Przepisy z karmelem
-
Karmel
Karmel a dokładniej krem karmelowy to słodki sos, o bursztynowym kolorze, który można wykorzystać do ciasta, kawy czy jako polewa …
25 min trudny 14 169 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Ekspresowe, mega uproszczone ciasto przypominające tiramisu z dodatkowym kajmakiem. Składa się tylko z sześciu składników i robi się bardzo szybko. …
20 min łatwy 14 576 kcal
Przepisy z karmelem - przepisy
-
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal -
Lody 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! …
20 min łatwy 10 269 kcal -
Sernik karmelowy
Sernik karmelowy to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają wspaniałe desery. Jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca ze względu na …
20 + 60 min łatwy 10 490 kcal -
3 bit na krakersach
3 bit na krakersach jest wspaniałym deserem, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
30 min łatwy 10 620 kcal -
Wieprzowina po wietnamsku
To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z …
25 + 60 min łatwy 6 356 kcal -
Szyszki karmelowe
Na pewno kojarzysz taką słodycz jak szyszki karmelowe. Być może jadłeś je w dzieciństwie. Zrób je sam – domowe są …
30 min łatwy 10 218 kcal
-
Popcorn karmelowy
Popcorn karmelowy jest świetną przekąską, idealną do filmowych maratonów. Można go zrobić w bardzo łatwy sposób z kilku prostych produktów, …
15 + 20 min łatwy 4 505 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik …
30 min łatwy 20 458 kcal -
Słony karmel
Historia słonego karmelu sięga 1977 roku, został stworzony przez Henri’ego Le Roux’a, który był najbardziej utalentowanym, francuskim cukiernikiem. Szukając czegoś …
5 + 10 min łatwy 6 214 kcal -
Szyszki z masy krówkowej
Szyszki z masy krówkowej to deser znany prawie każdemu. Kojarzy się zwykle z czasem dzieciństwa. Szyszki z karmelową masą należą …
20 + 10 min łatwy 15 177 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj …
30 min łatwy 14 468 kcal
-
Ciasto krówka
Jak zrobić ciasto krówkę? Może nie jest to bardzo prosty przepis, bo dla kogoś niewprawionego w pieczeniu ciast może sprawić …
55 + 230 min średni 15 494 kcal -
Ciasto z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem to bardzo szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku składników. Będziesz potrzebować herbatniki lub biszkopty, mleko, …
30 min łatwy 15 355 kcal -
Ciasto karmelowe
Ciasto karmelowe to przepyszny placek, który choć niezwykle prosty, jest również bardzo smaczny. Jest bardzo miękki i puszysty, a przy …
20 + 30 min łatwy 10 387 kcal -
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania w gronie …
30 + 50 min łatwy 12 779 kcal -
Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to świetna opcja na szybki i łatwy deser. Są smaczne, proste, ale naprawdę słodkie. Do ich przygotowania …
20 min łatwy 10 283 kcal -
Tarta kajmakowa
Tarta kajmakowa to idealny deser, który nie tylko można zrobić w bardzo prosty sposób, ale również pełen pysznego smaku. To …
20 + 15 min łatwy 10 309 kcal
-
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal -
Babeczki z kajmakiem
Babeczki z kajmakiem to pyszny deser, który świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Babeczki są bardzo słodkie, smaczne, a przy …
20 + 15 min łatwy 10 559 kcal -
Tort bezowy z mascarpone i kajmakiem
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort bezowy …
30 + 90 min łatwy 13 302 kcal -
Tarta z kajmakiem i mascarpone
Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może …
20 + 20 min łatwy 12 341 kcal -
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego …
45 + 30 min łatwy 18 508 kcal
-
Sernik z kajmakiem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z kajmakiem na …
60 + 60 min łatwy 20 235 kcal -
Frappuccino
Frappuccino to nic innego jak mrożona kawa z dodatkiem lodów, bitej śmietany i słodkiego sosu, u mnie to sos karmelowy. …
20 min łatwy 2 148 kcal -
Cebula karmelizowana
Cebula karmelizowana jest prosta do przygotowania, a możną ją wykorzysta jako dodatek do różnych potraw. Taką cebulkę można zjeść z …
45 min łatwy 4 107 kcal -
Ciasto z karmelem
Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj …
30 + 30 min łatwy 10 126 kcal -
Sernik z orzechami
Sernik z orzechami włoskimi w karmelu to doskonały pomysł na pyszną przekąskę oraz deser do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 10 469 kcal -
Sernik ze słonym karmelem
Cudownie pyszny, domowy sernik ze słonym karmelem – najlepszy na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić sernik ze słonym karmelem. To …
30 + 60 min łatwy 10 540 kcal
-
Ciasto z toffi
Ciasto z toffi to smaczne rozwiązanie na szybki deser bez pieczenia. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować to łatwe i …
30 min łatwy 12 525 kcal -
Sernik z popcornem
Sernik z popcornem to smaczna opcja, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń. Nie wiesz, jak go …
45 min średni 10 -
Creamy Salted Caramel Mousse
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na Creamy Salted Caramel …
20 min łatwy 2 653 kcal -
Szyszki
Szyszki to słodkości, które zna i kojarzy każdy. Przepis na te słodycze jest bardzo stary, jednak tak pyszny, że korzysta …
30 + 10 min łatwy 15 156 kcal -
Sos karmelowy
Sos karmelowy to doskonała propozycja na słodki sos do deserów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie …
10 min średni 5 205 kcal -
Karmelizowana marchew
Karmelizowana marchew to pomysł na naprawdę wspaniały dodatek do obiadu. Przepysznie smakuje i cudownie się prezentuje. Na pewno przypadnie do …
15 + 40 min łatwy 4 145 kcal -
Mordoklejki
Mordoklejki to cukierki z masy krówkowej, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Mimo że są one bardzo smaczne, to należy …
20 min łatwy 20 125 kcal -
Polewa karmelowa
Jesteś w trakcie przygotowywania naleśników lub gofrów i brakuje Ci pomysłu na dodatki? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis …
10 + 15 min łatwy 4 193 kcal -
Karmel z daktyli
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na karmel z daktyli, będzie to alternatywa tradycyjnego karmelu, który zazwyczaj zawiera duże ilości cukru, barwników …
30 min łatwy 4 190 kcal -
Polewa toffi
Polewa toffi to prosty przepis na pyszny sos karmelowy do ciasta. Pyszna domowa polewa świetnie sprawdzi się na babkę lub …
5 + 10 min łatwy 1 -
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to bardzo szybki sposób na wspaniały deser. Pięknie się prezentuje, a do jego wykonania nie trzeba piekarnika. …
25 min łatwy 10 808 kcal -
Brownie z solonym karmelem
Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego …
60 + 30 min średni 9 442 kcal
Potrawy z karmelem - co to jest?
Jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych dodatków do ciast, deserów czy lodów jest zdecydowanie karmel. Ten słodki lub słodko-słony smakołyk jest lubiany przez dzieci i dorosłych. Jest świetnym dodatkiem nie tylko do tortów i ciast, ale również do dań obiadowych, sosów i zup. Należy jednak pamiętać, że karmel to w większości po prostu cukier, który spożywany w nadmiarze, może nie być korzystny dla naszego zdrowia. Dania z karmelem powinniśmy jeść więc jedynie okazjonalnie.
Często zadawane pytania
Jakie dania podawać z karmelem? Oto zbiór najlepszych przepisów
Potrawy z karmelem są uznawane za jedne z najsmaczniejszych dań deserowych oraz ciast. Karmel pasuje do tortów, ciast, deserów, lodów, ale stanowi również atrakcyjny dodatek do mięs, dań obiadowych, sosów, zup czy owsianek. Według legend karmel został wynaleziony około 950 roku przez Arabów i to właśnie w tej części świata powstała pierwsza cukrownia, w której był produkowany. Nazwa karmelu pochodzi najprawdopodobniej od francuskiego słowa „caramel”, które oznacza „palony cukier”. Choć początkowo używany był głównie do farbowania włosów i depilacji, to obecnie stosuje się go przede wszystkim do celów spożywczych.
Jak przygotować domowy karmel
Choć wydaje się, że jego przygotowanie może być trudne, to w rzeczywistości przepis na domowy karmel jest całkiem prosty. Aby bo go zrobić potrzebujemy jedynie białego lub brązowego cukru i ewentualnie wody.
Karmel możemy przygotować metodą suchą i mokrą, jednak ta druga jest zdecydowanie łatwiejsza. Odmierzamy szklankę cukru i wsypujemy na patelnię z grubym dnem. Następnie wlewamy około 6 łyżek wody i podgrzewamy, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy. Metoda na sucho nie zakłada użycia wody, cukier podgrzewamy po prostu na patelni, ale w takiej sytuacji łatwo o przypalenie.
Jako dodatek do ciast i deserów świetnie sprawdzi się również sos karmelowy, który przyrządzimy z cukru, wody, masła i 30-procentowej śmietanki. Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy wodę, śmietankę, a na końcu masło. Przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni.
Dania z karmelem, które warto przygotować
Popularne potrawy z karmelem
Karmel stanowi bardzo popularny dodatek do wielu deserów, ciast, lodów, a także potraw w wersji wytrawnej. Z jego dodatkiem możemy przygotować sernik, szarlotkę, ciasto czekoladowe typu brownie, tarty z owocami czy popularne muffinki. Stanowi również doskonały dodatek do koktajli, lodów, naleśników czy placuszków z owocami. Smakiem karmelu możemy również wzbogacić aromatyczną kawę, herbatę lub czekoladę na gorąco.
Bardzo smacznym daniem, które warto przyrządzić z karmelem jest tak zwane ciasto princessa. Z czego zrobimy ciasto princessa? Głównymi składnikami są: kokosowy biszkopt, krem budyniowy, wafelki Princessa, biszkopty i oczywiście karmel. Dokładny przepis bez problemu znajdziemy w internecie, jednak zarys ciasta pozostaje ten sam. Na koniec, dla podkreślenia smaku, możemy je również udekorować orzechami lub płatkami migdałów.
Karmel możemy wykorzystać jako polewę do ciast i tortów, dekorując je równocześnie suszonymi lub świeżymi owocami albo orzechami. Z karmelu możemy również zrobić atrakcyjne dekoracje do deserów i ciast, wlewając jeszcze płynny na papier do pieczenia, pozostawiając do wystygnięcia, a następnie wycinając z niego różne wzory.
Poza daniami typowo słodkimi, karmel możemy również wykorzystać do podkreślenia smaku potraw w wersji wytrawnej. Są dobrym uzupełnieniem dań mięsnych, pieczonej kiełbasy, zup, sosów, a także dań jednogarnkowych. Ciekawym dodatkiem do obiadu mogą być również karmelizowane warzywa (na przykład marchewka, cebula czy pietruszka), które posypuje się cukrem lub namacza w karmelowej marynacie, a następnie piecze w piekarniku.
Karmel jest także barwnikiem, który dodaje się do wielu produktów spożywczych, między innymi ciemnego pieczywa, jogurtów owocowych, dżemów, czekolad, a także popularnej coca-coli.
Karmel w wersji słonej
Coraz większą popularnością cieszą się również potrawy ze słonym karmelem. Czym jest słony karmel? Uznaje się go za doskonałe połączenie smaku słodkiego ze słonym. Dania wzbogacone słonym karmelem to między innymi wszelkiego rodzaju ciasta i desery (na przykład ciasto snickers), lody o smaku słonego karmelu , sezonowe owoce zapiekane z karmelem, orzeszki ziemne w karmelu, a także domowe masło orzechowe o jego niepowtarzalnym smaku.
Historia słonego karmelu sięga mniej więcej 1977 roku, kiedy to znany francuski cukiernik Henri Le Roux, szukał sposobu na to, żeby wyróżnić w jakiś sposób wytwarzanie przez niego wyroby. Do tradycyjnego słodkiego karmelu dodał odrobinę soli i tym sposobem uzyskał smak uwielbiany teraz na całym świecie.
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie próbowali zbadać, skąd bierze się nasze upodobanie do smaku słodko-słonego. Jednym z najważniejszych wniosków wynikających z badania, było to, że u badanych osób, które spożyły słony karmel odnaleziono opioidy endogenne, które wywołują tak zwaną „hedonistyczną eksalację” polegającą na tym, że kombinacja kilku różnych smaków (w tym przypadku słodkiego i słonego) powoduje że potrawa smakuje bardziej i jest mocniej uzależniająca niż gdybyśmy zjedli je osobno.
Przepis na słony karmel jest trochę bardziej skomplikowany, poza cukrem i wodą, do jego przygotowania używa się także masła, śmietanki 30% i soli morskiej.
Wpływ na zdrowie potraw z karmelem
Choć karmel jest bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem, to niestety jego wartość prozdrowotna pozostawia wiele do życzenia. Karmel to w większości cukier, a on, spożywany w nadmiernych ilościach ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeden mały karmelek może zawierać nawet 1,5 łyżeczki cukru, a w łyżce karmelowej polewy do lodów występuje on w ilości ponad trzech łyżeczek.
Nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 i insulinooporności, a także chorób nowotworowych. Pogarsza naszą pamięć i koncentrację, powoduje powstawanie próchnicy, wywołuje lub nasila powstawanie stanów zapalnych w organizmie. Dotyczy to oczywiście cukrów prostych (w tym karmelu), które powinniśmy zastępować węglowodanami złożonymi.