Ciasteczka

Ilustracja: Przepisy na ciasteczka - zobacz przepisy na różnego typu ciasteczka

Ciasteczka stanowią małe, słodkie wyroby piekarnicze, które dostępne są w każdym sklepie. Najbardziej typowe i popularne są ciasteczka kruche, które są trwałe, łatwo je przenosić i przechowywać. W handlu dostępne są również takie rodzaje ciasteczek, jak pierniczki, wafle, biszkopty, herbatniki, bezy, ciasteczka francuskie, muffinki czy małe pączki. Smaczne ciasteczka można szybko i łatwo zrobić samodzielnie. Przepis na pyszne ciasteczka jest tak łatwy, że warto robić je z dziećmi, które zaczną uczyć się sztuki kulinarnej. Najbardziej popularne są smaczne ciasteczka kruche lub ciasteczka owsiane.

Przepisy na ciasteczka - zobacz przepisy na różnego typu ciasteczka

Nie wyobrażamy sobie jakiejkolwiek imprezy, czy też spotkania towarzyskiego bez ciasteczek. Dobry obyczaj każe, aby w domu mieć zawsze pudełko ciasteczek, na wypadek niezapowiedzianych gości, których zawsze można poczęstować kawą czy herbatą oraz ciasteczkami. Ciasteczka stanowią tradycyjny poczęstunek czy słodką przekąskę do kawy czy herbaty oraz nieodłączny element każdego przyjęcia. Poznaj najciekawsze rodzaje ciasteczek i przepisy jak je zrobić.

Jak zrobić smaczne ciasteczka

Kiedy jest czas na fajne ciasteczka

Ciasteczka to po prostu małe wyroby cukiernicze, do zjedzenia dla jednej osoby. Powstają z mąki, cukru i tłuszczu, podobnie jak inne ciasta. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich kroić, lecz zjada się je lub częstuje innych w całości.

Ciasteczka stanowią słodką przekąskę, idealnie nadają się do częstowania innych oraz do rozdawania na imprezie. Fajne ciasteczka stanowią podstawę słodkiego bufetu na imprezie. Są lekkie, łatwe do zapakowania i zabrania ze sobą. Generalnie ciasteczka kojarzą się z małą, słodką przekąską do kawy lub do herbaty, kiedy chcemy spędzić chwilę relaksu z filiżanką ulubionego napoju. Ciasteczka stanowią też tani i niezobowiązujący poczęstunek na spotkaniu towarzyskim, kiedy nie decydujemy się na zaproszenie gości na obiad czy imprezę z suto zastawionym stołem. Fajne ciasteczka przydają się szczególnie, gdy chcemy pogadać ze znajomymi przy kawie czy herbacie i coś przy tym przegryźć, aby nie zgłodnieć i sprawić sobie i gościom dodatkową przyjemność. Zaletą ciasteczek jest łatwość ich wykonania. Dobre ciasteczka bardzo łatwo się piecze, zaś wspólne pieczenie ciasteczek może stać się dobrą zabawą rodzinną, do której włączamy dzieci.

Kto i dlaczego wymyślił małe ciasteczka? Tego się nie dowiemy, lecz ich historia zaczęła się w zamierzchłych czasach, gdy ludzie nauczyli się piec i znaleźli sposób na robienie słodyczy. Zanim nauczono się wytwarzać cukier z trzciny cukrowej, małe wypieki słodzono miodem i bakaliami.

Różne przepisy na ciasteczka

W cukierniach widzimy ciastka pieczone na blasze i pokrojone na małe ciastka, lub ciasteczka pieczone osobno. Ciasteczka powstają najczęściej przez:

  • pieczenie ich w foremkach,
  • wycinanie foremek z rozwałkowanego ciasta,
  • wyciskanie przy pomocy szprycy cukierniczej,
  • wyciskane przez maszynkę do mięsa zaopatrzoną w specjalny otwór.

Do tej pory ludzie wymyślili najróżniejsze przepisy na ciasteczka. Rodzajów ciasteczek jest mnóstwo, zaś najważniejsze ciasteczka jakie dostępne w cukierniach to:

  • herbatniki, czyli twarde, kruche ciasteczka, prostokątne, o charakterystycznym wzorze na brzegach, tradycyjnie podawane, jak sama nazwa wskazuje, do herbaty,
  • herbatniki typu digestive, wypieczone z mąki pełnoziarnistej,
  • ciasteczka kruche o różnych kształtach,
  • wafle, czyli cienkie płatki z mąki i wody, które są składane warstwami z nadzieniem czekoladowym czy orzechowym,
  • ciasteczka maślane, z mąki, masła i cukru,
  • biszkopty, czyli lekkostrawne, puszyste i delikatne ciasteczka z dodatkiem jaj,
  • pierniczki, czyli ciasteczka z korzennymi przyprawami, karmelizowanym cukrem i miodem, dzięki czemu nabierają ciemnego, brązowego koloru,
  • ciastka francuskie, wypieczone z kilku warstw, ciasta francuskiego, dzięki czemu są puszyste i kruche,
  • bezy, czyli ciastka z piany z białek jaj,
  • muffiny i babeczki, czyli małe ciasteczka w kształcie babeczki,
  • małe pączki smażone w głębikim tłuszczu.

Dobre ciasteczka wzbogacane są o dodatek galaretki, gęstej marmolady, bakalii lub czekolady. Dwa złożone ciasteczka z różnym nadzieniem czy kremem pomiędzy noszą nazwę markizy. Smaczne ciasteczka mogą być polane czekoladą, lukrem lub udekorowane w różny sposób. Popularnym i lubianym ciasteczkiem są delicje z ciasta biszkoptowego udekorowane galaretką i polane czekoladą.

Przepis na pyszne ciasteczka w kuchniach świata

Prawie każdy kraj i region świata ma własny przepis na pyszne ciasteczka i ciastka, gdyż wszyscy ludzie uwielbiają słodycze. Nie sposób ich wszystkich wymienić, lecz można podać te najbardziej znane.

Za stolicę kuchni i przepisów kulinarnych uważa się Francję. Flagowe ciasteczka francuskie to makaroniki, czyli rodzaj markiz złożonych z dwóch ciasteczek z nadzieniem. Makaroniki robimy z mąki migdałowej lub ze zmielonych migdałów, cukru i białek jajek. Ich charakterystyczną cechą są ciekawe kolory uzyskiwanie dzięki użyciu barwników spożywczych. Makaroniki najczęściej występują w pastelowych kolorach jak różowy czy kremowy, lecz barwniki spożywcze pozwalają na uzyskanie najróżniejszych kolorów.

Z Anglii pochodzi gingerbread man, czyli piernikowy ludzik upieczony z ciasta biszkoptowego lub piernikowego z karmelizowanym cukrem. Ciasteczka wykrawa się foremką w kształcie ludzika. Istnieje tam cała tradycja dekorowania i ubierania ludzików. Przy pomocy lukru i dodatków cukierniczych ubieramy ludzika w różne stroje w różnych kolorach.

Najsłynniejszym ciastkiem amerykańskim jest brownie, czyli gęste, mokre i niewyrośnięte czekoladowe ciasto, które kroi się na małe kawałki. Przepis na pyszne ciasteczka brownie wymaga takich składników jak czekolada, jajko, masło, mąka i brązowy cukier. Ciasto robi się z roztopionego masła z czekoladą, które łączy się z ubitymi jajkami. Rzadką masę wlewa się na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecze. Co ciekawe, brownie fit robimy z gotowanej czerwonej fasoli.

Ciekawym ciastkiem, znanym z kuchni żydowskiej są hamantasze, czyli uszy Hamana lub sakiewki Hamana, tradycyjnie podawane na święto Purim. Są to trójkątne ciasteczka kruche z makiem na wierzchu. Brzegi ciasteczek są wywinięte do góry na kształt trójkąta, tak że przypominają rodzaj sakiewki z makiem w środku. Co ciekawe, ciasteczka te nie pochodzą z tradycji żydowskiej lecz niemieckiej. Żydzi serwowali je na święto Purim i na trwałe weszły one do tradycji żydowskiej. Zaś od wroga Żydów, którego pokonanie symbolizuje święto Purim, nazwano je sakiewkami Hamana.

W tradycji Europy południowej i Bliskiego Wschodu przysmakiem są ciasteczka w rodzaju pączuszków smażonych na głębokim tłuszczu. W Turcji popularnym przysmakiem są słodkie małe pączki lokma. W Hiszpanii, tradycyjnie na śniadanie jada się churros, czyli rodzaj podłużnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu.

Ciasteczka świąteczne i ciasteczka na co dzień w kuchni polskiej

W Polsce najbardziej popularne są kruche ciasteczka o różnych kształtach. Są one tym bardziej lubiane, że można je łatwo i szybko zrobić i upiec samodzielnie. Ich przygotowanie jest tak łatwe, że dzieci uczą się sztuki kulinarnej i pomagania w kuchni właśnie od robienia ciasteczek. Kruche ciasteczka robimy z kruchego ciasta rozwałkowanego na cienki placek, z którego wykrawa się różne kształty przy pomocy foremek. Różne kształty i rodzaje foremek pozwalają na tworzenie ciekawych i fajnych ciasteczek na różne okazje.

Żadne święta czy impreza nie może obyć się bez ciasteczek. Dobry pomysł na ciasteczka świąteczne podsuwają nam fajne foremki, dzięki którym, w zależności od okazji, tworzymy ciasteczka kruche w kształcie choinki, królika, gwiazdki itp. W handlu dostępne są foremki na wszystkie możliwe okazje i święta.

Najlepsze, tradycyjne ciasteczka świąteczne to przede wszystkim pierniczki oraz kruche ciasteczka cynamonowe. Jeszcze w XX wieku tradycyjnymi słodyczami na święta były prostokątne pierniczki o korzennym smaku polane lukrem. Ciasteczka były miękkie w środku, zaś ich skórka z lukrem była cudownie chrupiąca. Obecnie ciasteczka te całkowicie odeszły w zapomnienie. Zastąpiły je klasyczne kruche ciastka lub ciasteczka cynamonowe w kształcie odpowiadajacym symbolom danego święta.

Najlepsze ciasteczka jakie możemy upiec samodzielnie

Najlepsze przepisy na ciasteczka kruche

Najbardziej klasycznym pomysłem na ciasteczką są łatwe do zrobienia i smaczne ciasteczka kruche. Składniki są bardzo proste i ogólnodostępne, czyli masło, mąka, cukier i jedno żółtko. Składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Cała tajemnica kruchych ciasteczek polega na proporcjach tłuszczu i mąki, gdyż to właśnie masło nadaje ciastu kruchość. Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka i pieczemy na blasze.

Jeszcze w XX wieku na święta robiono pierniczki korzenne różnego kształtu czy też płaskie, słodkie ciasteczka z ciemniejszym brzegiem i wiele innych. Dziś dostęp do materiałów dekoracyjnych oraz foremek w różnych kształtach sprawia, że pomysł na dobre ciasteczka sprowadza się do znalezienia ciekawych foremek i odpowiedniego dekorowania ciasteczek. Malując ciasteczka lukrem w różnych kolorach tworzymy ciasteczkowe zwierzątka, domki i najróżniejsze kształty, zaś dobre pomysły poddają nam kształty foremek.

Najlepszy pomysł na ciasteczka owsiane

Obecnie, na fali nie tuczących potraw fit, pojawiły się przepisy na ciasteczka owsiane. Przepis na smaczne ciasteczka owsiane jest prosty, łatwy do wykonania. Sposób wykonania jest bardzo szybki. Ciasteczka owsiane stanowią też zdrową i pyszną przekąskę dla dzieci.

Składniki są podobne jak przy kruchych ciasteczkach, lecz z dodatkiem płatków owsianych lub innych. Po prostu mieszamy składniki suche, następnie dodajemy jajka i przestudzone, roztopione masło. Ciasto mieszamy i formujemy kulki, które wykładamy je na papier do pieczenie rozpłaszczając. Kruche czy owsiane ciasteczka przechowujemy w papierowej torbie lub metalowym pudełku.

Pozostałe przepisy na ciasteczka

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto