Dania dla dzieci niejadków

dania dla dzieci niejadków

Obiad dla dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców, gdy dziecko nie chce jeść. Najczęściej dzieje się to w wieku od 2 do 5 lat i jest objawem naturalnym. Dziecko w tym wieku przechodzi na normalne posiłki i niektóre nowe potrawy mu nie smakują, szczególnie że zmysł smaku u dzieci jest bardzo wyczulony. Specjaliści są zgodni, że dziecka nie należy zmuszać, rozpraszać czy przekupywać, żeby zjadło obiad. Dlatego też warto tak przyrządzać obiadki dla dziecka, aby były ładne, kolorowe i ułożone w ciekawe wzory. Ważny jest też smak, który nie może być zbyt intensywny, ani zbyt mdły. Dzieci szczególnie nie lubią zdrowych warzyw, dlatego trzeba je przemycać w naleśnikach, plackach, kotletach itp.

Dania dla dzieci niejadków - pomysły na smaczne dania dla niejadków

Wielu rodziców zmaga się z problemem dzieci niejadków, kiedy to jedzenie posiłków staje się ogromnym wyzwaniem. W większości przypadków jest to normalny proces, który nie powinien niepokoić. Jednak rodzice są zmartwieni i zatroskani, szczególnie gdy dzieci nie chcą jeść warzyw i zostawiają pyszną surówkę na talerzu. Doradzamy jak przyrządzić dania dla dzieci niejadków, aby zostały zjedzone ze smakiem. Przedstawiamy jak przygotować menu na obiad dla dziecka, jak je udekorować i jakie metody zastosować, aby dziecko zjadło. Podajemy najciekawsze przepisy na dziecięce obiadki.

Co zrobić jeśli dziecko nie chce jeść

Dlaczego jedzenie bywa dużym problemem dla dzieci i ich rodziców

Najczęściej brak apetytu u dziecka pojawia się w okresie 2 do 5 roku życia. W tym czasie zmniejsza się przybieranie dziecka na wadze w stosunku do okresu niemowlęcego. W większości przypadków brak chęci do jedzenia u dziecka jest zjawiskiem fizjologicznym i przechodzi z wiekiem. Nierzadko rodzice martwią się tym zjawiskiem i w trosce o zdrowie dziecka, zmuszają go do jedzenia. Niestety właśnie zmuszanie dziecka do jedzenia, niepokój, napięta atmosfera i zniecierpliwienie rodziców może pogłębiać problem.

Najczęściej dzieci reagują niechęcią na nowe smaki. Ma to miejsce w sytuacji, kiedy rodzice starają się przestawić dziecko na normalne posiłki, takie jakie jedzą wszyscy w rodzinie. Dzieci nie lubią zaś potraw słonych, mocno przyprawionych, o zdecydowanym smaku. Nie lubią też dużej ilości różnych smaków. Nie jest wyjątkiem, kiedy na imprezie, przy suto zastawionym stole, dziecko wybiera suchy chleb i nie daje się namówić na nic innego.

Nierzadko niechęć do jedzenia codziennych posiłków związana jest z podjadaniem między posiłkami, z nadmiernym jedzeniem słodyczy i przekąsek, lub po prostu z chęcią zwrócenia na siebie uwagi lub z dziecięcym buntem. Mały apetyt może mieć również związek z przyjmowaniem leków. Zdarza się również, że rodzice z troski starają się przekarmić dziecko i dają mu więcej jedzenia niż maluch może zjeść.

Brak apetytu w większości przypadków jest zjawiskiem normalnym. Do lekarza należy zgłosić się jeśli niechęć do jedzenia łączy się z bólami brzucha, gorączką, nietypowymi wydzielinami w stolcu, wysypką na skórze, zmianą rytmu wypróżnień lub zmianą zachowania dziecka.

Co robić jeśli jedzenie staje się problemem

Specjaliści w tej dziedzinie zgadzają się co do tego, że dzieci nie należy zmuszać do jedzenia, a szczególnie co do ilości. Obowiązuje zasada, że to rodzic decyduje o menu dziecka, ale dziecko decyduje ile chce zjeść. Niewskazane jest karanie dzieci, grożenie im czy też stosowanie przekupstwa. Niedobrą praktyką jest także rozpraszanie uwagi dziecka na przykład zabawkami, bajką czy TV, tak aby karmić go korzystając z chwilowej nieuwagi.

Warto, aby rodzice zwracali uwagę, ile przekąsek dziecko je między głównymi posiłkami. Warto sprawdzić ilość słodyczy, jak również soków i mleka, które obniżają apetyt. Przekąski, szczególnie słodycze należy ograniczyć. Zdecydowanie nie dobrym zwyczajem są słodycze stojące stale na stole.

Ponadto rodzice stosują ciekawe i kreatywne sposoby na dania dla dzieci niejadków. Nie ulega wątpliwości, że obiadki dla dziecka muszą być smaczne, ale także kolorowe, ciekawe wizualnie i ładnie podane. Ważny jest odpowiedni pomysł jak udekorować potrawy. Rodzice układają potrawy w ciekawe wzory. Można też zastosować pomysł na grę czy zabawę. Miseczka z obrazkiem ulubionego bohatera z bajki to także dobry pomysł. Ważne są także odpowiednie przepisy na potrawy, które dziecko lubi.

Ciekawe dania dla dzieci niejadków

Jak wybrać przepisy na menu dla dziecka - warzywa w diecie dziecka

Na obiad dziecko powinno dostać odpowiednio mniejszą porcję niż ta dla dorosłego. Ponadto obiad dla dziecka musi być zbilansowany, tak aby organizm dziecka otrzymał wszystkie niezbędne składniki, wśród których muszą znaleźć się białko, węglowodany i witaminy. Dzieci najczęściej wybierają smaki słodkie i węglowodany, zaś rodzice starają się, aby zjadły również mięso i warzywa. Warto tak dobrać menu, aby jedzenie smakowało dziecku.

Wszyscy wiedzą, że dzieci nie lubią warzyw. Ale nie wszystkich. Dzieci nie lubią zdecydowanych, mocnych smaków, dlatego też do najbardziej nielubianych warzyw należy brukselka, cebula, jarmuż, seler i czosnek. Brukselka ma szczególny, mocny smak, który nie odpowiada także niektórym dorosłym. Dzieci nie lubią również smaków mdłych i nijakich, dlatego rekordowym wrogiem dzieci, po brukselce, jest szpinak. Dzieci nie lubią także brokuła o charakterystycznym smaku, bardziej zaś odpowiada im neutralny kalafior. Natomiast najbardziej lubiane przez dzieci warzywa to: marchewka, pomidor, ogórek i ziemniaki.

Surówka i sałatka jest tym składnikiem obiadu, który dzieci zostawiają na koniec i zjadają niechętnie. Dobrym sposobem, aby zachęcić dziecko do warzyw, jest tworzenie surówek z dodatkiem słodkiej marchwi. Wspaniałym dodatkiem, który poprawia smak sałatek, jest jabłko pokrojone lub starte na tarce. Warto też wkładać zieleninę do kanapek oraz nadziewać zieleniną kotlety i pulpety. Zachęcanie dzieci do warzyw jest bardzo ważne, gdyż sprzyja to chęci do jedzenia warzyw w życiu dorosłym.

Jak sprawić, aby dziecko zjadło pełnowartościowy obiadek

Zmuszanie dziecka do jedzenia brukselki może nie jest dobrym pomysłem. Jednak prawie wszystkie warzywa możemy przemycić, jeśli je umiejętnie połączymy z innymi produktami. Dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do diety dziecka jest połączenie ich z węglowodanami, na przykład w postaci naleśników z nadzieniem warzywnym, kotletów warzywnych czy jarzynowych past do chleba. Farsz warzywny świetnie smakuje zmiksowany z jajkiem na twardo i łagodnymi przyprawami.

Dobrym pomysłem na danie dla dziecka są naleśniki lub placuszki z warzywami. Oczywiście dzieci lubią dania na słodko i najczęściej nie trzeba do nich namawiać. Doskonałym daniem dla dzieci jest makaron z sosem mięsnym i warzywami. Jeśli dziecko nie lubi warzyw, warto na początek wybierać ziemniaki, bataty, marchewkę i pomidory, a następnie stopniowo dodawać małe ilości innych warzyw, aby przyzwyczaić dziecko do ich smaku. Fajnym sposobem są warzywa panierowane, kotlety warzywne, faszerowane jajka, a także omlety i frittaty.

Dziecko ma wyostrzony zmysł smaku i znacznie bardziej wrażliwy niż dorośli, dlatego też ważne jest, aby smaki były delikatne, bez ostrych i wyrazistych przypraw. Obiadki dla dzieci nie mogą być suche, dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest mięso z sosem podane do makaronu lub ziemniaków. Jedzenie nie może być twarde, aby dziecko nie miało kłopotów z pogryzieniem. Świetnie sprawdzają się miękkie, mielone kotlety z sosem lub dania z kurczaka z sosem. Jedzenie dla dziecka nie może być też nadmiernie rozdrobnione i miałkie, gdyż dzieci nie lubią dań o konsystencji paćki czy kleiku.

Dla rodziców sporym wyzwaniem są zupy dla dzieci. Ważne jest, aby smak był delikatny, bez ostrych i mocnych przypraw, które “drapią w gardle”. Zupę warto zabielić śmietaną, która dodatkowo złagodzi smak. Dzieci z reguł lubią rosół, zupę ogórkową lub pomidorową. Zdecydowanie nie lubią zaś szczawiowej, jarzynowej czy grochówki.

Dania dla dzieci niejadków - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto