trzepaczką, która również zapobiega tworzeniu się grudek.

Do mieszania gęstych potraw, jak pasty do chleba, hummus, guacamole i inne, możemy wykorzystać blender, który idealnie i szybko połączy składniki na gładką masę. Blender ręczny służy do szybkiego siekania i mieszania gęstej masy. Natomiast blender kielichowy wykorzystamy do mieszania składników na koktajle i smoothie.

Bardzo gęste potrawy, na przykład ciasto drożdżowe, musimy mieszać, a raczej wyrabiać rękami. Niektóre roboty kuchenne posiadają funkcję wyrabiania. Również maszyny do pieczenia chleba posiadją funkcję wyrabiania, która dokładnie miesza składniki na ciasto.

Techniki mieszania obejmują również ubijanie jajek, zarówno całych jajek, jak i żółtek i białek osobno. Całe jajka lub żółtka mieszamy do ciast lub deserów. Podobne zastosowanie ma ubijanie białek na sztywną masę, która dodana do ciasta sprawia, że jest ono pulchne i puszyste. Pianę z białek dodajemy do ciast, placków, naleśników, racuchów, czy też pieczemy z niej bezy. Pianę z białek ubijamy ręcznie przy pomocy trzepaczki lub posługujemy się mikserem.

W kuchni warto również mieć shaker, który służy do mieszania płynów. Przy jego pomocy możemy nie tylko zrobić koktajle alkoholowe lub bezalkoholowe, lecz także przygotować rzadkie ciasto, na przykład na naleśniki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto