Przepis na legumina krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku umieść kaszę jaglaną, dodaj masło i wlej mleko.

Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko.

Dodaj ksylitol i miód, wymieszaj.

Kaszę przełóż do głębokiego talerza.

Wystudź i podawaj z dodatkiem malin i borówek.

Legumina z owocami podana w białej miseczce.
Legumina
Koszt przygotowania dania
33.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
979 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
61

Legumina - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leguminie

Legumina to bardzo dobry pomysł na pyszny tradycyjny deser dla całej rodziny. Nazwą legumina określa się desery wykonane na bazie kasz i mąk zbożowych. Do deserów typu legumina zalicza się kasze, budynie czy kisiele oraz galaretki. Deser jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na leguminę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jaglana, ksylitol, miód, mleko 3,2%, maliny, borówki, masło.

Jak zrobić leguminę? W garnku umieść kaszę jaglaną, dodaj masło i wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Dodaj ksylitol i miód, wymieszaj. Kaszę przełóż do głębokiego talerza. Wystudź i podawaj z dodatkiem malin i borówek.

Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana jest pozbawiona glutenu, dlatego świetnie nadaje się do spożywania przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze. Kasz zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci. Maliny są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Maliny mają niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii.

Podsumowując słodki deser sprawdzi się podany na wiele okazji. Bezglutenowa kasza jest idealna na deser dla osób z nietolerancją glutenu. Smaczny deser można przygotować w wielu różnych wersjach smakowych. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Najlepszy deser dla całej rodziny przygotuj ze świeżymi owocami. Zimą można dodać do niego owoce z kompotu lub mrożone owoce. Szybki i łatwy do zrobienia deser podać można jako posiłek po treningowy lub obiad w upalny letni dzień. Deser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Deser spożywać można na ciepło i na zimno.

Wartości odżywcze leguminy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
150.65 kcal
979.25 kcal
Białko
3.14 g
20.43 g

Węglowodany w leguminie

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
27.80 g
180.68 g
Węglowodany przyswajalne
25.80 g
167.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.99 g
12.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
4.96 g
32.26 g
Tłuszcze nasycone
3.08 g
20.01 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.42 g
9.24 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.18 g
7.68 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
1.56 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol
12.88 mg
83.75 mg

Witaminy w przepisie na legumina

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A
39.38 µg (mcg)
256.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.27 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
5.54 mg
36.02 mg
Witamina D
0.42 µg (mcg)
2.75 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
1.27 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
37.73 µg (mcg)
245.25 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.22 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.45 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.21 mg
1.33 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
4.35 µg (mcg)
28.25 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
15.54 µg (mcg)
101.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na legumina

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
15.50 mg
100.75 mg
Potas
95.69 mg
622.00 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
53.23 mg
346.00 mg
Fosfor
46.23 mg
300.50 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
9.08 mg
59.00 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
6.48 mg
Cynk
0.26 mg
1.68 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.17 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leguminy 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leguminie

Lista alergenów dla leguminy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania leguminy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
200 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
75.50
Jak oceniasz przepis na legumina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób