Przepisy z karmelem

przepisy z karmelem

Jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych dodatków do ciast, deserów czy lodów jest zdecydowanie karmel. Ten słodki lub słodko-słony smakołyk jest lubiany przez dzieci i dorosłych. Jest świetnym dodatkiem nie tylko do tortów i ciast, ale również do dań obiadowych, sosów i zup. Należy jednak pamiętać, że karmel to w większości po prostu cukier, który spożywany w nadmiarze, może nie być korzystny dla naszego zdrowia. Dania z karmelem powinniśmy jeść więc jedynie okazjonalnie.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z karmelem

Przepisy w temacie przepisy z karmelem

Jakie dania podawać z karmelem? Oto zbiór najlepszych przepisów

Potrawy z karmelem są uznawane za jedne z najsmaczniejszych dań deserowych oraz ciast. Karmel pasuje do tortów, ciast, deserów, lodów, ale stanowi również atrakcyjny dodatek do mięs, dań obiadowych, sosów, zup czy owsianek. Według legend karmel został wynaleziony około 950 roku przez Arabów i to właśnie w tej części świata powstała pierwsza cukrownia, w której był produkowany. Nazwa karmelu pochodzi najprawdopodobniej od francuskiego słowa „caramel”, które oznacza „palony cukier”. Choć początkowo używany był głównie do farbowania włosów i depilacji, to obecnie stosuje się go przede wszystkim do celów spożywczych.

Jak przygotować domowy karmel

Choć wydaje się, że jego przygotowanie może być trudne, to w rzeczywistości przepis na domowy karmel jest całkiem prosty. Aby bo go zrobić potrzebujemy jedynie białego lub brązowego cukru i ewentualnie wody.

Karmel możemy przygotować metodą suchą i mokrą, jednak ta druga jest zdecydowanie łatwiejsza. Odmierzamy szklankę cukru i wsypujemy na patelnię z grubym dnem. Następnie wlewamy około 6 łyżek wody i podgrzewamy, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Metoda na sucho nie zakłada użycia wody, cukier podgrzewamy po prostu na patelni, ale w takiej sytuacji łatwo o przypalenie.

Jako dodatek do ciast i deserów świetnie sprawdzi się również sos karmelowy, który przyrządzimy z cukru, wody, masła i 30-procentowej śmietanki. Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy wodę, śmietankę, a na końcu masło. Przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni.

Dania z karmelem, które warto przygotować

Popularne potrawy z karmelem

Karmel stanowi bardzo popularny dodatek do wielu deserów, ciast, lodów, a także potraw w wersji wytrawnej. Z jego dodatkiem możemy przygotować sernik, szarlotkę, ciasto czekoladowe typu brownie, tarty z owocami czy popularne muffinki. Stanowi również doskonały dodatek do koktajli, lodów, naleśników czy placuszków z owocami. Smakiem karmelu możemy również wzbogacić aromatyczną kawę, herbatę lub czekoladę na gorąco.

Bardzo smacznym daniem, które warto przyrządzić z karmelem jest tak zwane ciasto princessa. Z czego zrobimy ciasto princessa? Głównymi składnikami są: kokosowy biszkopt, krem budyniowy, wafelki Princessa, biszkopty i oczywiście karmel. Dokładny przepis bez problemu znajdziemy w internecie, jednak zarys ciasta pozostaje ten sam. Na koniec, dla podkreślenia smaku, możemy je również udekorować orzechami lub płatkami migdałów.

Karmel możemy wykorzystać jako polewę do ciast i tortów, dekorując je równocześnie suszonymi lub świeżymi owocami albo orzechami. Z karmelu możemy również zrobić atrakcyjne dekoracje do deserów i ciast, wlewając jeszcze płynny na papier do pieczenia, pozostawiając do wystygnięcia, a następnie wycinając z niego różne wzory.

Poza daniami typowo słodkimi, karmel możemy również wykorzystać do podkreślenia smaku potraw w wersji wytrawnej. Są dobrym uzupełnieniem dań mięsnych, pieczonej kiełbasy, zup, sosów, a także dań jednogarnkowych. Ciekawym dodatkiem do obiadu mogą być również karmelizowane warzywa (na przykład marchewka, cebula czy pietruszka), które posypuje się cukrem lub namacza w karmelowej marynacie, a następnie piecze w piekarniku.

Karmel jest także barwnikiem, który dodaje się do wielu produktów spożywczych, między innymi ciemnego pieczywa, jogurtów owocowych, dżemów, czekolad, a także popularnej coca-coli.

Karmel w wersji słonej

Coraz większą popularnością cieszą się również potrawy ze słonym karmelem. Czym jest słony karmel? Uznaje się go za doskonałe połączenie smaku słodkiego ze słonym. Dania wzbogacone słonym karmelem to między innymi wszelkiego rodzaju ciasta i desery (na przykład ciasto snickers), lody o smaku słonego karmelu , sezonowe owoce zapiekane z karmelem, orzeszki ziemne w karmelu, a także domowe masło orzechowe o jego niepowtarzalnym smaku.

Historia słonego karmelu sięga mniej więcej 1977 roku, kiedy to znany francuski cukiernik Henri Le Roux, szukał sposobu na to, żeby wyróżnić w jakiś sposób wytwarzanie przez niego wyroby. Do tradycyjnego słodkiego karmelu dodał odrobinę soli i tym sposobem uzyskał smak uwielbiany teraz na całym świecie.

Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie próbowali zbadać, skąd bierze się nasze upodobanie do smaku słodko-słonego. Jednym z najważniejszych wniosków wynikających z badania, było to, że u badanych osób, które spożyły słony karmel odnaleziono opioidy endogenne, które wywołują tak zwaną „hedonistyczną eksalację” polegającą na tym, że kombinacja kilku różnych smaków (w tym przypadku słodkiego i słonego) powoduje że potrawa smakuje bardziej i jest mocniej uzależniająca niż gdybyśmy zjedli je osobno.

Przepis na słony karmel jest trochę bardziej skomplikowany, poza cukrem i wodą, do jego przygotowania używa się także masła, śmietanki 30% i soli morskiej.

Wpływ na zdrowie potraw z karmelem

Choć karmel jest bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem, to niestety jego wartość prozdrowotna pozostawia wiele do życzenia. Karmel to w większości cukier, a on, spożywany w nadmiernych ilościach ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeden mały karmelek może zawierać nawet 1,5 łyżeczki cukru, a w łyżce karmelowej polewy do lodów występuje on w ilości ponad trzech łyżeczek.

Nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także chorób nowotworowych. Pogarsza naszą pamięć i koncentrację, powoduje powstawanie próchnicy, wywołuje lub nasila powstawanie stanów zapalnych w organizmie. Dotyczy to oczywiście cukrów prostych (w tym karmelu), które powinniśmy zastępować węglowodanami złożonymi.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto