Słodkie przekąski

słodkie przekąski

Słodkie przekąski uwielbiane są przez ludzi na całym świecie. Proste przepisy świetnie sprawdzają się na różne okazje. Istnieje mnóstwo szybkich słodkich przegryzek, które można w łatwy sposób przygotować. Co najciekawsze, wcale nie trzeba mieć dużego doświadczenia, aby to zrobić. Wśród słodkich przekąsek wyróżnić można m.in. pączki. Ich pieczenie nie jest trudne, więc nawet amatorzy cukiernictwa powinni znakomicie sobie z nimi poradzić.

Słodkie przekąski – proste przepisy na słodkie przekąski na szybko

Słodkie przekąski pojawiają się w domach większości z nas. Zamiast kupować je ze sklepów, warto samodzielnie odtwarzać przepisy na słodkie przekąski. Domowe pyszności są zdecydowanie najlepsze. Jak zrobić pyszne pączki na szybko? Które przepisy są szybkie, smaczne i stosunkowo tanie? Sprawdź najciekawsze pomysły na słodkie przekąski i dowiedz się, jak zrobić słodkości bez większego doświadczenia.

Najlepsze domowe słodkie przekąski – sprawdź, jak zrobić

Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą

Nutella jest jednym z najpopularniejszych słodkich kremów, które uwielbiane są przez ludzi na całym świecie. Większość marketów ma dostępny ten czekoladowo-orzechowy krem w swojej ofercie. Nie ma problemu, aby jeść go bezpośrednio ze słoika. Wielu ludzi wykorzystuje go jednak również do przyrządzania deserów. Nutella świetnie komponuje się z ciastem francuskim, dżemem i serkiem mascarpone. Właśnie dlatego na bazie kremu warto przygotować np. chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego. Kruche rogaliki mogą być świetnym pomysłem na szybką, słodką przekąskę. Możesz poczęstować nimi gości, ale też zjeść na pierwsze lub drugie danie. Przepis jest łatwy, więc wcale nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go odtworzyć. Aby przygotować rogaliki, zaopatrz się w kilka składników: krem Nutella, skórkę z pomarańczy, migdały, jajka i ciasto francuskie.

Przed przygotowaniem rogalików wyjmij ciasto z lodówki. Niech poleży na blacie ok. 10 minut. Rozwiń i podziel ciasto wzdłuż. Następnie pokrój je w trójkąty. Migdały posiekaj na kawałki. Posmaruj każdy kawałek ciasta kremem czekoladowo-orzechowym. Posyp posiekanymi migdałami i skórką z pomarańczy. Zwiń rogaliki, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj wierzch rogalików przygotowaną masą. Rogaliki piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze do 200 st. C. Jeśli tylko zajdzie potrzeba, zostaw je w środku na ok. 2 minuty. Ciepłą przekąskę podawaj na paterze do ciasta. Rogaliki mają być słodką niespodzianką dla gości? Posyp je z wierzchu cukrem pudrem.

Jeśli chcesz przygotować pyszną i słodką przekąskę, chrupiące rogaliki z Nutellą będą świetnym pomysłem. Możesz jeść je zarówno na deser, jak i np. na śniadanie. Upieczone rogaliki mogą poleżeć pod przykryciem maksymalnie do 3 dni – to czas, gdy idealnie nadają się do spożycia. Wypieki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Pamiętaj jednak o ważnej zasadzie, gdy pieczesz rogaliki. Nigdy nie wkładaj do środka zbyt dużo kremu czekoladowo-orzechowego, ponieważ pod wpływem temperatury może się rozpłynąć.

Chlebek bananowy – szybkie i smaczne danie na słodko

Przepisy na słodkie przekąski są niesamowicie zróżnicowane. Niektóre są skomplikowane, inne bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na szybko, spróbuj przyrządzić chlebek bananowy. To pyszna przekąska, którą możesz spożywać zarówno na deser, jak i pożywne śniadanie. Do przygotowania chlebka potrzebujesz dojrzałych bananów – nadają się zdecydowanie najlepiej do przyrządzania tego pysznego deseru. Aby zrobić chlebek, zaopatrz się w następujące składniki: kakao 16%, jogurt naturalny, mąka orkiszowa, banany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, jajka i proszek do pieczenia.

Rozgnieć banana za pomocą widelca. Następnie wbij jajka do miski i zamieszaj całość. Przesiej przez sito mąkę orkiszową. Dodaj kakao z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko. Następnie posiekaj orzechy włoskie i dodaj do ciasta. Wlej olej z jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka ciasto. Wrzuć do piekarnika chlebek bananowy na ok. 45 minut. Powinien piec się w 180 st. C. Zanim ukroisz chlebek, wyjmij go po upieczeniu z foremki, a następnie wystudź. Nie krój chlebka bananowego na gorąco, ponieważ może się łatwo rozpaść.

Chlebek bananowy może być doskonałym pomysłem nie tylko na słodką przekąskę, ale też pożywne i sycące śniadanie. Możesz zabrać go ze sobą na lunch do pracy. Jeśli masz ochotę, dodaj do chleba orzechy. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzechy dodają też mnóstwo energii. Chlebek bananowy jest pyszną przekąską, która powinna posmakować każdemu – nawet bardzo wybrednym osobom, jeśli chodzi o słodkie przekąski. Jeśli tylko masz ochotę, możesz dodatkowo przesmarować chlebek np. dżemem. Możesz również polać go miodem lub syropem klonowym.

Najciekawsze pomysły na słodkie przekąski – jak je przygotować?

Domowe lody śmietankowe – prosty przepis, krok po kroku

Masz ochotę na słodki przekąski? Warto przygotować coś nie tylko smacznego, ale również pysznego. Doskonałym pomysłem są domowej roboty lody śmietankowe. Przepis wydaje się idealny zwłaszcza w upalne lato. Lody możesz zrobić zarówno do zjedzenia saute, jak i w towarzystwie np. szarlotki. Aby przygotować lody, należy zaopatrzyć się w dwa podstawowe produkty spożywcze – mleko skondensowane i śmietankę kremową 36%. Przełóż składniki do miski i ubij je mikserem na masę. W ten sposób dwa składniki dokładnie się ze sobą połączą. Zamknij miskę lub przykryj ją czymś, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut. Ubij mikserem masę, aby zrobiła się gęsta i zwiększyła swoją objętość. Przełóż krem śmietankowy do odpowiedniego pojemnika i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Lody muszą nabrać odpowiedniej konsystencji do konsumpcji.

Lody śmietankowe są jednym z najpopularniejszych deserów. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto wykorzystać pomysły na słodkie przekąski właśnie w formie lodów śmietanowych. To smaczny i bardzo orzeźwiający deser, którym możesz poczęstować niespodziewanych gości. Przepis jest prosty, więc nawet amatorzy gotowania powinni znakomicie sobie z nim poradzić. Do zrobienia lodów śmietankowych musisz mieć tylko dwa składniki, z których zakupem nie powinno być najmniejszych problemów. Poza czasem oczekiwania na zamarznięcie, lody robi się ławo i szybko. Warto dodać, że śmietanka kremowa 36% jest produktem z dużą ilością tłuszczu, dzięki czemu szybko i łatwo się ją ubija. W takiej śmietance jest sporo białka, co sprawia, że domowe lody są wartościowe. Jeśli będziesz spożywać lody śmietankowe w umiarkowanej ilości, nie powinny ci zaszkodzić nawet na diecie redukcyjnej.

Placki bananowe z jajkiem i z czekoladą – jak zrobić?

Jeśli masz ochotę na domowy deser, warto sprawdzić pomysły na słodkie przekąski. Wśród nich wyróżniają się smaczne placki bananowe bez cukru. Są pożywne, pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Nawet laicy w kuchni nie będą mieć żadnego problemu, aby poradzić sobie z plackami bananowymi. Jedząc placuszki bananowe, będziesz mieć dużo energii do pracy. Możesz zjeść słodkie przekąski zarówno na śniadanie, jak i na lunch w pracy. Aby przyrządzić placuszki, zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: gorzka czekolada, proszek do pieczenia, banany, mleko 3,2%, płatki owsiane, olej rzepakowy i jajka.

Najpierw wsyp płatki owsiane do miski. Następnie wlej mleko i dodaj jajka. Do środka wsyp proszek do pieczenia, po czym porządnie zmiksuj składniki. Obierz banana ze skórki i dorzuć go do składników. Rozdrobnij wszystko, a następnie posiekaj gorzką czekoladę na małe kawałki. Dodaj ją do ciasta i zmieszaj. Ciasto nakładaj na patelnię rozgrzaną olejem rzepakowym. Staraj się robić to małymi porcjami za pomocą chochelki. Plaski obsmażaj z każdej strony przez ok. 3-4 minuty na złoto.

Bananowe placki mogą być fantastycznym pomysłem zarówno na deser, jak i śniadanie czy lunch. Niepotrzebna jest ci wiedza kulinarna, żeby przygotować placuszki. Płatki owsiane najchętniej wykorzystywane są do przyrządzania śniadań – to prawdziwa skarbnica błonnika. To także cenne źródło węglowodanów. Placki bananowe są smaczne i pożywne. Znajduje się w nich wiele witamin i minerałów. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu – odgrzewane nie są już takie smaczne. Oczywiście można jeść je również na zimno np. z cukrem pudrem. W takiej formie możesz spakować placuszki bananowe np. na lunch do pracy.

Blok czekoladowy – prosty przepis z PRL

Jeśli masz ochotę na nietypowe słodkie przekąski, sięgnij po blok czekoladowy. W czasach PRL był to jeden z najbardziej rozchwytywanych deserów. Doskonale wygląda i świetnie smakuje. Możesz zaserwować go jako niespodziankę dla gości. Możesz też długo przechowywać blok czekoladowy w lodówce, więc spokojnie wystarczy ci na kilka dni. Aby zrobić słodką przekąskę, koniecznie zaopatrz się w kilka produktów spożywczych: mleko 2%, masło, mleko w proszku, cukier, herbatniki, kakao w proszku 16%, orzechy arachidowe oraz rodzinki.

Na początku włóż masło do rondelka. Gotuj do momentu, aż masło całkiem się rozpuści. Dodaj cukier i wlej odrobinę mleka. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru w mleku. Dodaj kakao do masy z masła, a następnie wsyp mleko w proszku. Zamieszaj rózgą i poczekaj, aż masa zgęstnieje. Wystudź wszystko, po czym posiekaj drobno herbatniki z rodzynkami. Dodaj do masy kakaowej. Jeszcze raz wymieszaj składniki i przełóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie rozlej po niej całą masę. Tak przygotowany blok czekoladowy włóż minimum na 2 godziny do lodówki. Dzięki temu porządnie si ę schłodzi. Tylko twardy, schłodzony i zbity blok można pokroić na kawałki bez kruszenia.

Blok czekoladowy jest jednym z najsmaczniejszych słodyczy, które najczęściej jadało się w okresie PRL-u. Niektórzy wciąż z ogromnym uśmiechem na buzi wspominają blok. Jest pyszny, w dodatku podany gościom zawsze wygląda doskonale. Może być znakomitą alternatywą dla klasycznych wypieków. Przepis na blok czekoladowy jest tak prosty, że nawet amatorzy cukiernictwa świetnie sobie z nim poradzą. W dodatku składniki na deser nie są drogie – można łatwo dostać je w większości marketów spożywczych. Blok czekoladowy podawać możesz z różnymi dodatkami, takimi jak suszone lub kandyzowane owoce. Dzięki nim można jeszcze bardziej podkreślić smak słodkiej przekąski.

Słodkie przekąski - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto