Pączki z serka homogenizowanego

Opublikowano: 02.08.2021 r., 15:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z serka homogenizowanego.
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego to pomysł na przepyszny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Pączki są miękkie i puszyste.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
288 kcal
Kcal w porcji
48 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy - 3 opakowania (340 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko

Przepis na pączki z serka homogenizowanego krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wbij jajka i przelej serki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Gdy masa będzie już gęsta, odstaw ją na 15 minut do odpoczęcia.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do niego odrobinę ciasta i sprawdź czy wokół niego powstaną bąbelki, jeśli tak, olej jest już gotowy do smażenia.

Powoli odrywaj dość spore kawałki ciasta i formuj z nich w dłoni kulki. Kulki wrzucaj do oleju i smaż do zarumienienia.

Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pączków z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego to pomysł na idealny deser, które podbije serca wszystkich, którzy go spróbują. Pączki są idealnie miękkie i puszyste. Świetnie smakują i pięknie się prezentują. To deser, który choć bardzo efektowny wcale nie jest skomplikowany czy pracochłonny. Świetnie sprawdzi się na co dzień, do kawy, ale również na przyjęcia.

Przepis na pączki z serka homogenizowanego jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Powstają z niego pączki idealne. O wspaniałym puszystym i miękkim cieście, pełne waniliowego smaku. To gratka dla wszystkich fanów domowych wypieków. Te szybkie pączki na pewno przypadną do gustu miłośnikom ekspresowych przepisów. Choć bardzo proste w wykonaniu, wcale nie są nudne. Ich minimalizm jest ich ogromnym atutem. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem lub oblane deserową czekoladą. Choć nie mają nadzienia są tak słodkie, że przypadną do gustu nawet miłośnikom prawdziwej słodyczy.

Pączki robi się z serkiem waniliowym, który fantastycznie wpływa na strukturę całego deseru. Dzięki serkom ciasto jest niezwykle gęste i aksamitne, a po usmażeniu bardzo miękkie. Skórka pięknie się rumieni i staje się twarda. Całość jest bardzo słodka, choć nie dodaje się do nich zbyt dużo cukru. Serki sprawiają, że pączki mają wspaniały waniliowy smak.

Te słodkości są ekspresowe, dlatego idealnie sprawdzą się na szybki deser. Do ich wykonania nie trzeba specjalnych umiejętności, dlatego poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze.

Są niezwykle pyszne, a przy tym małe, dlatego świetnie sprawdzą się nawet dla dzieci. Choć nie mają nadzienia smakują wybornie i mają pyszne, wilgotne wnętrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pączki z serka homogenizowanego to ten przepis idealnie się sprawdzi. Będzie idealnym wyborem dla miłośników kulinarnego minimalizmu. Całość jest niezwykle smaczna i nieskomplikowana. Efekt końcowy prezentuje się zachwycająco, choć całość zabiera tylko kilka chwil. Do ich przygotowania używa się niewielu produktów, które razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Alergeny w pączkach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla pączków z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pączków z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kcal)
601.36
288.65
Białko (g)
5.75
2.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(48g)
Węglowodany (g)
15.55
7.46
Węglowodany przyswajalne (g)
15.54
7.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tłuszcz (g)
57.38
27.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.73
2.27
Tłuszcze nienasycone (g)
52.65
25.27
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.12
12.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód (mg)
13.16
6.32
Potas (mg)
75.43
36.21
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.88
17.70
Żelazo (mg)
1.08
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z serka homogenizowanego 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z serka homogenizowanego

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Serek homogenizowany waniliowy
340 g
3 opakowania
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
4.37
Za 340 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
24.00