Pulpety z indyka

Opublikowano: 14.05.2021 r., 15:55 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety z indyka podane w niebieskiej patelni, z widelcem, na niebiesko-białej ściereczce, obok ząbki czosnku, świeże zioła, na jasnoszarym blacie
Pulpety z indyka
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze pulpety z indyka. Kotlety mają wyjątkowy, delikatny smak. Idealnie skomponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz wieloma surówkami i dodatkami.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
210 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone z indyka 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Natka pietruszki 1 garść (20 g)
  • Bułka tarta 2 łyżki (16 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Koperek 1 pęczek (25 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 1 łyżka (15 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
miska, miseczka, patelnia głęboka

Przepis na pulpety z indyka krok po kroku

Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj również połowę posiekanej natki pietruszki i koperku.

Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, szczyptę soli i 3 łyżki wody. Duś aż cebula zmięknie.

Na patelnię z cebulką wlej bulion warzywny i zagotuj.

Z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na delikatnie wrzący bulion.

Gotuj 10 minut.

Do jednego naczynia przełóż mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dolewaj stopniowo gorący bulion (około 3 chochelki). Dodaj śmietanę z mąką na patelnię.

Bardzo delikatnie doprowadź do wrzenia.

Wyłącz ogień, dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z indyka

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Pulpety z indyka w sosie są pyszną odmianą kotletów mielonych. Gotowane klopsy są wyjątkowe w smaku. Do pulpetów możesz użyć gotowe mięso mielone, dzięki temu przygotowanie kotletów jest znacznie szybsze. Aby pulpeciki były jeszcze lżejsze i mniej kaloryczne do przygotowania może zostać użyta pierś z indyka. Przepis na pulpety z indyka jest banalnie łatwy i możesz go dowolnie modyfikować różnymi przyprawami i dodatkami. Sos do pulpetów z indyka przygotowany jest z pary składników, jednak jest aromatyczny, kremowy i świetnie komponuje się z mięsem indyka. Jak zrobić pulpety z indyka dowiesz się z dokładnego przepisu.

Pyszne pulpety z indyka możesz podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką czy każdą surówką jaką lubisz.

Alergeny w pulpetach z indyka

Lista alergenów dla pulpetów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze pulpetów z indyka

na 100g gotowej potrawy

Pyszne, delikatne i bardzo smaczne danie. Gotowane pulpety będą świetnym i zdrowym pomysłem na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
117.14
210.85
Białko (g)
10.88
19.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
3.73
6.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
6.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
6.63
11.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.33
6.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
5.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
3.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.59
96.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
52.76
94.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.07
7.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: koperek, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.71
64.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.13
0.24
Niacyna (mg)
3.23
5.81
Foliany (µg (mcg))
14.42
25.95
Beta karoten (µg (mcg))
113.00
203.40
Brak danych dla: koperek, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
267.01
480.62
Potas (mg)
175.84
316.51
Wapń (mg)
41.86
75.34
Fosfor (mg)
112.53
202.55
Magnez (mg)
16.95
30.52
Żelazo (mg)
0.94
1.69
Cynk (mg)
1.26
2.27
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z indyka

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
1 opakowanie
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bułka tarta
16 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 16 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koperek
25 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
57.00